Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171011%20Ondernemersontbijt.jpg
Digitale transitie
Datum: 10-10-2017

Hoe blijven we als regio en land aan zet in een wereld met nieuwe technologische mogelijkheden en exponentiële groei van data? Welke kansen biedt dit voor het bedrijfsleven, en hoe kunnen barrières worden weggenomen? Het Ondernemersontbijt van VNO-NCW metropool Amsterdam draaide dit jaar om de Digitale Kwantumsprong. 

Door Vanessa Storm van ’s Gravesande

Het programma NL Next Level waar VNO-NCW landelijk bij betrokken is verwoordt het als volgt: “We hebben een prachtige digitale infrastructuur liggen. En toch lopen we achter als het gaat om het verzilveren van de kansen op extra welzijn hiervan. Tijd voor een digitale kwantumsprong.”

In het kader hiervan hebben VNO-NCW metropool Amsterdam en Accenture gesprekken gevoerd met verschillende soorten bedrijven over de kansen en uitdagingen van digitalisering. Manon van Beek, Algemeen Directeur Accenture Nederland, neemt ons mee in de belangrijkste bevindingen. De basis is op orde: Nederland heeft een goed uitgangspunt voor digitale transformatie. We hebben een concurrerende en moderne economie. Ons land staat op de 4e plaats van de Global Competitive Index van World Economic Forum. De Metropoolregio Amsterdam is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, goed voor 19% van de
bedrijvigheid. Bovendien staat Amsterdam in de top 3 van de European Digital City index.

Maar we zijn er nog niet, de ontwikkelingen gaan razendsnel. De metropool Amsterdam kan op twee terreinen een stap zetten om een digitale kwantumsprong  mogelijk te maken. Er is de behoefte aan een talentagenda voor digitale expertise en vaardigheden. Met digitalisering ontstaat een verschuiving in de vraag naar talent. Bedrijven zijn in toenemende mate op zoek naar werknemers met vaardigheden in bijvoorbeeld analytics, programmeren en data science. Daarnaast is opschaling dé grote uitdaging voor digitalisering in Nederland. Er zijn veel pilots rond digitale innovatie geweest, meer pilots in Amsterdam dan piloten bij KLM! Maar het ontbreekt aan businessmodellen en business cases te ontwikkelen die schaalbaar zijn en geschaald worden. Living labs kunnen een oplossing bieden.

Ook spreekt Ali Niknam, oprichter van bunq, een tech-bedrijf met een bankvergunning. Al jong begon hij met ondernemen. Tijdens de economische crisis begon hij na te denken over de monocultuur van banken, hier wilde hij een alternatief op formuleren. Het krijgen van een bankvergunning was geen sinecure, maar het is gelukt. In zijn ogen heeft Nederland de unieke kans om volop te gaan voor digitale transformatie en een leiderschapsrol in te nemen op dit terrein. Hiervoor moeten er wel nog wat dingen gebeuren. Allereerst in het onderwijs. Dat kan veel breder tweetalig worden. Ook moet programmeren een belangrijke plek gaan innemen en zouden alle studies doordrenkt mogen worden met informatica. Als
we belangrijke stappen zetten wordt Nederland aantrekkelijker voor internationaal talent. Nederland zou de volgende Silicon Valley moeten willen worden, op zijn eigen manier. Regelgeving op kennismigratie en fiscale regelingen over onder andere het nemen van opties in je bedrijf moeten dan wel worden versoepeld. En last but not least, de mindset van Nederland kan nog een verschuiving gebruiken. Naar digitale transitie als onbetwiste prioriteit!

Lees hier het rapport dat VNO-NCW metropool Amsterdam samen met Accenture maakte.

Manon van Beek vertelt tot slot over de samenwerking met Plan Nederland. Samen hebben ze programma’s om jonge mensen te helpen met vaardigheden die de nieuwe tijd van werknemers vraagt. Ook op de Filippijnen, dat getroffen werd door een tyfoon in 2014, wordt een digitaal leerprogramma aangeboden. Inmiddels zijn hierdoor 1.200 jongeren aan de slag bij een werkgever of in hun eigen bedrijf. Een van hen is Deborah Aroza, die deze week met Manon meeloopt in Nederland. Als onderdeel van de Internationale Dag van het Meisje op 11 oktober nemen wereldwijd meisjes de posities van leiders over. Lees hier meer informatie.

En zie
hier de workshops die Google vanaf 20 oktober tot eind december zonder kosten organiseert voor ondernemers. Over het vergroten van kennis over digitale vaardigheden en online marketing. 

Bijlagen
Deel artikel