Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Rijngouwe  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers RijnGouwe

​De ondernemers van VNO-NCW RijnGouwe zijn directeuren en eigenaren van bedrijven in de regio Gouda. Ook invloedrijke beslissers van publieke instellingen zijn lid. De leden ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten, inspireren elkaar en doen zaken. Dit alles ter versterking van het bedrijfsleven in RijnGouwe.

Regionieuws
Jong, fris en vooral divers

​Audrey Keukens is de nieuwe voorzitter van VNO-NCW West. Tijdens een feestelijke voorzitters-wissel in The Green Village in Delft volgt zij René Klawer op. Keukens wil verjongen en vernieuwen. “Waar zijn mijn leeftijds-genoten? Waar zijn de vrouwen? Meer diversiteit, daar ga ik mij de komende tijd op storten.”

lees meer
Dinsdag 19 Juni 2018

​Audrey Keukens is de nieuwe voorzitter van VNO-NCW West. Tijdens een feestelijke voorzitterswissel in The Green Village in Delft volgt zij René Klawer op. Keukens wil verjongen en vernieuwen. “Waar zijn mijn leeftijdsgenoten, de nieuwe generatie ondernemers? Waar zijn de vrouwen? Meer diversiteit, daar ga ik mij de komende tijd op storten.”


 
Door Pieter van der Meulen

 
“Als je door je oogharen naar Nederland kijkt, zie je dat het bedrijfsleven op de maximale capaciteit bezig is. Het is tijd om te investeren in de harde kant van de economie, de bouwende kant en minder op het verdelende aspect, zodat Nederland de capaciteit kan uitbreiden.” Hans de Boer, voorzitter van landelijk VNO-NCW, ziet noodzaak tot verandering voor het Nederlandse bedrijfsleven om de sterke economische positie te behouden. Een frisse wind in dé ondernemersvereniging van de Randstad past perfect in deze redenering. “Vind haar maar eens, een jonge vrouwelijke ondernemer in het Westen van het land die bereid is vanuit VNO-NCW West het ondernemersbelang te dienen. Vrouwen aan de top, dat wil VNO-NCW graag zien. Audrey is daar een geweldig voorbeeld van.” 

 
Shirtje wisselen
Minder feestelijk vindt De Boer het vertrek van Klawer. “Op moeilijke momenten leer je iemand echt kennen. Ik herinner me een autorit samen met René toen ik net was aangetreden als voorzitter van VNO-NCW en flink onder vuur lag in de media. We reden samen terug uit Maastricht, te midden van talloze telefoontjes over mijn uitspraken. Toen heb ik René leren kennen als warm, wijs en op de juiste manier rustig. Hij is tien jaar ouder dan ik en een voorbeeld voor mij, niet in de laatste plaats door de manier waarop hij voorzitter is geweest van VNO-NCW West. Dit is een moeilijke regio. Je moet geloofwaardig bij zowel Ajax, Feyenoord als AZ op de tribune kunnen zitten en ook een traantje kunnen wegpinken als Sparta degradeert. Dat lukt niet als je steeds van shirtje wisselt, dan moet je oprecht liefde hebben voor het spelletje. Dat heb jij meer dan tien jaar uitgedragen voor ondernemers in de verschillende regio’s van West.”      

 
Authentiek ondernemerschap
“Onze werkgeversclub gedijt in een organisatie van ondernemerschap en innovatie. The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties, is een prachtig voorbeeld waar beide samen komen, de perfecte plaats voor deze wisseling.” Bert Mooren, directeur van VNO-NCW West, werkte maar liefst elf jaar nauw samen met Klawer. “In de afgelopen jaren heb ik een bijzondere band met René opgebouwd, met als startpunt onze gezamenlijke waardering voor authentiek ondernemerschap. Bedankt voor alle inzet, humor en wijsheid die wij van jou hebben meegekregen.” Als afscheidscadeau ontvangt Klawer een gebundelde bloemlezing van zijn columns die hij tijdens zijn voorzitterschap heeft geschreven in magazine West. Met een staande ovatie en onder luid applaus neemt hij afscheid van VNO-NCW West.  
Lees hier de special van West.​ met de columns van René Klawer

Lees hier de toespraak van René Klawer bij het overdragen van het voorzitterschap van VNO-NCW West.

 
Niemand uitsluiten
“Een eer en een cadeau dat ik hier mag staan en deze klus mag doen. De afgelopen weken heb ik veel met leden gesproken en daar krijg ik veel energie van.” Audrey Keukens is als partner bij Dröge & van Drimmelen al geruime tijd lid van VNO-NCW West en heeft veel waardering voor het voorzitterschap van Klawer. “Dat je elf jaar voorzitter bent geweest, langer dan de twee keer vier jaar die eigenlijk is toegestaan, zegt eigenlijk alles. Ik wil graag doorgaan op de door jou ingeslagen weg. Voortbouwen op de doelgroepnetwerken, zoals het DGA-netwerk, het VrouwenNetwerk en het nieuwe netwerk Groene Groeiers. Variatie in doelgroepen, maar ook nieuwe vormen van bijeenkomsten spreken andere groepen aan. En dat is hard nodig. Waar zijn mijn leeftijdsgenoten? Waar is de nieuwe generatie ondernemers? Waar zijn de vrouwen? Diversiteit blijkt in alle organisaties succesvoller te zijn. Dat is het thema waarop ik mij ga storten. Diversiteit wat betreft man-vrouw verhouding, culturele achtergrond, maar ook mensen die op een andere manier denken. Je kunt niemand uitsluiten, dan voed je de tweedeling in de maatschappij en daar krijgen ondernemers ook last van. Ik ga ernaar streven dat de samenstelling van het ledenbestand en de besturen van VNO-NCW West een afspiegeling wordt van de samenstelling van het Nederlandse bedrijfsleven.”

Lees hier de toespraak van Audrey Keukens bij het aanvaarden van het voorzitterschap van VNO-NCW West op 18 juni 2018 in Delft.

Lees het kennismakingsinterview met Audrey Keukens​ in magazine West. 
Regionieuws
Audrey Keukens nieuwe voorzitter

​Audrey Keukens is benoemd tot voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW West. Zij is René Klawer opgevolgd die van 2007 tot 2018 voorzitter was. Keukens wil deze vernieuwing uitbouwen, zowel voor de lobby- als netwerkactiviteiten. ​

lees meer
Maandag 18 Juni 2018
Audrey Keukens is benoemd tot voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW West. Zij is René Klawer opgevolgd die van 2007 tot 2018 voorzitter was en de vereniging op een nieuwe leest heeft geschoeid. Keukens wil deze vernieuwing uitbouwen, zowel voor de lobby- als netwerkactiviteiten. Keukens is een van de drie directeuren-grootaandeelhouders van het Haagse bureau Dröge & van Drimmelen, gespecialiseerd in public affairs en corporate communication. 

“VNO-NCW West heeft de laatste jaren naast de lokale netwerken, zoals VNO-NCW Rotterdam, issue-gedreven netwerken opgezet. Voorbeelden zijn het VrouwenNetwerk, Groene Groeiers en het DGA-netwerk. Dat zijn goede initiatieven”, vindt Keukens die het aanbod van issue-gedreven netwerken wil uitbouwen zodat de serviceverlening aan ondernemers nog meer op maat kan plaatsvinden.  

Keukens vindt diversiteit een belangrijk thema. “Je kunt niemand uitsluiten, want dan voed je de tweedeling in de maatschappij en daar krijgen ook ondernemers last van. Diversiteit gaat verder dan achtergrond, gender en leeftijd. Het gaat ook om de manier van denken. Wetenschappelijk is vastgesteld dat diverse teams beter presteren.” 

De voorzitterswissel vindt op 18 juni om 17.00 uur plaats tijdens de ledenbijeenkomst in The Green Village in Delft. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, is aanwezig. “Ik wil René bedanken voor zijn grote inzet, de ingeslagen vernieuwing en zijn enorme drive om concrete resultaten te bereiken voor ondernemers. Met Audrey treedt een sterk nieuw boegbeeld voor VNO-NCW West aan en ik wens haar alle succes toe de komende jaren”, aldus De Boer.  
In The Green Village wordt geëxperimenteerd met duurzame technologie en ondernemerschap. Keukens vindt dat VNO-NCW moet lobbyen voor wet- en regelgeving die deze innovatieve ontwikkelingen faciliteert en fysieke ruimte beschikbaar stelt. 
René Klawer heeft alle taken bij VNO-NCW West neergelegd, maar blijft als organisatieadviseur verbonden aan landelijk VNO-NCW en MKB Nederland.​
Regionieuws
Een kijkje in de toekomst

​Groot denken over leven op de kleinst mogelijke schaal. Op de faculteit ‘Applied Sciences’ van de TU Delft organiseren VNO-NCW Delft en Rabobank de eerste van drie jaarlijkse bijeenkomsten over technologie. Ondernemers nemen plaats in de schoolbanken om te leren over bio-nanotechnologie en de verrassende toepassingen.

lees meer
Woensdag 13 Juni 2018

Door Pieter van der Meulen

“In 2016 zijn VNO-NCW Delft en Rabobank Zuid-Holland Midden gestart met het organiseren van drie jaarlijkse bijeenkomsten waarin technologische vergezichten worden geschetst waarvan wij denken dat ondernemers daar iets mee kunnen.” Joris Kleinveld, voorzitter van VNO-NCW Delft en directeur van softwarebedrijf Auxilium, deelt mee dat de samenwerking tussen VNO-NCW Delft en Rabobank ook in 2018 wordt voortgezet, met drie spraakmakende bijeenkomsten als gevolg. De eerste op 4 juni over bio-nanotechnologie.

De kleinste bouwsteen
“Om te kunnen begrijpen hoe cellen daadwerkelijk functioneren, willen we het liefst zelf een cel na kunnen bouwen.” Marileen Dogterom is voorzitter van de afdeling bio-nanowetenschap aan de Technische Universiteit Delft en is een pionier in het vakgebied biomoleculaire fysica. “Tien jaar geleden bestond de bio-nanowetenschap als studie nog niet. Sinds de oprichting heeft het onderzoeksgebied zich in razend tempo ontwikkeld. Ons motto: ‘Think big about life at the smallest scale’. We willen het leven vanaf de kleinste bouwsteen onderzoeken. Daarvoor richten we ons op processen op celniveau. Wat gebeurt er in een levende cel? Veel ziektes, zoals kanker en alzheimer, ontstaan door dingen die fout gaan binnen een cel. Dat weten we. Maar bij welk molecuul het precies mis gaat of hoe de werking tussen moleculen in een cel eruit ziet, is nog veel over onbekend.  Amerikaans natuurkundige en Nobelprijswinnaar Richard Feyman zegt: ‘wat ik niet kan maken, begrijp ik niet’. Je kunt het vergelijken met een auto, waarbij je alle onderdelen op straat kan gooien en nog steeds geen idee hebt hoe de auto functioneert. Hetzelfde geldt voor een rijdende auto zien, dan weet je nog steeds niet hoe het werkt. Je moet in staat zijn het zelf samen te stellen, stukje bij beetje, waarbij het steeds complexer wordt. Dan pas weet je echt hoe een auto werkt. Ons doel is om een synthetische cel te bouwen, die functioneert en in staat is om te delen. Als dat lukt, komt dat in de buurt bij leven creëren. Ons onderzoek heeft niet enkel een grote technologische impact, er kleven ook filosofische en ethische componenten aan. We hebben een ethicus in ons team en leren onze studenten om verantwoord na te denken over wat het betekent om een cel te bouwen en wat de impact kan zijn op de maatschappij.”

Koopje
“Wat zouden we kunnen leren als we ziektes kunnen bestuderen op moleculaire schaal? Eerlijk gezegd begrijpen we momenteel geen fluit van de processen die binnen een cel plaatsvinden. Er is enorme behoefte om te kunnen observeren op moleculaire schaal. Lumicks biedt als eerste aanbieder de mogelijkheid om individuele cellen te analyseren. Simpel gesteld verkopen we camera’s waarmee je op moleculair niveau kan filmen.” Een belangrijke vraag van complex wetenschappelijk onderzoek is, zeker voor ondernemers, welke praktische toepassing bevindingen hebben. Het Amsterdamse bedrijf Lumicks heeft als eerste partij pionierstechnologie uit de bio-nanowetenschap gecommercialiseerd. Olivier Heyning is CEO van het spinoffbedrijf van de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft de technologie succesvol op de markt weten te brengen door kennis uit het ene onderzoeksgebied toegankelijk te maken voor onderzoekers uit een ander gebied. “De technologie voor ons product vindt haar herkomst in de fysica. Maar de toepassing ligt in de biologie. Wij hebben de enorme uitdaging aangegrepen om een product te maken dat makkelijk door biologen, zonder kennis van fysica, te gebruiken is. En dat is gelukt. Met een training van drie dagen kan een bioloog zonder problemen overweg met de camera. We hebben inmiddels verkocht aan topuniversiteiten als Harvard. We verkopen voor tussen de 300.000 euro en een miljoen, echt een koopje voor de inzichten die je ervoor terug krijgt.”
Lees meer over Lumicks

Fotoreportage

3e277fb9-7f91-47a6-8ddf-245d5b93cc99
Nieuwe leden
Vooor
OOST-SOUBURG
Bunnik Services Properties
GOUDA
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Het lidmaatschap is voor mij en voor Unica belangrijk vooral vanwege de lobbykracht"

Ton van der Ham
Regiomanager Unica West en bedrijfsleider projectenbedrijf Bodegraven
Dáárom ben ik lid!
"Na afloop van een bijeenkomst van VNO-NCW ga ik altijd de deur uit met het gevoel er iets van te hebben opgestoken."

Henry van den Berg
Adviseur/Partner Beekink Installatieadviseurs
Dáárom ben ik lid!
"Voor ons als Rabobank zijn vooral de netwerkfunctie en de sociale contacten in VNO-NCW-verband belangrijk."

Hans Telkamp
Directeur commercie van Rabobank Gouwestreek
Dáárom ben ik lid!
"De toegevoegde waarde is dat ik met ondernemers kan sparren over waar je als ondernemer tegenaan loopt."

Elly de Knikker
Directeur-eigenaar reclame- en communicatiebureau Graficelly, gevestigd in Reeuwijk

 

​​​​​