Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/Drones%20veranderen%20inspectiemarkt.jpg
Drones veranderen de inspectiemarkt
Datum: 23-05-2017

Birds.ai analyseert luchtbeelden van drones en herkent automatisch defecten. Het bedrijf begon om neushoorns te redden van stropers in Afrika, maar heeft inmiddels haar techniek ook toegepast om windmolens en landbouwgronden te onderzoeken. “Hiermee kunnen we de inspectiemarkt veel effectiever maken,” zegt CEO Camiel Verschoor.

“Een drone is in staat heel veel beelden te verzamelen, die je normaal gesproken zelf moet bekijken om mogelijke problemen te ontdekken,” aldus Verschoor. “Wij automatiseren dat proces en geven de informatie door aan inspecteurs.” Het idee voor Birds.ai ontstond bij studenten van de TU Delft, de UVA en de Hogeschool Amsterdam. Studenten van de onderwijsinstellingen werkten samen aan een drone die boven natuurparken in Afrika kan vliegen, beelden opneemt en die automatisch doorzoekt op mensen en dieren. De studenten hebben hun product verder ontwikkeld en denken inspecties veel efficiënter te maken. 

Artificial intelligence
“Wij maken gebruik van machine learning. We laten de drones foto’s zien van voorbeelden van defecten op bijvoorbeeld windmolens en daarmee kunnen de drones schade en andere problemen herkennen. Een voorbeeld daarvan is roest op de turbinebladen, maar er zijn ook complexere problemen. De letters ai in onze naam staan voor artificial intelligence. Wij kunnen stapsgewijs de drones in staat stellen verschillende problemen te herkennen. Als een inspecteur zelf beelden van een drone moet analyseren, gaat dat om zo’n vierhonderd foto’s per windmolen, waar ongeveer drie uur voor nodig is. Wij geven alleen de foto’s door aan de inspecteur waarop defecten zichtbaar zijn, de rest van de foto’s kan worden weggegooid. Dat scheelt flink in tijd. Stap voor stap maken we ons model steeds beter.”   

Agricultuur
Naast de inspectie van windmolens, kunnen drones ook over landbouwvelden vliegen om te kijken hoe gewassen ervoor staan. “Met infraroodsensoren kunnen we dieper meten dan het oog kan zien. Door de toepassing van machine learning kun je volautomatisch een bewateringssysteem aansturen, op basis van de bevindingen van de drone. Het apparaat vertelt precies waar je moet sproeien. Boeren doen al veel met data, maar kunnen nog veel meer winst behalen.” Verschuur richt zich momenteel op de markten van windmolens en agricultuur, maar ziet ook in andere sectoren kansen. “We kijken naar zonnepanelen en bijvoorbeeld ook naar de jaarlijkse controle van zendmasten van telefoniebedrijven. Voor de inspectie van gasleiding worden momenteel helikopters gebruikt. Op heel veel gebieden kunnen drones worden ingezet. De inspectiemarkt gaat flink veranderen.”​

Bijlagen
Deel artikel