Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171025%20Handelsmissies.jpg
Ga mee op handelsmissie!
Datum: 24-10-2017

In oktober en november organiseert PSPS Consultants twee handelsmissies. De eerste missie ontvangt Ghanese ondernemers werkzaam in de afvalsector, de tweede trekt naar het Franse deel van België, waar Nederlandse agro-ondernemers hun kennis kunnen delen met het Waalse bedrijfsleven. Rosanne Somers, projectmanager bij PSPS en lid van het VNO-NCW VrouwenNetwerk, legt uit welke kansen deze missies bieden.  

Door Jelle van der Meulen

Gespecialiseerd in internationaal zakendoen begeleidt PSPS Consultants Nederlandse ondernemers die hun geluk willen beproeven buiten de nationale landsgrenzen. Met meer dan vijftien jaar ervaring biedt het adviesbureau praktische ondersteuning in alle fasen van internationaal ondernemen. Projectmanager Somers houdt zich sinds 2014 bezig met handelsmissies en vertelt over het belang van het komende onderhoud met Ghana en Wallonië.

Expertise delen met Ghana
Nederland kent veel expertise op het gebied van waste-management en recycling. Ook wat betreft technologie loopt Nederland voorop. Om deze expertise te delen, komen Ghanese waste-management ondernemers naar Nederland. “Natuurlijk zijn Nederland en Ghana erg verschillend, maar op het gebied van afvalmanagement kennen beide landen vergelijkbare problemen,” zegt Somers. “Met deze handelsmissie kunnen Ghanese bedrijven leren van de kennis die hier aanwezig is en kunnen Nederlandse ondernemers de Ghanese markt verkennen en eventueel partnerschappen opzetten.”

Voor Ghanese ondernemers begint de missie op het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar zij eerst een presentatie zullen bijwonen over de Nederlandse afvalsector. Daarnaast geeft Rijkwaterstaat voorlichting over de ontwikkeling van afvalverwerkingsprocessen van de afgelopen dertig jaar. Vervolgens worden Ghanese ondernemers meegenomen in de gebruiken van de Nederlandse bedrijfscultuur.

Op donderdag 26 oktober, van 13.00u tot 16.00u, vindt de Recycling Go beurs plaats, waar het match make-event zal zijn tussen Nederlandse en Ghanese ondernemers. ‘‘Hiervoor willen wij graag Nederlandse ondernemers uitnodigen’’, zegt Somers. ‘‘Op die manier kunnen Ghanese ondernemers veel leren en kunnen Ghanese en Nederlandse bedrijven vervolgens samen na gaan denken over implementatie.”
Kijk hier voor meer informatie over de handelsmissie met Ghana


Intensievere relatie met Wallonië
Terwijl de Nederlandse agro-export naar Vlaanderen bloeit, blijft de relatie met Wallonië achter. Op initiatief van de Nederlandse ambassade in Brussel wordt daarom een tweedaagse missie naar Wallonië georganiseerd, met als doel Nederlandse ondernemers te stimuleren hun export naar Wallonië te intensiveren. Het gaat hierbij onder meer om Nederlandse bedrijven gericht op melkmachines, stalinrichting en precisielandbouw, als ook architecten en adviesbureaus actief in de agro-sector. “In Nederland zijn we op deze gebieden wat verder ontwikkeld dan onze Zuiderburen,” zegt Somers. “Met onze moderne apparatuur en kennis kunnen we expertise bieden, waardoor bedrijven daar efficiënter te werk kunnen gaan.”
 “Tussen Nederland en Wallonië is een groot gat, groter dan tussen Nederland en Vlaanderen,” constateert Somers. “De taalbarrière speelt daar zeker een rol in, en de zakencultuur is simpelweg anders. Ervaringen van ondernemers leren ons dat het voor Nederlandse bedrijven ook moeilijker is contact te leggen met het Waalse zakenleven.” Om deze culturele verschillen het hoofd te bieden, zal voorafgaand aan de handelsmissie een seminar worden georganiseerd.

Tijdens de handelsmissie worden verschillende bedrijven bezocht en is ruimschoots gelegenheid om contact te leggen met Waalse ondernemers. “Met deze missie kunnen Nederlandse bedrijven een netwerk opbouwen, hun export vergroten en daarmee een brug slaan tussen Nederland en het Waalse bedrijfsleven,” besluit Somers.

De tweedaagse missie naar Wallonië zal plaatsvinden op 28 en 29 november.
Kijk hier​ voor meer informatie over de missie. 
Bijlagen
Deel artikel