Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170524%20Week%20van%20het%20bier.jpg
Verantwoord Bieren in Haagse Grote Kerk
Datum: 23-05-2017

Nederland scoort goed wat betreft verantwoord alcoholgebruik. Maar alternatieve feiten vertellen een andere waarheid. Tijdens de week van het Nederlands bier bespreken brouwers uit het hele land alternative facts en stijgende accijnzen. Onder het genot van een biertje natuurlijk. 

Het is voor Haagse burgemeester Pauline Krikke de eerste keer dat zij de Week van het Nederlandse Bier opent door ceremonieel het eerste vaatje aan te slaan. Bezoekers van  het festival kunnen drie dagen genieten van meer dan 250 biersoorten. Tot en met 21 mei zijn door het hele land biergerelateerde activiteiten, met afsluitend het openstellen van ruim honderd brouwerijen door het hele land voor publiek. “Het bierfestival is de perfecte mogelijkheid om met een proefglaasje op ontdekkingstocht te gaan,” zegt Adema. Toch is de Week van het Bier ook aanleiding om aandacht te vragen voor de negatieve sluier die over alcoholconsumptie hangt. Verantwoord genieten van bier en andere alcoholische dranken is mogelijk en Nederland doet het in Europees perspectief goed, stelt Adema. “Van de Nederlanders geniet 92 procent t op een verantwoordelijke manier van alcohol. Wij richten ons op het verder verhogen van dit percentage en nemen onze verantwoordelijkheid. Maar het advies van de Gezondheidsraad is om geheel te onthouden. En dat terwijl uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat één glas alcohol per dag op geen enkele wijze schadelijk is voor de gezondheid en zelfs gunstige gezondheidseffecten kan hebben.” Verder aanscherping van de regelgeving rondom alcoholgebruik of verhoging van de accijnzen lijken Adema dan ook geen goed idee. “Nederland heeft nu de strengste alcoholrichtlijn van Europa: Drink geen alcohol of ten minste niet meer dan een glas per dag.”    ​

Alternative facts
Het is lastig de politiek te overtuigen van de realiteit van verantwoord alcoholgebruik. Ondanks wetenschappelijke bevindingen, blijft accijnsverhoging een geliefd onderhandelingspunt bij kabinetsformaties. De dreiging van accijnsverhoging is vergelijkbaar met de suikertaks waarmee producenten van frisdranken het maken hebben. Onderzoek wijst uit dat suikerbelasting geen probaat instrument is tegen volksziekte obesitas, maar het blijft een populaire maatregel die regelmatig wordt geopperd. Zowel frisdrankproducten als brouwers hebben te maken met alternatieve feiten die worden gebruikt om schijnbaar weinig effectieve maatregelen  door te voeren. VNO-NCW directeur Cees Oudshoorn begrijpt de zorg voor de problematiek die suikerrijke dranken en alcoholische middelen met zich brengen, maar pleit voor effectieve aanpak van maatschappelijke problemen door samenwerking van wetenschap en bedrijfsleven. Oudshoorn wijst erop dat verhoging van accijnzen niet als sluitstuk van de begroting mag dienen.  

Kompaan heeft het beste bier 
​Tijdens de opening van de Week van het Bier is het biertje Bloedbroeder van de Haagse brouwer Kompaan uitgeroepen tot beste bier van het jaar. De oprichters van Kompaan zijn verheugd met de uitverkiezing, maar zitten tegelijkertijd niet stil. “Deze prijs helpt met onze ambities om internationaal stappen te zetten met Kompaan,” zegt Jeroen van Ditmarsch, een van de oprichters van Kompaan. “Er is steeds meer interesse voor ons bier, ook in het buitenland. We zijn bezig met verschillende landen in Europa en Azië.”

Foto gemaakt door: Hilko Visser

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel