Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171012%20Bouwpower%20zorgpower%20vastgoedtransformaties.jpg
Vastgoed als strategisch bedrijfsmiddel
Datum: 09-10-2017

Vastgoedtransformatie in de zorg. Dat is het onderwerp van de Adviesraden Bouwpower en Zorgpower van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Erasmus Medisch Centrum. Voor zorginstellingen is het vastgoed een belangrijk, maar ook risicovol bedrijfsmiddel.

Door Merijn van Grieken

‘Eindelijk is het zover… een bijeenkomst over zorg en vastgoed’, zegt Joke Boonstra, voorzitter van de Adviesraad Zorgpower. Bouwen in de zorg is met alle snelle technologische ontwikkelingen ingewikkeld. ‘Je bouwt voor 50 jaar, maar als je kijkt wat er in de zorg gebeurt, kan dat bijna niet. Mensen worden ouder, behandelingen beter, op technologisch vlak kan er meer en tegelijkertijd speelt discussie over zorgkosten. Dat vraagt om een flexibel ziekenhuis’, zegt Boonstra die per 1 september toetrad tot de Raad van bestuur van Erasmus MC.

Rug recht houden
Het nieuwe ziekenhuisgebouw van Erasmus MC, waarvan de bouw in 2009 begon, wordt per 18 maart 2018 in gebruik genomen. ‘Een langdurig vastgoedtransformatieprogramma. Je moet lang je rug recht houden’, aldus Menno Riemersma, directeur Programma Integrale Bouw Erasmus MC.
Voor Erasmus MC is vastgoed is een strategisch bedrijfsmiddel. Circa 70 procent van de balans is vastgoed. ‘Grote vastgoedtransformaties vormen een trigger voor het primaire proces - artsen, verpleegkundigen etc - om goed na te denken hoe je in de toekomst wil werken. Vastgoed moet niet dominant zijn, maar omdat het zo inflexibel is, moet je er serieus over nadenken.’

Waar sta je over tien jaar
Bij de toekomstige opgave voor het Sophia Kinderziekenhuis heeft Riemersma daarom alle gebruikers gevraagd: Waar sta je over tien jaar? Wat heb je dan nodig en hoe ziet de zorg eruit? Waarin wil je excelleren en waar ligt je ambitie? Daarna gaan we de vertaalslag maken naar het ziekenhuis dat daarbij hoort. Er zijn nu medische apparaten die tien jaar geleden, bij de start van de nieuwbouw, niet bestonden. Die moeten ook worden ingepast’, aldus Riemersma.

Integraal programma
Om goed op veranderingen in te spelen, is de nieuwbouw in een integraal programma georganiseerd. ‘Een programmatische aanpak van werkprocessen en ICT is cruciaal, ook in een vroegtijdig stadium. Er zijn ruim 60 afdelingen en grote transformaties in het vastgoed raken velen. Bij programma’s van deze omvang moet je nooit bang zijn om nieuwe uitdagingen tegen het licht te houden en toch nog mee te nemen en door te voeren’, aldus Riemersma.

Efficiënt werken
Het nieuwe ziekenhuis wordt 207.000 m2 bruto vloeroppervlak groot. Efficiënter werken is het uitgangspunt. Verschillende specialismen delen de polikamers, de bezetting van de spreek- en behandelkamers wordt hoger en door eenpersoonskamers wordt de kans op infecties kleiner, rust de patiënt beter uit en kan de ligduur verkort worden.

Naar huis
Volgens Guido van den Bogaert, voorzitter Raad van Bestuur Rijndam Revalidatie, verplaatst de zorg zich in snel tempo van ziekenhuis naar de thuisomgeving. Volgens hem wordt de zorg kleinschaliger en gaat naar de wijken. Nederland houdt een aantal gespecialiseerde centra en academische ziekenhuizen en krijgt er kleine klinieken in de wijken bij, zegt hij.
‘De ziekenhuiszorg zoals we die nu kennen waarbij patiënten na behandeling soms langdurig worden verpleegd, veranderd. In de toekomst is er minder ziekenhuiscapaciteit, maar is er wel behandelcapaciteit en worden mensen vervolgens in de thuisomgeving, verzorgd. In de wijk komen kleine klinieken die de patiënt op weg helpt naar herstel.’

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel