Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170524%20Robovalley.jpg
Robots
Datum: 30-05-2017

Nieuwe diersoort
Zelfrijdende auto’s, een gevangenisrobot en een robotrollator. Het klinkt als toekomstmuziek, maar is nu al realiteit. Nog even en robots zijn een net zo vanzelfsprekend onderdeel van ons leven als internetten en mobiel bellen.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Een zestigtal ondernemers van VNO-NCW Oostland en Delft komt op 24 mei samen in RoboValley in Delft, het Silicon Valley van de Robotica. Onlangs ging Rabobank Zuid-Holland Midden een partnership aan met deze innovatiehub, waar onderzoekers en bedrijven wereldwijd met elkaar verbonden worden. Tijdens minimasterclasses krijgen de ondernemers er een inkijkje in de wereld van morgen.

“Robots kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan grote problemen, zoals het wereldvoedselvraagstuk en de vergrijzing”, zegt Arthur de Crook, Managing Director van RoboValley. “Ze worden kleiner en goedkoper, kunnen samenwerken en complexe zaken oplossen. De grootste uitdaging is de interactie met de onvoorspelbare mens. Ook ethiek is bij de volgende generatie robots heel belangrijk. Vanuit het netwerk van RoboValley zijn er in korte tijd al veel robots in de markt gezet. Inmiddels zijn dertig startups aangesloten en hebben we diverse grote bedrijven als klant.”

Virtuele tramrails
“Een autonome robot is een nieuwe diersoort met een eigen entourage”, zegt hoogleraar Cognitive Robotics, Pieter Jonker. “Deze robot wordt gedreven door artificiële intelligentie. Hij moet kunnen voorspellen wat er gebeurt, kunnen waarnemen en beslissen.” Als voorbeeld laat hij beelden zien van het systeem achter een zelfsturende auto. De robot bouwt een kaart op met Google Maps en maakt een virtuele tramrails. Radars en camera’s detecteren en classificeren geparkeerde auto’s en voetgangers, zodat de robot daarop kan anticiperen. Het is volgens Jonker belangrijk dat een robot de juiste dingen aanleert. Dat kan op twee manieren. “Bij deep learning leert hij patronen te herkennen en clusteren. Hij weet bijvoorbeeld dat een verzameling van kenmerken - ogen, neus en mond - samen een gezicht vormen. Bij reinforcement learning leert de robot door zijn fouten.”

Elkaar versterken
Steeds meer bedrijven maken dankbaar gebruik van robots. Zo ontwikkelde Richard van der Linde, directeur van FTNON Delft, een robot die wordt ingezet bij de slaproductie. Door 3D-manipulatie kan deze exact de kern in een krop sla detecteren. In 1 minuut verwijdert de robot de kernen uit 30 kroppen sla. “Aan het einde van de keten werken duizenden mensen bij een temperatuur van 3 graden. Zij verspillen bij het snijden aanzienlijke hoeveelheden sla. Onze besparing halen wij uit arbeid en nauwkeurigheid.” Herbert ten Have, CEO van Delft Robotics ontwikkelde een robot die pakketjes van verschillende formaten en vormen kan herkennen en verplaatsen. De ondernemers kunnen deze ter plekke in werking zien. “Robots zullen met name worden ingezet bij saai, repetitief, zwaar, vies en gevaarlijk werk of werk dat 24/7 uur doorgaat”, aldus Ten Have. Voorzitter Ilone Ammerlaan van VNO-NCW Oostland spreekt over ‘investeren in transformatie’. “Robots zijn hard nodig voor het precisiewerk, maar mensen blijven ook onmisbaar. We kunnen elkaar versterken.”

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel