Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170824%20Energie%20door%20het%20raam.jpg
Energie door het raam
Datum: 23-08-2017

De mogelijkheden om op duurzame wijze energie op te wekken zijn talrijk. Naast de meest gangbare varianten, zoals via zonnepanelen en windmolens, maakt de nieuwste innovatie simpelweg gebruik van de ramen in huizen en kantoren: PowerWindows. Misschien wel het beste tech-idee van 2017.​​​​​​​​​

Door Pieter van der Meulen

“Het energieneutraal maken van glas als bouwmateriaal en zelfs via glas energie opwekken is de missie van Physee,” vertelt Ferdinand Grapperhaus, CEO en medeoprichter van Physee, de Delfse start-up die de ‘PowerWindow’ heeft ontwikkeld. “Wij willen vandaag aan morgen beginnen. Hoe moet de toekomst eruit zien?  Glas wordt steeds meer als bouwmateriaal gebruikt, architecten maken er graag gebruik van vooral vanwege esthetische redenen. Wij willen glas als bouwmateriaal innoveren en dat is ook nodig. Als je een groot gebouw CO2-neutraal wil maken, is een dak met zonnepanelen niet genoeg.” 

PowerWindow
In de Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties van de TU Delft, voert pilots met de stroomopwekkende ramen uit, gedaan met het glas, maar ook ‘in het echt’ zijn de ramen al te bewonderen, op de Zuid-as in Amsterdam en bij de Rabobank in Eindhoven bijvoorbeeld. “De afgelopen jaren hebben we de markt en de mogelijkheden in kaart gebracht,” vervolgt Grapperhaus. “We groeien stap voor stap, zodat we kunnen zien welke vraag er vanuit de markt komt. De test in Green Village heeft ons verder geholpen en nu bij bestaande gebouwen kunnen we weer verdere vorderingen maken. Wij zijn voortdurend in ontwikkeling.”

Energie door het raam (in artikel).jpg
​Ferdinand Grapperhouse bij bijeenkomst VNO-NCW Delft

KIJK, het beste tech-idee van 2017
De enorme mogelijkheden van energieopwekkende ramen worden bevestigd door de nominatie van Physee door het populairwetenschappelijke tijdschrift KIJK. De winnaar van de prijs ‘beste tech-idee van 2017’ wordt voor vijftig procent bepaald door een deskundige jury en voor vijftig procent door stemmen van het publiek. In 2016 wonnen Leidse, Delftse en Rotterdamse onderzoekers met hun idee om met behulp van 3D-printtechnieken open ruggetjes te dichten bij ongeboren kinderen. 
Lees hier meer over de winnaar van 2016.

De twintig genomineerden voor dit jaar zijn Noomi, Physee, Nowi Energy, Sencorables, GUTS, Polariks, BitSensor, Asperitas, StormRam 4, Travis the Translator, WheelReveal, SunGlacier, Mestic, LabFresh, AER, InkBeams, Lightyear, QUBI, Belong en Roader.
Lees hier meer informatie over deze initiatieven.


Stem hier​ op de PowerWindow als beste tech-idee van 2017.

Bijlagen
Deel artikel