Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170601%20PA%20Netwerk.jpg
Old boys network voor PA’s
Datum: 06-06-2017

Deze keer was de afspraak die ze in de agenda zetten niet voor de CEO of manager, maar voor hunzelf. Op 1 juni kwamen 80 persoonlijk assistenten bij elkaar op de exclusieve bijeenkomst van het PA Netwerk Rotterdam in het stadhuis van Rotterdam.

De bijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in samenwerking met de Doelen werd voor de tweede keer gehouden en bleek in trek onder de doelgroep: persoonlijk assistenten, office managers, directiesecretaresses werkzaam in het Rotterdamse bedrijfsleven. Kwamen er vorig jaar nog 40 vrouwen en mannen op de bijeenkomst af, nu was het het dubbele. Voorafgaand aan de sprekers werd een rondleiding gegeven door het stadhuis.
De eerste spreker was Mai Elmar, executive director Cruise Port Rotterdam en Executive director Management Partnership International en gastvrouw platform Gastvrij. Belicht werd onder meer de rol van de personal assistent. Haar eerste directeursfunctie kreeg ze toen ze 29 jaar was. In haar lange carrière ‘versleet’ ze tot nu toe elf PA’s. Ooit begon ze zelf als PA van haar vader.

Doorgroeien
Een goede PA werkt samen met de manager of CEO in een volwaardig partnership. ‘Het vak dat jullie uitoefenen is een basis van waaruit je kunt doorgroeien naar managementfuncties en executive functies. Op executive level hoor je veel en dat is een basis die je in je groei meeneemt’, zegt Elmar.
‘Jullie laten dingen gebeuren en niet iedereen kan dat. Het heeft te maken met instelling, intellect, empathie, organisatievermogen, overzicht, plannen, vooruitdenken. Allemaal elementen die van belang zijn als je een bedrijf leidt. Durf zelf ook eens het podium te nemen. Daar is lef en durf voor nodig.’

Meedenken
Ook Margerie Hardjo-Hoeng-Gloeg is al jaren PA van sterke mannen en vrouwen bij de ING. Zij zegt de oren en ogen te zijn binnen het bedrijf. ‘Ik ben vaak een gesprekspartner. Samen met de manager pak je dingen op, denk je mee en geef je je mening. Ik hoor dingen op de afdeling die de leidinggevende vervolgens kan meenemen en bespreken. Mijn ervaring is dat er echt wordt geluisterd. Dat is heel prettig.’

Elkaar weten te vinden
Behalve de sprekers, is de bijeenkomst ook bedoeld om elkaar als PA’s te leren kennen. Het initiatief voor het netwerk werd geboren tijdens het jubileumjaar van de Doelen in 2016.  ‘We nodigen altijd hotemetoten uit, maar laten we eens iets doen voor de motoren van bedrijven zodat zij elkaar beter leren kennen. Onze eigen PA’s zijn heel actief met andere PA’s. Dat is heel handig. Is de burgemeester nodig, dan weten de PA’s elkaar te vinden’, aldus directeur-voorzitter Gabriël Oostvogel van de Doelen. ‘Het is een soort old boys network maar dan voor PA’s.

​Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel