Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Bereikbaarheid  >  

Skip Navigation LinksStart

Mobiliteit faciliteren

VNO-NCW West lobbyt voor een betere bereikbaarheid van de Randstad. Economische groei impliceert groei van mobiliteit. Die moet gefaciliteerd worden, al helemaal in een relatief klein land met een sterke internationale oriëntatie.

Lobbynieuws
Naar groenste corridor van EU

​VNO-NCW West is een van de organisaties die gisteren getekend heeft voor de ontwikkeling van de groenste transportcorridor van Europa tussen Zoeterwoude en de Rotterdamse haven. 

lees meer
Vrijdag 30 Juni 2017

​VNO-NCW West is een van de organisaties die gisteren getekend heeft voor de ontwikkeling van de groenste transportcorridor van Europa tussen Zoeterwoude en de Rotterdamse haven. 

Lees meer​

Lobbynieuws
Pak de fiets!

​VNO-NCW West en haar leden roepen werknemers op met de fiets naar het werk te gaan.  In het kader van de campagne Ga3.0 van Bereikbaar Haaglanden wordt dit ‘groene’ vervoer gestimuleerd. Ook goed tegen de files.

lees meer
Vrijdag 21 April 2017
​Op de fiets werkt 3x beter
Duurzamer, slimmer en fitter

In Haaglanden is vandaag de actie Op de fiets werkt 3x beter gestart om het fietsen naar het werk te stimuleren. Fietsen naar het werk levert een belangrijke bijdrage aan een prettige leefomgeving, voorkomt files en draagt bij aan de vitaliteit van medewerkers. Zowel voor werkgevers als voor medewerkers zijn er de komende maanden leuke acties. MN is de eerste werkgever in Haaglanden waar Bereikbaar Haaglanden 3 e-bikes voor haar medewerkers heeft neergezet. Medewerkers kunnen deze e-bikes een week lang gebruiken als alternatief voor de auto en zo ervaren hoe het is om daarmee naar het werk te komen. Deze actie is onderdeel van Ga3.0, Op de fiets werkt 3x beter, een campagne van Bereikbaar Haaglanden.

Irene Mangnus, HR adviseur: “MN stimuleert al jaren groenere manieren van reizen en heeft vitaliteit hoog in het vaandel staan. Daarnaast hebben we redelijk wat collega’s die binnen een straal van 15 kilometer van kantoor wonen. Voor hen zou een e-bike interessant kunnen zijn. Daarom willen we deze medewerkers de mogelijkheid geven de e-bike op een laagdrempelige manier uit te proberen.”

E-bike week lenen
Roel Lenoir fietspromotor van Bereikbaar Haaglanden meldt: “Ook andere werkgevers kunnen contact opnemen wanneer zij fietsen naar het werk willen stimuleren. We beginnen dan met een check van je fietsbeleid. Op basis daarvan kunnen we de e-bikepool inzetten. Doet je werkgever niet mee met de actie dan kun je als automobilist altijd zelf een week lang een e-bike lenen bij een aangesloten fietshandelaar bij jou in de buurt. Op www.ga3punt0.nl kun je je aanmelden.”

Fietsen voor het goede doel
Iedereen die fietst wordt ook opgeroepen de Toury Fietsgame te downloaden, dan spaar je mee voor het goede doel. Dit jaar is dat het project Fietsen Alle Jaren. Fietsen alle deelnemers 1 miljoen kilometer bij elkaar, dan wordt een nieuwe fietsriksja aangeschaft. Hiermee kunnen mensen met een beperking of ouderen toch lekker met de fiets naar buiten. Met de app zie je bovendien hoeveel calorieën je verbrandt, hoeveel kilometer je fietst en hoe je het ervan afbrengt in vergelijking met anderen. Goed voor een gezonde competitie van medewerkers onderling!

Duim omhoog voor de fietser
Bereikbaar Haaglanden gaat de komende maanden verschillende keren fietsers in het zonnetje zetten met de actie 'Duim Omhoog'. Kijk op www.ga3punt0.nl​ waar de 'Duim Omhoog' actie plaatsvindt en fiets langs. Ook voor jou steken we graag onze duim omhoog!

Bereikbaar Haaglanden
De bereikbaarheid van de regio Haaglanden en Rijnland vergroten, dat is het doel van Bereikbaar Haaglanden. Dit initiatief is een samenwerking van VNO-NCW West, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Duurzaam Den Haag, TLN en evofenedex en maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten Haaglanden. Doel is een betere bereikbare regio door een efficiënter gebruik van wegen, het OV en het fietsnetwerk, in combinatie met het verbeteren van de voorzieningen en het inzetten van slimme beleids- en gedragsmaatregelen. Hierdoor wordt het werkgevers en medewerkers gemakkelijker gemaakt om op een andere manier en/of op andere tijden te reizen. Kijk ook op www.bereikbaarhaaglanden.nl​ en www.ga3punt0.nl voor meer informatie.

​Foto: Irene Mangus, MN, en Roel Lenoir, Fietspromotor Bereikbaar Haaglanden
Lobbynieuws
A12-corridor moet in logistieke top-5

​Gisterenavond hebben bedrijfsleven, provincie en wethouders bekend gemaakt dat zij gezamenlijk het gebied rond de A12 willen ontwikkelen tot internationale, duurzame logistieke hotspot.

lees meer
Dinsdag 7 Februari 2017

​Gisterenavond hebben het regionale bedrijfsleven, de provincie Zuid-Holland en de wethouders van de betrokken gemeenten bekend gemaakt dat zij gezamenlijk het gebied rond de A12 willen ontwikkelen tot internationale, duurzame logistieke hotspot.  Het plan voor de gebiedsontwikkeling omvat de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Lansingerland, Zuidplas, Waddinxveen en Gouda.

Door Annemarie van Oorschot

Het gebied rond de A12 heeft economische kwaliteiten die beter benut kunnen worden. De A12 is een transportcorridor van het Trans European Transport Network (TEN-T) van de Europese Unie en verbindt West- met Noord- en Oost-Europa. Productiebedrijven en distributiecentra die zich langs de snelweg vestigen, hebben een goede verbinding naar het Europese achterland. Ook de Nederlandse markt is goed bereikbaar: vanuit het A12-gebied kunnen 8 miljoen consumenten binnen een uur van goederen worden voorzien. Het vakblad Logistiek heeft in mei 2016 de top Logistieke Hotspots Nederland bekend gemaakt. De A12-corridor staat op plaats 19. Provincie, gemeenten en bedrijfsleven streven naar een plek in de top 5.

Economische kansen
De gebiedsontwikkeling zal leiden tot economische groei en werkgelegenheid in de regio. Ruimte voor bedrijvigheid is er langs de snelweg voldoende. Daarbij wordt ingezet op duurzame en innovatieve logistieke concepten. Zo wordt onderzocht of intermodale terminals langs de snelweg haalbaar zijn. Hier zouden dan containers en trailers overgezet kunnen worden op de trein. Ook wordt gekeken of meer vervoer over water met wegtransport gecombineerd kan worden. Duurzaam en CO2-neutraal kunnen de nieuw te bouwen bedrijfspanden en distributiehallen zijn. Zo kunnen grote daken bijvoorbeeld voorzien worden van zonnepanelen, waarmee de bedrijfsgebouwen energieleverancier voor hun omgeving worden.
“De economische kansen zijn geweldig groot, maar kunnen uitsluitend worden gepakt als bedrijven en overheden daadwerkelijk samenwerken aan logistieke excellentie”, meent ondernemer Marc Houweling van Houweling International, een bedrijf in industriële verpakkingen in Bleiswijk. Hij heeft als bestuurslid van VNO-NCW Oostland het initiatief genomen tot dit gebiedsontwikkelingsplan. VNO-NCW West is een van de trekkers.

Agenda
De betrokken partijen hebben afgesproken om tot een marktgeoriënteerde agenda te komen waarin de toekomstige kansen voor de A12-corridor centraal staan. Er zijn inmiddels twee kwartiermakers aangesteld: Dirk t Hooft, oud-algemeen directeur van de Bloemenveiling Aalsmeer en oud-directeur van Nederland Distributieland en Jeannette Baljeu, algemeen directeur van het kennisinstituut in de bouw SBRCURnet en oud-wethouder van Rotterdam. Zij hebben moeten de agenda gaan vullen met concrete acties. Het streven is in mei 2017 een plan van aanpak gereed te hebben.​

Lobbypunten