Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Boodschap

Skip Navigation LinksMiriam Notten

 
 

 @Topvrouwen, zó navigeer je naar de top

​Vandaag lanceerde minister Bussemaker de website www.navigerennaardetop.nl Om allerlei redenen vervult me dat met blijdschap en trots. Zo krijgen vrouwen de inzichten om sneller en makkelijker naar die top te reizen. Én omdat wij samen met onderzoeksbureau Panteia hebben gezorgd voor het reisadvies en de netwerkanalyse achter de website en zo de data hebben kunnen verzamelen waar deze website op draait.

Geweldig toch!

De database www.topvrouwen.nl laat zien dat er genoeg geschikte vrouwen zijn om een toppositie te bekleden, maar toch wordt het merendeel van de topmanagementfuncties nog altijd bekleed door een man. Ontzettend zonde als je het mij vraagt, want diversiteit in een bedrijf is juist nodig om te kunnen blijven innoveren en concurreren. Denk alleen al aan de verschillende netwerken die mannen en vrouwen met zich meebrengen; een schat aan kennis en inspiratie. Minister Bussemaker laat vandaag in het persbericht over de lancering van de website weten, dat bedrijven met een weinig gedifferentieerde werkvoer niet alleen vrouwen, maar vooral zichzelf tekort doen.

Hoe kom je als topvrouw dat ‘old boys netwerk’ binnen? Met een kort stappenplan geef ik je de samenvatting van onze netwerkanalyse en ons reisadvies. Allemaal om doelgericht naar de top te navigeren!

1. Ben je vindbaar voor de bedrijven die nieuw talent zoeken?
- Meld je aan bij de database www.topvrouwen.nl
- Maak een goed CV waarin je duidelijk maakt wat jouw talent, kennis en ervaring is, maar breng ook je netwerk in beeld (netwerkkaart), om te laten zien wat je aan sociaal kapitaal meeneemt. Jouw sociaal kapitaal is een belangrijk asset om onderscheid te kunnen maken in een wereld waarin talent in overvloed is en posities schaars zijn.
- Stem je aanwezigheid op sociale media, zoals LinkedIn en Twitter af op de boodschap en doelen die je hebt.

2. Formuleer je wensen: waar wil jij commissaris of RvB/RvA lid worden?
- Maak een lijstje van jouw droombestemmingen en ontdek wie er, waar en wanneer aftreden. Als er een vrouw aftreedt is de kans groter dat er meer ruimte is voor vrouwen.
- Betrek je netwerk om blinde vlekken in te vullen bij onbekende aftreedschema’s.

3. Zoek uit wie er in jouw droomcommissies en raden van bestuur zitten en welke personen het meest op jou lijken.  Zijn er bijvoorbeeld mensen die dezelfde hobby’s hebben of in dezelfde plaats zijn opgegroeid? Personen waar je gemeenschappelijke gespreksonderwerpen mee hebt zullen sneller een klik met jou ervaren en je dingen gunnen dan mensen die heel erg van je verschillen.

4. Zoek vervolgens uit waar zij actief zijn en bepaal welke netwerkgezelschappen bij jou passen en op comfortabele afstand van je woon- werkplaats liggen. Sluit hier aan. Laat je introduceren, vraag aan vrienden en bekenden of je met ze mee kunt.

5. Ga op zoek naar de makelaars in je netwerk: degenen die veel invloed hebben binnen verschillende clusters. Kijk of je via jouw makelaars geïntroduceerd kunt worden bij jouw doelpersonen. Blijf je netwerk altijd uitbouwen met makelaars. Makelaars kunnen je niet alleen introduceren, ze kunnen je ook aanbevelen voor promoties en gesprekken, ze kunnen je kansen aanreiken en informatie geven over voor jou relevante vacatures en beslissers. Bovendien straalt het positief op jou af als je je verbindt met respectabele anderen.

6. Als je weet waar en met wie je moet zijn, zorg er dan voor dat je zichtbaar voor hen wordt (zonder opdringerig te zijn). Laat iemand die dichtbij jouw doelpersoon staat bijvoorbeeld zien wie je bent en wat je waard bent.

7. Werk aan je gunfactor. Wees een mentor en sponsor voor anderen. Geven = ontvangen. Werk altijd aan duurzame relaties waarin gunnen gewoon is.

8. Begin op tijd met het formuleren van je wensen en je route en werk met lijstjes om doelgericht te werk te gaan.

Benieuwd welke bestuursfuncties er de komende jaren vrijkomen? Ga naar www.navigerennaardetop.nl
Wil je meer weten over het onderzoek of willen kletsen over jouw route naar de top? Kom langs op onze netwerkbijeenkomsten of binnenkort naar de workshop die we samen met Panteia organiseren. www.lared.nl

Miriam Notten

Lid VNO-NCW Delft
Expert sociaalkapitaalmanagement

 Discussieforum

Er zijn nog geen berichten geplaatst.
Klik op 'reageer' om uw mening over dit onderwerp te geven.

 

Notten, Miriam 200.jpg
Ik vind deze boodschap...
Deel artikel