Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170517%20DGA%20bij%20Royal%20Lemkes.jpg
Kwaken
Datum: 21-05-2017

‘Dit kan écht niet!’

Wanneer had u voor het laatst een Popeye-moment waarop u dacht: ‘I can’t stands no more – dit kan écht niet!’? “We hebben de verkeerde mensen de rode loper gegeven, en we stonden er zelf bij”, zegt Cees van der Meij, directeur-grootaandeelhouder van Royal Lemkes. “Als DGA hebt u wat te vertellen, maar waar is uw stem?”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

“Het wordt tijd voor een langetermijnvisie”, stelt Van der Meij tijdens een bijeenkomst met een honderdtal DGA’s van VNO-NCW West. “Tegenwoordig gaat de politiek over het laatste bericht op Twitter. Niemand durft de grote problemen te benoemen. We hebben behoefte aan adelaren, die boven de economie en de problemen vliegen. In plaats daarvan geven we nu alle ruimte aan de eenden die kwaken in de vijver.”

Verschil maken
Toen zijn schoonmoeder in een verpleeghuis kwam, had Van der Meij wat hij noemt een Popeye-moment. “Het verplegend personeel doet haar uiterste best, maar krijgt te maken met targets voor het aantrekken van steunkousen en het verwisselen van luiers. De menselijke maat is totaal verdwenen. We moeten af van ingewikkelde normen en terug naar de waarden van het leven. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen goed verzorgd worden en een menswaardig bestaan hebben.” Van der Meij besloot dat het anders kan en moet. Hij kocht een villa en organiseert daar nu dagopvang voor dementerende ouderen. Door een slim businessmodel komt er genoeg geld binnen om de zorg te bekostigen. “Als DGA kunt u het verschil maken en uw ondernemerschap inzetten voor een maatschappelijk probleem. Mensen blij maken geeft zoveel meer voldoening dan een vette bankrekening.”

Bezieling
“Op de lange termijn moeten we het hebben van de familiebedrijven”, zegt ook Michiel de Haan, managing director bij Royal Lemkes. “Dat geldt zowel voor de economie als voor de maatschappij.” Hij pleit voor dienend leiderschap, bezieling en het tonen van kwetsbaarheid. Vol passie vertelt hij welke ervaringen in zijn leven hem raakten en wat zijn missie, droom en ambitie is. In ieder bedrijf waar hij leiding geeft, is het steeds zijn drijfveer anderen te inspireren. “Het thema ‘van goed naar groots’ is in elk bedrijf relevant. En daarbij doel ik niet in de eerste plaats op geld. Het gaat erom dat je groots bent voor je mensen, je klanten en de maatschappij en dat je de balans weet te vinden tussen ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’. Als DGA kun je wat nalaten aan de wereld.”

Sterkere lobby
Twee DGA’s die het verschil gaan maken, zijn Marc Houweling van Houweling Holding en Leon Hamstra van Caldera Group. Zij zijn de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van Noord- en Zuid-Holland en nemen het stokje over van Joop Saan en Hans Verkaart. De nieuwe voorzitters roepen de DGA’s op om hun verhalen uit de praktijk te delen. “Als we verschillende cases als één grote case kunnen aandragen in Den Haag, helpt dat bij het voeren van een sterkere lobby. VNO-NCW zit dicht op het vuur. Wij willen een vertaalslag maken vanuit de praktijk en nog beter uitdragen waar VNO-NCW voor staat.”

Cees van der Meij komt graag in contact met andere bevlogen DGA’s die het verschil willen maken en concreet iets willen doen in bijvoorbeeld het oplossen van de jeugdwerkloosheid en/of de arbeidsbemiddeling van statushouders. Bent u die ondernemer? Stuur dan een mail naar dga@vno-ncwwest.nl

Fotoreportage

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel