Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Metropool Amsterdam  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Metropool Amsterdam

Ondernemers in Metropool Amsterdam verbinden en lobbyen voor een beter regionaal ondernemersklimaat. Dát is het doel van VNO-NCW Metropool Amsterdam.

Regionieuws
Innovatief Topland

​Nederland staat bovenin de lijstjes, maar hoe blijven we daar? VNO-NCW metropool Amsterdam en Deloitte keken naar het NL Next Level thema Innovatief Topland. En maakten een analyse van de stand van zaken in metropool Amsterdam.

lees meer
Donderdag 15 Februari 2018

Nederland staat bovenin de lijstjes, maar hoe blijven we daar? VNO-NCW metropool Amsterdam en Deloitte keken naar het NL Next Level thema Innovatief Topland. En maakten een analyse van de stand van zaken in metropool Amsterdam. Wat leren data ons over de wendbaarheid van de MRA regio en welke barrières en kansen zijn er te identificeren voor ondernemers en overheden?

door Vanessa Storm van ‘s Gravesande

Onderzoek
Het programma Nederland Innovatief Topland is erop gericht om Nederland het beste van zichzelf te kunnen laten geven. Nederland moet de ambitie hebben om leidend te zijn in de combinatie van welvaart, inclusieve groei en duurzaamheid. Naar aanleiding van dit programma hebben Deloitte en VNO-NCW metropool Amsterdam een innovatieve verdiepingsslag gemaakt voor de metropool Amsterdam. Op basis van data-analyse en interviews kregen we inzicht in de belangrijkste ondernemingsklimaat-gerelateerde trends en ontwikkelingen. Hierbij werd ingezoomd op opleidingen, economie & arbeidsmarkt, menselijk kapitaal en infrastructuur. Er werden gesprekken gevoerd met leden van VNO-NCW metropool Amsterdam uit uiteenlopende sectoren.

Onbereikbaar WO-reservaat
Maurice Fransen, partner bij Deloitte, lichtte de resultaten van het onderzoek toe. Een gezond en stimulerend vestigingsklimaat is voor innovatieve bedrijven van groot belang. Hoe zit dat in en rond Amsterdam? Aantrekkelijk worden we wel gevonden. Bereikbaar niet altijd. En huisvesting is een probleem. Het aantal mensen dat woont en ook werkt in Amsterdam is steeds vaker hoogopgeleid. De werkloosheid onder lager opgeleiden stijgt. Worden we een WO–reservaat met een homogene cultuur? In een gezond vestigingsklimaat is er ruimte voor alle niveaus. Hier moet dus nog goed aan worden gewerkt.

Om als metropoolregio interessant te blijven werd ook duidelijk dat alle stakeholders moeten blijven innoveren. Dus overheid, bedrijfsleven, maar ook de zorgsector en de onderwijssector. Tot slot werd gekeken naar innovatie in het matchen van vraag en talent. De vraag naar goede mensen trekt enorm aan. Hierbij wordt steeds meer gekeken naar de vaardigheden in plaats van precieze opleiding. Amsterdam moet het van mensen hebben: de automatiseringskans van vacatures ligt hier lager dan in de rest van het land.

Hersenen
Ook spreekt Coen Olde Olthof, CEO en mede oprichter van Alpha.One. Zijn bedrijf past neurowetenschap en machine learning toe voor het begrijpen en voorspellen van keuzes die mensen maken. Coen Olde Olthof geeft zijn visie op innovatie en op de rol die onze hersenen daarbij kunnen spelen. Nederland loopt wereldwijd voorop met breinonderzoek. Waarom kiest iemand voor het een of juist voor het ander? Wat mensen zeggen te denken is niet voorspellend voor koopgedrag etc., wat het brein laat zien is dat wel. Met eyetracking en elektrodes op de hoofden van een man of 30, krijg je zeer waardevolle informatie in handen over hoe jouw reclame of website wordt ontvangen bij een groot publiek. In deze hoek wordt volop geïnnoveerd: de toekomst van marketing zal er heel anders uit gaan zien, inspirerend om dit terrein te leren kennen!

Tot slot vraagt moderator Louise van Loon ons: wanneer was de laatste keer dat je iets voor het eerst deed? En wanneer was de laatste keer dat je iets verkeerd aanpakte? Neem die ervaringen mee en leer ervan. Goed voor je hersenen, én dus ook voor je innovatieve vermogen!

Fotoreportage

Regionieuws
Dag van de Duizend Voorbeelden

Ook in 2018 komt er een Dag van de duizend voorbeelden! Het project ‘Op naar de 100.000 banen’ vraagt aandacht voor de Banenafspraak. Ook binnen de regio West doen talloze inclusieve ondernemers hun verhaal. Doet u al mee?

lees meer
Donderdag 8 Februari 2018

​Ook in 2018 komt er een Dag van de duizend voorbeelden! Deze dag is vorig jaar voor het eerst georganiseerd vanuit het project ‘Op naar de 100.000 banen’* om aandacht te vragen voor de Banenafspraak. Met evenementen en ondernemersverhalen laten we zien wat het werken met mensen met een arbeidsbeperking bedrijven kan opleveren. Ook in 2018 willen we met het eerlijke praktijkverhaal nieuwe werkgevers inspireren.

De Dag van de duizend voorbeelden 2018 vindt plaats op donderdag 29 maart 2018.

Hoe kunt u meedoen?
Aansluiten bij de Dag van de duizend voorbeelden kan op twee manieren.

  1. Organiseer een evenement om werkgevers te inspireren aan de slag te gaan met mensen met een arbeidsbeperking. Dit kan een Meet & Greet zijn, een inspiratieontbijt, een netwerkborrel, een bedrijfsbezoek enzovoort. U kunt er ook voor kiezen een al gepland evenement te organiseren op 29 maart om zo in te kunnen haken op de Dag van de duizend voorbeelden. U hoeft zich dus niet aan een bepaald format te houden, maar kunt er uw eigen stempel op drukken.
  2. Nomineer werkgevers die al bezig zijn met de Banenafspraak als voorbeeldwerkgever. Zij krijgen dan een cadeau om hen te bedanken voor hun inzet. U kunt dat door ons laten verzorgen, maar ook zelf uitreiken. U kunt evenement en voorbeeldwerkgevers ook combineren door bijvoorbeeld op 29 maart een tour langs werkgevers te maken om cadeaus uit te reiken.
Welke ondersteuning is er?
Bent u van plan een evenement te organiseren? Laat dit dan zo snel mogelijk weten via 1000voorbeelden@vnoncw-mkb.nl. Wij nemen dit evenement op in onze agenda en op de actiewebsite en sturen u een logo zodat u kunt laten zien dat het evenement onderdeel is van de Dag van de duizend voorbeelden. Daarnaast stellen wij graag cadeaus beschikbaar voor de voorbeeldwerkgevers die hun verhaal vertellen, én voor de bezoekende nieuwe werkgevers die u wilt inspireren om aan de slag te gaan. Verder is het mogelijk om gebruik te maken van onze persservice voor het informeren van media in uw regio over dit evenement. Ook maken wij een slotpersbericht voor landelijke media waarin we regionale opbrengsten uitlichten en doen we op de dag zelf verslag via social media. We vertellen u graag meer over alle mogelijkheden!

 
Werkgevers in beeld
De website www.dagvande1000voorbeelden.nl wordt aangepast voor de nieuwe editie van 29 maart 2018. Hier worden voorbeeldwerkgevers en evenementen uitgelicht. De werkgevers die u nomineert voor een cadeau, krijgen dus ook een vermelding op deze website, waar mogelijk met een inhoudelijk verhaal. Uiteraard zoeken wij voor de editie van 2018 zoveel mogelijk nieuwe voorbeeldwerkgevers. Het is daarnaast wel mogelijk om werkgevers die al in 2017 een cadeau ontvingen, opnieuw te nomineren, mits zij zich het afgelopen jaar sterk hebben ingezet als ambassadeur voor de Banenafspraak. Het cadeau van 2018 is ook anders dan het cadeau van 2017.

Beperkte mogelijkheden, maar wel geïnteresseerd?
Neem dan zeker even contact met ons op. Als u zelf geen evenement kunt organiseren, maar wel ideeën heeft of wilt aansluiten bij andere organisatoren, dan horen we dat graag!

 
Doe mee!
Op 29 maart 2018 kunnen we met zijn allen laten zien hoeveel er al gebeurt rondom de Banenafspraak, en hoeveel verder we samen nog kunnen komen. We hopen dat u mee kunt doen! Laat het ons weten via 1000voorbeelden@vnoncw-mkb.nl​!

 
Regionieuws
Groene matches op receptie

​“Wij willen de hele tuinbouwketen écht groen maken!” Vol ambitie wordt in de Malietoren in Den Haag het nieuwe jaar ingeluid tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. Terugblikkend op 2017, maar vooral vooruitkijkend naar een ondernemend nieuw jaar, met circulariteit als overkoepelend thema.

lees meer
Vrijdag 12 Januari 2018
“Wij willen de hele tuinbouwketen écht groen maken!” Vol ambitie wordt in de Malietoren in Den Haag het nieuwe jaar ingeluid tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. Terugblikkend op 2017, maar vooral vooruitkijkend naar een ondernemend nieuw jaar, met circulariteit als overkoepelend thema.

Door Pieter van der Meulen

“Schiphol mag absoluut niet op slot! Samen met de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen gaan wij in de Omgevingsraad Schiphol lobbyen voor een sterke en duurzame mainport.” Met een van de lobbyonderwerpen van VNO-NCW West heet René Klawer, voorzitter van VNO-NCW West, de ruim 350 aanwezige ondernemers welkom. “Ook in 2018 blijven we krachtig lobby voeren. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan een woningbouwvisie. Regie van de provincie is hard nodig om de woningbouw de komende jaren in goede banen te leiden. Voordat er wordt gebouwd, eerst de mobiliteit op orde. Eerst bewegen, dan bouwen!” Ook wijst Klawer op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De tien regio’s van VNO-NCW West hebben verkiezingsmanifesten opgesteld waarin de specifieke per gebied staan beschreven. 
Lees meer over de verkiezingen en de verkiezingsmanifesten.
Lees meer​ over de lobbyprojecten van VNO-NCW West.

Groene Groeiers
Yousef Yousef, directeur-eigenaar van LG Sonic en voorzitter van het netwerk Groene Groeiers, ziet in 2018 een grote rol voor ondernemers in het oplossen van  grote vraagstukken voor Nederland. “De energietransitie, voorkomen dat grondstoffen uitgeput raken, behoud en verbetering van waterkwaliteit en -kwantiteit.  Zomaar een greep uit de uitdagingen die ons  komend jaar allemaal bezighouden. Om deze uitdagingen samen tegemoet te treden is het netwerk Groene Groeiers in het leven geroepen. Wij koppelen grote bedrijven aan sterke groeiers die elkaar verder helpen met hun circulaire doelstellingen. Heb je ook een uitdaging of wil je een bijdrage leveren? Word ook Groene Groeier!”

Matches
Twee koppels van ondernemers illustreren  de kracht van het netwerk. Wridzer Bakker heeft als CEO van Plastics een nieuw bioplastic uitgevonden. “Je hoort veel over de plastic soep. Wij bieden een alternatief dat milieuvriendelijk is, niet brandbaar en dus geen giftige stoffen verspreidt.” De zoektocht van Bakker naar partners bracht hem bij WP Trading, een Westlands bedrijf dat de plastic plantenpotten wil vervangen door papieren biologisch afbreekbare potjes. Om te voorkomen dat het papier door de natte potgrond verpulvert, krijgen de potjes een bioplastic laag van Plastics. Een perfecte match. “Wij willen de hele tuinbouwketen écht groen maken,” zegt Berber Vos, industrieel Design Engineer bij WP Trading. 

Triboo
Ook Marc van der Heijden, directeur van Everuse en oprichter van TRIBOO, is succesvol gematcht binnen de Groene Groeiers-community. Van het afval van de papier- en kartonindustrie maakt Everuse isolatiemateriaal, honderd procent circulair. Er is veel vraag naar. Op 22 januari komt Z.K.H. Koning Willem Alexander de nieuwe fabriek in Sneek openen. TRIBOO is in het leven geroepen om bedrijven te helpen met hun circulaire inrichting. “We geven een nieuwe bestemming aan oude producten,” vertelt Van der Heijden. “Grondstoffen kunnen we eindeloos hergebruiken. We gaan  voor een nieuwe toekomst waarin we waarde bewaren voor de nieuwe generatie. ” Van der Heijden werkt samen Eric van Schie, financieel directeur bij Sweco Nederland. “Wij hebben het grootste ingenieursbureau van Europa. Ook bij ons wordt duurzaamheid steeds belangrijker. We kunnen onze economie en maatschappij niet in één keer veranderen, maar in je hoofd kan wel de knop om. Als we dat allemaal doen, zitten we op de goede weg.”

Word ook lid van het de netwerk Groene Groeiers! De community bestaat uit ruim honderd groene ondernemers en blijft groeien. Kijk hier voor meer informatie. 


bf1e6a19-3e55-444a-826d-1aaa126f7812
Nieuwe leden
Richard (R.) Emmerink
SCHIPHOL|Schiphol Group
mr. Raymond (R.) van Hattem
UTRECHT|ProRail
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Direct in contact met mensen in dezelfde positie"

Julius Kousbroek
Lid VNO-NCW West Metropool Amsterdam, voorzitter Jong Management Nederland, lid DGA Netwerk
Dáárom ben ik lid!
"Je kunt zoveel van elkaar leren, zoveel kennis uitwisselen. Daar haal ik energie uit!"

Saskia Maas
Oprichter en eigenaar van Boom Chicago
Dáárom ben ik lid!
"’VNO-NCW West en Jong Management worden meer bij elkaar gebracht. Dat vind ik een goede zaak!"

Valerie Vallenduuk
Algemeen directeur Vallenduuk Advocaten
Dáárom ben ik lid!
"Professioneel en geolied"

Will Ditmeijer
Algemeen directeur Ditmeijer's Group BV

 Partner

Logo Rabobank 180.jpg

 Video

Economic Board Amsterdam