Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171122%20Bouwpower%20Amsterdam%20werkbezoek%20Pontsteiger.jpg
Werkbezoek Pontsteiger
Datum: 27-11-2017

Het gebouw Pontsteiger wordt volgend jaar oktober volledig opgeleverd, maar is nu al een waar spektakel aan het IJ. Tijdens het werkbezoek aan Pontsteiger werd aandacht gegeven aan de totstandkoming van dit grote project: vanuit de bouwcombinatie, de architectuur en de toekomstplannen na de oplevering. 

Verslag door Bas Boudesteijn

De totstandkoming van Pontsteiger had veel voeten in de aarde, vertelt Jeroen Koops van de ontwikkelcombinatie. Er zijn veel verschillende factoren en risico’s waar rekeningen mee gehouden moet worden voordat men kon beginnen met de bouw. Zo moest er land worden drooggelegd, vergeten bommen in het IJ worden opgespoord en een nieuwe dam worden gebouwd. Maar ook de winddruk op grote hoogte, de hangende brugconstructie of boten die langs het gebouw varen zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. In crisistijd werd toch financiering gevonden bij Bouwinvest en Dura Vermeer en De Nijs gingen bouwen.

Je wil wonen met uitzicht, een baken zijn voor een nieuwe wijk en publieke ruimte ervaren, vertelt Arnoud Gelauff van architectenbureau Arons & Gelauff. De A’DAM toren aan de overkant van het IJ past maarliefst vijf keer in het nieuwe gebouw Pontsteiger. Gelauff vertelde over de visie achter de ontwikkeling van Pontsteiger. 

Om publieke ruimte te creëren werd het gebouw volledig gelift waardoor er aan de onderkant horeca en wandelruimte kon komen. Het ontwerp werd volledig gemaakt in BIM. De prachtige tegels aan de buitenkant werden ambachtelijk gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De huur- en koopwoningen hebben verschillende maten, van goed tot zeer groot en hebben een waanzinnig uitzicht over het water.

Rebecca Haasdijk van Verwey Vastgoed neemt ons tot slot mee in de diensten die er voor de kopers en huurders van Ponststeiger gaan komen. Alle bewoners van Pontsteiger krijgen toegang tot Property Management via hun eigen inlog op een platform. Iedereen heeft hierdoor toegang tot hulp in huis: van pakjes aannemen tot de hond uitlaten en nog veel meer. Ook zijn er activiteiten om buren te ontmoeten.

Tot slot gaan we buiten kijken aan de voet van het gebouw en krijgen we nog meer informatie over hoe de bouw precies is verlopen. Ook bezichtigen we de modelwoning en praten we nog na in de bouwkeet. Een inspirerend bezoek!

Foto impressie​


Bijlagen
Deel artikel