Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170524%20Op%20jonge%20leeftijd%20vertrouwd%20met%20techniek.jpg
Meer vrouwen in de techniek moeilijk realiseerbaar
Datum: 23-05-2017

​“We willen kinderen, en vooral meisjes, laten zien dat techniek meer is dan urenlang coderen achter een computer. Technische beroepen kunnen leuk, creatief en actief zijn.” Eva van der Last, directeur van softwarebedrijf Aenova en lid van het VNO-NCW VrouwenNetwerk, wil meer diversiteit in de technische sector en breekt een lans voor technisch onderwijs voor jonge kinderen. 


 
Door Pieter van der Meulen

 
“Bij ons is het merendeel van de technische functies bezet door mannen. Het is erg traditioneel, maar op onze technische vacatures komen vrijwel geen vrouwelijke sollicitanten. Aan ons ligt het niet, als iemand het belangrijk vindt om meer diversiteit te brengen in de technische sector, ben ik het wel.” Samen met haar man Hans van der Last is Eva van der Last eigenaar van Aenova, een softwarebedrijf in Delft. Het bedrijf ontwikkelt programma’s waarmee flexibel en mobiel werken makkelijker te organiseren valt. Hoewel modern en vooruitstrevend leert de praktijk van Aenova dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in de techniek. “Diversiteit is juist goed voor een team, dat is meerdere malen bewezen. Ik denk dat een belangrijk probleem is dat er weinig vrouwelijke rolmodellen in technische beroepen zijn. Als meer vrouwen in deze sector gaan werken, zullen meisjes ook eerder denken dat het iets voor hen is. De trend is moeilijk te doorbreken.” 

Expeditie micro:bit
“Techniek biedt veel meer mogelijkheden dan enkel de computer. Vrijwel alle beroepen hebben een technische component en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden Daarom is het ontzettend belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd vertrouwd te maken met techniek. Al op de basisschool moet het worden opgenomen in het lesprogramma. Dat gebeurt nog te weinig. Wij hebben ons met Aenova aangesloten bij een landelijk project om interesse in techniek bij kinderen te stimuleren: Expeditie micro:bit.” De actie Expeditie micro:bit is overgewaaid uit Engeland. In 2015 kregen alle Nederlandse schoolkinderen van 11 en 12 een micro:bit cadeau van de overheid. Een Micro:bit is een computer in zakformaat die niet alleen bestuurd, maar ook geprogrammeerd kan worden voor nieuwe games en apps. De actie is een initiatief van FutureNL en Lekkersamenklooien. Technische bedrijven uit heel Nederland hebben zich aangesloten bij het project en bieden rondleidingen en hulpmiddelen, zoals laptops, aan scholen.

Zeldzaam positief geluid
Uit onderzoek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs blijkt dat vrouwen die wél een technische opleiding aan een universiteit of hogeschool hebben gevolgd sneller carrière maken dan hun mannelijke collega’s. Ruim 500 leden van de ingenieursvereniging vulden een uitgebreide vragenlijst over de factoren die de kans op succes binnen een organisatie beïnvloeden. De centrale vraag van het onderzoek: Hoe kan het dat de één wel carrière maakt, maar iemand anders met dezelfde kennis en ervaring niet. De meest opvallende uitslag van het onderzoek was dat vrouwen op alle succesfactoren hoger scoren. Wil je je organisatie veranderen en verbeteren, neem dan een vrouwelijke ingenieur aan, luidt het advies dat is gekoppeld aan het onderzoek. Het is een zeldzaam positief geluid over technische vrouwen, maar wat betreft Van der Last ook een beetje kort door de bocht. “Er zijn meer factoren die het succes van een persoon bepalen in een organisatie. Vrouwen zijn bescheidener, denken meer aan het teambelang en zijn minder bezig met hun eigen carrière. Zonder teveel te generaliseren, denk ik dat vrouwen ook vaak andere prioriteiten hebben dan mannen en liever werk willen doen waar ze plezier uit halen, ook als dat betekent dat er minder doorgroeimogelijkheden zijn. De realiteit blijft dat op dit moment weinig vrouwen technische beroepen uitvoeren en weinig meisjes geïnspireerd zijn om voor techniek te kiezen. Daar ligt de kern van het probleem.”  

 
Bijlagen
Deel artikel