Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Bereikbaarheid  >  

Skip Navigation LinksStart

Mobiliteit faciliteren

VNO-NCW West lobbyt voor een betere bereikbaarheid van de Randstad. Economische groei impliceert groei van mobiliteit. Die moet gefaciliteerd worden, al helemaal in een relatief klein land met een sterke internationale oriëntatie.

Lobbynieuws
Meer en betere truck parkeer- plaatsen

​Zorg voor een structurele oplossing bij de aanpak van het tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens aan de belangrijkste verkeersaders. Tijdens een werkbezoek is dit statement door onder meer VNO-NCW West aangeboden aan lokale en regionale bestuurders.  

lees meer
Vrijdag 14 September 2018

​Op woensdag 5 september vond een werkbezoek plaats in Oost-Brabant met als onderwerp: Samen op weg naar meer en betere truckparkeerplaatsen. De deelnemers bezochten onder andere de gemeente Meierijstad, bedrijventerreinen in Helmond en een truckparking in Asten.

Bij de start van het werkbezoek bood VNO-NCW Brabant Zeeland, mede namens VNO-NCW West, VNO-NCW Midden en LWV, samen met TLN en evofenedex een statement aan namens het gezamenlijk bedrijfsleven. Hierin onderschrijven we de wens van het bedrijfsleven met de overheid samen te werken voor een structurele oplossing bij de aanpak van het tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtauto’s aan de belangrijkste verkeersaders. Zowel het statement als het werkbezoek zijn het resultaat van de goede samenwerking tussen VNO-NCW Brabant Zeeland, de provincie Noord-Brabant, TLN en evofenedex.

Het statement werd aangeboden aan een aantal lokale en regionale bestuurders: de gedeputeerden van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Gelderland; de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland; ​de directeur Wegen en Verkeersveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Lobbynieuws
Lobbysucces A8-A9

​Na een intensieve, langdurige lobby van VNO-NCW Metropool Amsterdam is eindelijk een doorbraak bereikt voor de verbinding A8-A9. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland kiest voor het Golfbaanalternatief, de variant waarvoor het bedrijfsleven al jaren pleit. Het besluit is een groot lobbysucces voor VNO-NCW MRA.​

lees meer
Donderdag 31 Mei 2018

​​Na een intensieve, langdurige lobby van VNO-NCW Metropool Amsterdam is eindelijk een doorbraak bereikt voor de verbinding A8-A9. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland kiest voor het Golfbaanalternatief, de variant waarvoor het bedrijfsleven al jaren pleit. Het besluit is een groot lobbysucces voor VNO-NCW MRA.​
Lees meer​

Lobbynieuws
Halveren CO2-uitstoot in 2030

​De bedrijven van de Anders Reizen-coalitie willen de CO2-uitstoot van hun zakelijk verkeer in 2030 gehalveerd hebben. Hoe vermindert u uw CO2-uitstoot? De mobiliteitsnetwerken van VNO-NCW West hebben alle expertise in huis om u verder te helpen.​​

lees meer
Donderdag 31 Mei 2018

De bedrijven van de Anders Reizen-coalitie willen de CO2-uitstoot van hun zakelijk verkeer in 2030 gehalveerd hebben. Hoe vermindert u uw CO2-uitstoot? De mobiliteitsnetwerken van VNO-NCW West hebben alle expertise in huis om u verder te helpen. 


De maatregelen die zo'n veertig grote bedrijven, de Anders Reizen-coalitie, nemen om het zakelijk reizen te verduurzamen zijn effectief genoeg om hun CO2-uitstoot op het gebied van mobiliteit te halveren. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau CE Delft.

Onder de deelnemers zijn de Nederlandse Spoorwegen, Eneco en Arcadis.

De coalitie komt voort uit het Energieakkoord en de Klimaattop in Parijs in 2015. Initiatiefnemers naast VNO-NCW zijn Natuur en Milieu, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de NS.

Mobiliteitsnetwerken
Al geruime tijd zet VNO-NCW West zich in op het gebied van mobiliteit. Het Netwerk Mobiliteit is actief in drie regio's, Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam. Samen met werkgevers en aanbieders van mobiliteitsproducten wordt gezocht naar slimme oplossingen om de files te verminderen.
Lees meer over de mobiliteitsnetwerken van VNO-NCW West

Lees wat VNO-NCW West voor u kan op het gebied van mobiliteit kan betekenen in Amsterdam.
Lees wat VNO-NCW West voor u kan op het gebied van mobiliteit kan betekenen in Rotterdam
Lees wat VNO-NCW West voor u kan op het gebied van mobiliteit kan betekenen in Den Haag​.

Effectiefste maatregelen
De circa veertig grote bedrijven die de coalitie vormen, zullen uiterlijk in 2030 jaarlijks een halve megaton CO2 minder uitstoten. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot door gasgebruik van bijna 175.000 huishoudens. De effectiefste maatregelen zijn volgens CE Delft het overstappen naar elektrische leaseauto’s, het stimuleren van OV-gebruik en het beperken van het vliegverkeer.
 
Hulp van overheid
De maatregelen van de bedrijven zijn volgens het onderzoeksbureau niet realiseerbaar zonder hulp van de overheid. Die moet onder meer zorgen voor meer capaciteit in het openbaar vervoer en uitbreiding van het fietsnetwerk.
Lobbypunten