Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171121%20Bouwpower%20Oostland.jpg
Grote ambities
Datum: 26-11-2017

Bouwkranen

“Wat mij betreft, zien we de komende jaren altijd bouwkranen in de Zoetermeerse binnenstad”, zegt wethouder Stedelijke Ontwikkeling Marc Rosier. “Er is al veel veranderd, maar we zijn er nog lang niet.”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

De binnenstad van Zoetermeer ondergaat sinds 2012 een geleidelijke metamorfose. Veel winkelpuien in het Stadshart zijn al vernieuwd, de pleinen zijn opgeknapt en het centrum is uitgebreid met jongerenwoningen en nieuwe horecagelegenheden. Tijdens de Bouwpower Oostland op 21 november worden zo’n zestig ondernemers uit de bouw bijgepraat over de ambities van de gemeente Zoetermeer. De dag is georganiseerd door VNO NCW Oostland en Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit (OZB). Dagvoorzitter is Rob Steijn van OZB.

Volgens Rosier is de binnenstad op te delen in vier delen: de Dorpstraat, het Dobbe-gebied, het Stadshart en het Woonhart. “We hebben vijf ambities geformuleerd. We willen bijzondere plekken in de stad realiseren, de verschillende delen van de binnenstad met elkaar verbinden, een bruisende binnenstadscultuur ontwikkelen en inzetten op stedelijk wonen.” Het Stadhuisplein is op dit moment in ontwikkeling. Het station van de Randstad Rail - precies onder het plein - wordt volledig vernieuwd. Op het plein komen twee gaten in de grond met een lift en trappen naar het station. Er komen twee grote bomen die vanaf de halte omhoog groeien op het plein. Het stadhuis en de bibliotheek worden getransformeerd en in de Stadhuistoren komen appartementen.

Extra woningen
“De komende vijftien jaar staat onze gemeente voor de opgave om 10.000 extra woningen te realiseren”, vertelt wethouder Wonen en Architectuur, Taco Kuiper. “Misschien loopt dit aantal zelfs op tot 16.000. Deze woningen worden verspreid over verschillende plekken in de stad. In het Stadshart komen 2000 nieuwe woningen. Leegstaande kantoren worden getransformeerd tot stedelijke woningen.” Een voorbeeld van zo’n project is Central Z van Van der Kooy Vastgoed. Wim van der Kooij vertelt over de achttien loftwoningen die hij het komende jaar gaat realiseren aan het Stadhuisplein. Het is een van de vele projecten die op stapel staan. Om dergelijke projecten te stimuleren heeft de gemeente een ‘rode loperteam’ aangesteld, dat de bouwplannen beoordeelt en snel uitsluitsel geeft.

Een deel van het voormalige stadhuis wordt komend jaar omgebouwd tot stadsmuseum. Johan Burger zit in de raad van toezicht van het museum en vertelt over de plannen om met wisselende exposities te werken. De geplande opening is oktober 2018. Architect Jos van Eldonk van Common Affairs is betrokken bij de transformatie van het stadshuis. Hij vertelt welke overwegingen een rol speelden bij het ontwerp. “Iedere stad heeft een eigen kleur. Als je er woont, zie je dat meestal niet. In Zoetermeer zijn de meeste gebouwen beige. Bij ons ontwerp sluiten we daaropaan.” Hij neemt de aanwezige ondernemers mee voor een rondleiding over de bouwplaats, zodat ze alvast een indruk kunnen krijgen van hoe het er straks uit zal zien. Op 25 januari 2018 is de officiële opening.

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel