Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170824%20Als%20gewone%20Rotterdammer%20op%20de%20fiets.jpg
Als ‘gewone’ Rotterdammer op de fiets
Datum: 23-08-2017

Frank Kwanten, algemeen directeur van Delta Cycling Rotterdam, een professionele wielerploeg, heeft zijn gezichtsveld verbreed. Hij organiseert met ondernemers bijeenkomsten en fietstochten die onder andere nieuwe ideeën moeten opleveren om meer gewone Rotterdammers op de fiets te krijgen. Dit is een uitdaging, wetende dat het aantal fietsers in Rotterdam lager is dan in alle andere steden.  

Door Tristan van Oorschot

Delta Cycling Rotterdam is een professionele wielerploeg die al 25 jaar jonge talenten (zoals Dylan Groenewegen) helpt een betere wielrenner te worden. De ploeg rijdt in de 3e divisie. De ambitie is om de beste opleidingsploeg van Nederland te zijn. “Uit ervaring hebben weten we dat wielerploegen moeilijk het hoofd boven water kunnen houden door slechts op commerciële partners te teren”, legt Kwanten uit. “Dit in combinatie met het relatief lage aantal fietsers in Rotterdam bracht ons op het idee het fietsen voor elke Rotterdammer aangenamer te maken. Om nog 25 jaar vooruit te gaan, willen we minder afhankelijk van sponsoren zijn. Iedereen kan lid worden en meedoen aan onze fietsevenementen. Bovendien kun je geïnspireerd worden door de professionele wielrenners die persoonlijke informatie delen over hun trainingsschema’s en voedingspatroon.”

Hoe wil je het fietsen voor elke Rotterdammer aangenamer maken?
“Wij willen een positie ontwikkelen waarbij iedereen kan aanhaken. CycleHack is hier een goed voorbeeld van. Verschillende partijen, zoals studenten, architecten en bedrijven, komen bij elkaar om 48 uur lang naar oplossingen voor fietsbelemmeringen te zoeken. Medio september is de eerste Rotterdamse editie. Er is nog plek om deel te nemen! Er wordt dan gekeken naar het probleem van te weinig fietsrekken of het gevaar van appen op de fiets. Ik verwacht erg interessante - out of the box - oplossingen uit deze bijeenkomsten. Iedereen kan aanhaken omdat Delta Cycling een herkenbare identiteit heeft. Onze ploeg zal nooit van naam veranderen en de kleuren van het shirt zullen altijd de kleuren van Rotterdam reflecteren. En we hebben een huiskamer waar iedereen kan binnenlopen, van profrenner tot recreant.”

Waarom is het belangrijk dat verschillende typen fietsers elkaar in een huiskamer ontmoeten?
“Het doel is om de juiste mensen samen te brengen die elkaar kunnen aanvullen met goede ideeën en activiteiten voor de fietser in Rotterdam. Wij onderscheiden drie soorten fietsers: het talent, de recreant en de alledaagse fietser. Voor elke groep fietsers spelen andere belangen een rol. Voor een talent is zo goed mogelijk worden vaak een belangrijke drijfveer, voor de recreant staat het plezier voorop en voor de alledaagse fietser ligt de prioriteit veelal bij de veiligheid.”

Waarom is dit concept interessant voor ondernemers?
“We hebben een businessclub. Daarvan zijn nu 70 ondernemers lid. Deze mensen dragen het professionele team een warm hart toe. Dat geldt ook voor de dertig bedrijven die lid zijn van het businesspeloton. Elke eerste vrijdag van de maand organiseren we voor hen een tocht. Dit is een goede manier om je netwerk uit te breiden, zeker als je een liefhebber van de fiets bent. Tot slot bedienen we 30 partners. Op verschillende manieren geven we deze partners een podium. Dit kan een plek op het shirt betekenen, maar vooral worden er gezamenlijke relevante evenementen en campagnes georganiseerd. Het uiteindelijke doel is om Rotterdam mee te krijgen in onze idealen en vervolgens uit te breiden naar andere steden. Onze naam is natuurlijk niet voor niks Delta.”​

Wie is je favoriete wielrenner?
“Taylor Phinney. Een Amerikaan die goed kan relativeren. Je ziet dat hij echt geniet van de sport. Het resultaat is belangrijk, maar er telt meer dan dat alleen. Ik zeg ook tegen jongens in onze ploeg dat ze zich moeten focussen op de kansen die ze elke dag krijgen, zoals het ontmoeten van bijzondere mensen. Dit is minstens zo belangrijk als het resultaat. Dan zal je echt genieten van de sport die je uitoefent.”​

Bijlagen
Deel artikel