Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171114%20WHC.jpg
Hotspot voor internationale glastuinbouw
Datum: 20-11-2017

​Hét mondiale kennis- en innovatiecentrum van de glastuinbouw worden, dat is de ambitie van World Horti Center in Naaldwijk. De leden van VNO-NCW Westland-Delfland, Jong Management en IKN Naaldwijk krijgen een kijkje in het gloednieuwe gebouw, waar ondernemerschap, kennis en onderwijs samenkomen.

Door Pieter van der Meulen

“Hier wordt de toekomst van de tuinbouw bepaald. Elke dag als ik hier loop kom ik andere ondernemers tegen en we komen samen altijd op nieuwe ideeën.” Erik Persoon is oprichter van Forever Plants Group, het gezicht naar de buitenwereld van Kwekerij Zwethlande en één van reeds 92 participanten binnen World Horti Center. Het doel van innoveren door samenwerking wordt hier al voor de officiële opening in de praktijk gebracht. Medeparticipant Bart Sosef van Biobest Nederland en voorzitter van IKN deelt het enthousiasme van Persoon. “Hier moet je zijn. Wij zijn een groeiend bedrijf met internationale ambities. Met de internationale aandacht die World Horti Center trekt is dit de plek om verder te ontwikkelen.”

Hardcore groen
Innovatie door samenwerking, zo luidt de nog officieuse leus. De verschillende partijen die binnen de glastuinbouw actief zijn, werken samen onder één dak. “Hier werken de vier O’s nauw samen: onderzoek, onderwijs, ondernemen en overheid. Zeven jaar geleden is het zaadje geplant en nu leven we een beetje in een sprookje. Alles gaat tot op heden voorspoedig.” Mark Zwinkels is projectenmanager Food en Flowers binnen World Horti Center en heeft als doel zoveel mogelijk mensen te infecteren met het horti virus. “Met dit centrum kunnen we bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijk vraagstukken, zoals de mondiale voedselvoorziening of verduurzaming. De kennis en kunde die hier is gebundeld kan onze visie werkelijkheid maken. Nederland loopt voorop wat betreft deskundigheid en innovatiekracht in de glastuinbouw. Wij willen die voorsprong behouden en eigenlijk verder uitbreiden.” Zwinkels vertelt dat samenwerking aan de basis staat van alle aspiraties en dat dit actief gestimuleerd wordt in deze gloednieuwe setting. “World Horti Center heeft drie functies: onderzoek, educatie en ondernemen, maar slechts één voordeur. Zo garanderen we dat de verschillende werelden samenkomen en organiseren we toevallige ontmoetingen.”

Van onderaf borrelen
De jeugd heeft de toekomst en om innovatieve ideeën niet in schoonheid te laten sterven is de Westland Talent Academy opgericht. Deze community voor jonge professionals, inmiddels omgedoopt tot Horti Heroes, wil bouwen aan helden van de toekomst. “De wereld verandert, dit is het moment om juist wel het wiel opnieuw uit te vinden.” Namens Horti Heroes vertelt getogen Westlander Desh Ramnath over zijn stellige overtuiging dat jonge mensen de grote veranderingen in de wereld in goede banen kunnen leiden en welke rol Horti Heroes hierin vertolkt. “De jeugd staat midden in de nieuwe economie. Vernieuwen, veranderen, het is voor de nieuwe generatie een tweede natuur. AirBnB, Uber, Alibaba, allemaal jong en allemaal opererend vanuit een totaal andere manier van denken. De moderne wereld beter maken met de nieuwe middelen die wij tot onze beschikking hebben, dat is het primaire doel. De nieuwe denkwijze is cruciaal om echte verandering los te maken. Horti Heroes heeft drie pijlers waarmee startups en jonge professionals worden begeleid. De mindset staat voorop, vervolgens bieden we een startup traject, waarmee jonge innovatieve ondernemers zich kunnen ontwikkelen. De derde pijler is het ‘reach out program’ om de bekendheid van de innovaties binnen de tuinbouwsector te vergroten. We moeten de wereld veel meer vertellen hoe sexy we zijn.”

Nieuwe Helden 2017
De vernieuwingskracht binnen de tuinbouwsector wordt onderstreept door de presentaties van twee potentiele Nieuwe Helden. Laurent van der Ende presenteert namens Qwestland een revolutionair nieuwe belichtingstechniek voor de tuinbouw. Berber Vos van WP Trading wil met papieren plantenpotten een duurzaam alternatief bieden voor de plastic tegenhanger. De Nieuwe Heldenprijs Westland is door VNO-NCW Westland-Delfland in het leven geroepen om vernieuwende bedrijven een podium te bieden en anderen te inspireren tot innovatie. Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland op 19 december wordt de Nieuwe Held 2017 ter plekke door het publiek gekozen. De winnaar krijgt de titel ‘Nieuwe Held 2017’ en 10.000 euro om het innovatieve idee verder uit te werken.

Fotoreportage

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel