Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Noordwest-Holland  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Noordwest- Holland

​In de kop van Noord-Holland streven de ondernemers van VNO-NCW naar een stevige positie van de regio in het nationaal economische beleid. Maar liefst vijf van de tien topsectoren zijn in Noordwest-Holland dominant aanwezig: water, life sciences, agrofood, tuinbouw en energie. Dat vraagt om forse investeringen in dit gebied.

Regionieuws
Omgevingsvisie Noord-Holland

​De provincie moet haar regierol waarmaken, zegt VNO-NCW Noord-Holland in haar reactie op de omgevingsvisie. Onder meer energietransitie, woningbouw en bereikbaarheid vragen om bovengemeentelijke aanpak.

lees meer
Woensdag 17 Oktober 2018

​De provincie moet haar regierol waarmaken, zegt VNO-NCW Noord-Holland in haar reactie op de omgevingsvisie. Onder meer energietransitie, woningbouw en bereikbaarheid vragen om bovengemeentelijke aanpak.
Lees meer

Regionieuws
Honderd miljoen voor innovatie

Wereldtentoonstelling Dubai EXPO 2020 stelt 100 miljoen dollar ter beschikking via een grootschalig subsidieprogramma: het EXPO Live Fund. Het fonds is bedoeld de beste innovaties te helpen opstarten of uit te bouwen. Ontvang een bijdrage voor uw innovatie!

lees meer
Dinsdag 16 Oktober 2018

​De organisatie van de wereldtentoonstelling Dubai EXPO 2020 stelt 100 miljoen dollar ter beschikking via een grootschalig subsidieprogramma: het EXPO Live Fund. Het fonds is bedoeld om vanuit de hele wereld de beste innovaties te helpen opstarten of uit te bouwen. Ook Nederlandse organisaties komen in aanmerking voor financiering vanuit het fonds. Jaarlijks zijn er twee toekenningsrondes, de tweede ronde voor 2018 is nu gestart. Al eerder ontvingen twee Nederlandse bedrijven een financiële bijdrage van het EXPO Live Fund. 

De Dubai EXPO 2020 zoekt wereldwijd naar mensen die een bijdrage willen leveren aan een betere, duurzame wereld en heeft daarvoor veel geld beschikbaar gesteld in de vorm van het EXPO Live Fund. Dit is een innovatie- en samenwerkingsprogramma voor het financieren, versnellen en promoten van creatieve oplossingen die het leven verbeteren en tegelijkertijd onze planeet beschermen. Het programma geeft de mogelijkheid om financiering te krijgen tot 100.000 dollar voor innovaties die gericht zijn op de sub-thema’s van de Dubai EXPO: mobility, sustainability en opportunity.

Hoogte financiële toekenning
De hoogte van een financiële toekenning hangt af van de fase waarin het idee, de innovatie of het product zich bevindt en de schaalbaarheid. Naast financiering geeft het EXPO Live Fund toegang tot een groot netwerk en samenwerkingsverbanden. Het biedt ook de mogelijkheid om het product, innovatie of idee onder de aandacht te brengen van miljoenen bezoekers van de Dubai EXPO 2020  en lokale en internationale media.

Inzendtermijn en beoordeling
Twee keer per jaar kunnen innovaties worden ingezonden. Voor de ronde van januari 2019 kunnen de ideeën nu al worden ingediend, de inschrijving sluit op 2 december 2018.

Inzendingen worden op de volgende criteria beoordeeld:

  • Relevantie tot het thema en de sub-thema’s van de Dubai EXPO
  • Het innovatieve karakter van de oplossing / het idee / het product / het project
  • De directe toepasbaarheid in een gemeenschap of samenleving
  • De mate waarin het een duidelijk verschil maakt in een samenleving of gemeenschap
  • De uitvoerbaarheid en schaalbaarheid 
  • De aanwezigheid van een business plan
Inzenden loont
De eerste toekenningsrondes zijn al geweest en twee Nederlandse innovaties hebben financiering toegekend gekregen uit het EXPO Live Fund. Zo kreeg de Nederlandse startup Land Life Company een financiële bijdrage om met een nieuwe ‘cocoon’- technologie 500.000 bomen te planten in droog en ge-erodeerd land. Ook Designation Works kreeg een bijdrage, het bedrijf maakt het mogelijk om bomen tot volwassenheid te laten uitgroeien met 90% minder water en zonder additionele hulp.

Rebecca Braswell, directeur van Land Life Company: “Met de hulp van het EXPO Live Fund kunnen we onze doelstellingen realiseren. We starten een voorbeeldproject in Zambia en groeien dan door in drie andere landen. De financiering via het fonds heeft een grote impact op onze organisatie. We kunnen door het planten van honderdduizend bomen in plaats van tienduizend bomen lokaal gaan opereren en produceren. Het zorgt ervoor dat we onze productiekosten kunnen reduceren, carbon footprint kunnen verminderen en meer banen kunnen creëren. Dat was zonder de bijdrage uit het EXPO Live Fund nooit zo snel gelukt.”

Meer informatie en aanmelden
Kandidaten die in aanmerkingen willen komen voor financiering moeten zich voor 2 december 2018 aanmelden. Meer informatie is te vinden op www.expo2020dubai.com.

Tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021 vindt de 35e universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai. Het is de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten. Onder het thema ‘Connecting minds, creating the future’ presenteren 170 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën. Met een geschat aantal bezoekers van 20-25 miljoen biedt de Dubai EXPO 2020 een veel mogelijkheden en kansen voor deelnemers en bezoekers. 
Regionieuws
Alkmaar: Geen visie op ondernemer schap

​"Het besteedbaar inkomen van Nederlanders ligt veel lager dan bij tien andere Europese landen", aldus Frank van Es, Senior econoom bij Rabobank Nederland.

lees meer
Vrijdag 21 September 2018

"Het besteedbaar inkomen van Nederlanders ligt veel lager dan bij tien andere Europese landen," aldus Frank van Es, Senior econoom bij Rabobank Nederland. “Het is nog even zomer in Nederland, maar de vraag is hoelang nog. Krapte op de arbeidsmarkt en een dreigende inflatie zijn de grootste zorgen voor de economische groei."

Door Manue Azoulay

“Het besteedbaar inkomen van Nederlanders ligt veel lager dan de meeste Europese landen," aldus Frank van Es, Senior econoom bij Rabobank Nederland, tijdens het Miljoenenontbijt in Alkmaar. “Het is nog even zomer in Nederland, maar de vraag is voor hoelang nog." Met een dreigende inflatie door o.a. de Brexit in maart 2019 zijn er ook dreigende wolken aan de lucht. Grootste remmers op de economische groei zijn de krapte op de arbeidsmarkt en de vastgelopen woningmarkt. De nu door het kabinet voorspelde koopkrachtgroei van 1,5 procent in 2019 zal dan ook waarschijnlijk grotendeels verdampen,” aldus Van Es.

“Bovendien, gaat het kabinet in haar koopkrachtberekeningen nu alleen maar uit van een loonstijging van gemiddeld 3 procent, maar wat er tot nu toe wordt afgesproken ligt rond de 2 procent. Andere koopkracht stimulerende maatregelen ontbreken. In de miljoenennota ontbreekt dan ook een heldere visie op ondernemerschap,” aldus de teleurgestelde Van Es. Tijdens het Miljoenenontbijt, wat jaarlijks de woensdagochtend na Prinsjesdag wordt georganiseerd door de samenwerkende partners VNO-NCW West, Rabobank, Hogeschool InHolland, BDO, Ondernemersvereniging Alkmaar en omsteken en Holland Media Combinatie, geeft Van Es in een kort tijdsbestek zijn analyse op de nieuwe miljoenennota mee aan de ruim tweehonderd aanwezigen.

Young Business Academy
Daarnaast spreken twee succesvolle ondernemers over hun stijl van ondernemerschap en hun internationale successen. Zo vertelt Elske Doets, eigenaar en directeur bij Jan Doets Amerika Tours, dat positief zijn, durven, doen, doorzetten en denken wat haar betreft hele belangrijke ondernemerskwaliteiten zijn. Met de, door haar opgerichte, Young Business Academy (YBA) investeert zij in de opleiding van tachtig getalenteerde meiden die allemaal CEO in het bedrijfsleven willen worden. De YBA heeft in korte tijd al steunbetuigingen ontvangen van zowel koningin Maxima als premier Rutte. Onderwijs en bedrijfsleven komen ook tijdens het Miljoenenontbijt aan bod dankzij Terra Technica, een samenwerkingsprogramma tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven. Een project wat toekomstgericht opleidt richting duurzame technologische oplossingen.

Marathon van New York
Ondernemer Bianca Blom, oprichter en eigenaresse van Linja Shoes, komt rechtstreeks uit New York naar Alkmaar. Binnen drie jaar tijd heeft zij met haar handgemaakte damesschoenen naam verworven, toegang tot de New York Fashionweek verkregen en diverse innovaties in het vakgebied doorgevoerd. Bovendien liep ze afgelopen zondag nog de halve marathon op haar eigen tien centimeter hoge hakken, gewoon omdat het kan. Blom pakte de zaal in met haar passie voor het vak, enthousiasme en creativiteit. Inspirerende voorbeelden van hoe ondernemers pur sang zelf de ruimte pakken om te ondernemen.

​Fotoreportage

68ed128a-f921-42a7-9e7a-16620cac1597
Nieuwe leden
EY
AMSTERDAM
Bouwbedrijf Ted Groot BV
HEERHUGOWAARD
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Goed om te weten dat er gelobbyd wordt"

Leon Hamstra
Directeur-eigenaar Caldera Group B.V.

 Partner

Logo H2X.jpg

 Video

Ondernemers van VNO-NCW West bezoeken PWN