Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170920%20MO%20RG.jpg
We zijn rijk, maar voelen ons nog niet rijk
Datum: 21-09-2017

Wat betekent de miljoenennota voor onze economie en wat zijn de gevolgen voor de ondernemer? Waar liggen de regionale en nationale investeringskansen? Tijdens alweer de 16de editie van het Miljoenenontbijt RijnGouwe kijken Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling Rabobank, en Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, met ondernemers uit de regio naar de economische toekomst van Nederland.

Barbara Baarsma, benadrukt 3 punten voor op de investeringsagenda. In de eerste plaats vrij besteedbaar inkomen. We zijn rijk, maar voelen ons nog niet rijk. Dit besteedbaar inkomen moet verhoogd worden. Het is van belang dat we de arbeidsmarkt gaan moderniseren. Afschaffen van het vaste contract, dit door middel van een geïntegreerd 5 stappen plan. Dit geeft onder andere een prikkel dat de werknemer ‘fit for work’ is en dat er meer dynamiek op de arbeidsmarkt komt. En tot slot moet het groeivermogen op de agenda. Dit wordt ontwikkeld door arbeidsaanbod en arbeidsproductiviteit. Vanuit de productiviteit ziet Baarsma groei. Door de lasten op arbeid te verlagen ontstaat er uiteindelijk ook voordeel voor de ondernemer. Daarbij is het wenselijk de middengroep bedrijven te vergroten en hier op te focussen in plaats van de grote bedrijven. Binnen deze doelgroep valt een slag te maken als het gaat om productiviteit.

Nu investeren
Hans de Boer haakt in op Baarsma door te benadrukken dat de door Barbara ‘voorzichtige’ groei een feestje waard is. In vele mondiale lijstjes staat Nederland bovenaan. De crisis is in Nederland langer en dieper geweest dan in andere landen. "We staan er goed voor. We hebben een begrotingsoverschot en er zijn meer mensen aan het werk", aldus De Boer. “Dit is gunstig voor de inkomsten van de Rijksschatkist. Dit land kent een sterke balans.” De Boer voorspelt dat als de economie volgend jaar doortrekt de koopkracht toeneemt, vestigingsmarkt aantrekt en dat we de binnenlandse besteden op een hoog peil houden. In 2019/2020 zal de groei afvlakken en dan zijn er investeringsgelden nodig vanuit Invest-NL. "We moeten nu investeren! In infrastructuur, energietransitie. Dan vermijden we groei-afvlakking over paar jaar."


Meerwaarde
Ondernemers uit de regio geven aan dat op het gebied van technologie & innovatie, arbeidsmarkt en de bouw stappen te maken zijn door investeringen vanuit de overheid en door de ondernemer zelf. Ben van Vlier geeft aan om binnen je bedrijf zowel intern als extern te bekijken wat te digitaliseren. Kun je met data nieuwe of andere producten creëren die van belang zijn om meerwaarde toe te voegen. Jaco Slingerland benoemt dat het ook kan helpen om fiscaal de mogelijkheden te bekijken als het gaat om innovatie en de implementatie binnen het bedrijf.
Margreet Bos-Steenbergen geeft mee dat er nagedacht moet worden om het arbeidsrecht naar een Next Level te tillen. Voor nu van belang om het personeelsdossier goed op orde te houden.
Tot slot vanuit de bouw is het wenselijke dat infrastructurele projecten parallel lopen met de vastgoedontwikkelingen. We staan elke dag in de file als de wegen niet aansluiten en dat voelt de ondernemer in zijn portemonnee.

Lees meer over Barbara Baarsma haar standpunten via het artikel “Hervomen om harder te kunnen groeien”.

Beluister verslag en reacties van o.a. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, en Michiel Bunnik, voozitter VNO-NCW RijnGouwe, tijdens het Miljoenenontbijt via BNR Nieuwsradio. (volgt)

Bekijk de vlogs die getoond zijn tijdens het Miljoenenontbijt. Vlogs laten zien wat er lokaal wenselijk is, waar op te letten als ondernemer en waar in geïnvesteerd zou moeten worden:
- Vlog Wethouder Rogier Tettero met Monique Verdier vanuit overheid, zorg en participatie
- Vlog Margreet Bos-Steenbergen vanuit branche arbeidsrecht
- Vlog Ben van Lier vanuit branche ICT & technologie
- Vlog Jaco Slingerland vanuit de branche accountancy en innovatie
- Vlog Marco Dekker vanuit de branche Bouw

Met dank aan Rabobank Gouwestreek, Van Riessen Advocaten Mediators en Visser&Visser Accountants.

Fotoreportage door De Beeldredacteur / Oscar van Wijk

Bijlagen
Deel artikel