Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/2017-4%20art.%202%20Vernieuwde%20Peperklip%20groen%20en%20spraakmakend%20710.jpg
Vernieuwde Peperklip wordt groen
Datum: 19-07-2017

​Woningcomplex De Peperklip in de Rotterdamse wijk Feijenoord ondergaat de komende anderhalf jaar een grondige renovatie. In 2018 voldoen de 549 woningen aan betere isolatie- en milieunormen en krijgen ‘groene daken’. Vastgoedbedrijf Maasmond neemt de klus voor zijn rekening. “Als Rotterdams bedrijf vinden wij het een eer om hier weer een opvallend Rotterdams fenomeen te maken,” zegt Richard Jongste, directeur van Maasmond en bestuurslid van VNO-NCW Regio Rotterdam.

Door Pieter van der Meulen

“Rotterdamser kan het bijna niet,” stelt Jongste. “De Peperklip, een van de eerste royale gebaren in de sociale woningbouw, doet zijn Geuzennaam eer aan. Dit is de stad in het klein, hier komen verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen. Het doel is om er weer een gebouw met lef van te maken, met een prima klimaatregeling en een goede geluidsisolatie, met de basis voor daktuinen over een lengte van 500 meter!” Het meest bijzondere aan de renovatie worden de zogenaamde groene daken, waarvoor Maasmond de basisvoorziening gaat aanleggen. Met deze voorziening wordt bijgedragen aan de Rotterdamse ambitie om verder te vergroenen en stadstuinen en stadslandbouw te stimuleren.

Spraakmakend
Eigenaar Vestia selecteerde Maasmond om De Peperklip ingrijpend op te knappen en wil op deze manier het woongebouw weer in positieve zin spraakmakend maken. Als hoofdaannemer is Maasmond verantwoordelijk voor de vervanging van alle kozijnen, waarbij het nieuwe materiaal inclusief dubbele beglazing voldoet aan de meest geavanceerde milieu – en geluidsnormen. De markante uitstraling van De Peperklip blijft behouden door uit te gaan van de oorspronkelijke kleuren van het gebouw. De centrale entreegebieden worden gerenoveerd, alsmede de galerijen, verlichting, aanpak van de loggia’s en het schilderwerk.

Trendy
Om te zorgen dat de bewoners van De Peperklip ook tijdens de verbouwing zoveel mogelijk wooncomfort blijven houden, heeft Vestia een projectteam ingericht dat een bewonersregeling heeft opgesteld en als aanspreekpunt zal dienen. Ook op dit gebied neemt Maasmond een belangrijk deel voor zijn rekening. Het bedrijf heeft voldoende ervaring met soortgelijke projecten. “Voor onze professionals is het pas goed als ook de bewoners tevreden zijn. Net als de bewoners willen wij straks trots zijn op dit bijzondere gebouw, dat ooit zijn tijd vooruit was en binnenkort weer eigentijds en trendy is,” aldus Jongste.

Paperclip
In 1979 ontwierp architect Carel Weeber een gebouw van 8 etages hoog met een totaal van 5.490 woningen. De Peperklip is van origine sociale woningbouw en heeft van bovenaf gezien de vorm van een opengebogen paperclip. In 1981/1982 werd het gebouw opgeleverd. De naam ‘De Peperklip’ verwijst naar toenmalig burgemeester Bram Peper.

Bijlagen
Deel artikel