Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Noordwest-Holland  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Noordwest- Holland

​In de kop van Noord-Holland streven de ondernemers van VNO-NCW naar een stevige positie van de regio in het nationaal economische beleid. Maar liefst vijf van de tien topsectoren zijn in Noordwest-Holland dominant aanwezig: water, life sciences, agrofood, tuinbouw en energie. Dat vraagt om forse investeringen in dit gebied.

Regionieuws
'Bedrijven hard nodig bij SDG’s'

​“Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG’s. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten.” Minister Sigrid Kaag spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

lees meer
Vrijdag 11 Januari 2019

"Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG's. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten." Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

Tekst: Pieter van der Meulen

Het nieuwe jaar wordt voor ondernemend Nederland in Noord- en Zuid-Holland afgetrapt in de Malietoren in Den Haag. Al maandenlang prijken de SDG's aan de gevel van de toren en ook tijdens de receptie staan de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties centraal.

De VN heeft zeventien ontwikkelingsdoelen opgesteld om de wereld tot 'een betere plek te maken in 2030'. De SDG's zijn de opvolgers van de millenniumdoelen en moeten een einde maken aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Nederland heeft de ontwikkelingsdoelen ondertekend en ook VNO-NCW West wil met haar leden een belangrijke bijdrage doen.

"Als we alle doelstellingen van de Verenigde Naties willen halen, moeten we samenwerken," zegt Audrey Keukens, voorzitter van VNO-NCW West. "Dit is een apart doel van de SDG's, nummer 17: samenwerking. Onze leden hebben de kennis en kunde in huis waarmee ze tot de top van de wereld behoren en een grote bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van wereldvraagstukken."

Leidraad
"De SDG's hebben toepassing op Nederland, onze eigen samenleving, maar we kijken ook hoe Nederland in de wereld en de wereld in Nederland samen kunnen werken. We zijn geen eiland. Het is goed om daar elke dag van doordrongen te zijn. U, als ondernemer, weet dat als geen ander." Voor minister Kaag zijn de SDG's de leidraad in haar beleid. Het is een investering in het voorkomen van conflicten, maar de doelen bieden ook innovatieve kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe markten aan te boren. "Ik denk dat bedrijven ontzettend veel kunnen doen. Het is zichtbaar op elke handelsmissie, maar ik hoor het, zie het en proef het ook op veldbezoeken in landen waar een ondernemer niet meteen aan zal denken. Er is altijd een vraag naar de kennis uit Nederland. Er is in elke uithoek van de wereld een Nederlander geweest die heeft durven te investeren, is gaan werken en in veel gevallen is blijven werken."

"Er is geen duurzame economische ontwikkeling zonder die verankerd is in de SDG's," stelt minister Kaag. "Het is geen nieuwe theologie, geen dogma. Het is wetenschappelijk onderwezen dat het de opbouw van samenlevingen versneld wanneer je denkt aan alle doelstellingen. En bedrijven kunnen veel doen, eigenlijk doen jullie het al. Als u meer wilt doen, kunnen wij dat steunen met de juiste kennis, investeringen en de mogelijkheid om deuren te openen. We hebben met z'n allen een heel mooi investeringsraamwerk opgezet met een progressieve handelsagenda. De topsectoren staan daarin, maar ook ondersteuning voor het mkb. Belangrijk daarin is hoe we gezamenlijk circulair kunnen denken en ondernemen. 2019 is hopelijk het jaar waarin we echt gaan leveren en het nog verder uitbouwen."

Fotoreportage

Regionieuws
Sociaal leiderschap inspireert

Hoe pak je sociaal ondernemerschap aan, wat kun je van elkaar leren en welke middelen zijn er beschikbaar? VNO-NCW organiseerde daarvoor samen met The Colour Kitchen een bijeenkomst met als centraal thema Sociaal leiderschap inspireert.

lees meer
Dinsdag 18 December 2018

Door Manue Azoulay

Sociale ondernemers zoeken vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals klimaat- verandering, armoedebestrijding en arbeidsparticipatie. Sociale leiders zijn daarin koplopers. Maar hoe pak je dat aan, wat kun je van elkaar leren en welke middelen zijn er beschikbaar? VNO-NCW organiseerde daarvoor samen met The Colour Kitchen een bijeenkomst met als centraal thema Sociaal leiderschap inspireert.

Geïnspireerd door de prachtige locatie van de Goede Doelen Loterijen te Amsterdam gaan we met een select gezelschap van het DGA netwerk aan de slag in drie ronde tafels met het delen van onze ervaringen. Al bij de aftrap van Leon Hamstra, voorzitter DGA netwerk Noord-Holland, blijkt dat ondernemers al vaak meer doen dan ze denken en dat met kleine aanpassingen grote stappen, en dus impact, te maken zijn. Waar het feitelijk om gaat is dat elk mens zijn eigen talenten heeft en dat mensen met talent niet op de bank horen te zitten.

De bijeenkomst is een verkenning op hoe je mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans kunt geven en hoe je dat talent kunt benutten voor je organisatie. Janneke Leenaars, directeur van The Colour Kitchen Foundation: “Het gaat om mensen, die nu aan de zijlijn staan, in hun talent te zien en hen op die wijze verder te ontwikkelen, te versterken en in je bedrijf in te zetten. En het besef dat we zelf ook in ons (werk)leven vele 'kansen' hebben gehad, van mensen die in ons geloofden”, aldus Leenaars.

Aart van der Gaag, ambassadeur van de banenafspraak, leidt een ronde tafel over de 100.000 banen uit het Sociaal Akkoord. “ Ondanks onze huidige economie vallen nog steeds veel mensen buiten de boot. Ondernemers zijn intrinsiek gemotiveerd om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden en dat zien we toenemen. Diversiteit in je personeelsbeleid is steeds populairder”, aldus Van der Gaag. Helaas zien ondernemers door de bomen het bos niet meer. Of het nu gaat om subsidies, kandidaten of extra begeleiding van een kandidaat met afstand tot de arbeidsmarkt, de transparantie ontbreekt bij welk loket je moet aankloppen.

Als rode draad van de bijeenkomst zien we dat er in de maatschappij ruimte ontstaat voor een nieuwe manier van ondernemerschap. Het gaat om een gemeenschappelijk belang om het anders aan te gaan pakken en extra kansen te creëren. Kleinschalige projecten zijn vooral zeer effectief. Tip van Van der Gaag: ”Bezoek vooral andere ondernemers die hierin al wat verder zijn”. In de vervolgbijeenkomst in 2019 willen we nog concreter maken welke instrumenten en middelen er beschikbaar zijn voor ondernemers om ze bij sociaal ondernemerschap te ondersteunen. “We hebben huiswerk meegekregen”, aldus Van der Gaag.

Videovlog
www.opnaarde100000banen.nl

Regionieuws
Zo werkt het niet!

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!

lees meer
Woensdag 12 December 2018

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!
Lees verder

39b3cd49-679c-4784-820b-4f25a9da050a
Nieuwe leden
Rijser Transport BV
PURMEREND
Breedweer
UITGEEST
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Goed om te weten dat er gelobbyd wordt"

Leon Hamstra
Directeur-eigenaar Caldera Group B.V.

 Partner

Logo H2X.jpg

 Video

Ondernemers van VNO-NCW West bezoeken PWN