Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Regio Rotterdam  >  

Skip Navigation LinksStart

Van en door ondernemers

​VNO-NCW Regio Rotterdam is dé invloedrijkste regionale netwerkorganisatie voor ondernemers. Hand in hand betekent voor ons synergie en creativiteit door samenwerking, vooral ook samenwerking tussen leden uit verschillende bedrijfstakken.

Regionieuws
'Bedrijven hard nodig bij SDG’s'

​“Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG’s. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten.” Minister Sigrid Kaag spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

lees meer
Vrijdag 11 Januari 2019

"Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG's. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten." Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

Tekst: Pieter van der Meulen

Het nieuwe jaar wordt voor ondernemend Nederland in Noord- en Zuid-Holland afgetrapt in de Malietoren in Den Haag. Al maandenlang prijken de SDG's aan de gevel van de toren en ook tijdens de receptie staan de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties centraal.

De VN heeft zeventien ontwikkelingsdoelen opgesteld om de wereld tot 'een betere plek te maken in 2030'. De SDG's zijn de opvolgers van de millenniumdoelen en moeten een einde maken aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Nederland heeft de ontwikkelingsdoelen ondertekend en ook VNO-NCW West wil met haar leden een belangrijke bijdrage doen.

"Als we alle doelstellingen van de Verenigde Naties willen halen, moeten we samenwerken," zegt Audrey Keukens, voorzitter van VNO-NCW West. "Dit is een apart doel van de SDG's, nummer 17: samenwerking. Onze leden hebben de kennis en kunde in huis waarmee ze tot de top van de wereld behoren en een grote bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van wereldvraagstukken."

Leidraad
"De SDG's hebben toepassing op Nederland, onze eigen samenleving, maar we kijken ook hoe Nederland in de wereld en de wereld in Nederland samen kunnen werken. We zijn geen eiland. Het is goed om daar elke dag van doordrongen te zijn. U, als ondernemer, weet dat als geen ander." Voor minister Kaag zijn de SDG's de leidraad in haar beleid. Het is een investering in het voorkomen van conflicten, maar de doelen bieden ook innovatieve kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe markten aan te boren. "Ik denk dat bedrijven ontzettend veel kunnen doen. Het is zichtbaar op elke handelsmissie, maar ik hoor het, zie het en proef het ook op veldbezoeken in landen waar een ondernemer niet meteen aan zal denken. Er is altijd een vraag naar de kennis uit Nederland. Er is in elke uithoek van de wereld een Nederlander geweest die heeft durven te investeren, is gaan werken en in veel gevallen is blijven werken."

"Er is geen duurzame economische ontwikkeling zonder die verankerd is in de SDG's," stelt minister Kaag. "Het is geen nieuwe theologie, geen dogma. Het is wetenschappelijk onderwezen dat het de opbouw van samenlevingen versneld wanneer je denkt aan alle doelstellingen. En bedrijven kunnen veel doen, eigenlijk doen jullie het al. Als u meer wilt doen, kunnen wij dat steunen met de juiste kennis, investeringen en de mogelijkheid om deuren te openen. We hebben met z'n allen een heel mooi investeringsraamwerk opgezet met een progressieve handelsagenda. De topsectoren staan daarin, maar ook ondersteuning voor het mkb. Belangrijk daarin is hoe we gezamenlijk circulair kunnen denken en ondernemen. 2019 is hopelijk het jaar waarin we echt gaan leveren en het nog verder uitbouwen."

Fotoreportage

Regionieuws
Afscheid van krachtige verbinder

​Diederik van Dommelen draagt na 7 jaar de voorzittershamer over aan Mai Elmar. Vanaf 2012 is hij het boegbeeld van VNO-NCW Regio Rotterdam. Voor zijn inzet voor de stad ontvangt hij een bijzondere stadspenning uit handen van de burgemeester.

lees meer
Maandag 17 December 2018

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

‘Rotterdamsche Confituur, een sociale delicatesse’ staat er op het label. Een glazen pot jam gemaakt door jongeren uit het voortgezet onderwijs en het praktijkonderwijs in Rotterdam. Het is een passend afscheidscadeau van de scheidend voorzitter Diederik van Dommelen van VNO-NCW Regio Rotterdam. Alle aanwezigen op de eindejaarsbijeenkomst op 13 december in de burgerzaal van het stadhuis op de Coolsingel nemen een potje mee naar huis.
“Vergeet deze sociale ondernemingen niet”, is Van Dommelens laatste boodschap aan de zaal vol gewicht. Behalve leden van VNO-NCW Regio Rotterdam zijn ook aanwezig burgemeester Ahmed Aboutaleb, locoburgemeester Bert Wijbenga, wethouder Adriaan Visser van financiën, wethouder Barbara Kathmann van economie, de oud-burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper van de stad en Hans de Boer van VNO-NCW.

Verbinder
Het is de avond van Van Dommelen. Na 7 jaar voorzitterschap draagt hij de hamer over aan Mai Elmar, directeur van Cruise Port Rotterdam. Voor Van Dommelen zijn er lovende woorden, een staande ovatie voor zijn tomeloze inzet voor de stad en - als klap op de vuurpijl - de Wolfert van Borselenpenning en bijbehorende speld van burgemeester Aboutaleb. “Ik ben sprakeloos. Het is ontzettend leuk om voor Rotterdam te werken, zo’n mooie stad! Een van de mooie dingen is dat we het samen doen”, zegt een verraste Van Dommelen.
Op de zilveren penning staat aan de voorkant het ridderzegel van de edelman die in 1299 de eerste stadsrechten verleende aan Rotterdam. Op de achterzijde staat altijd een persoonlijk toegesneden inscriptie. In het geval van Van Dommelen luidt het opschrift: ‘Krachtige verbinder van cultuur en economie’.

Samenwerken
“De zeven jaar zijn voorbij gevlogen. Stilzitten komt in uw woordenboek niet voor. Woorden die daar wel in pasten zijn: strategisch, pragmatisch, inspirerend, motiverend en bijzonder betrokken. Samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en onderwijs is het sleutelwoord. Een bevlogen man met een groot hart voor het Rotterdamse bedrijfsleven en de culturele sector”, aldus Aboutaleb in zijn dankwoord.
Van Dommelen kijkt terug op mooie jaren met een uniek bestuur, een ‘mooie club van vrienden’ en een goede relatie met het stadsbestuur. “De sfeer van samenwerken is misschien wel uniek. Dat moeten we in stand houden”, zegt hij. Trots is hij onder meer op de oprichting van de IT Campus en op de bijdragen aan het Collectiegebouw in het Museumpark, Feyenoord XL, het 100.000-banenplan en de leer-werkakkoorden.

Uitdagingen
De nieuwe voorzitter Mai Elmar wil vanavond nog nergens op vooruit blikken. “Daarvoor is het te vroeg”, zegt ze bescheiden. Er liggen een aantal uitdagingen, weet Van Dommelen. “Zo kan zij de agenda internationaliseren, kan ze bouwen aan een foodcluster – daar is grote behoefte aan in de stad-  en kan ze samen met partners en het gemeentebestuur werken aan een integrale strategie rondom het vestigingsklimaat voor ondernemers. Mai zal haar eigen stempel gaan drukken”, aldus Van Dommelen.

Fotoreportage

Regionieuws
Zo werkt het niet!

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!

lees meer
Woensdag 12 December 2018

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!
Lees verder

684b876b-61bc-4f96-9fd5-1ea04e79bf65
Nieuwe leden
DVDW Advocaten
ROTTERDAM
KPN
ROTTERDAM
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Zorgpower Rotterdam is een platform waar bestuurders en directeuren uit zowel het bedrijfsleven als de zorg elkaar ontmoeten."

Joke Boonstra
Lid Raad van Bestuur Erasmus MC
Dáárom ben ik lid!
"Meer diversiteit aan leden"

Fauzia Mahomed Radja
Directeur FM Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"Sinds 2004 ben ik lid van VNO-NCW Rotterdam. Ik bezoek niet alleen de bijeenkomsten in mijn regio, maar ook die in Den Haag en Westland."

Johan Krijgsman
DGA Waal, woningbouwer, Vlaardingen
Dáárom ben ik lid!
"’Energie, dynamiek en vooral de mensen zijn de redenen dat wij ons helemaal thuis voelen bij VNO-NCW Regio Rotterdam."

Sacha Boulogne
Partner AppStudio
Dáárom ben ik lid!
"VNO-NCW West en VNO-NCW landelijk voeren een gerichte lobby voor de belangen van directeuren-grootaandeelhouders (dga’s)."

Richard Jongste
Directeur-eigenaar Maasmond, vastgoedzorg en projectinrichting

 Partners

 Video

thumb eindejaarsfilm 2017 met afspeelknop.jpg
Eindejaarsfilm 2017