Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171130%20Amsterdam%20wint%20Brexitparel.jpg
Amsterdam wint Brexit-parel
Datum: 29-11-2017

​De eerste grote opsteker voor Amsterdam sinds de aankondiging van de Brexit is binnen. De strijd om het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is gewonnen, waardoor vanaf 2019 het hoofdkantoor  van het agentschap op de Zuidas te vinden zal zijn. Nederland wil met een optimaal vestigingsklimaat profiteren van de Brexit maar andere grote namen blijven tot op heden uit. Waar liggen de beperkingen en de kansen van de hoofdstad?

Door Patrick Krom

Nadat het Verenigd Koninkrijk vorig jaar aankondigde de EU te gaan verlaten, werd er voorspeld dat veel bedrijven en instellingen in dat land hun vestiging zouden verhuizen om binnen de Europese grenzen zaken te kunnen blijven doen. Amsterdam gold daarbij als een van de meest kansrijke partijen. Met de komst van het prestigieuze EMA werd onlangs de eerste grote overwinning geboekt. Na een felle strijd tussen 19 Europese steden kwam het aan op een gelijke stand tussen Milaan en Amsterdam, waarna die laatste door loting als winnaar uit de bus kwam. De buit is aanzienlijk: het EMA heeft zo'n 900 mensen in dienst. Bovendien wordt de omringende regio gestimuleerd door de ruim 30.000 zakelijke bezoekers per jaar en de komst van kantoren uit de industrie. Het binnenhalen van het EMA mag dus zeker niet worden onderschat, maar is tegelijkertijd ook maar een van de weinige lichtpunten. Tot nu toe krijgen steden als Frankfurt, Parijs en Dublin de voorkeur boven Amsterdam.

Financiële sector
Het zijn voornamelijk bedrijven uit de financiële wereld die concrete stappen ondernemen om binnen de EU actief te kunnen blijven. In veel gevallen is er geen sprake van een complete verhuizing uit Londen, maar openen bedrijven een tweede vestiging in een Europese lidstaat. Van daaruit kunnen ze met een speciale vergunning zaken doen binnen de Europese interne markt. Amsterdam wil zich duidelijk profileren op dit gebied. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) sprak al met meer dan honderd firma’s om ze te overtuigen van de sterke kanten van de hoofdstad. Met name versoepelde regulering en een hoogstaande digitale infrastructuur zijn hierbij speerpunten. MUFG Bank (de grootste bank van Japan), RBS en enkele grotere handelsplatforms kondigden al aan zich in Amsterdam te willen vestigen. De werkelijke financiële grootmachten blijven echter uit. De lobby voor Frankfurt lijkt de meest succesvolle te zijn: namen als Deutsche Bank, JPMorgan en Goldman Sachs worden daar verwelkomd. Dat gaat mogelijk gepaard met het overplaatsen van duizenden banen.

Wat maakt Amsterdam (on)aantrekkelijk?
Een belangrijke reden voor het wegblijven van financiële instellingen is de strenge bonuswetgeving die in Nederland naar aanleiding van de crisis is ingevoerd. Die ligt op maximaal 20% van het jaarinkomen, terwijl de Europese grens op 100% ligt en te verhogen is tot 200%. In een wereld waarin bonussen een grote rol spelen kent Amsterdam daardoor een duidelijk nadeel.

In algemene zin is Nederland voor veel internationale bedrijven een interessante vestigingsplaats door onder meer de gunstige ligging en verbindingsmogelijkheden, de hoge levenskwaliteit en een bevolking die goed Engels spreekt. Ook het voordelige fiscale klimaat speelt een belangrijke rol. Prominente bedrijven zoals Uber en Netflix hebben vermoedelijk om die reden gekozen voor Amsterdam als hun Europese hoofdkwartier.

Toch voldoet Amsterdam voor veel bedrijven en instellingen niet aan andere belangrijke eisen. Vooral de krapte op de vastgoedmarkt is voor veel bedrijven en hun werknemers echter een doorn in het oog (ook voor de huisvesting van het EMA en zijn personeel moesten harde toezeggingen worden gedaan). De bouw van 775.000 m2 aan kantoorruimte en 50.000 extra woningen moet dat probleem in de komende jaren verhelpen.​

Bijlagen
Deel artikel