Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170608%20Businessevent%20Groene%20groeiers.jpg
Circulaire economie stimuleert innovatie
Datum: 08-06-2017

Auping is in Nederland een van de koplopers bij het vormgeven van de circulaire economie. Niet voor niets was de matrassen- en beddenfabrikant gastheer van het businessevent voor groene ondernemers dat de vijf regionale verenigingen van VNO-NCW op 7 juni gezamenlijk organiseerden. Een impressie.

door Marion van Weeren Braaksma

​Lopend over plankieren hoog boven de ruimtelijk ogende fabrieksvloer zien we mensen en machines harmonieus samenwerken. Hier is nagedacht over een aangenaam werkklimaat en het terugdringen van verspilling. Aart Roos, CEO van Auping, zegt het zo: “De circulaire economie gaat niet alleen over duurzaam produceren, maar ook over duurzaam ondernemen. Die transitie gaat decennia duren en raakt alle vlakken van onze maatschappij. Wij werken in drie stromen aan constante verbetering. We realiseren kringlopen met producten die aan het einde van hun levensduur toegevoegde waarde behouden. We gebruiken hernieuwbare energie en we hebben een mensoriëntatie in de keten van toeleveranciers tot en met eindconsument.”

In de circulaire economie gaat het over waardecreatie op de lange termijn, betoogt ook Marcel Halma, directeur Public Affairs & Government Affairs Europe & EU bij AkzoNobel. “Het betekent een integrale, driedimensionale benadering van milieu, economie en samenleving. Het gaat om verbinden en vooruitkijken, je op 2050 richten. Wij willen dan 100% energieneutraal werken, dus werken we nu aan innovaties om dat te bereiken. Je moet nieuwe waardeketens en verdienmodellen ontwikkelen met bedrijven in andere sectoren. Met de Open Innovation Challenge richten we ons op innovatieve start-ups en sluiten we joint development agreements. Hun kennis helpt ons en wij helpen hen zich te ontwikkelen tot bedrijf. Denken in tegenstellingen is oud denken. Zoek de verbinding op, ga praten.”

Volgens Hans Stegeman, hoofd Research & Investment Strategy bij Triodos Bank, kunnen we niet meer om de circulaire economie heen. “Alleen kunnen we ons 200 jaar oude lineaire systeem niet in vijf jaar omzetten in een circulair systeem. De circulaire economie gaat over materiaalkringlopen, over bedrijven die kunnen innoveren en daardoor een verdienmodel hebben. Maar er zijn ook beren op de weg, zoals beperkende regelgeving en banken die financiering van circulaire initiatieven risicovol vinden.” Bovendien hebben bedrijven ontwikkeltijd nodig, blijkt uit onderzoek van Stegeman: “De meeste bedrijven denken nog niet na over strategie. Organiseren tussen bedrijven blijkt ingewikkeld. We moeten goed nadenken over de regels van het spel. Circulariteit gaat over vertrouwen, winst delen en samen oplossingen bedenken.”

Als de circulair werken in Nederland al een uitdaging is, hoe is dat dan in Afrika? Reinhardt Smit is Project Director bij groene groeier Closing the Loop. In Afrika stimuleert hij de recycling van mobiele telefoons. “70% van de nieuwe telefoons in Nederland gaat na anderhalf jaar naar Afrika, waar ze nog vijf jaar gebruikt worden. Daarna is hij voor altijd kapot. Ons doel is evenveel telefoons terug te halen dan erheen gaan. De grondstoffen uit die telefoons – goud, koper, zilver en andere metalen – kunnen we hergebruiken. Zolang we genoeg volume hebben, verdienen we er geld mee.”

Tot slot nog enkele tips van Aart Roos, om de cirkel van dit artikel rond te maken: “Kijk naar buiten, je kunt het niet alleen. En kijk naar de stapjes die je zet, niet naar wat nog mis is. Je krijgt er veel voor terug: creativiteit, wendbaarheid, geïnspireerde medewerkers en klanten. Circulariteit opent innovatie.”

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel