Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Boodschap

Skip Navigation LinksBlog Jaap Wielaart

 
 

 Geen compromis over bedrijventerrein

​De verkiezingswinst van Groep de Mos en de Haagse VVD, maar ook de stabilisering van D66 en CDA is goed nieuws voor ondernemend Den Haag. Het ondernemersdebat van VNO-NCW regio Den Haag, MKB Den Haag en de mobiliteitsalliantie, de avond voor de verkiezingen, maakt duidelijk dat veel partijen het ondernemersbelang hoog in het vaandel hebben. Hetzelfde debat maakt ook duidelijk wat politici eigen is: de neiging om compromissen te sluiten. Doorgaans is dit natuurlijk een goede zaak, maar in het geval van de bestemming van bedrijventerreinen is geen ruimte voor compromis. Daar is alleen ruimte om te werken.

Net als de andere grote steden in de Randstad, staat Den Haag de komende jaren voor een grote woningbouwopgave. Om in te spelen op deze ontwikkeling zijn flink veel nieuwe woningen nodig, in alle prijsklassen. Maar deze gegronde bouwwoede moet de andere uitdagingen waarvoor de stad staat niet ondersneeuwen.

Anticiperen op bevolkingstoename in Den Haag betekent niet alleen extra woningen bouwen. Nu al kent de stad een relatief hoge werkloosheid en blijft de economische groei in vergelijking met andere steden achter. De trek naar de stad zet onverminderd voort. Tot 2022 wordt in Den Haag een bevolkingsgroei verwacht van bijna 7 procent. Op lange termijn, tot 2040, komen er ruim 100.000 nieuwe inwoners bij. Natuurlijk moet deze mensen worden gehuisvest, maar daar houdt het niet op. Recent, onafhankelijk onderzoek van economisch en sociaal onderzoeksbureau Panteia maakt duidelijk dat voor elke tien nieuwe inwoners er vijf extra banen nodig zijn. Dat betekent dat er tot 2022 alleen al ongeveer 15.000 extra arbeidsplaatsen bij nodig zijn.

Meer werk dus, voor alle opleidingsniveaus. Hetzelfde onderzoek waarschuwt echter dat er nauwelijks ruimte is op bedrijventerreinen in Den Haag. Beschikbaarheid van bedrijventerrein heeft amper prioriteit bij de overheid, alles lijkt te draaien om woningbouw. Als we niet ook oog houden voor verdere ontplooiing van ondernemerschap, met bijbehorende ruimte voor bedrijvigheid, gaan we daar spijt van krijgen.

Bijvoorbeeld in het Forepark en in Scheveningen is het essentieel voldoende ruimte voor bedrijven te behouden. Mijn oproep aan het nieuwe college is om in de ruimtelijke planning in te zetten op balans tussen wonen en werken. Dat is de enige manier waarop we de stad ook de komende jaren leefbaar kunnen houden. Kansen genoeg om de ondernemende kant van Den Haag verder uit te bouwen. Onder meer het eerdergenoemde Forepark biedt kansen voor ambachtelijke en handelsbedrijven, lichte industrie en innovatieve startups, als hier inderdaad wordt gekozen voor werken. Ook in de Haven van Scheveningen dienen groeikansen zich aan, zoals bij onderhoud aan schepen en zeewierteelt- en verwerking, een echte groeimarkt.

Op bedrijventerreinen in Den Haag kan, in het belang van de stad, geen combinatie van wonen en werken plaatsvinden. Den Haag blijft ook in de toekomst een geweldige woon- én werkplaats, maar dan moeten we ons wel richten op het totaalplaatje, waarin ook het ondernemerschap in de regio Den Haag zich kan blijven ontwikkelen.

Jaap Wielaart,
Voorzitter VNO-NCW regio Den Haag

 Discussieforum

Er zijn nog geen berichten geplaatst.
Klik op 'reageer' om uw mening over dit onderwerp te geven.

 

Jaap Wielaart 200x200.jpg
Ik vind deze boodschap...
Deel artikel