Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170516%20Bouwpower%20Rotterdam.jpg
Doorbouwen in Nieuw Crooswijk
Datum: 18-05-2017

Nieuw Crooswijk in Rotterdam is een van de grootste herstructureringsopgave in Nederland. Uit onvrede en problemen met de leefbaarheid trokken mensen die de kans hadden weg uit de stad. Om het tij te keren is de wijk rigoureus aangepakt. Ondanks de crisis ging de bouw door.

Ondanks crises doorbouwen in Nieuw Crooswijk

door Merijn van Grieken

Als je nu door Nieuw Crooswijk rijdt, zie je prettige levendigheid in een groene familiewijk met gevarieerde huizen: van sociale woningbouw tot grote eengezinswoningen met 30 meter tuin. Een magneet voor gezinnen en hoger opgeleiden. Wat een contrast met pakweg 15 jaar geleden.

Het is 2002. Economisch gaat het slecht. Gebieden rondom het centrum verpauperen en de veiligheidsindex scoort laag. Iedereen die het zich kan veroorloven, trekt weg uit Rotterdam. In Crooswijk, dat uit 65 tot 70% uit sociale woningen bestaat, leeft een derde van de mensen met huursubsidie.

‘De wijk is stedenbouwkundig sterk verouderd’, vertelt Job van Zomeren, directeur ERA Contour op de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam. De hamvraag voor de gemeente is: hoe kunnen we gezinnen aan de stad binden. Er werd besloten om de wijk Nieuw Crooswijk rigoureus aan te pakken. Met ERA Contour, Heijmans en Woonstad Rotterdam.

Heel erg boos
Het project begint in 2002 en is in 2018 klaar. Zo’n 1.833 woningen worden gesloopt. Daar komen 1.800 woningen, nieuwe infrastructuur, nieuwe openbare ruimte en een brede school voor terug. Een totale investering van 700 miljoen. ‘We dachten met iets goed te komen, maar de mensen waren heel erg boos’, zegt Van Zomeren.

Werken in een wijk waar mensen hun leven hebben opgebouwd, is gevoelig. Op een informatieavond zei een man van 87: ‘Ik ben in 1942 door de Gestapo uit mijn huis gehaald, overleefde het kamp en kwam in 1945 terug. En nu word ik weer uit mijn huis gehaald. ‘Deze emoties kom je tegen. Uiteindelijk was hij de eerste die verhuisde’, vertelt Job.

Knakmoment
Behalve de emoties, kreeg het project te maken met de economische crisis. ‘Een knakmoment. Hoe gaat dit ooit goedkomen? Je slaap niet. Het is gelukkig altijd een mooi samenspel geweest met de gemeente. Onze vingers zaten gezamenlijk tussen de deur’, zegt Van Zomeren.

Hamit Karakus, oud-wethouder van Rotterdam, speelt een cruciale rol in de voortgang van het project. Hij loopt achter voormalig minister Eberhard van der Laan aan als hij na een bijeenkomst een sigaretje gaat roken. ‘Mijn boodschap was: We willen doorbouwen en dat kunnen we niet alleen. Ik moest met een concreet plan komen.’

Concreet pakket
Karakus realiseert zich dat de crisis ook de marktpartijen van Crooswijk gaan raken, hoewel zij zelf nog in de ontkennende fase zitten. ‘Dus eerst moesten de marktpartijen dat gaan inzien. Dat lukte. We zijn collectief gegaan voor een aantal projecten, waaronder Crooswijk’, zegt Karakus.

De gemeente reserveert een budget van 250 miljoen. Met dat en een concreet pakket aan maatregelen, waaronder de erfpachtregeling, gaat Karakus naar Van der Laan. ‘Hij heeft meegefinancierd. Niet omdat wij zoveel beter waren dan andere gemeenten, nee omdat wij samen met marktpartijen goed waren voorbereid.’

De crisis had niemand zien aankomen. Plots lagen alle bouwprojecten stil. Je kunt het je niet voorstellen als je nu door het groene Nieuw Crooswijk loopt. Van het braakliggende zandterrein is niets meer over en de bewoners die zo boos waren, wonen naar tevredenheid in andere buurten, zo blijkt uit onderzoek. ‘De huizen in Nieuw Crooswijk gaan als warme broodjes’, aldus Van Zomeren trots. Missie geslaagd.

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel