Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Westland-Delfland  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Westland-Delfland

Het tuinbouwgebied Westland-Delfland verandert. De overheid zoekt naar een nieuw evenwicht tussen woningbouw, bedrijvigheid, tuinbouw en recreatie. VNO-NCW Westland-Delfland behartigt hierin de belangen van het bedrijfsleven. In zogenaamde denktanks geven ondernemers en directeuren deze belangenbehartiging vorm.​

Regionieuws
Groene matches op receptie

​“Wij willen de hele tuinbouwketen écht groen maken!” Vol ambitie wordt in de Malietoren in Den Haag het nieuwe jaar ingeluid tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. Terugblikkend op 2017, maar vooral vooruitkijkend naar een ondernemend nieuw jaar, met circulariteit als overkoepelend thema.

lees meer
Vrijdag 12 Januari 2018
“Wij willen de hele tuinbouwketen écht groen maken!” Vol ambitie wordt in de Malietoren in Den Haag het nieuwe jaar ingeluid tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. Terugblikkend op 2017, maar vooral vooruitkijkend naar een ondernemend nieuw jaar, met circulariteit als overkoepelend thema.

Door Pieter van der Meulen

“Schiphol mag absoluut niet op slot! Samen met de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen gaan wij in de Omgevingsraad Schiphol lobbyen voor een sterke en duurzame mainport.” Met een van de lobbyonderwerpen van VNO-NCW West heet René Klawer, voorzitter van VNO-NCW West, de ruim 350 aanwezige ondernemers welkom. “Ook in 2018 blijven we krachtig lobby voeren. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan een woningbouwvisie. Regie van de provincie is hard nodig om de woningbouw de komende jaren in goede banen te leiden. Voordat er wordt gebouwd, eerst de mobiliteit op orde. Eerst bewegen, dan bouwen!” Ook wijst Klawer op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De tien regio’s van VNO-NCW West hebben verkiezingsmanifesten opgesteld waarin de specifieke per gebied staan beschreven. 
Lees meer over de verkiezingen en de verkiezingsmanifesten.
Lees meer​ over de lobbyprojecten van VNO-NCW West.

Groene Groeiers
Yousef Yousef, directeur-eigenaar van LG Sonic en voorzitter van het netwerk Groene Groeiers, ziet in 2018 een grote rol voor ondernemers in het oplossen van  grote vraagstukken voor Nederland. “De energietransitie, voorkomen dat grondstoffen uitgeput raken, behoud en verbetering van waterkwaliteit en -kwantiteit.  Zomaar een greep uit de uitdagingen die ons  komend jaar allemaal bezighouden. Om deze uitdagingen samen tegemoet te treden is het netwerk Groene Groeiers in het leven geroepen. Wij koppelen grote bedrijven aan sterke groeiers die elkaar verder helpen met hun circulaire doelstellingen. Heb je ook een uitdaging of wil je een bijdrage leveren? Word ook Groene Groeier!”

Matches
Twee koppels van ondernemers illustreren  de kracht van het netwerk. Wridzer Bakker heeft als CEO van Plastics een nieuw bioplastic uitgevonden. “Je hoort veel over de plastic soep. Wij bieden een alternatief dat milieuvriendelijk is, niet brandbaar en dus geen giftige stoffen verspreidt.” De zoektocht van Bakker naar partners bracht hem bij WP Trading, een Westlands bedrijf dat de plastic plantenpotten wil vervangen door papieren biologisch afbreekbare potjes. Om te voorkomen dat het papier door de natte potgrond verpulvert, krijgen de potjes een bioplastic laag van Plastics. Een perfecte match. “Wij willen de hele tuinbouwketen écht groen maken,” zegt Berber Vos, industrieel Design Engineer bij WP Trading. 

Triboo
Ook Marc van der Heijden, directeur van Everuse en oprichter van TRIBOO, is succesvol gematcht binnen de Groene Groeiers-community. Van het afval van de papier- en kartonindustrie maakt Everuse isolatiemateriaal, honderd procent circulair. Er is veel vraag naar. Op 22 januari komt Z.K.H. Koning Willem Alexander de nieuwe fabriek in Sneek openen. TRIBOO is in het leven geroepen om bedrijven te helpen met hun circulaire inrichting. “We geven een nieuwe bestemming aan oude producten,” vertelt Van der Heijden. “Grondstoffen kunnen we eindeloos hergebruiken. We gaan  voor een nieuwe toekomst waarin we waarde bewaren voor de nieuwe generatie. ” Van der Heijden werkt samen Eric van Schie, financieel directeur bij Sweco Nederland. “Wij hebben het grootste ingenieursbureau van Europa. Ook bij ons wordt duurzaamheid steeds belangrijker. We kunnen onze economie en maatschappij niet in één keer veranderen, maar in je hoofd kan wel de knop om. Als we dat allemaal doen, zitten we op de goede weg.”

Word ook lid van het de netwerk Groene Groeiers! De community bestaat uit ruim honderd groene ondernemers en blijft groeien. Kijk hier voor meer informatie. 


Regionieuws
WP Trading Nieuwe Held 2017

​“Onze papieren werkelijkheid wordt een Westlandse werkelijkheid.” Berber Vos is met de biologisch afbreekbare plantenpotten van WP Trading uitgeroepen tot Nieuwe Held 2017 tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland.

lees meer
Donderdag 21 December 2017

“Nu kunnen we ons richten op de grote aantallen. Onze papieren werkelijkheid wordt een Westlandse werkelijkheid.” Berber Vos is met de biologisch afbreekbare plantenpotten van WP Trading uitgeroepen tot Nieuwe Held 2017 tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland.

Door Pieter van der Meulen

Traditiegetrouw in een volgepakte Rabobank in de Lier zijn ruim tweehonderd ondernemers de jury voor de finale van de Nieuwe Helden Prijs 2017 van VNO-NCW Westland Delfland. De prijs, mede mogelijk gemaakt door Rabobank Westland en de gemeente Westland, wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve product uit de regio.

“10.000 euro en een jaar lidmaatschap, mooie prijs was dat
Ja voor de winnaar van vandaag zat heel wat in het vat.
Toen was daar de burgemeester, door wie werd verteld:
Aad Kester op de tweede rij, die man is ook een held”

Voorafgaand aan de vier pitches van de finalisten voor de Nieuwe Heldenprijs 2017 wordt vertrekkend bestuurslid van VNO-NCW Westland-Delfland Aad Kester in het zonnetje gezet door waarnemend burgemeester van het Westland Agnes van Ardenne. “Een bruggenbouwer in hart en nieren, voorzitter van een eindeloos aantal clubs en organisaties in de regio en een echte Westlander,” roemt Van Ardenne. “Een dankwoord voor Aad schrijven is niet moeilijk, zijn talloze verdiensten spreken voor zich. Maasdijk heeft al lang geen burgemeester meer maar als iemand deze titel mag dragen is het Aad Kester wel.” Uit handen van Van Ardenne ontvangt Kester de Zilveren Erepenning van de gemeente Westland.

Groen ondernemerschap
Onder vlotte en jeugdige leiding van dagvoorzitter Jeroen Toet en Buzzmaster Hester van Dijk wordt de zaal via een interactieve app met stellingen direct betrokken bij het programma. De kwaliteit van het vestigingsklimaat in het Westland verdeelt de aanwezigen, maar zij vinden elkaar in duurzaamheid. Ruim 90 procent vindt een ‘groene’ ondernemingsstrategie het komend jaar een absolute must, tot genoegen van gastheer Hans de Leeuw, directievoorzitter van Rabobank Westland. “Duurzaamheid is de enige strategie om te overleven, ook in de tuinbouw,” stelt De Leeuw. “Het optimisme dat hoort bij ondernemers is weer helemaal terug. Nu moeten we bouwen aan de toekomst. De ondernemer van morgen is duurzaam en innovatief.” Pieter Eenhoorn, voorzitter van VNO-NCW Westland-Delfland, ziet voldoende innovatief ondernemerschap in het Westland. “Voor de Nieuwe Heldenprijs 2018 hebben al ruim vijfentwintig ondernemers zich gemeld,” aldus Eenhoorn. “Bovendien biedt het gloednieuwe World Horti Center (link) veel perspectief om onze innovatieve en duurzame doelstellingen te realiseren. Uitdagingen voor 2018 draaien vooral om bereikbaarheid, met name verbetering van het openbaar vervoer in het Westland en de beschikbaarheid van bedrijventerrein, dat hier altijd hoog aangeschreven is geweest maar nu op begint te raken. Ook de vraagstukken over de arbeidsmarkt spelen een steeds belangrijkere rol. Ondernemers maken zich ernstig zorgen over hun toekomstig personeel.”

“Berber kwam niet uit de regio, maar ze zei waar het op stond.

Ook bij haar gezonde spanning die ik heel begrijpelijk vond
Ze was op zoek naar partners zei ze, nét binnen de tijd.
En haar grote droom dat was: een Westlandse werkelijkheid.”

Uit tien innovatieve bedrijven is een selectie van vier vernieuwende producten overgebleven die tijdens de eindejaarsbijeenkomst kans krijgen het publiek te overtuigen. Met vier filmpjes en vier pitches gaan Keyplan, Qwestland, Hortikey en WP Trading de strijd met elkaar aan.  De overtuigende winnaar, met achtendertig procent van de stemmen, is WP Trading. Berber Vos, industrieel design ingenieur bij WP Trading, ontvangt de geldprijs en een jaar gratis lidmaatschap van VNO-NCW Westland-Delfland. Met de biologisch afbreekbare plantenpotten hoopt zij komend jaar haar stempel te drukken op de tuinbouw in het Westland.

De bijeenkomst wordt samengevat onder muzikale begeleiding door sneldichteres Dominique Engers. Op droogkomische wijze de hoogtepunten van het programma nog eenmaal doorgenomen. 
Lees hier het volledige gedicht van Dominique Engers.

Fotoreportage
Video

Regionieuws
Workshop duurzaamheid

​In de futuristische omgeving van Green Village bij de TU Delft komen vijftig ondernemers en gemeentebestuurders bijeen voor de halfjaarlijkse workshop van VNO-NCW Westland-Delfland en de gemeente Westland. Overheid en bedrijfsleven zoeken ditmaal naar concrete innovaties voor de leefomgeving. 

lees meer
Donderdag 7 December 2017

In de futuristische omgeving van Green Village bij de TU Delft komen vijftig ondernemers en gemeentebestuurders bijeen voor de halfjaarlijkse workshop van VNO-NCW Westland-Delfland en de gemeente Westland. Overheid en bedrijfsleven zoeken ditmaal naar concrete innovaties voor de leefomgeving. 

Door Pieter van der Meulen

“Wij vragen een actieve inbreng van de aanwezigen om vandaag samen een stap te zetten richting een duurzame wereld.” Direct na het welkomstwoord van Pim Koelemij, directeur van Weboma Vastgoed en bestuurslid van VNO-NCW Westland-Delfland wordt de toon van de bijeenkomst gezet door Serge Santoo. De manager Marketing, Communicatie en Co-creation van Green Village maakt duidelijk dat de middag in het teken staat van het oplossen van uitdagingen rondom verduurzaming en innovatie. “In Green Village houden wij ons voortdurend bezig met de energietransitie. De transitie is een worsteling, met de poten in de klei staan en bereid zijn om onderuit te gaan. Het is belangrijk dat we ons niet beperken tot praatsessies maar dat ideeën daadwerkelijk ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en innovaties een platform krijgen om getest te worden in een realistische omgeving. Dat kan bij Green Village. We zien hier veel mooie en kansrijke innovaties. Maar voor praktische toepassing is techniek slechts een van de factoren die doorslaggevend zijn. We willen de tijd die het kost om vernieuwing op de markt te brengen verkorten door techniek, maatschappelijke acceptatie, wetgeving en business bij elkaar te brengen.”

Hink-stap-sprong
Op het terrein van Green Village staan verschillende tot de verbeelding sprekende prototypes van vernieuwende projecten. De testbuis van hyperloop-startup Hardt Global Mobility bijvoorbeeld, die transport en vervoer revolutionair moet veranderen. Of het huis van de toekomst, een testontwerp van hoe oude huizen door duurzame renovatie klaar kunnen worden gestoomd voor de circulaire toekomst. Studenten de TU Delft functioneren als proefkonijnen voor de toekomsthuizen. “Het bijzondere aan Green Village  is niet alleen de samenwerking tussen techneuten en ondernemers, ook de overheid participeert hier actief. Het terrein is een regelluwe zone. We houden ons aan een strikt veiligheidsprotocol, alles moet schoon en veilig zijn, maar verder kunnen we volop experimenteren. Green Village biedt het platform, andere partijen kunnen inpluggen op onze infrastructuur. Dit is de plek om de eerste hink in de gezamenlijke hink-stap-sprong naar een duurzame samenleving te maken.” ​

Workshop
Na een inspirerende rondleiding is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Het doel is om vanuit ondernemers- en overheidsperspectief voor duurzame innovaties uitdagingen te benoemen en mogelijke oplossingen aan te dragen. In vier groepen vinden levendige discussies plaats over: ​

Kansen voor decentrale wateropslag, filtering en distributie op straatniveau. Meer informatie
Transitie naar DC Connected Homes, omvormen op systeemniveau. Meer informatie 
De impact van renovatieconcepten op de bestaande bebouwde omgeving. Meer informatie 
Pionieren met de Omgevingswet. Meer informatie

Voors en tegens worden vanuit de overheid en bedrijfsleven afgewogen. De workshop blijkt een effectieve manier om het inzicht in elkaars perspectief te vergroten en dichterbij oplossingen te komen voor een non-fossiele wereld. 

 
Bekijk een impressie​ van de workshop

 
478a8ed5-8521-4e61-9276-f72715ed574b
32565bd6-3949-4279-bc5a-eef8597c3aab
Nieuwe leden
René (M.G.J.) Wesselman
ALPHEN AAN DEN RIJN|WP Trading Alphen a/d Rijn BV
mr. Thomas (T.) van der Lans
NAALDWIJK|Westland Partners
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Ik ervaar VNO-NCW Westland-Delfland als een actieve en ter zake kundige belangenbehartiger. "

Theo Duijvestijn
Wethouder Gemeente Westland
Dáárom ben ik lid!
"In vertrouwelijkheid sparren met collega-ondernemers"

Sylvia Grootscholten
Directeur-eigenaar van Uniglobe Westland
Dáárom ben ik lid!
"Waardevol om deel te nemen aan de bestuursvergaderingen"

Steffie Michels
Notaris Westland Partners en voorzitter CBMP
Dáárom ben ik lid!
"Krachtige logistieke keten maakt het verschil"

Shawn Harris
Oprichter en CEO van Nature’s Pride
Dáárom ben ik lid!
"Leren van elkaar"

Martijn van Andel
Secretaris van Jong Management Westland
Dáárom ben ik lid!
"Als werkgever heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid naar je omgeving."

Mart Valstar
DGA Best Fresh Group
Dáárom ben ik lid!
"Voor mij is VNO-NCW echt een lobbyorganisatie"

Marck Hagen
Eigenaar Wuvio Chemicals
Dáárom ben ik lid!
"Voor mij is VNO-NCW hét netwerk om kennis over het ondernemerschap te delen."

Léon Gardien
Directeur Gardien Bedrijfsfysiotherapie
Dáárom ben ik lid!
"Ondernemers hebben vaak dezelfde vragen en wensen"

Gilbert van der Meer
Mede-eigenaar en directielid Van der MeerGroup
Dáárom ben ik lid!
"Ik zie positieve ontwikkelingen in het Westland. De manier waarop we hier samenwerken, verdient een groot compliment."

Eric de Winter
Directeur De Winter Logistics
Dáárom ben ik lid!
"Via VNO NCW neem ik deel aan de ondernemerstafel, het is interessant om met DGA’s uit andere sectoren te discussiëren. "

Eduard ter Laak
Chief executive officer Ter Laak Orchids
Dáárom ben ik lid!
"VNO-NCW Westland-Delfland heeft een goede adviesrol bij het aanbestedingsbeleid van de Gemeente gehad."

Arjo Riedijk
DGA Weboma en voorzitter Bouwend Haaglanden
Dáárom ben ik lid!
"Als ondernemer is het heel leuk en inspirerend om andere ondernemers te ontmoeten."

Antoinette Dijkhuizen
Eigenaar 4you Accountancy
Dáárom ben ik lid!
"VNO-NCW Westland-Delfland vervult een belangrijke verbindende rol met name in Greenport Westland Oostland."

Annie Beekenkamp
Directeur Beekenkamp Beheer Maasdijk

 Partners

 Bijeenkomst

171127 Nieuwe held.jpg
Kom ook naar de finale Nieuwe Helden Prijs op 19 december.
Meld je
hier aan!