Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171016%20Slotbijeenkomst%20Disruptie.jpg
Disruptie: innoveren of doodgaan?
Datum: 22-10-2017

Disruptie dringt geleidelijk binnen en verlaagt je omzet. Je kunt twee dingen doen: innoveren of doodgaan. Hoe blijf je als bedrijf staande in een tijdperk waarbij continuïteit geen vanzelfsprekendheid meer is?

Door: Bas Boudesteijn

Bij de laatste uit een reeks van vier bijeenkomsten over disruptie, spraken stand up filosoof Martijn Aslander, George de Boer, Leader of Connected Car Initiatives TomTom en Ank van Wylick, Innovatie Consulting Team KPMG. Spreker George de Boer neemt ons mee in de snelle technologische veranderingen die spelen binnen het bedrijf en de toepassingen van Big Data. Van leverancier van een online routeplanner naar het verzamelen van data voor de zelfrijdende auto, het bedrijf heeft een hele transitie doorgemaakt. Met meer dan een miljoen datametingen per uur over de hele wereld kunnen de routeplanners inmiddels real live situaties tonen. Deze toepassing is op basis van A
ugmented Reality en zorgt voor levensechte 3D routekaarten. "We staan nog maar aan het begin van de mogelijkheden die AR biedt", aldus De Boer. Big Data kan voor een bedrijf ook verbetering van (logistieke) service opleveren of verhoging van de effectiviteit of juist kostenreductie. "Uiteindelijk zal de introductie van de zelfrijdende auto stapsgewijs verlopen, want voordat je de laatste stap bereikt zal je eerst veel data moeten verzamelen en tussentijds opnieuw moeten innoveren".

Cumulatieve netwerken
"Technologie gaat sneller dan ooit", aldus Martijn Aslander. De komende tien jaren zullen niet lijken op de afgelopen honderd jaar. Dat komt doordat elk netwerk dat je toevoegt aan je netwerk meewerkt aan cumulatieve versnelling. Zo had de eerste persoon die over een fax beschikte er helemaal niks aan. De tweede persoon voegde pas waarde toe en de derde voegde daarbovenop ook weer waarde toe. Zo werkt het ook met technologie. De puzzelstukjes komen steeds sneller bij elkaar omdat we over informatie beschikken die wij via het netwerkeffect sneller op elkaar kunnen laten aansluiten. "Cumulatieve netwerken zorgen voor supersnelle groei en adaptatie van de nieuwste technologieën, zoals AR binnen ongeveer zes jaar", aldus Aslander.


Innoveren of doodgaan
"Bij disruptie kun je maar twee dingen doen", want het is een sluipmoordenaar volgens Ank van Wylick. "Het dringt geleidelijk binnen en verlaagt je omzet. Je kunt kiezen: innoveren of doodgaan." Van Wylick geeft de aanwezige ondernemers nog enkele praktische tips mee. "Haak aan op de trend van big data. Zoek samenwerking van buitenaf, immers verandering komt van buiten, niet van binnen. Werk intern in een innovatieteam en betrek je netwerk bij je innovaties. Volg de ontwikkelingen in je markt goed en maak een vertaalslag naar je eigen business model. Samen weet je meer dan alleen en kom je eerder op nieuwe ideeën, waarmee jij voor je bestaansrecht zorgt. En, heel belangrijk, doe elke dag iets nieuws, innoveer jezelf."

Fotoreportage​


Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel