Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Regio Rotterdam  >  

Skip Navigation LinksStart

Van en door ondernemers

​VNO-NCW Regio Rotterdam is dé invloedrijkste regionale netwerkorganisatie voor ondernemers. Hand in hand betekent voor ons synergie en creativiteit door samenwerking, vooral ook samenwerking tussen leden uit verschillende bedrijfstakken.

Regionieuws
Welcome to the Green Future

​“Hier beginnen wij vandaag aan morgen. Hoe ziet onze duurzame toekomst eruit?” De eerste bijeenkomst van het  drieluik over transities van VNO-NCW Delft en Rabobank Zuid-Holland Midden is bij Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van TU Delft.

lees meer
Woensdag 21 Juni 2017

Door Pieter van der Meulen

In navolging van het succesvolle drieluik van afgelopen jaar  organiseert VNO-NCW Delft samen met andere organisaties  ook in 2017 drie bijeenkomsten  over vernieuwing, transities en de veranderende rol van ondernemers. Bij een zonovergoten TU Delft staat op 15 juni duurzaamheid, vergroening en innovatie centraal. “We hadden niet beter kunnen zitten dan op deze inspirerende plek,” zegt dagvoorzitter Joris Kleinveld, directeur van Auxilium en voorzitter van VNO-NCW Delft. “Dit is een levend lab voor vraagstukken rondom de duurzame transitie,” vult Jaron Weishut, managing director van Green Village, aan. “We maken als samenleving verschillende transities door en dat is een enorme worsteling. Maar we zien onder meer hier dat er constant mooie producten worden ontwikkeld die de transities verder helpen.”

Voor de ruim honderd leden en relaties van VNO-NCW West, die eerst zijn rondgeleid door Green Village, worden drie baanbrekende duurzame innovaties uitgelicht.

PowerWindow
“Het is onze missie om glas als bouwmateriaal energieneutraal te maken en om zelfs via glas energie op te wekken.” Ferdinand Grapperhouse is CEO en medeoprichter van Physee, een bedrijf dat ramen met zonne-energiecellen maakt. Met zijn zogeheten PowerWindow  speelt hij in op het toenemende gebruik van glas in de bouw. Bij Green Village wordt het product getest, maar bij de Rabobank in Eindhoven en vanaf volgende week ook op de Zuidas in Amsterdam zijn PowerWindows  reeds ‘in het echt’ te bewonderen. “Door met pilots te testen kunnen we achterhalen wat de vraag in de markt is. Het product is voortdurend in ontwikkeling.”
Lees hier meer over Physee en PowerWindow

Vitaal kantoor
OfficeVitae focust op gezonde kantoren met vitale medewerkers. Door het verzamelen van data over onder meer temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, geluid en de beschikbaarheid van gezond voedsel verbetert Office Vitae de gezondheidsomstandigheden op het werk. “We maken gebruik van een combinatie van objectieve data, maar vooral ook subjectieve data van gebruikers,” vertelt Tako Werts, CEO van OfficeVitae. “Gebruikers krijgen real time inzicht in de condities op het kantoor en de gevolgen daarvan voor hun eigen vitaliteit. Denk aan een bureau dat je omhoog duwt als je te lang hebt gezeten. Bovendien onderzoeken we of de energie van bewegende mensen kan bijdragen aan een lager energieverbruik in een gebouw.”
Lees hier meer over OfficeVitae

Hardt hyperloop
Begin 2017 deed Delft Hyperloop mee aan de SpaceX Challenge, een competitie uitgeschreven door Elon Musk, eigenaar van onder meer SpaceX en het elektrische automerk Tesla. “Met een team studenten uit Delft hebben wij de Hyperloop-uitdaging gewonnen,” vertelt Tim Houter vol trots. Inmiddels is Houter CEO van Hardt Global Mobility, het bedrijf dat de Delft Hyperloop verder ontwikkelt. “Een hyperloop is een transportsysteem bestaande uit vacuümbuizen waardoor capsules met hoge snelheid mensen en ook vracht  vervoeren. Met deze methode kan je binnen enkele tientallen minuten van Amsterdam naar Parijs reizen. We willen in 2021 een proeftraject tussen twee steden in Nederland hebben gerealiseerd. Dan begint de lol pas echt!”
Lees hier meer over Hardt Global Mobility
Lees hier wat een hyperloop is.

Waterstof als primaire energiebron
“We zien hier verschillende fantastische voorbeelden van inventieve duurzame innovaties,” zegt Ad van Dijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. “Alles wat hier gebeurt draagt bij aan minder uitstoot en een duurzame toekomst. De transitie is overal ter wereld zichtbaar. De investeringen in groene energie zijn veel hoger dan die in fossiele energie, terwijl de olieprijs erg laag is. Dat komt omdat groene energie nu de goedkoopste manier is om energie op te wekken. Maar Nederland moet nog veel meer doen. In vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Japan spelen we veel te weinig in op de duurzame toekomst. Noord-Nederland is uniek gepositioneerd voor groene waterstof. We kunnen het bestaande gasnetwerk gebruiken als infrastructuur voor waterstofdistributie. Groene waterstof heeft talloze toepassingen op verschillende markten, met als belangrijkste in de chemie en op het gebied van mobiliteit. Het is de duurzame energievoorziening van morgen.”

​Fotoreportage

Regionieuws
Old boys network voor PA’s

​Deze keer was de afspraak die ze in de agenda zetten niet voor de CEO of manager, maar voor hunzelf. Op 1 juni kwamen 80 persoonlijk assistenten bij elkaar op de exclusieve bijeenkomst van het PA Netwerk Rotterdam in het stadhuis van Rotterdam.

lees meer
Woensdag 7 Juni 2017

Deze keer was de afspraak die ze in de agenda zetten niet voor de CEO of manager, maar voor hunzelf. Op 1 juni kwamen 80 persoonlijk assistenten bij elkaar op de exclusieve bijeenkomst van het PA Netwerk Rotterdam in het stadhuis van Rotterdam.

De bijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in samenwerking met de Doelen werd voor de tweede keer gehouden en bleek in trek onder de doelgroep: persoonlijk assistenten, office managers, directiesecretaresses werkzaam in het Rotterdamse bedrijfsleven. Kwamen er vorig jaar nog 40 vrouwen en mannen op de bijeenkomst af, nu was het het dubbele. Voorafgaand aan de sprekers werd een rondleiding gegeven door het stadhuis.
De eerste spreker was Mai Elmar, executive director Cruise Port Rotterdam en Executive director Management Partnership International en gastvrouw platform Gastvrij. Belicht werd onder meer de rol van de personal assistent. Haar eerste directeursfunctie kreeg ze toen ze 29 jaar was. In haar lange carrière ‘versleet’ ze tot nu toe elf PA’s. Ooit begon ze zelf als PA van haar vader.

Doorgroeien
Een goede PA werkt samen met de manager of CEO in een volwaardig partnership. ‘Het vak dat jullie uitoefenen is een basis van waaruit je kunt doorgroeien naar managementfuncties en executive functies. Op executive level hoor je veel en dat is een basis die je in je groei meeneemt’, zegt Elmar.
‘Jullie laten dingen gebeuren en niet iedereen kan dat. Het heeft te maken met instelling, intellect, empathie, organisatievermogen, overzicht, plannen, vooruitdenken. Allemaal elementen die van belang zijn als je een bedrijf leidt. Durf zelf ook eens het podium te nemen. Daar is lef en durf voor nodig.’

Meedenken
Ook Margerie Hardjo-Hoeng-Gloeg is al jaren PA van sterke mannen en vrouwen bij de ING. Zij zegt de oren en ogen te zijn binnen het bedrijf. ‘Ik ben vaak een gesprekspartner. Samen met de manager pak je dingen op, denk je mee en geef je je mening. Ik hoor dingen op de afdeling die de leidinggevende vervolgens kan meenemen en bespreken. Mijn ervaring is dat er echt wordt geluisterd. Dat is heel prettig.’

Elkaar weten te vinden
Behalve de sprekers, is de bijeenkomst ook bedoeld om elkaar als PA’s te leren kennen. Het initiatief voor het netwerk werd geboren tijdens het jubileumjaar van de Doelen in 2016.  ‘We nodigen altijd hotemetoten uit, maar laten we eens iets doen voor de motoren van bedrijven zodat zij elkaar beter leren kennen. Onze eigen PA’s zijn heel actief met andere PA’s. Dat is heel handig. Is de burgemeester nodig, dan weten de PA’s elkaar te vinden’, aldus directeur-voorzitter Gabriël Oostvogel van de Doelen. ‘Het is een soort old boys network maar dan voor PA’s.

​Fotoreportage

Regionieuws
Doorbouwen in Nieuw Crooswijk

​Nieuw Crooswijk in Rotterdam is een van de grootste herstructureringsopgave in Nederland. Uit onvrede en problemen met de leefbaarheid trokken mensen die de kans hadden weg uit de stad. Om het tij te keren is de wijk rigoureus aangepakt. Ondanks de crisis ging de bouw door.

lees meer
Vrijdag 19 Mei 2017

Nieuw Crooswijk in Rotterdam is een van de grootste herstructureringsopgave in Nederland. Uit onvrede en problemen met de leefbaarheid trokken mensen die de kans hadden weg uit de stad. Om het tij te keren is de wijk rigoureus aangepakt. Ondanks de crisis ging de bouw door.

Ondanks crises doorbouwen in Nieuw Crooswijk

door Merijn van Grieken

Als je nu door Nieuw Crooswijk rijdt, zie je prettige levendigheid in een groene familiewijk met gevarieerde huizen: van sociale woningbouw tot grote eengezinswoningen met 30 meter tuin. Een magneet voor gezinnen en hoger opgeleiden. Wat een contrast met pakweg 15 jaar geleden.

Het is 2002. Economisch gaat het slecht. Gebieden rondom het centrum verpauperen en de veiligheidsindex scoort laag. Iedereen die het zich kan veroorloven, trekt weg uit Rotterdam. In Crooswijk, dat uit 65 tot 70% uit sociale woningen bestaat, leeft een derde van de mensen met huursubsidie.

‘De wijk is stedenbouwkundig sterk verouderd’, vertelt Job van Zomeren, directeur ERA Contour op de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam. De hamvraag voor de gemeente is: hoe kunnen we gezinnen aan de stad binden. Er werd besloten om de wijk Nieuw Crooswijk rigoureus aan te pakken. Met ERA Contour, Heijmans en Woonstad Rotterdam.

Heel erg boos
Het project begint in 2002 en is in 2018 klaar. Zo’n 1.833 woningen worden gesloopt. Daar komen 1.800 woningen, nieuwe infrastructuur, nieuwe openbare ruimte en een brede school voor terug. Een totale investering van 700 miljoen. ‘We dachten met iets goed te komen, maar de mensen waren heel erg boos’, zegt Van Zomeren.

Werken in een wijk waar mensen hun leven hebben opgebouwd, is gevoelig. Op een informatieavond zei een man van 87: ‘Ik ben in 1942 door de Gestapo uit mijn huis gehaald, overleefde het kamp en kwam in 1945 terug. En nu word ik weer uit mijn huis gehaald. ‘Deze emoties kom je tegen. Uiteindelijk was hij de eerste die verhuisde’, vertelt Job.

Knakmoment
Behalve de emoties, kreeg het project te maken met de economische crisis. ‘Een knakmoment. Hoe gaat dit ooit goedkomen? Je slaap niet. Het is gelukkig altijd een mooi samenspel geweest met de gemeente. Onze vingers zaten gezamenlijk tussen de deur’, zegt Van Zomeren.

Hamit Karakus, oud-wethouder van Rotterdam, speelt een cruciale rol in de voortgang van het project. Hij loopt achter voormalig minister Eberhard van der Laan aan als hij na een bijeenkomst een sigaretje gaat roken. ‘Mijn boodschap was: We willen doorbouwen en dat kunnen we niet alleen. Ik moest met een concreet plan komen.’

Concreet pakket
Karakus realiseert zich dat de crisis ook de marktpartijen van Crooswijk gaan raken, hoewel zij zelf nog in de ontkennende fase zitten. ‘Dus eerst moesten de marktpartijen dat gaan inzien. Dat lukte. We zijn collectief gegaan voor een aantal projecten, waaronder Crooswijk’, zegt Karakus.

De gemeente reserveert een budget van 250 miljoen. Met dat en een concreet pakket aan maatregelen, waaronder de erfpachtregeling, gaat Karakus naar Van der Laan. ‘Hij heeft meegefinancierd. Niet omdat wij zoveel beter waren dan andere gemeenten, nee omdat wij samen met marktpartijen goed waren voorbereid.’

De crisis had niemand zien aankomen. Plots lagen alle bouwprojecten stil. Je kunt het je niet voorstellen als je nu door het groene Nieuw Crooswijk loopt. Van het braakliggende zandterrein is niets meer over en de bewoners die zo boos waren, wonen naar tevredenheid in andere buurten, zo blijkt uit onderzoek. ‘De huizen in Nieuw Crooswijk gaan als warme broodjes’, aldus Van Zomeren trots. Missie geslaagd.

Fotoreportage

9cd157c7-d667-4acd-a095-e9446cebdb6f
Nieuwe leden
drs.ing. Ada (A.C.M.) Goverde
CAPELLE AAN DEN IJSSEL|Allios Deite
Simone (S.) van Gerwen
ROTTERDAM|Equipe Zorgbedrijf Rotterdam
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"’Energie, dynamiek en vooral de mensen zijn de redenen dat wij ons helemaal thuis voelen bij VNO-NCW Regio Rotterdam."

Sacha Boulogne
Partner AppStudio
Dáárom ben ik lid!
"VNO-NCW West en VNO-NCW landelijk voeren een gerichte lobby voor de belangen van directeuren-grootaandeelhouders (dga’s)."

Richard Jongste
Directeur-eigenaar Maasmond, vastgoedzorg en projectinrichting
Dáárom ben ik lid!
"Zorgpower Rotterdam is een platform waar bestuurders en directeuren uit zowel het bedrijfsleven als de zorg elkaar ontmoeten."

Joke Boonstra
Lid Raad van Bestuur IJsselland Ziekenhuis

 Partners

 video

161208 EJR Rotterdam.jpg