Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/150121%20Zuidvleugel%20in%20Brussel.jpg
'The Dutch' Europa-ontbijt
Datum: 19-06-2017

Welke invloed hebben de Brexit en de nieuwe Amerikaanse handelspolitiek op het Nederlandse bedrijfsleven? Tijdens het Europa-ontbijt van VNO-NCW Alblasserwaard-Vijfherenlanden en de NCD, Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, bespreken ondernemers de internationale actualiteit.

Op 8 juni komen ondernemers uit de regio vroeg in de ochtend bij elkaar op golfcourse The Dutch in Spijk om samen te ontbijten en te luisteren naar presentaties van Europarlementariër Peter van Dalen en directeur Corporated Affairs van DSM Ward Mosmuller, die lobby voert in Brussel. Vooral de Brexit is belangrijk onderwerp van discussie. Volgens de planning is op 30 maart 2019 om 00.00  de Brexit een feit. Tot die tijd wordt onderhandeld over de voorwaarden van de scheiding en de perspectieven voor de toekomst. Hoewel de deadline nog ver weg lijkt, moeten de onderhandelaars haast maken. Met de Brexit zijn meer dan twintigduizend wetten gemoeid. En wat zijn de vooruitzichten voor de miljoen Britten die momenteel in de Europese Unie wonen en werken, en de drie miljoen Europeanen in het Verenigd Koninkrijk? Nederland exporteert voor 38 miljard euro naar het VK, vooral op het gebied van telecommunicatie, medicinale en farmaceutische producten en groenten en fruit. Vanuit het VK wordt voor bijna 21 miljard geïmporteerd naar Nederland. Ook de gevolgen voor de Nederlandse visserij zullen groot zijn: de Noordzee wordt herverdeeld, wat grote ongunstige gevolgen kan hebben voor Nederlandse vissers. Niet alleen de ontwikkelingen rondom de Brexit worden de komende tijd nauwlettend gevolg door ondernemend Nederland. Ook de uitslag van de Duitse Bondsdagverkiezingen in september zal voor een belangrijke deel bepalen in welke richting Europa, en daarmee Nederland, de toekomst tegemoet treedt. 


Ward Mosmuller denkt dat voor chemiebedrijf DSM de gevolgen van de Brexit beperkt zullen blijven. Na de afstoting van diverse divisies concentreert DMS zich momenteel op onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van gezondheid. Slechts één fabriek van het bedrijf is gevestigd in Engeland. De Amerikaanse handelspolitiek is voor het bedrijf des te belangrijker, maar het heeft geen zin om daar op dit moment over te speculeren, denkt Mosmuller. Trump toont een deel van zijn verkiezingsbeloften in te lossen, maar anderen niet. Wat zijn verdere internationale handelsbeleid zal inhouden blijft onduidelijk. De onzekerheid die hieruit voortkomt is negatief voor ondernemers wereldwijd. 

Bekijk de Powerpoint presentatie van Ward Mosmuller, directeur Corporated Affairs van DSM

Bekijk​ de Powerpoint presentatie van Peter van Daalen, Europarlentarier voor ChristenUnie-SGP
Bijlagen
Deel artikel