Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171023%20Gemeentehuis%20Westland.jpg
Met VNO-NCW W-D in het glazen stadhuis
Datum: 24-10-2017

Op uitnodiging van de gemeente krijgen leden van VNO-NCW Westland-Delfland een inkijkje in het gloednieuwe stadhuis, een modern architectonisch hoogstandje dat symbool staat voor één Westland als glazen stad. “Dit stadhuis is een metafoor voor de kas, een transparante verzamelplaats voor alle Westlanders,” zegt waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne.

Door Pieter van der Meulen

Ingeleid door Pieter Eenhoorn, voorzitter van VNO-NCW Westland-Delfland, wordt de avondbijeenkomst afgetrapt met de voorronde van de Nieuwe Heldenprijs 2017. Deze prijs, vorig jaar geïntroduceerd in Westland, wordt uitgereikt aan dé vernieuwende ondernemer van 2017. Andreas Hofland vertelt namens Hortikey over digitalisering van de kasteelt, Wesley van den Berg presenteert Floridata, een dataplatform voor de sierteelt en Sandra Huysman onderscheidt zich met de Westlandse Aardbei, die op smaak geteeld wordt en waarvan de consument door het kenmerkende bakje weet wat de herkomst is. Op de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland is de finale en wordt de winnaar van de Nieuwe Heldenprijs 2017 gekozen.

It’s magic!
Niet langer vijf kernen, maar één stad. Als het aan waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne ligt, presenteert Westland zich vanaf heden als één. En het nieuwe stadhuis staat daar symbool voor. “Wij hebben grote ambities, we willen steeds vooruit blijven bewegen. Altijd heb ik met groot ontzag gekeken naar de innovatiekracht en het vernuft in Westland. We mogen ons gerust een stad noemen,” aldus Van Ardenne. “Alles is hier aanwezig, maar toch houdt iets ons tegen om de sprong naar de nieuwe, circulaire economie te maken. Aan dit nieuwe stadhuis ligt het niet. Laat dit een stap zijn om de boel meer bij elkaar te houden in de hele regio. Je ademt hier traditie en de ontwikkeling van Westland. Onze ontwikkeling is fenomenaal. Waar ik ook kom ter wereld ter wereld vragen ze: ‘hoe doen jullie dat?’ It’s magic, zeg ik dan. Het is tijd onze kennis nog meer te delen.”

De Groene Schakel
“Wij komen van heel ver,” stelt Bram Meijer, de ‘bouwwethouder’ van de gemeente Westland. “We hebben een enorme aanbestedingsprocedure doorgemaakt voor de nieuwbouw. Toen ik de portefeuille kreeg, heb ik me de eerste twee weken helemaal plat gelezen. Aan de voorkant van de aanbesteding is alles tot in het kleinste detail uitgedacht. Dat is de verdienste van onze fantastische gemeenteraad en het ambtelijke team dat het hele proces heeft begeleid. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een verzameling partijen van zowel binnen als buiten Westland die zich hebben verenigd in consortium ‘ De Groene Schakel’.” Jeroen Quist, namens VolkerWessels ontwikkelmanager van de ‘Groene Schakel’, beaamt dat het een complexe opdracht betreft. “Nadat we hebben besloten mee te doen aan de aanbesteding hebben wij ons vooral de vraag gesteld hoe onderscheidend te zijn en hoe een passend ontwerp te vinden specifiek voor het Westland. Al snel besloten we twee vrijwel identieke kantoren te maken, een stadhuis en een stadskantoor, die als metafoor dienen voor de kassen. Dat is hét kenmerkende aspect van Westland. Bijzonder aan deze aanbesteding is dat aan het stadhuis en -kantoor een onderhoudstrategie van vijfentwintig jaar is verbonden. In die periode is De Groene Schakel verantwoordelijk voor het volledige onderhoud van het gebouw. We hebben spannende keuzes moeten maken die ook in de toekomst standhouden.” Belangrijk bij de formatie van het consortium was Westlandse inbreng. Daarbij is onder meer gekozen voor elektrotechnisch specialist Elektravon. Directeur Van den Akker geeft een concreet voorbeeld van een lastige keuze die vanwege de onderhoudsduur van vijfentwintig jaar wellicht anders is uitgevallen. “Het gebouw volledig CO2-neutraal bouwen was één van de grondvoorwaarden van de gemeente. Voor verlichting zijn we uiteindelijk uitgekomen bij Philips, die weliswaar duurder was dan de originele partij maar wel de garantie gaf dat de verlichting de volledige onderhoudsduur van de aanbesteding kon doorstaan.

Lessen voor deelnemende bedrijven
“Het is voor ons een mooie ervaring geweest om als lokaal bedrijf bij dit project betrokken te zijn geweest,” vervolgt Van den Akker. “De belangrijkste lessen die wij hebben geleerd zijn: vraag je af wat je eigen rol binnen het consortium is en blijf nadenken wat er van je wordt verwacht en wat je verwacht van andere partijen. Zo kan je binnen een grote opdracht functioneren en kom je niet voor verrassingen te staan.”

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel