Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Rijngouwe  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers RijnGouwe

​De ondernemers van VNO-NCW RijnGouwe zijn directeuren en eigenaren van bedrijven in de regio Gouda. Ook invloedrijke beslissers van publieke instellingen zijn lid. De leden ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten, inspireren elkaar en doen zaken. Dit alles ter versterking van het bedrijfsleven in RijnGouwe.

Regionieuws
Welcome to the Green Future

​“Hier beginnen wij vandaag aan morgen. Hoe ziet onze duurzame toekomst eruit?” De eerste bijeenkomst van het  drieluik over transities van VNO-NCW Delft en Rabobank Zuid-Holland Midden is bij Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van TU Delft.

lees meer
Woensdag 21 Juni 2017

Door Pieter van der Meulen

In navolging van het succesvolle drieluik van afgelopen jaar  organiseert VNO-NCW Delft samen met andere organisaties  ook in 2017 drie bijeenkomsten  over vernieuwing, transities en de veranderende rol van ondernemers. Bij een zonovergoten TU Delft staat op 15 juni duurzaamheid, vergroening en innovatie centraal. “We hadden niet beter kunnen zitten dan op deze inspirerende plek,” zegt dagvoorzitter Joris Kleinveld, directeur van Auxilium en voorzitter van VNO-NCW Delft. “Dit is een levend lab voor vraagstukken rondom de duurzame transitie,” vult Jaron Weishut, managing director van Green Village, aan. “We maken als samenleving verschillende transities door en dat is een enorme worsteling. Maar we zien onder meer hier dat er constant mooie producten worden ontwikkeld die de transities verder helpen.”

Voor de ruim honderd leden en relaties van VNO-NCW West, die eerst zijn rondgeleid door Green Village, worden drie baanbrekende duurzame innovaties uitgelicht.

PowerWindow
“Het is onze missie om glas als bouwmateriaal energieneutraal te maken en om zelfs via glas energie op te wekken.” Ferdinand Grapperhouse is CEO en medeoprichter van Physee, een bedrijf dat ramen met zonne-energiecellen maakt. Met zijn zogeheten PowerWindow  speelt hij in op het toenemende gebruik van glas in de bouw. Bij Green Village wordt het product getest, maar bij de Rabobank in Eindhoven en vanaf volgende week ook op de Zuidas in Amsterdam zijn PowerWindows  reeds ‘in het echt’ te bewonderen. “Door met pilots te testen kunnen we achterhalen wat de vraag in de markt is. Het product is voortdurend in ontwikkeling.”
Lees hier meer over Physee en PowerWindow

Vitaal kantoor
OfficeVitae focust op gezonde kantoren met vitale medewerkers. Door het verzamelen van data over onder meer temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, geluid en de beschikbaarheid van gezond voedsel verbetert Office Vitae de gezondheidsomstandigheden op het werk. “We maken gebruik van een combinatie van objectieve data, maar vooral ook subjectieve data van gebruikers,” vertelt Tako Werts, CEO van OfficeVitae. “Gebruikers krijgen real time inzicht in de condities op het kantoor en de gevolgen daarvan voor hun eigen vitaliteit. Denk aan een bureau dat je omhoog duwt als je te lang hebt gezeten. Bovendien onderzoeken we of de energie van bewegende mensen kan bijdragen aan een lager energieverbruik in een gebouw.”
Lees hier meer over OfficeVitae

Hardt hyperloop
Begin 2017 deed Delft Hyperloop mee aan de SpaceX Challenge, een competitie uitgeschreven door Elon Musk, eigenaar van onder meer SpaceX en het elektrische automerk Tesla. “Met een team studenten uit Delft hebben wij de Hyperloop-uitdaging gewonnen,” vertelt Tim Houter vol trots. Inmiddels is Houter CEO van Hardt Global Mobility, het bedrijf dat de Delft Hyperloop verder ontwikkelt. “Een hyperloop is een transportsysteem bestaande uit vacuümbuizen waardoor capsules met hoge snelheid mensen en ook vracht  vervoeren. Met deze methode kan je binnen enkele tientallen minuten van Amsterdam naar Parijs reizen. We willen in 2021 een proeftraject tussen twee steden in Nederland hebben gerealiseerd. Dan begint de lol pas echt!”
Lees hier meer over Hardt Global Mobility
Lees hier wat een hyperloop is.

Waterstof als primaire energiebron
“We zien hier verschillende fantastische voorbeelden van inventieve duurzame innovaties,” zegt Ad van Dijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. “Alles wat hier gebeurt draagt bij aan minder uitstoot en een duurzame toekomst. De transitie is overal ter wereld zichtbaar. De investeringen in groene energie zijn veel hoger dan die in fossiele energie, terwijl de olieprijs erg laag is. Dat komt omdat groene energie nu de goedkoopste manier is om energie op te wekken. Maar Nederland moet nog veel meer doen. In vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Japan spelen we veel te weinig in op de duurzame toekomst. Noord-Nederland is uniek gepositioneerd voor groene waterstof. We kunnen het bestaande gasnetwerk gebruiken als infrastructuur voor waterstofdistributie. Groene waterstof heeft talloze toepassingen op verschillende markten, met als belangrijkste in de chemie en op het gebied van mobiliteit. Het is de duurzame energievoorziening van morgen.”

​Fotoreportage

Regionieuws
Nieuwe voorzitters voor DGA-netwerk

​Leon Hamstra en Marc Houweling zijn sinds 17 mei de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van VNO-NCW, voor respectievelijk Noord- en Zuid-Holland. Zij zijn Joop Saan en Hans Verkaart opgevolgd.

lees meer
Vrijdag 19 Mei 2017

​Leon Hamstra en Marc Houweling zijn sinds 17 mei de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van VNO-NCW, voor respectievelijk Noord- en Zuid-Holland. Zij zijn Joop Saan en Hans Verkaart opgevolgd.

Door Annemarie van Oorschot

Verfrissen, vertalen en doen, dat is het motto van Leon Hamstra en Marc Houweling. “VNO-NCW heeft nog steeds een stoffig imago, terwijl het DGA-netwerk totaal niet stoffig is ”, licht Hamstra het woord ‘verfrissen’ toe. “Door de betrokkenheid van directeuren-grootaandeelhouders bij VNO-NCW uit te dragen, kunnen we laten zien dat de vereniging bestaat uit ondernemende, innovatieve en energieke leden.”

Beide voorzitters roepen ondernemers op met verhalen te komen. Verhalen over wat er wel en niet goed gaat bij het ondernemen. Zij willen die input vertalen naar politiek Den Haag, het tweede woord van hun motto. “Als we verschillende cases als één grote case kunnen aandragen in Den Haag, helpt dat bij het voeren van een sterkere lobby. VNO-NCW zit dicht op het vuur. Uw input hebben we nodig om de vertaalslag te maken vanuit de praktijk en nog beter uit te dragen waar VNO-NCW voor staat.”

Leon Hamstra is directeur-eigenaar van marketingbedrijf Caldera Group in Alkmaar. Hij is tevens bestuurslid van VNO-NCW Noordwest-Holland. Marc Houweling is directeur-eigenaar van de Houweling Groep in Bleiswijk, een handels- en recyclingbedrijf in industriële verpakkingen. Hij vertegenwoordigt het bedrijfsleven in het bestuur van VNO-NCW Oostland.
In kennis en expertise zijn de heren complementair aan elkaar, vindt Hamstra. “We kunnen goed samen optrekken”, beaamt Houweling.

Houweling benadrukt tot slot het belang van het woord ‘doen’ in het motto. “Ondernemers willen dingen voor elkaar krijgen. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals de klimaatverandering. Als zij hun handen uit de mouwen steken voor de energietransitie bijvoorbeeld, moeten zij niet belemmerd worden door wet- en regelgeving. We gaan hoe dan ook lobbyen voor meer vrijheid.”

Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u ideeën om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren? Neem dan contact op met uw voorzitter van het DGA-netwerk.
DGA-netwerk Zuid-Holland
Marc Houweling
marc.houweling@houweling.nl

DGA-netwerk Noord-Holland
leon@calderagroup.nl

Foto Martien de Man

Regionieuws
Weekend- afsluitingen A4 Burgerveen - Leiden

In verband met werkzaamheden van Rijkswaterstaat op de A4 tussen knooppunt Burgerveen en Leiden is deze vanaf 26 mei 2017 diverse weekenden afgesloten.

lees meer
Vrijdag 19 Mei 2017

Rijkswaterstaat vervangt dit jaar het asfalt tussen Roelofarendsveen en Hoogmade door tweelaags zoab. Verder vervangen ze de voegovergangen door stillere varianten en schuiven ze het ritspunt ter hoogte van Leiden op de hoofdrijbaan richting Den Haag met 300 meter op. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt de A4 tussen knooppunt Burgerveen en Leiden, tijdens de volgende zes weekenden afgesloten voor verkeer richting Den Haag:

De gevolgen van deze afsluitingen zijn fors. Houd rekening met een extra reistijd tot 60 minuten. Dit geldt niet alleen voor het verkeer dat van Amsterdam richting Den Haag wil rijden, maar ook voor verkeer op de omliggende wegen (onder andere de A44/N44, N207 en N206). Deze wegen krijgen als gevolg van de ingestelde omleidingsroutes te maken met extra verkeer. Daarnaast moet rekening worden gehouden met hinder als gevolg van sluipverkeer.
Lees verder voor data en tijdstippen.

Voor de zomervakantie:
• Vrijdag 26 mei 21.00 uur tot maandag 29 mei 2017 05.00 uur
• Vrijdag 9 juni 21.00 uur tot maandag 12 juni 2017 05.00 uur
• Vrijdag 16 juni 21.00 uur tot maandag 19 juni 2017 05.00 uur

Na de zomervakantie:
• Vrijdag 29 september 21.00 uur tot maandag 2 oktober 2017 05.00 uur
• Vrijdag 6 oktober 21.00 uur tot maandag 9 oktober 2017 05.00 uur
• Vrijdag 13 oktober 21.00 uur tot maandag 16 oktober 2017 05.00 uur

da01e7bc-f3c0-4f9a-a1b8-51d431233ff5
Nieuwe leden
Alwin (W.A.) van der Heide
GOUDA|Connecteam - Detachering en Recruitment
ir. Henk-Jan (H.J.) Grimbergen msc.
ALPHEN A/D RIJN|Grimbergen Industrial Systems BV
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"De toegevoegde waarde is dat ik met ondernemers kan sparren over waar je als ondernemer tegenaan loopt."

Elly de Knikker
Directeur-eigenaar reclame- en communicatiebureau Graficelly, gevestigd in Reeuwijk
Dáárom ben ik lid!
"Voor ons als Rabobank zijn vooral de netwerkfunctie en de sociale contacten in VNO-NCW-verband belangrijk."

Hans Telkamp
Directeur commercie van Rabobank Gouwestreek
Dáárom ben ik lid!
"Na afloop van een bijeenkomst van VNO-NCW ga ik altijd de deur uit met het gevoel er iets van te hebben opgestoken."

Henry van den Berg
Adviseur/Partner Beekink Installatieadviseurs
Dáárom ben ik lid!
"Het lidmaatschap is voor mij en voor Unica belangrijk vooral vanwege de lobbykracht"

Ton van der Ham
Regiomanager Unica West en bedrijfsleider projectenbedrijf Bodegraven

 

​​​​​