Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170712%20NWH%20bijeenkomst%20Disruptie%20-Terminal%20IJmuiden.jpg
Disruptie - deel 2 - Arbeidsmarkt
Datum: 16-07-2017

​Door Manue Azoulay

Tijdens deze bijeenkomst spraken drie specialisten van RabobankDiversion en Tata Steel over hun voorbereidingen op de disruptie op de arbeidsmarkt. 

Wat kan een dienstverlenend bedrijf doen als een totale beroepsgroep wordt bedreigd. 
Hoe kijken jonge medewerkers naar werkgevers en wat doe je als ruim de helft van je werknemers binnen 5 jaar met pensioen gaat.

Op 12 juli hadden we een bijeenkomst op een bijzondere locatie, namelijk de
Felison Terminal in IJmuiden. ‘Binnen 5 jaar zal 35% van alle huidige functies verdwijnen’, aldus Jeroen Leutscher, hoofd Organisation Development bij Rabobank NL. Veel dienstverlenende functies behoren tot de Oxford702 lijst, bestaande uit beroepen die door automatisering worden bedreigd. Om te kunnen voorspellen wat er in de toekomst precies gaat gebeuren op de arbeidsmarkt houdt Rabobank de trends scherp in de gaten. Deze zijn o.a. globalisering, hyperconnectiviteit, robotisering & digitalisering. ‘Met de oplopende gemiddelde levensverwachting gaan we groeien naar een model waar in we leren en werken steeds opnieuw zullen gaan afwisselen. Dus geen carrière ladders meer maar juist klimrekken’, aldus Leutscher. Verder voorspelde hij dat de 24/7 werkmentaliteit nog meer zal toenemen, dat organisaties wendbaarder zullen worden door afscheid te nemen van het oude model met teveel managers en meer te kiezen voor experts. Tip van Leutscher: wilt u uw organisatie toekomstgericht maken, faciliteer dan in een personeelsbeleid gericht op ontwikkelen en groeien, vitaliteitsprogramma’s en flexibilisering van werk.


Een andere uitdaging is die van de jongere generatie op de arbeidsmarkt. Keuzestress en peerstress, het vergelijken van jezelf met succesvolle leeftijdgenoten, lijdt tot extreem hoge burn-outcijfers bij jongeren. Volgens Femke Pluymert, directielid Diversion, komt dat doordat jongeren een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben richting de rest van de wereld in combinatie met faalangst. De druk is hoog, immers als er zoveel keuze is op deze wereld, hoe maak je dan de juiste keuze? Deze generatie is bezig met een persoonlijke zoektocht waarbij ze hun eigen ontwikkeling centraal stellen, van maatschappelijke betekenis willen zijn en ze hele snelle groeicurves willen bereiken in hun werk. Daarbij zijn ze niet alleen veeleisend naar zichzelf maar eisen ze ook van hun werkgever openheid over gemaakte fouten. Dit zal nu en in de toekomst een uitdaging zijn, zowel in de aansturing van deze doelgroep als het behouden van hun talent.

Tip van Pluymert: geef ruimte aan hun ondernemerschap, leg deze doelgroep geen persoonlijke targets op maar stel bedrijfsdoelen centraal in de organisatie. Dat stimuleert de onderlinge samenwerking.

Tata Steel is actief betrokken bij de oprichting van de Techport Centre IJmuiden, een virtuele en fysieke campus voor jong talent, met als focusgebieden smart industry en maintenance. ‘Daarmee willen we een groot vergrijzingsprobleem opvangen in onze organisatie en in de regio, aldus Mark Denys, directeur Technical Tata Steel Europe. ‘Daarnaast hebben wij een apart programma ingericht voor hoog opgeleide young professionals om ze met diverse projecten te stimuleren de diepte op te zoeken’. ‘Daar bovenop hebben we voor onze vaste medewerkers een ontwikkelingsprogramma opgesteld op het gebied van een leven lang leren’, aldus Denys.

Tip van Denys: zorg voor helder verwachtingenmanagement, zoek de kracht op van je medewerker en geef hem daarin verantwoordelijkheden en stimuleer het zelfvertrouwen met een positieve insteek.

 
Fotoreportage​


 


 

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel