Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170925%20DCI%20-%20Privacy%20op%20het%20werk.jpg
Privacy op het werk
Datum: 26-09-2017

Op 25 mei 2018 is de nieuwe Europese privacywetgeving van toepassing in de gehele Europese Unie, en dus ook in Nederland. De hype rond gegevensbescherming doet veel ondernemers twijfelen over hun eigen handelen. Hoe serieus is deze nieuwe wet en hoeveel verandert er?  Een goed moment voor de discussieclub van VNO-NCW Den Haag om bijeen te komen. Astrid van Noort, Mariska Aantjes en Sophie den Held, drie advocaten van Ekelmans & Meijer Advocaten, zorgden met hun kennis en ervaring voor een boeiende en bovenal interactieve avond.

Door Tristan van Oorschot

Paul en Helma van Delft ontvangen de leden van de discussieclub in hun huiskamer. De sfeer is relaxed en gezellig. Het programmaboekje, met dank aan de drie juristen getuned tot een menukaart van een driesterrenrestaurant, benoemt alle relevante onderwerpen van de nieuwe wetgeving. Nadat Van Noort heeft afgetrapt met een korte inleiding, noemt Den Held in de ‘verplichte’ amuse  al vrij snel de functionaris Gegevensbescherming. “Alle overheidsinstanties en bedrijven die systematisch op grote schaal mensen volgen zijn verplicht om een functionaris aan te stellen die binnen de organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).” De onafhankelijkheid van zo’n functionaris is dan wel essentieel, reageren de ondernemers. “Ja dat klopt,” zegt Den Held. Een ‘highlight’ noemt ze het, verwijzend naar de wirwar aan regels opgesteld door de Europese Unie. “Maar het is best wel leuk hoor, als je er eenmaal inzit. Bovendien verandert er uiteindelijk helemaal niet zo veel.”

Hip
Bart de Jong, Manager HR Delft Prysmian Group, is zichtbaar bekend met het onderwerp en stelt zichzelf de vraag hoe het nou kan dat dit onderwerp nu opeens zo hip is. “Zelf denk ik dat ondernemers tegenwoordig verantwoordelijk worden gehouden voor overschrijdingen op dit gebied, terwijl voorheen enkel individuen werden aangekeken bij privacyschending. Hiernaast gedragen individuen zich tegenwoordig als privacywaakhond”. Dat is een grappige paradox zegt Coen Postma, Security Officer bij Morpho: “Individuen klagen over hun privacybescherming, maar tegelijkertijd zetten ze wel al hun gegevens in de sociale media.” Dit klinkt grappig, maar zelfs het checken van een social media account kan regels overschrijden. Je mag bijvoorbeeld in principe geen Facebook- of LinkedIn-account doorspitten van een sollicitant. Veel aanwezigen vinden dit maar vreemd. “Mensen zetten zich toch zelf openbaar op het internet”, reageert Paul Teeuwen, partner loopbaancoach bij Elffers. De vragen en ervaringen stapelen zich op: Hoe zit het dan met track and trace in een auto van de zaak? Mag de overheid gegevens van studenten-ov gebruiken om te kijken waar studenten wonen? Hoe ga ik nu om met Back-ups?

Track and trace
“Bij controle van de werknemer door middel van camera of track and trace is het het belangrijkste dat de controle noodzakelijk is, het doel niet met een ander middel kan worden bereikt en het bedrijfsbelang opweegt tegen het privacybelang van de werknemer. Er moet toestemming worden gevraagd aan de Ondernemingsraad en de werknemers moeten worden geïnformeerd over de camera’s”, zegt Aantjes. Dus of het nou gaat om track and trace-systemen, camerabeelden op kantoor of toegangsbadges voor werknemers, het informeren van de werknemer is essentieel.
Het ‘diner’ wordt afgesloten met friandises van Ekelmans & Meijer.

Fotoreportage

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel