Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://intern.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/170511%20Werkgeversontbijt%20Bereikbaar%20Haaglanden.jpg
Werkgeluk en mobiliteit
Datum: 14-05-2017
​Werkgeluk en mobiliteit heeft veel met elkaar te maken. Werkgeluk is te definiëren als de combinatie van mens, werk en werkplek. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers niet allemaal op dezelfde dag naar het werk komen? Niet alleen ontstaan er dan files maar de faciliteiten in het pand schieten dan ook tekort. Het Bereikbaar Haaglanden ontbijt stond in het teken van slimme oplossingen, tips en tricks. Gastheer was de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer.

Door Marina Meens

Jolanda Heij, Facilitair Manager van Deltares trad toe tot de community en ondertekende het convenant. Heij: "Deltares is gevestigd op de Technopolis in Delft. Daar komen steeds meer bedrijven naar toe. Een fijne ontwikkeling met een schaduwrandje, want de bereikbaarheid wordt daardoor steeds slechter. Deltares is een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond.

Duurzaamheid zit ons in het bloed. The next stept is dat klanten, opdrachtgevers en werknemers duurzaam naar ons reizen. We gaan aan de slag met het verminderen van onze vlieguren. We kopen de vlieguren die we wel maken niet meer af met een certificaat, maar stoppen het geld in een fonds om onderzoek te financieren naar duurzaamheid. We maken werknemers bewust van andere vervoertypen en van niet-reizen door bijvoorbeeld thuis te werken.

Samen met andere partners op Technopolis bekijken we de mogelijkheden tot het delen van bijvoorbeeld e-bikes. Daarnaast pakken we ook andere zaken op. Zo plaatsen we zonnepanelen, zamelen we ons koffiedik in als voedingsbodem voor zwammen en hebben we een eigen kruidentuin die gebruikt wordt door de catering." Wim Pullen van Center for People and Buildings ging nader in op de behoeften en wensen die werknemers hebben bij slim werken. Het weghalen van de muren en het neerzetten van een laptop is niet voldoende.

Uit onderzoek blijkt dat werknemers behoefte hebben aan:
  • Goed daglicht op de werkplek.
  • Goede ICT, mogelijkheid tot archivering en digitalisering.
  • Duidelijke gedragsregels hoe om te gaan met de flexibele werkplekken.
  • Zichtbaar commitment van management/leidinggevenden.
  • Snelle en adequate reactie op knelpunten.
  • Aandacht voor visuele en akoestische privacy.
  • Open ruimtes met niet meer dan acht werkplekken.
Wethouder Marc Rosier sloot de bijeenkomst af. Hij vertelde over de "schaalsprong" die Zoetermeer wil maken, waarbij niet alleen 10.000 tot 16.000 nieuwe appartementen in bestaand gebied worden gebouwd voor starters en de bovenkant van de markt. Ook ging hij enthousiast in op zijn wensen en plannen met betrekking tot het herinrichten van het gebied rondom de A12, zijn ambitie met betrekking tot de aanleg van lichtrail richting Leiden en de totstandkoming van sociale hubs in elke wijk waar zorgpartners, veiligheidspartners en de gemeente aanwezig zijn.

Werkgeluk en mobiliteit was het thema van de ontbijtbijeenkomst van Bereikbaar Haaglanden Een combinatie van mens, werk en werkplek.

Ook een werkgeversontbijt bijwonen? Neem contact op met Astrid Homan​.

Klik hier voor de fotoreportage
Klik hier​ voor de presentatie
Bijlagen
Deel artikel