Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Metropool Amsterdam  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Metropool Amsterdam

Ondernemers in Metropool Amsterdam verbinden en lobbyen voor een beter regionaal ondernemersklimaat. Dát is het doel van VNO-NCW Metropool Amsterdam.

Regionieuws
Audrey Keukens nieuwe voorzitter

​Audrey Keukens is benoemd tot voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW West. Zij is René Klawer opgevolgd die van 2007 tot 2018 voorzitter was. Keukens wil deze vernieuwing uitbouwen, zowel voor de lobby- als netwerkactiviteiten. ​

lees meer
Maandag 18 Juni 2018
Audrey Keukens is benoemd tot voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW West. Zij is René Klawer opgevolgd die van 2007 tot 2018 voorzitter was en de vereniging op een nieuwe leest heeft geschoeid. Keukens wil deze vernieuwing uitbouwen, zowel voor de lobby- als netwerkactiviteiten. Keukens is een van de drie directeuren-grootaandeelhouders van het Haagse bureau Dröge & van Drimmelen, gespecialiseerd in public affairs en corporate communication. 

“VNO-NCW West heeft de laatste jaren naast de lokale netwerken, zoals VNO-NCW Rotterdam, issue-gedreven netwerken opgezet. Voorbeelden zijn het VrouwenNetwerk, Groene Groeiers en het DGA-netwerk. Dat zijn goede initiatieven”, vindt Keukens die het aanbod van issue-gedreven netwerken wil uitbouwen zodat de serviceverlening aan ondernemers nog meer op maat kan plaatsvinden.  

Keukens vindt diversiteit een belangrijk thema. “Je kunt niemand uitsluiten, want dan voed je de tweedeling in de maatschappij en daar krijgen ook ondernemers last van. Diversiteit gaat verder dan achtergrond, gender en leeftijd. Het gaat ook om de manier van denken. Wetenschappelijk is vastgesteld dat diverse teams beter presteren.” 

De voorzitterswissel vindt op 18 juni om 17.00 uur plaats tijdens de ledenbijeenkomst in The Green Village in Delft. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, is aanwezig. “Ik wil René bedanken voor zijn grote inzet, de ingeslagen vernieuwing en zijn enorme drive om concrete resultaten te bereiken voor ondernemers. Met Audrey treedt een sterk nieuw boegbeeld voor VNO-NCW West aan en ik wens haar alle succes toe de komende jaren”, aldus De Boer.  
In The Green Village wordt geëxperimenteerd met duurzame technologie en ondernemerschap. Keukens vindt dat VNO-NCW moet lobbyen voor wet- en regelgeving die deze innovatieve ontwikkelingen faciliteert en fysieke ruimte beschikbaar stelt. 
René Klawer heeft alle taken bij VNO-NCW West neergelegd, maar blijft als organisatieadviseur verbonden aan landelijk VNO-NCW en MKB Nederland.​
Regionieuws
Een kijkje in de toekomst

​Groot denken over leven op de kleinst mogelijke schaal. Op de faculteit ‘Applied Sciences’ van de TU Delft organiseren VNO-NCW Delft en Rabobank de eerste van drie jaarlijkse bijeenkomsten over technologie. Ondernemers nemen plaats in de schoolbanken om te leren over bio-nanotechnologie en de verrassende toepassingen.

lees meer
Woensdag 13 Juni 2018

Door Pieter van der Meulen

“In 2016 zijn VNO-NCW Delft en Rabobank Zuid-Holland Midden gestart met het organiseren van drie jaarlijkse bijeenkomsten waarin technologische vergezichten worden geschetst waarvan wij denken dat ondernemers daar iets mee kunnen.” Joris Kleinveld, voorzitter van VNO-NCW Delft en directeur van softwarebedrijf Auxilium, deelt mee dat de samenwerking tussen VNO-NCW Delft en Rabobank ook in 2018 wordt voortgezet, met drie spraakmakende bijeenkomsten als gevolg. De eerste op 4 juni over bio-nanotechnologie.

De kleinste bouwsteen
“Om te kunnen begrijpen hoe cellen daadwerkelijk functioneren, willen we het liefst zelf een cel na kunnen bouwen.” Marileen Dogterom is voorzitter van de afdeling bio-nanowetenschap aan de Technische Universiteit Delft en is een pionier in het vakgebied biomoleculaire fysica. “Tien jaar geleden bestond de bio-nanowetenschap als studie nog niet. Sinds de oprichting heeft het onderzoeksgebied zich in razend tempo ontwikkeld. Ons motto: ‘Think big about life at the smallest scale’. We willen het leven vanaf de kleinste bouwsteen onderzoeken. Daarvoor richten we ons op processen op celniveau. Wat gebeurt er in een levende cel? Veel ziektes, zoals kanker en alzheimer, ontstaan door dingen die fout gaan binnen een cel. Dat weten we. Maar bij welk molecuul het precies mis gaat of hoe de werking tussen moleculen in een cel eruit ziet, is nog veel over onbekend.  Amerikaans natuurkundige en Nobelprijswinnaar Richard Feyman zegt: ‘wat ik niet kan maken, begrijp ik niet’. Je kunt het vergelijken met een auto, waarbij je alle onderdelen op straat kan gooien en nog steeds geen idee hebt hoe de auto functioneert. Hetzelfde geldt voor een rijdende auto zien, dan weet je nog steeds niet hoe het werkt. Je moet in staat zijn het zelf samen te stellen, stukje bij beetje, waarbij het steeds complexer wordt. Dan pas weet je echt hoe een auto werkt. Ons doel is om een synthetische cel te bouwen, die functioneert en in staat is om te delen. Als dat lukt, komt dat in de buurt bij leven creëren. Ons onderzoek heeft niet enkel een grote technologische impact, er kleven ook filosofische en ethische componenten aan. We hebben een ethicus in ons team en leren onze studenten om verantwoord na te denken over wat het betekent om een cel te bouwen en wat de impact kan zijn op de maatschappij.”

Koopje
“Wat zouden we kunnen leren als we ziektes kunnen bestuderen op moleculaire schaal? Eerlijk gezegd begrijpen we momenteel geen fluit van de processen die binnen een cel plaatsvinden. Er is enorme behoefte om te kunnen observeren op moleculaire schaal. Lumicks biedt als eerste aanbieder de mogelijkheid om individuele cellen te analyseren. Simpel gesteld verkopen we camera’s waarmee je op moleculair niveau kan filmen.” Een belangrijke vraag van complex wetenschappelijk onderzoek is, zeker voor ondernemers, welke praktische toepassing bevindingen hebben. Het Amsterdamse bedrijf Lumicks heeft als eerste partij pionierstechnologie uit de bio-nanowetenschap gecommercialiseerd. Olivier Heyning is CEO van het spinoffbedrijf van de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft de technologie succesvol op de markt weten te brengen door kennis uit het ene onderzoeksgebied toegankelijk te maken voor onderzoekers uit een ander gebied. “De technologie voor ons product vindt haar herkomst in de fysica. Maar de toepassing ligt in de biologie. Wij hebben de enorme uitdaging aangegrepen om een product te maken dat makkelijk door biologen, zonder kennis van fysica, te gebruiken is. En dat is gelukt. Met een training van drie dagen kan een bioloog zonder problemen overweg met de camera. We hebben inmiddels verkocht aan topuniversiteiten als Harvard. We verkopen voor tussen de 300.000 euro en een miljoen, echt een koopje voor de inzichten die je ervoor terug krijgt.”
Lees meer over Lumicks

Fotoreportage

Regionieuws
Tango

​“Het bedrijf van de toekomst is anders dan dat van nu”, zegt trendwatcher Richard van Hooijdonk tijdens de Dag van de Circulaire Ondernemer. “Mens en machine moeten samen de tango gaan dansen. In de toekomst is verandering de enige constante.”

lees meer
Vrijdag 1 Juni 2018

“Ik ben absoluut om”

“Een aantal jaar geleden dacht ik dat circulair ondernemen voor hemelbestormende idealisten was, maar ik ben absoluut om”, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. “Veel bedrijven maken er al een harde business case van.”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Grondstoffen zijn eindig. Circulair ondernemen heeft de toekomst. Nu al zijn er bedrijven die hun productiewijze aanpassen, zodat reststoffen terug kunnen in het productieproces. Het vierde generatie familiebedrijf van Marc Houweling is daar een goed voorbeeld van. De plastic verpakkingen die het bedrijf levert aan klanten, worden leeg weer opgehaald. Vervolgens sorteert en recyclet het bedrijf ze. “Wij zijn wereldwijd de eersten die een jerrycan van plastic afval konden maken. Wij krijgen nu ook vragen vanuit het buitenland”, zegt Houweling op 29 mei tijdens de Dag van de Circulaire Ondernemer. Een initiatief van VNO-NCW Oostland en Rabobank Zuid-Holland Midden.

Koplopers als Houweling worden belemmerd door rigide wet- en regelgeving. In de lobby maakt VNO-NCW zich hard voor een klimaat waarin het gemakkelijker wordt circulair te ondernemen, belooft De Boer. Om schaal te kunnen maken, zouden reststoffen in de EU op een centrale plek bewerkt moeten worden. Hier ziet hij kansen voor Nederland. “De basis van een circulaire economie is een goede logistiek. En Nederland is dé logistieke hotspot van de wereld.”

Veranderingen managen
Gastspreker is trendwatcher en futuroloog Richard van Hooijdonk. In razend tempo schetst hij zijn beeld van de toekomst. Een tijd waarin vrijwel alles gedigitaliseerd en gerobotiseerd is. “Het bedrijf van de toekomst is anders dan dat van nu”, zegt hij. “Alle voorspellende en herhalende taken worden straks door robots uitgevoerd. Het oude systeem faalt en nieuwe partijen nemen het over. Mens en machine moeten samen de tango gaan dansen. In de toekomst is verandering de enige constante. We hebben straks mensen nodig die problemen kunnen oplossen en met elkaar kunnen schakelen. Mensen met passie, nieuwsgierigheid en veerkracht, die in staat zijn nieuwe ideeën te bedenken. Bedrijven zullen strategieën moeten ontwikkelen om veranderingen te managen en daarin zullen jong en oud moeten samenwerken. Iedere oudere bestuurder zou een 25-jarige naast zich moeten hebben.”

Bedrijven van de toekomst
Ook de jonge generatie is aanwezig. Dorus Galama van de startup van Gerrard Street vertelt hoe hij circulaire koptelefoons in de markt zet. Hij verhuurt deze voor een vast bedrag per maand en neemt kapotte producten of onderdelen weer terug. De scale-up Swapfiets is op hetzelfde principe gebaseerd. “Swapfiets heeft de fietsbeleving opnieuw uitgevonden”, zegt Marketing Manager Nadine Nooteboom. “Wij bieden een altijd werkende fiets. Bij een lekke band of een kapot licht wisselen we de fiets meteen om voor een ander exemplaar. We hebben nu ongeveer 44.000 fietsen rondrijden in 22 steden. De blauwe (voor)band is ons handelsmerk.”

Om de stap naar verduurzaming en een circulaire economie te versnellen, heeft VNO-NCW het netwerk groene groeiers opgericht. Duurzame ondernemers die willen groeien, worden binnen dit netwerk gekoppeld aan bedrijven die hen verder kunnen helpen. “We hebben nu al ruim 200 leden”, zeggen Yousef Yousef en Jolanda van Schaick. “Hoe meer ondernemers zich aanmelden, hoe meer matches we kunnen maken!”

Kijk voor meer informatie op groenegroeiers.nl

Fotoreportage
Videoimpressie

47432620-9a4a-46dd-9b32-91a5e6a7772e
Nieuwe leden
ABN AMRO MeesPierson
AMSTERDAM
Rabobank Amstel en Vecht
AMSTELVEEN
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Je kunt zoveel van elkaar leren, zoveel kennis uitwisselen. Daar haal ik energie uit!"

Saskia Maas
Oprichter en eigenaar van Boom Chicago
Dáárom ben ik lid!
"’VNO-NCW West en Jong Management worden meer bij elkaar gebracht. Dat vind ik een goede zaak!"

Valerie Vallenduuk
Algemeen directeur Vallenduuk Advocaten
Dáárom ben ik lid!
"Professioneel en geolied"

Will Ditmeijer
Algemeen directeur Ditmeijer's Group BV
Dáárom ben ik lid!
"Direct in contact met mensen in dezelfde positie"

Julius Kousbroek
Lid VNO-NCW West Metropool Amsterdam, voorzitter Jong Management Nederland, lid DGA Netwerk

 Partner

Logo Rabobank 180.jpg

 Video

Economic Board Amsterdam