Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171026%20Oostland%20-%20Lean%20werken.jpg
Verspillingen tegengaan
Datum: 31-10-2017

Waarde creëren

“Het kan altijd beter”, zegt Wouter van der Meijde, LEAN-trainer bij Perflexxion Uitzendbureau tijdens een bijeenkomst van VNO-NCW Oostland. “LEAN-werken betekent waarde creëren en verspillingen tegengaan. Het is een manier van denken en handelen zonder einde. Het is tijd voor kwaliteit.”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Een dertigtal ondernemers komt op 26 oktober samen in het Experience Center van R-Vent Netherlands BV, een dochter van Bergschenhoek Groep BV. Dit Oostlandse familiebedrijf bestaat al 97 jaar en heeft inmiddels vijftien vestigingen, verdeeld over zestien landen. De drie verschillende divisies richten zich op lucht en ventilatie, weg en waterbouw, en rook, gas en afvoer.

“LEAN-werken is voor ons een groot begrip waar van alles onder valt”, zegt Corine Rook, covoorzitter van de raad van bestuur. “Wij willen waarde creëren. Onze keuzes baseren we op de kernwaarden verantwoordelijkheid, integriteit, ontwikkeling, zelfstandigheid, duurzaamheid, flexibiliteit, kwaliteit, samenwerking en betrokkenheid. Om continu te verbeteren, werken wij in de productie en het magazijn met Perplexxion 5S, een tool binnen LEAN-werken. Het is voor ons een uitdaging om 5S ook uit te breiden naar het kantoor.”

Slim werken
“Met hard werken kom je een heel eind, maar uiteindelijk is het beter om slim te werken”, zegt Micha Oosthoek, Managing Director Perflexxion Uitzendbureau. Hij vertelt over het ontstaan van zijn bedrijf en de kennismaking met 5S. “Door Koppert Biological Systems kwamen we in contact met deze tool. Toen steeds meer klanten hier interesse in kregen, ontstond het idee workshops te ontwikkelen en te geven. Zo leveren we direct een bijdrage aan de ontwikkeling van onze uitzendkrachten en aan de werkprocessen van onze relaties.”
“LEAN-werken gaat niet over kostenbesparing, ontslagrondes, reorganisaties of harder werken”, zegt LEAN-trainer Van der Meijde. Met foto’s, filmpjes, stellingen en een ‘7 verspillingen Bingo’ maakt hij duidelijk waar 5S om draait. “We willen de zeven verspillingen tegengaan, namelijk overproductie, te veel voorraad, producten die afwijken van de standaard, onnodig transport van producten, onnodige beweging van mensen, wachttijd en overprocessing.” In vijf stappen helpt 5S om LEAN te werken, met als resultaat een schone, georganiseerde werkplek, grotere betrokkenheid van medewerkers, een slimmere manier van werken met een hogere productie, betere kwaliteit en tevreden klanten.

Oproep LEAN-tafel
Ilone Ammerlaan, voorzitter van VNO-NCW Oostland doorliep met haar bedrijf de vijf stappen van 5S: scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en systematiseren. Foto’s van voor en na de 5S-training laten duidelijk het verschil zien, zoals de archiefkast die nu geordend is en de opslag voor meststoffen waar alles een vaste plek heeft gekregen. “Het gaat om een structurele gedragsverandering. Daarbij kunnen ondernemers veel van elkaar leren door bij elkaar in het bedrijf te kijken. In ieder bedrijf is het mogelijk om met 5S te werken.” Ammerlaan geeft het startsein voor een LEAN-tafel binnen VNO-NCW Oostland. Ze roept ondernemers die hier interesse in hebben op om zich te melden. “Door bedrijfsbezoeken en het uitwisselen van ervaringen kunnen we samen onze kwaliteit van werken verbeteren.”

Interesse in de LEAN-tafel van VNO-NCW Oostland? Meld je aan via oostland@vno-ncwwest.nl!

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel