Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171025%20Blockchain%20Ledger%20Leopard.jpg
‘Wij lopen op iedereen vooruit’
Datum: 24-10-2017

​De grootste innovatie sinds het internet wordt het genoemd. Blockchain gaat ons leven ingrijpend veranderen. Maar wat is het precies? En wat betekent invoering van de technologie voor bedrijven en overheden? Het Haagse bedrijf Ledger Leopard heeft met het Ledger Leopard Blockchain platform, een zorgplatform op basis van blockchaintechnologie, alvast een wereldprimeur te pakken. 

Door Pieter van der Meulen

“Vrijwel elk groot bedrijf heeft inmiddels een project lopen op het gebied van Blockchain. Terwijl iedereen het wiel aan het uitvinden is, heeft Ledger Leopard wielen en een karkas voor de fiets ontwikkeld.” Reneé Suzanne-Koopmans is manager Marketing en Communicatie bij Ledger Leopard. Het bedrijf kreeg onlangs samen met het Zorginstituut Nederland, het eerste juridische certificaat voor een blockchainoplossing in de zorg. “Samen met Zorginstituut Nederland hebben wij Mijn Zorg Log ontwikkeld, waarmee de informatie-uitwisseling tussen zorginstanties, organisaties en patiënten veiliger en directer wordt.” Het betekent de eerste praktijkoplossing voor een blockchainoplossing in de zorg, waarmee Ledger Leopard dé primeur heeft. “Ook op juridisch gebied moet worden ontdekt wat de mogelijkheden van Blockchain zijn. Pels-Rijcken advocaten waren op zoek naar een eerste casus om een juridische basis hiervoor te leggen en kwamen bij ons uit.”
Bekijk in dit filmpje (1 minuut 53) hoe Mijn Zorg Log werkt

Wat is blockchain?
Blockchain laat zich het best beschrijven als een digitaal grootboek, waarin transacties en andere gegevens worden bijgehouden. Het gaat uit van een database systeem, wat een groeiende lijst van data-items bijhoudt. De gegevens worden decentraal opgeslagen en versleuteld zodat de geschiedenis niet kan worden gewijzigd. Hiermee is data beveiligd tegen manipulatie en vervalsing. Bovendien betekent het een enorme vereenvoudiging van administratieve processen. Het potentieel van de techniek is onmiskenbaar en overal ter wereld wordt er veel geld in geïnvesteerd. Computergigant IBM werkt met een aantal grote partijen aan een blockchain voor de voedingsmiddelenindustrie, waaronder Unilever, Nestlé en Dole en supermarktconcerns Wal-mart en Kroger. Ook havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam investeren elk tonnen om gezamenlijk een platform voor ontwikkeling en toepassing van blockchain in de haven op te zetten. In al dit geweld weet Ledger Leopard zich te onderscheiden door een blockchainplatform te ontwikkelen waarin ieder bedrijf de eigen blockchainoplossing kan gieten. “We zijn nog geen blockchain tegengekomen dat niet compatibel is met ons systeem,” vertelt Koopmans. “Wij houden ons alleen maar bezig met blockchain en lopen daarmee op iedereen vooruit.”

Vertrouwen
“Veel diensten en producten vertrouwen op grootboeken waarin transacties en overige gegevens zijn opgetekend. Het sleutelwoord is vertrouwen. Een goed voorbeeld is geld. Vroeger hadden we gouden munten, momenteel bestaat geld voor het belangrijkste deel digitaal. Als je honderd jaar geleden had gezegd dat je binnen drie klikken met internetbankieren je geldzaken zou regelen, zou je voor gek worden verklaard. Blockchain regelt vertrouwen op een andere manier. Alle contracten worden met de computer in de blockchain gezet. De data is gemakkelijk op te vragen, het is veilig en een tussenpersoon, zoals een notaris, is dan niet nodig. Hoe blockchain zich gaat ontwikkelen en op welke termijn het definitief doorgang vindt is moeilijk te zeggen. Maar de verandering is ingezet.”​

Lees hier meer over Ledger Leopard

Lees een interview met directeur van Ledger Leopard Jeroen van Megchelen. ‘Nederland is het Silicon Valley van Blockchain’


Bijlagen
Deel artikel