Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170922%20Congres%20Springtij.jpg
VNO ambitieus op Springtij
Datum: 24-09-2017

​‘De klassieke beleidsbenadering van economen miskent dat sprake is van een verandering van tijdperk en maakt de transitie ook nog eens politiek en maatschappelijke kwetsbaar.’ Dat zei Cees Oudshoorn, algemeen directeur van VNO-NCW tijdens het Springtij Forum op Terschelling. ‘Behalve ‘marktfalen’ is er ook zoiets als ‘transformatie-falen’.

Oudshoorn roept Nederlandse bedrijven op de handschoen van de energietransitie op te pakken. Ook prins Carlos vindt dat iedereen, ook ondernemers, sneller in actie moeten komen.
Luister naar hun boodschap hier (1,5 min.)

Ambitieuze beslissers
Op het Springtij Forum komen jaarlijks 500 ambitieuze beslissers uit het bedrijfsleven, vooraanstaande wetenschappers, NGO’s, overheden, consumenten en burgers bij elkaar. Zij praten dan over de laatste inzichten en initiatieven op het gebied van klimaat, grondstoffen, landbouw, natuur en economie.
“De energietransitie is net zoals de digitale transitie een transformatie naar een nieuw tijdperk : een systeemverandering met nieuwe gedragingen’, zei Oudshoorn. ‘Daar kom je niet met een politiek van overheidsregulering van gedrag in het bestaande systeem. Toch doen we het zo, we weten niet beter. Planbureaus berekenen met schijnexactheid en met modelberekeningen, gebaseerd op de gedragseffecten van beleid van het verleden, hoe meer CO2-reductie is te halen. Daarin kan per definitie geen rekening worden gehouden met de disruptieve innovaties van een nieuw tijdperk. Het is een beetje door de achteruitkijkspiegel naar de toekomst kijken.” Oudshoorn pleit voor een revolutionaire benadering met investeringen in flagship programma’s en projecten, die zich kenmerken door grote sprongen naar het nieuwe tijdperk. Met een overheid die kaders stelt en maximaal faciliteert en versnelt, door mee-te-investeren om risico’s te reduceren.

Jeroen de Haas steunt de oproep van Oudshoorn om de energietransitie te versnellen.
Luister naar zijn boodschap en die van vier andere ondernemers op Springtij, hier (3 min)

Bijlagen
Deel artikel