Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170920%20Miljoenenontbijt%20Den%20Haag.jpg
Worstelen met weelde
Datum: 19-09-2017
De Nederlandse economie groeit weer en fors ook. Hoe kan de economische voorspoed het best worden ingezet om het land verder te helpen? Ondanks een wat magere Miljoenennota met weinig concrete houvast voor de toekomst, kijkt ondernemend Den Haag vooruit tijdens het traditionele Miljoenenontbijt in Theater Diligentia.  

 
Door Pieter van der Meulen

 
Groei is het sleutelwoord voor de toekomst, blijkt uit een peiling onder de aanwezigen. Aan de hand van het interactieve programma Buzzmaster, dat meningen en vragen uit de zaal ophaalt en dagvoorzitter Donatello Piras, worden de bezoekers van het Miljoenenontbijt Den Haag 2017, georganiseerd door ING, Randstad, VCSW en VNO-NCW West, in razend tempo bijgepraat over de politieke en financiële stand van het land. 

 
Nieuw economisch anker
“Nederland hoort wat betreft het begrotingstekort weer bij de beste jongetjes van de klas, maar moeten we daar eigenlijk wel blij mee zijn?” Senne Janssen, econoom bij het ING Economisch Bureau ziet ook de economische voorspoed in Nederland, maar ervaart een politiek die vooral worstelt met de weelde. “De meest gehoorde kreet de afgelopen jaren is dat Nederland het huishoudboekje op orde heeft. De schuld is teruggedrongen, we geven niet meer uit dan er binnen komt. Probleem is dat deze vergelijking mank gaat. De overheid is geen huishouden en moet zodoende een andere financiële koers varen. De uitgaven en inkomsten van een land zijn direct aan elkaar gekoppeld. Schuld is een beladen woord, vandaar de drang en dwang vanuit Brussel deze zoveel mogelijk te beperken. Maar het overheidstekort bepaalt niet of de schuld op termijn houdbaar is. Wanneer de economische groei groot genoeg is, kan het tekort best oplopen. Bepalend is welke investeringen rendabel zijn. AOW-verlaging levert op termijn niets op, investering in infrastructuur des te meer. Economen bepleiten voor de komende periode een nieuw economisch anker vast te stellen. Niet alleen kijken naar het begrotingstekort, maar het houdbaarheidssaldo van de overheidsfinanciën in kaart brengen. Zet in op de lange termijn! Renderende investeringen moeten we altijd doen.”

 
Schaalsprong
Saskia Bruines, wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs, onderschrijft het belang van investeringen in deze tijd van groei en verandering. “Om de vruchten te plukken van de economische vooruitgang is het noodzakelijk om een schaalsprong te maken. Steden in het algemeen, en niet in de minste plaats Den Haag, kunnen alleen blijven functioneren wanneer grote investeringen worden gedaan op het gebied van infrastructuur, wat mij betreft in het openbaar vervoer. De woningopgave voor de komende jaren is in Den Haag tussen de 30.000 en 40.000 woningen. De druk op steden wordt steeds groter. Ondernemers blijven ook in de toekomst een belangrijke rol vertolken bij het uitstippelen van het perspectief voor Den Haag. De gemeente gaat hen faciliteren en de juiste mensen met elkaar in contact brengen, zodat we als stad onze zaakjes op orde kunnen houden.” 

 
Paradox
Zonder Miljoenennota geen Miljoenenontbijt, maar eigenlijk is over de begroting dit jaar niet veel te vertellen, ziet ook Frits Wester, parlementair verslaggever voor RTL Nieuws. “Deze Miljoenennota heeft de houdbaarheid van een pak melk. Straks hebben we een nieuw kabinet en kan alles weer anders zijn. De politiek, maar eigenlijk de hele Nederlandse samenleving verschuift voortdurend. We bevinden ons in de vreemde paradox waar we individueel heel tevreden zijn, maar collectief toch een soort onvrede heerst. Dat heeft te maken met de grote veranderingen die de samenleving doormaakt. En dan duurt de formatie ook nog eens behoorlijk lang, waardoor we weinig zicht hebben op richting die het land opgaat.” Wester maakt het formatieproces van dichtbij mee en ziet het niet als problematisch dat het langzaam gaat. “Dit kan wel eens een heel stabiel kabinet worden in deze turbulente tijd. Maar onzekerheid blijft de enige zekerheid die we hebben.” 

 
Na het inhoudelijk deel is volop gelegenheid tot netwerken, opgeluisterd door jazzmuziek van studenten van het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. 
 
Bijlagen
Deel artikel