Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170921%20MO%20Alkmaar.jpg
Miljoenennota kan prullenbak in
Datum: 20-09-2017
“Gisteren is een Miljoenennota gepresenteerd die over een paar weken weer in de prullenbak kan, voorspelt de politiek verslaggever van BNR Laurens Boven tijdens het Miljoenenontbijt in Alkmaar. “Nu Prinsjesdag is geweest is de weg vrij, binnen nu en een maand hebben we een nieuwe regering,” voorspelt hij. 

 
Door Shany Azoulay

 
“Gisteren is een Miljoenennota gepresenteerd die over een paar weken weer in de prullenbak kan,” voorspelt de politiek verslaggever van BNR Laurens Boven tijdens het Miljoenenontbijt in Alkmaar. Boven doelt hiermee op de vraag wat er overblijft van de nota als kabinet Rutte III aantreedt en het nieuwe regeerakkoord presenteert. “Nu Prinsjesdag is geweest is de weg vrij, binnen nu en een maand hebben we een nieuwe regering,” voorspelt hij. 

 
Tijdens het Miljoenenontbijt, wat jaarlijks de ochtend na Prinsjesdag wordt georganiseerd door VNO-NCW West, Rabobank, Hogeschool InHolland, BDO en Holland Media Combinatie, gaf Laurens Boven zijn visie op de nieuwe miljoenennota en een voorspelling van welke stappen het toekomstige kabinet zal nemen. Zo zou de tweehonderdzeventig miljoen euro die is uitgetrokken voor de leraren, een cadeautje zijn voor Lodewijk Asscher van de Partij van de Arbeid (PvdA), om hem tegemoet te komen. Volgens de verslaggever zal de coalitie veel gaan samen werken met de linkse oppositie (PvdA, SP en GroenLinks), aangezien de coalitie straks uit 76 zetels bestaat. “De leraren krijgen een salarisverhoging omdat Asscher de komende jaren nodig is,” aldus Laurens Boven.  

 
Niet schokkend
Boven is niet onder de indruk van de miljoenennota: “Ik vind het niet erg schokkend.”. Volgens hem was er consensus over het grootste gedeelte. “Ze vergaderen al drie-en-een-halve maand over dezelfde dingen. Ik vind het merkwaardig dat het zo lang duurt om het hierover eens te worden.” De oorzaak die Boven hiervoor aandraagt is dat de partijen vooral bang zijn voor het verlies van hun kiezers. Dit is ook terug te zien in hoe ze nu al onderhandelen met de PvdA. “De coalitie maakt zich zorgen over de positie van de oppositie. Zij vindt het belangrijk dat de PvdA in een goede positie komt en de stemmen voor de volgende landelijke verkiezingen bij hen terecht komen. “Ik heb nog nooit gehoord dat de coalitie zo sturend is op de oppositie,” zegt hij. 

 
Accenten
Bovens voorspelt dat de politiek zich in het komende jaar vooral richt op vier accenten: arbeidsmarkt, klimaat, migratie en belastingdienst. De politiek verslaggever denkt dat er aan de arbeidsmarkt en het klimaatbeleid het meeste veranderd zal worden. Hoe dit gaat gebeuren is volgens hem nog de vraag: “Niemand weet wat de visie is van het nieuwe kabinet.”

 

 
Bijlagen
Deel artikel