Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170920%20MO%20Rotterdam.jpg
De economie, halleluja!
Datum: 21-09-2017

‘Het is een eer en een feest om over de economie te praten in een stad die bruist van de economie en waar 20 procent van de economie doorheen gaat en wordt gecreëerd. Voor economen is dit de mooiste stad van Nederland’. Een mooie binnenkomer van Amsterdammer Jan Willem Velthuijsen tijdens het Miljoenenontbijt, een samenwerking tussen VNO-NCW Regio Rotterdam, PwC Rotterdam en ING.

door Merijn van Grieken/Van Grieken Tekst

De economie van Nederland staat er glanzend voor: 3 procent groei bij een inflatie van bijna nul. Dat hebben we al heel lang niet meegemaakt, stelt de hoogleraar optimistisch. Of het nu gaat om investeringen, koopkracht of consumptie, het gaat goed. ‘We zijn als minilandje de 3de exporteur van Europa en de 7de ter wereld. Daar mogen we trots op zijn. We zien een brede groei waar we allemaal vertrouwen in hebben. Zo. Halleluja!’

Leven lang leren
Inderdaad halleluja! Toch had Velthuijsen ook een duidelijke boodschap gericht aan politiek Den Haag. De overheid moet meer investeren in een leven lang leren en harder werken aan een inclusieve samenleving, vindt hij. ‘Mensen die buiten de arbeidsmarkt vallen of tijdens de economische recessie zijn gevallen, moeten zo snel mogelijk terug het arbeidsproces in. Neem die mensen weer aan’, zegt hij.

Nederland kan een voorbeeld nemen aan Duitsland. ‘Werkgevers in ons land zoeken naar de beste kandidaat en als die niet gevonden wordt, zegt men: er is niemand geschikt. In Duitsland nemen ze de iets minder goede mensen ook aan en leiden deze mensen intern op door trainingen te geven. Dat werkt. Er is nauwelijks werkloosheid en bedrijven en overheden besteden geld aan de ontwikkeling van mensen. Investeren in een leven lang leren is nodig om de beroepsbevolking fit te houden. Daar moeten we hier ook heen.’Inclusieve samenleving
Ook Aboutaleb is het daarmee eens en maakt daarbij geen keus wie er verantwoordelijk is voor dat leven lang leren. ‘Zowel de overheid, als het bedrijfsleven, de werkgever als de persoon zelf moet (blijven) investeren in educatie en ontwikkeling. Onderwijs is te lang gezien als maatschappelijke kostenpost. Maar het is een investering. Dat moeten we echt in de gaten houden’, aldus de burgemeester.

Tussen nu en 2026 moeten 100.000 mensen met een beperkte toegang tot de banenmarkt werk hebben, hebben VNO-NCW en het rijk afgesproken. ‘De eerste twee jaar zijn misschien de meest makkelijke mensen geplaatst. Nu willen we verder. Ga naar www.opnaarde100.nl om deze mensen aan het werk te krijgen’, aldus voorzitter Diederik van Dommelen van VNO-NCW Regio Rotterdam.

Behalve de arbeidsmarkt gingen Velthuijsen en Aboutaleb ook dieper in op de energietransitie die een inhaalslag nodig heeft. ‘Den Haag moet serieus werk moet maken van de energietransitie. Voor Rotterdam met de haven is dat ongelooflijk belangrijk. We moeten stappen zetten naar de komende 35-30 jaar met een haven die groen is en er qua energieconsumptie anders uitzien en ook anders omgaat met schadelijke CO2-uitstoot. Er zijn al veel stappen gezet. Er zijn veel initiatieven tot vergroening. Ook in de woningbouw.’

Ons Rotterdam
Ons Rotterdam, jij zorgt voor ons dus wij zullen voor je zorgen. Ik hou van jou, ook al ben jij jouw hart verloren’, waren de woorden waarmee het Miljoenenontbijt afsloot. Een toepasselijk optreden van zanger Le Seton die een passende ode bracht aan Rotterdam met zijn stadslied en een optreden van een ware woordkunstenaar, de spoken word-artiest Y.M.P.

​Fotoreportage
Videoimpressie

Bijlagen
Deel artikel