Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170615%20The%20green%20future.jpg
Welcome to the Green Future
Datum: 20-06-2017

Door Pieter van der Meulen

In navolging van het succesvolle drieluik van afgelopen jaar  organiseert VNO-NCW Delft samen met andere organisaties  ook in 2017 drie bijeenkomsten  over vernieuwing, transities en de veranderende rol van ondernemers. Bij een zonovergoten TU Delft staat op 15 juni duurzaamheid, vergroening en innovatie centraal. “We hadden niet beter kunnen zitten dan op deze inspirerende plek,” zegt dagvoorzitter Joris Kleinveld, directeur van Auxilium en voorzitter van VNO-NCW Delft. “Dit is een levend lab voor vraagstukken rondom de duurzame transitie,” vult Jaron Weishut, managing director van Green Village, aan. “We maken als samenleving verschillende transities door en dat is een enorme worsteling. Maar we zien onder meer hier dat er constant mooie producten worden ontwikkeld die de transities verder helpen.”

Voor de ruim honderd leden en relaties van VNO-NCW West, die eerst zijn rondgeleid door Green Village, worden drie baanbrekende duurzame innovaties uitgelicht.

PowerWindow
“Het is onze missie om glas als bouwmateriaal energieneutraal te maken en om zelfs via glas energie op te wekken.” Ferdinand Grapperhouse is CEO en medeoprichter van Physee, een bedrijf dat ramen met zonne-energiecellen maakt. Met zijn zogeheten PowerWindow  speelt hij in op het toenemende gebruik van glas in de bouw. Bij Green Village wordt het product getest, maar bij de Rabobank in Eindhoven en vanaf volgende week ook op de Zuidas in Amsterdam zijn PowerWindows  reeds ‘in het echt’ te bewonderen. “Door met pilots te testen kunnen we achterhalen wat de vraag in de markt is. Het product is voortdurend in ontwikkeling.”
Lees hier meer over Physee en PowerWindow

Vitaal kantoor
OfficeVitae focust op gezonde kantoren met vitale medewerkers. Door het verzamelen van data over onder meer temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, geluid en de beschikbaarheid van gezond voedsel verbetert Office Vitae de gezondheidsomstandigheden op het werk. “We maken gebruik van een combinatie van objectieve data, maar vooral ook subjectieve data van gebruikers,” vertelt Tako Werts, CEO van OfficeVitae. “Gebruikers krijgen real time inzicht in de condities op het kantoor en de gevolgen daarvan voor hun eigen vitaliteit. Denk aan een bureau dat je omhoog duwt als je te lang hebt gezeten. Bovendien onderzoeken we of de energie van bewegende mensen kan bijdragen aan een lager energieverbruik in een gebouw.”
Lees hier meer over OfficeVitae

Hardt hyperloop
Begin 2017 deed Delft Hyperloop mee aan de SpaceX Challenge, een competitie uitgeschreven door Elon Musk, eigenaar van onder meer SpaceX en het elektrische automerk Tesla. “Met een team studenten uit Delft hebben wij de Hyperloop-uitdaging gewonnen,” vertelt Tim Houter vol trots. Inmiddels is Houter CEO van Hardt Global Mobility, het bedrijf dat de Delft Hyperloop verder ontwikkelt. “Een hyperloop is een transportsysteem bestaande uit vacuümbuizen waardoor capsules met hoge snelheid mensen en ook vracht  vervoeren. Met deze methode kan je binnen enkele tientallen minuten van Amsterdam naar Parijs reizen. We willen in 2021 een proeftraject tussen twee steden in Nederland hebben gerealiseerd. Dan begint de lol pas echt!”
Lees hier meer over Hardt Global Mobility
Lees hier wat een hyperloop is.

Waterstof als primaire energiebron
“We zien hier verschillende fantastische voorbeelden van inventieve duurzame innovaties,” zegt Ad van Dijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. “Alles wat hier gebeurt draagt bij aan minder uitstoot en een duurzame toekomst. De transitie is overal ter wereld zichtbaar. De investeringen in groene energie zijn veel hoger dan die in fossiele energie, terwijl de olieprijs erg laag is. Dat komt omdat groene energie nu de goedkoopste manier is om energie op te wekken. Maar Nederland moet nog veel meer doen. In vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Japan spelen we veel te weinig in op de duurzame toekomst. Noord-Nederland is uniek gepositioneerd voor groene waterstof. We kunnen het bestaande gasnetwerk gebruiken als infrastructuur voor waterstofdistributie. Groene waterstof heeft talloze toepassingen op verschillende markten, met als belangrijkste in de chemie en op het gebied van mobiliteit. Het is de duurzame energievoorziening van morgen.”

​Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel