Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/Delftse%20directeuren%20India%20Taj%20Mahal.jpg
Delftse directeuren naar India
Datum: 29-11-2017

Het ICT-bedrijf Prowareness van de Delftse ondernemer Vikram Kapoor heeft zowel een vestiging in Delft als in Bangalore, India. Deze stad, ook wel het Silicon Valley van India genoemd, is het centrum van de ICT in het land. Begin november bracht een groep van 8 DGA’s er een leerzaam bezoek.

Door Patrick Krom

Onder de directeuren-grootaandeelhouders van VNO-NCW West was er interesse naar hoe bedrijven internationaal talent kunnen werven en hoe zij goed kunnen omgaan met meerdere culturen op de werkvloer én op afstand. Kapoor, directeur-grootaandeelhouder van Prowareness, nodigde hen daarom uit een kijkje te komen nemen bij zijn vestiging in Bangalore, waar hij één week per maand verblijft. “India kent een groot aanbod van hoogopgeleid ICT-personeel. Het is daarom zaak voor Indiase bedrijven om talenten binnen te halen en te behouden”, vertelt deelnemer Patrick van Aalst van ICT-dienstverlener Macaw. Het zijn uitdagingen waar ook zijn bedrijf mee te maken heeft. “Ze overtroffen mijn verwachtingen. Ook daar zorgen ze voor een mooi kantoor en een open werksfeer om werknemers aan te spreken en gemotiveerd te houden”.

De eerste reisdag werd besteed aan culturele activiteiten in de stad zelf. Zo zagen de reizigers onder meer het zomerpaleis van de sultan en een tempel van de Hare Krishna. De ochtend daarop werd het bezoek aan het kantoor van Prowareness afgelegd. Ook andere bedrijven werden bezocht, zoals vastgoedbedrijf JLL en autofabrikant Mahindra. Een bezoek aan het Nederlandse consulaat, op 40 kilometer hemelsbreed van het hotel, moest wegens de vrijdagmiddagdrukte worden afgezegd. “De stad groeit heel snel, maar de infrastructuur groeit nog niet mee. De gemiddelde snelheid van een auto is er 9 km/u.”

Papadag
Tijdens de reis was er ook mogelijkheid om te netwerken. “Er werden niet direct zaken gedaan, maar je bent daar wel beter op voorbereid. Het voornaamste doel was om inspiratie op te doen”, zegt van Aalst. In Bangalore wonen ruim 8 miljoen mensen van verschillende achtergronden. De Nederlandse directeuren waren benieuwd naar hoe bedrijven daar omgaan met deze verschillen. Dat werd bij Prowareness uitgelegd. “Die verschillen worden benoemd en uitgelegd, ook aan internationale klanten. Daardoor ontstaat er begrip en kun je beter samenwerken.” De uitwisseling van culturen zorgde voor een leerzame ervaring. “Iemand in India zegt bijvoorbeeld niet makkelijk nee tegen je. Uit beleefdheid zeggen ze ja, maar uiteindelijk gebeurt er dan niets. Andersom hebben zij weer totaal geen beeld bij onze papadag.”

Vervolg
De reis is zo goed gevallen dat er al stemmen opgaan voor een volgende reis naar China. “In India moet alles vanuit de bedrijven komen en loopt de economische ontwikkeling ongelijk. In China wordt alles vanuit de overheid gestuurd. De overheid zet bedrijven neer en zorgt meteen ook voor goede infrastructuur. Ook zijn de Chinezen niet bang om impopulaire beslissingen te nemen. Daardoor is er meer structuur, de economie groeit er razendsnel. Dat is voor ons ook interessant om naar te kijken.” ​

Bijlagen
Deel artikel