Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171031%20Heineken%20Zoeterwoude%20Groene%20Groei.jpg
Ondernemers vinden elkaar in Groene Cirkels
Datum: 31-10-2017

​Groene ambities en ondernemerschap ontmoeten elkaar in de grootste bierbrouwerij van Europa in Zoeterwoude, waar VNO-NCW de tweede in een reeks bijeenkomsten over circulair ondernemen organiseert. Heineken wil met het initiatief Groene Cirkels vooroplopen in de transitie naar een duurzame economie en zoekt, én vindt, deelnemende ondernemers.

Door Pieter van der Meulen

Niemand twijfelt meer of we circulair moeten, de vraag is hoe. De vijf regionale verenigingen van VNO-NCW geven op 31 oktober met de tweede bijeenkomst rondom circulariteit antwoord op deze vraag. Heineken biedt met Groene Cirkels een platform, waar ondernemers, overheden en kennisinstellingen kunnen aanhaken om hun eigen duurzame doelstellingen te combineren met de gemeenschappelijke vergroeningsambities. Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, hecht veel belang aan de circulaire ontwikkeling en maakt speciaal tijd vrij in zijn agenda om de bijeenkomst te openen. De Boer ziet de bijeenkomst als een blauwdruk om ‘massa te creëren’ voor circulaire projecten. “Heineken, een echt Nederlands vlaggenschipbedrijf, zoekt de verbinding met bedrijven en kennisinstellingen om hun vragen te beantwoorden. Ondernemers gaan voor businesskansen en Heineken biedt deze met de Groene Cirkels. Goed voor het klimaat, goed voor Heineken en goed voor het grote aantal ondernemers dat zich kan aansluiten. Bovendien kan Nederland op circulair vlak een voorsprong nemen op de rest van de wereld. De logistieke voorzieningen van ons land zijn van zo’n hoog niveau dat Nederland de wereldwijde koploper kan worden. We moeten zorgen dat het hier niet blijft bij mooie woorden, maar dat het wordt omgezet in waardevolle netwerken en ondernemerschap.”
Op de website groene groeiers staat een app die ondernemers helpt met elkaar in contact te komen rond het thema circulair ondernemen. ​

Zoeterwoude Heineken Groene Groei.jpg
Bekijk de film (1 minuut 43) van de bijeenkomst bij Heineken in Zoeterwoude

Spetterende samenwerking
“Onze CO2 afdruk vertegenwoordigt maar 11 procent binnen de hele keten. Dus willen we echt iets veranderen, moeten we samenwerken,” stelt Jan Kempers, directeur Sustainable Development van Heineken Nederland. “De transitieopdracht ligt voor ons allemaal. Om de samenwerking te structureren, hebben wij het model van de Groene Cirkels ontwikkeld waar iedereen makkelijk toe kan treden en ook een stap kan zetten in de eigen ontwikkeling. Deze strategie, daar spettert de samenwerking vanaf.” Han Weber, gedeputeerde van Zuid-Holland, benadrukt het succes van de formule en ziet daar een vernieuwend principe aan ten grondslag liggen. “Eerst keken ondernemers naar de overheid en andersom om te zien wie het eerst in beweging ging komen. Nu zijn we echt partners. De initiatieven leveren heel veel op. De samenwerking in de hele keten in onstuitbaar.”

Direct matchen
De effectiviteit van Groene Cirkels blijkt wanneer drie projecten worden uitgelicht en pitches worden gegeven over andere duurzame concepten. “Heineken ambieert een volledig groene logistieke corridor, zodat onze producten klimaatneutraal kunnen worden vervoerd,” vertelt Kempers. Heineken vervoert maar liefst 200 containers per dag van Zoeterwoude naar de Rotterdamse haven. Op de oproep wie bij kan dragen aan de realisatie van een groene corridor reageert Jacco van der Burg, die met ENGIE​ elektrisch rijden kan faciliteren door het plaatsen en onderhouden van laadstations.

Koos Biesmeijer, werkzaam bij biodiversiteitcentrum Naturalis en hoogleraar in Leiden, prijst de samenwerking tussen mensen, maar ziet ook de noodzaak tot samenwerking met de natuur. “Natuur is een integraal onderdeel van onze economie en maatschappij en biedt talloze innovatieve oplossingen voor menselijke vraagstukken. Bij ‘biomimicry’ wordt inspiratie gehaald uit natuurlijke processen. De natuur heeft in miljoenen jaren ontwikkeling en evolutie oplossingen gevonden voor soortgelijke problemen waar wij nu mee te maken hebben.”

Ook de pitch van Ton van Oostwaard van projectbureau ‘MyEarth Futureproof’ blijkt een schot in de roos. De Ecorridor gaat uit van groen langs de wegen te plaatsen, speciaal plantmateriaal dat fijnstof en CO2 afvangt en terug het ecosysteem brengt. Om de planten verder te ontwikkelen, kunnen de planten geadopteerd worden. Marcel Grit van de Roelofs Groep stelt een halve hectare braakliggend terrein ter beschikking, waarmee direct de stap naar verdere ontwikkeling en realisatie is gezet.

Rogier van der Sande, dijkgraaf van Hoogheemraadschap Rijnland, roept op de kennis die zij in huis hebben beter en effectiever te gebruiken. “De waterschappen vormen ideale proeftuinen voor innovaties op het gebied van water. Kijk ook op je bedrijventerrein welke mogelijkheden bestaan tot klimaatadaptie.” Heineken heeft het goede voorbeeld gegeven bij de brouwerij in Zoeterwoude, waar bestrating is vervangen door gras en bloemen, groen in plaats van grijs.

Aansluitend gaan de pitchers met dozen door de zaal om kaartjes op te halen, een handreiking die massaal tegemoet wordt getreden. Kempers besluit met wat het betekent om mee te doen met Groene Cirkels projecten. “Deelname aan Groene Cirkels betekent een wereld van vrijwilligheid. Iedereen die participeert bepaalt zijn eigen agenda en kan zelf groeien. De enige voorwaarde is dat er overlap bestaat met de maatschappelijke uitdagingen waarvoor wij allen staan.”

Bekijk de matches die op de bijeenkomst tot stand zijn gekomen

Transitiecoach Esther de Haan is mediator bij de groene cirkelprojecten van Heineken en schreef het managementboek: Transities van sectoren. Systeemleren als succesfactor.

BNR Nieuwsradio over de bijeenkomst bij Heineken in Zoeterwoude

Wilt u meer weten over initiatieven op het gebied van groene groei? 
Bekijk de website groene groeiers of lees over het netwerk Groene Groeiers

Bekijk de fotoreportage​

Bijlagen
Deel artikel