Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Overheid  >  Gemeenteraadsverkiezingen

Skip Navigation LinksGemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen
Sterke economische agenda

​Betrek het bedrijfsleven bij het opstellen van de gemeentelijke economische agenda. Voor veel ondernemers is de gemeente de bestuurslaag waarmee zij het meest te maken hebben. Belangrijk in het beleid van gemeenten is:

  • een onderscheidende, regionale economische agenda gericht op duurzame groei,
  • gezamenlijke aanpak van grote actuele maatschappelijke thema’s,
  • een mkb-vriendelijk ondernemersklimaat zonder beklemmende regelgeving en teveel bureaucratie. 
Lees meer over de visie van de regio’s van VNO-NCW op de gemeenteraadsverkiezingen in de regionale manifesten. 
 
Ik vind dit standpunt...
 

​VNO-NCW West organiseert verkiezingsdebatten in verschillende regio's.
Wat doet uw gemeente voor ondernemers? Schrijf u nu in en debatteer mee!

​6 maart 2018Metropoolregio Amsterdam
​12 maart 2018​Regio Rotterdam
​13 maart 2018Westland-Delfland i.s.m. MKB Westland


Lagere lokale lasten, minder regels, meer investeren in bouw en infrastructuur. Deze en andere wensen willen ondernemers graag terugzien in het beleid van hun gemeente. Ze hebben ruimte nodig om te ondernemen. Dan kunnen zij zorgen voor de ontwikkeling van de regionale economie en groei van de werkgelegenheid.

Het bedrijfsleven is van groot belang voor de lokale overheid en omgekeerd. Bedrijven scheppen banen, zorgen voor welvaart, een levendige gemeente en centrum en sponsoren lokale initiatieven. Ondernemers hebben een lokaal bestuur nodig met een sterke economische agenda, die groei stimuleert en onnodige belemmeringen wegneemt of voorkomt. 

Samenwerking wordt steeds belangrijker. Samenwerkingen tussen bedrijven is vaak al vanzelfsprekend, in een bepaald gebied of op een bepaald thema. Voor gemeenten in een regio geldt dat nog lang niet altijd. Ook goede samenwerking tussen overheden (lokaal of in een grotere regio) met economische clusters en het - georganiseerd - bedrijfsleven is vaak nog niet structureel geregeld. 

De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 zijn een goed moment om aandacht te vragen voor samenwerking. In deze notitie​ schetsen MKB-Nederland en VNO-NCW hun inzet voor de politieke agenda's van de lokale partijen.  


Meer informatie: Bert Mooren​​
   Banner verkiezingsthema's.jpg


De Blog van...
Joris Kleinveld,
voorzitter VNO-NCW Delft
Geen Bijlmer aan de Schie

Archief

banner manifesten.jpgBanner rechts.jpg
Regionieuws
Grote ambities

​De gemeente Zoetermeer heeft grote ambities. De komende vijftien jaar moeten er minstens extra 10.000 woningen worden gerealiseerd. De binnenstad ondergaat een grondige upgrade. Zo blijkt tijdens de Bouwpower Oostland.

lees meer
Maandag 27 November 2017

Bouwkranen

“Wat mij betreft, zien we de komende jaren altijd bouwkranen in de Zoetermeerse binnenstad”, zegt wethouder Stedelijke Ontwikkeling Marc Rosier. “Er is al veel veranderd, maar we zijn er nog lang niet.”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

De binnenstad van Zoetermeer ondergaat sinds 2012 een geleidelijke metamorfose. Veel winkelpuien in het Stadshart zijn al vernieuwd, de pleinen zijn opgeknapt en het centrum is uitgebreid met jongerenwoningen en nieuwe horecagelegenheden. Tijdens de Bouwpower Oostland op 21 november worden zo’n zestig ondernemers uit de bouw bijgepraat over de ambities van de gemeente Zoetermeer. De dag is georganiseerd door VNO NCW Oostland en Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit (OZB). Dagvoorzitter is Rob Steijn van OZB.

Volgens Rosier is de binnenstad op te delen in vier delen: de Dorpstraat, het Dobbe-gebied, het Stadshart en het Woonhart. “We hebben vijf ambities geformuleerd. We willen bijzondere plekken in de stad realiseren, de verschillende delen van de binnenstad met elkaar verbinden, een bruisende binnenstadscultuur ontwikkelen en inzetten op stedelijk wonen.” Het Stadhuisplein is op dit moment in ontwikkeling. Het station van de Randstad Rail - precies onder het plein - wordt volledig vernieuwd. Op het plein komen twee gaten in de grond met een lift en trappen naar het station. Er komen twee grote bomen die vanaf de halte omhoog groeien op het plein. Het stadhuis en de bibliotheek worden getransformeerd en in de Stadhuistoren komen appartementen.

Extra woningen
“De komende vijftien jaar staat onze gemeente voor de opgave om 10.000 extra woningen te realiseren”, vertelt wethouder Wonen en Architectuur, Taco Kuiper. “Misschien loopt dit aantal zelfs op tot 16.000. Deze woningen worden verspreid over verschillende plekken in de stad. In het Stadshart komen 2000 nieuwe woningen. Leegstaande kantoren worden getransformeerd tot stedelijke woningen.” Een voorbeeld van zo’n project is Central Z van Van der Kooy Vastgoed. Wim van der Kooij vertelt over de achttien loftwoningen die hij het komende jaar gaat realiseren aan het Stadhuisplein. Het is een van de vele projecten die op stapel staan. Om dergelijke projecten te stimuleren heeft de gemeente een ‘rode loperteam’ aangesteld, dat de bouwplannen beoordeelt en snel uitsluitsel geeft.

Een deel van het voormalige stadhuis wordt komend jaar omgebouwd tot stadsmuseum. Johan Burger zit in de raad van toezicht van het museum en vertelt over de plannen om met wisselende exposities te werken. De geplande opening is oktober 2018. Architect Jos van Eldonk van Common Affairs is betrokken bij de transformatie van het stadshuis. Hij vertelt welke overwegingen een rol speelden bij het ontwerp. “Iedere stad heeft een eigen kleur. Als je er woont, zie je dat meestal niet. In Zoetermeer zijn de meeste gebouwen beige. Bij ons ontwerp sluiten we daaropaan.” Hij neemt de aanwezige ondernemers mee voor een rondleiding over de bouwplaats, zodat ze alvast een indruk kunnen krijgen van hoe het er straks uit zal zien. Op 25 januari 2018 is de officiële opening.

Fotoreportage

Regionieuws
Handreiking VNO-NCW en MKB-Nederland

​De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 zijn een goed moment om aandacht te vragen voor samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. In deze notitie schetsen MKB-Nederland en VNO-NCW hun inzet voor de politieke agenda's van de lokale partijen.

lees meer
Dinsdag 19 September 2017

​​De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 zijn een goed moment om aandacht te vragen voor samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. In deze notitie schetsen MKB-Nederland en VNO-NCW hun inzet voor de politieke agenda's van de lokale partijen.

Lees hier​ de handreiking van VNO-NCW en MKB-Nederland voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. 

 
Lobbypunten