Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
VNO-NCW West, ondernemers, groen, groene groei, sud, sustainable urban delta, agnes dinkelman
Een groene Sahara; antwoord op vluchtelingenstroom
Datum: 29-11-2017

​“Twee jaar lang keek men mij aan alsof ik gek was als ik vertelde dat ik de Sahara wil vergroenen en er steden wil laten verrijzen. Maar ondertussen begrijpen mensen dat het een belangrijke gedachte is, als aanpak tegen migratie en voor veiligheid en klimaat.” Agnes Dinkelman van Stillare Foundation heeft een ambitieus plan om migratie te beperken.

Agnes Dinkelman, oprichter van Stillare Foundation in Amsterdam, is blij met de Memorandum of Understanding (MoU) die deze week is getekend tussen Stillare Foundation en Livingstone Ventures Nederland. Livingstone gaat de enorme hoeveelheid planten die nodig is voor vergroening van de Sahara leveren. “Twee jaar lang keek men mij aan alsof ik gek was, als ik vertelde dat ik de Sahara wil vergroenen en er steden wil laten verrijzen. Maar ondertussen begrijpen mensen dat het een belangrijke gedachte is, als aanpak tegen migratie en voor veiligheid en klimaat." Dinkelman is als veiligheidsadviseur ​werkzaam geweest voor de Nederlandse politie en defensie. 

2017-11-23 17.03.34 (002).jpg
Agnes Dinkelman en Stef Schreuder met de 'Memorandum of Understanding' tussen Stillare en Livingstone Ventures

"De stroom asielzoekers en migranten van 2015 heeft Europa flink opgeschrikt. Er is onvoldoende draagvlak voor nog grotere groepen. De Europese regeringen en de EU sluiten deals die niet duurzaam zijn met Afrikaanse overheden. Immers: zodra het geboden geld op is dreigt het einde van de loyaliteit aan de afspraken.

Te hoge voedselprijzen en werkloosheid hebben in het verleden al eerder tot hevige opstanden geleid in Noord Afrika. Sommige leiders werden ten val gebracht. Zowel in Noord Afrika als ten zuiden van de Sahara begrijpen leiders dat jonge mensen perspectief nodig hebben. Hoe groter de groep jeugd wordt, hoe duidelijker de noodzaak wordt. Dat perspectief heet nu vaak “Europa”, en dat moet anders.

Stillare heeft gezocht naar een aanpak die wel houdbaar is. Dinkelman: “Migratie, klimaat en veiligheid zijn wel degelijk te beïnvloeden, maar dan moet je groot durven denken”. Stillare heeft twee jaar gebruikt om uit te zoeken of vergroenen technisch gesproken mogelijk is. Dat blijkt het geval. Door grootschalig groen te ontwikkelen, zowel in kassen als op het land, zowel voor consumptie als voor verwerking, wordt de woestijn leefbaar en ontstaat werkgelegenheid. In het nieuwe groen kunnen dorpen uitgroeien tot steden, want het groen moet verwerkt worden en werk trekt mensen aan. Mensen hebben woonruimte nodig. De bouw die daarbij komt kijken en de ontwikkeling van kritische infrastructuur betekent ontstaan van economische impulsen. Zo bouwen ondernemers in samenwerking met de landen van Noord Afrika aan een veerkrachtige economie.   

Op deze manier nemen we als Europeanen ons eigen lot weer in de hand: het heeft beïnvloeding van het klimaat tot gevolg en de groeiende bevolking van de regio creëert met ons samen perspectief. Precies dat is een belangrijk aspect in de strijd tegen migratie en terrorisme. De verwachte stromen migranten die door droogte van thuis vertrekken, treffen dan in de Sahara een leefbare wereld aan waar een tijdelijk bestaan een goede optie is."

Stillare Foundation legt op dit moment contacten in de betreffende landen voor samenwerking. Daarnaast wordt gewerkt aan het bijeen brengen van funding voor de ontwikkeling van een afgestemde set aan businessplannen, op het gebied van groen, wonen en kritische infrastructuur. Dinkelman trekt op dit moment het land door en spreekt op bijeenkomsten van ondernemers en van organisaties. Ze vraagt uitdrukkelijk de steun van ondernemers met visie, die via ondernemerschap migratie, klimaat en veiligheid willen aanpakken. Ze pleit voor snelheid en opschalen, om de impact in Europa voelbaar te maken.

Lees m​eer over ​Stillare​

Bijlagen
Deel artikel