Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Vacature: Bestuurslid Vrouwen Netwerk

​Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar twee nieuwe bestuursleden. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Bijeenkomsten en voor de portefeuille Groei & Intervisie.​

lees meer
Donderdag 1 Oktober 2015
​Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar twee nieuwe bestuursleden. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Bijeenkomsten en voor de portefeuille Groei & Intervisie.​

Het bestuur bestaat uit 6 bestuursleden die elk hun eigen portefeuille beheren. Zij worden ondersteund vanuit VNO-NCW West door de manager en medewerker van het VrouwenNetwerk.

De focus van het VrouwenNetwerk ligt op het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap en het accelereren van zakelijke en persoonlijke groei. We willen een aantoonbare bijdrage leveren aan de groei van bedrijven van vrouwelijke ondernemers en aan het doorgroeien van vrouwelijke managers naar de top.

Bekijk hier de vacature voor de portefeuille Bijeenkomsten.
Bekijk hier de vacature voor de portefeuille Groei & Intervisie. 

Je kunt tot en met 31 oktober solliciteren naar deze functies. Reacties zien wij graag schriftelijk tegemoet, via: vrouwennetwerk@vno-ncwwest.nl o.v.v. 'vacature bestuurslid VNO-NCW VrouwenNetwerk'.
Regionieuws
De 5 trends in toezicht

​Er is een paradigmashift gaande van het Toezicht ‘Klassieke stijl’ naar het Toezicht ‘Nieuwe Stijl’, vertelt Caroline Wijntjes, directeur-eigenaar van adviesbureau De Erkende Toezichthouder.  De rol van commissaris en toezichthouder is hierdoor de afgelopen jaren wezenlijk veranderd.

lees meer
Dinsdag 29 September 2015
​Er is een paradigmashift gaande van het Toezicht ‘Klassieke stijl’ naar het Toezicht ‘Nieuwe Stijl’, vertelt Caroline Wijntjes, directeur-eigenaar van adviesbureau De Erkende Toezichthouder. De rol van commissaris en toezichthouder is hierdoor de afgelopen jaren wezenlijk veranderd. 

Door Elke Storm

Wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie zijn hierbij de drie kernbegrippen. De nieuwe commissaris en toezichthouder is altijd aanspreekbaar, zichtbaar, pro- en interactief en reflecteert. Daarnaast brengt zij een specifieke ervaring en deskundigheid met zich mee, aldus Wijntjes. 

Door middel van deze paradigmashift in het toezicht zijn er nieuwe trends te identificeren in het toezichthouderschap. Deze zijn:
  • toename van externe toezichthouders,
  • drang naar streefcijfers: in Nederland minstens 30 procent vrouwen in de Raad van Commissarissen van beursgenoteerde bedrijven per 1 januari 2016 in,
  • verjonging van toezichthouders en commissarissen naar 25 jaar,
  • streven naar diversiteit,
  • verschuiving van masculiene naar feminiene waarden:
    80% van de vereiste competenties zijn feminien.
Ondanks het streven naar diversiteit is het aandeel vrouwen in toezichthoudende functies nog steeds laag. Het streefcijfer van 30 procent zal in het huidige tempo pas worden gerealiseerd in het jaar 2022. Op de vraag of het vrouwenquotum moet worden ingevoerd, reageren de ruim 65 aanwezige leden van het VNO-NCW VrouwenNetwerk verdeeld. Wel waren ze eensgezind over hun inzet: “Samen zorgen we voor meer vrouwen aan de top”. 

Wijntjes stelt vast dat motivatie, het investeren in tijd, netwerken en het volgen van een opleiding de belangrijkste voorwaarden zijn voor het verkrijgen van een toezichthoudende functie.​​Regionieuws
Groei vrouwen aan top vraagt versnelling

​Het aandeel vrouwen in bestuurlijke functies blijft groeien, maar nog te langzaam. Dat stelt VNO-NCW in reactie op de nieuwste Female Board Index die begin deze maand verscheen. ​

lees meer
Vrijdag 11 September 2015
Het aandeel vrouwen in bestuurlijke functies blijft groeien, maar nog te langzaam. Dat stelt VNO-NCW in reactie op de nieuwste Female Board Index die begin deze maand verscheen. Daaruit blijkt dat beursgenoteerde bedrijven het streefcijfer van dertig procent vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen lastig gaan halen voor 1 januari 2016. Bedrijven en instellingen moeten daarom nu actie gaan ondernemen om te laten zien dat het hen menens is, aldus de ondernemingsorganisatie. 

 
Versnellen 
'We hebben meer dan 900 geschikte vrouwen in een database', stelt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. 'Het proces van selectie van nieuwe topfunctionarissen begint daarom nu om in het voorjaar te kunnen benoemen.' Met Topvrouwen.nl, waar de database kan worden geraadpleegd, is VNO-NCW nadrukkelijk bezig om dit proces te versnellen, samen met bedrijven, commissarissen, executive search bureaus en natuurlijk de vrouwen zelf. 

 
Diversiteit 
Dat het aantal topvrouwen omhoog kan, maar ook moet, staat voor de ondernemingsorganisatie buiten kijf. 'Diversiteit is voor een innovatief klimaat van wezenlijk belang', benadrukt De Boer. 'Dat het aandeel toeneemt stemt positief, maar het is duidelijk dat dit te langzaam gaat. We zitten in een fase waarbij extra aandacht en energie nodig is.'
Nieuwe leden
Marianne (M.) van den Anker
ROTTERDAM|Ankerpunt
Denise (D.C.) Doornbos LLM
ROTTERDAM|Doornbos Equipment BV
Social Media

 Video

Guts & Glory, hét topvrouwenevent in Nederland