Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Ga in gesprek gaan met de (top)heren

​Op 1 april is Chantal Roest, sales director KPN, benoemd tot voorzitter van het VNO-NCW VrouwenNetwerk, regio West. Chantal schrijft dat ze in gesprek wil gaan met de topheren.

lees meer
Donderdag 5 Juli 2018
​Op 1 april is Chantal Roest, sales director KPN, benoemd tot voorzitter van het VNO-NCW VrouwenNetwerk, regio West. Zij is Caroline van Reenen, directeur-eigenaar van congresorganisatie Hoezo!, opgevolgd die vanaf de oprichting van het netwerk in 2010 voorzitter is geweest. Chantal schrijft in haar eerste bijdrage aan deze nieuwsbrief dat ze in gesprek wil gaan met de topheren.

Vooral niet praten over, maar in gesprek gaan met de (top)heren. 

Recent heb ik het voorzittersstokje over mogen nemen van Caroline van Reenen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk, regio West. Caroline heeft samen met het bestuur in diverse samenstellingen de afgelopen 6 jaar geweldig werk verzet. Het VrouwenNetwerk staat als een huis in West en nog belangrijker (top)vrouwen staan momenteel – mede door jullie - volop in de (media)aandacht. Een geweldige prestatie! 

Nog overwegend mannelijke directies van bedrijven weten ons op een steeds meer natuurlijke wijze te vinden en zoeken ook actief naar ons. Zij zien het belang in van onze toegevoegde waarde op hun ‘apenrots’ en het positieve effect hiervan voor een gehele organisatie. Toch vindt er tegelijkertijd een verwoede discussie plaats over het wel of niet invoeren van een quotum. Het mag helaas nog steeds niet zo zijn dat het een vanzelfsprekendheid is in Nederland dat we net zoveel vrouwen als mannen op topfuncties hebben. Gelukkig zien we ook een stijgende lijn in het aantal vrouwelijke ondernemers, maar hun aandeel op de Nederlandse markt is nog altijd veel kleiner dan dat van mannen. Het VNO-NCW VrouwenNetwerk heeft tweemaal onderzoek gedaan naar vrouwelijk ondernemerschap. Daaruit blijkt dat veel vrouwelijke ondernemers ambitieus zijn, maar daarvoor wel meer dan 50 uur per week moeten werken plus de zorg voor het gezin. 

De weg naar de top is moeilijker voor vrouwen. Een grote groep vrouwen voelt zich niet gezien, gehoord en gewaardeerd. Echter, er zijn ook vrouwen die zich in bovenstaande absoluut niet herkennen en geenszins geassocieerd willen worden met de huidige opzet en inrichting van vrouwennetwerken. Ook heel interessant. En dan hebben we nog mannen die aangegeven dat ze geen ambitieuze (top)vrouwen kunnen vinden…. hoe bestaat het? Kortom: het onderwerp leeft als nooit tevoren! 

Mannen en vrouwen voelen inmiddels aan dat ‘vrouwen aan de top’ - of dat nu is als topondernemer, als lid van Raden van toezicht of Raden van commissarissen of op een hoge managementpositie - eigenlijk geen discussieonderwerp zou mogen zijn. Ik ken zelf geen (top)heren die zich verzetten tegen het doorstromen van vrouwen naar hoge functies. De essentie is dat het onderwerp heel ongrijpbaar voor ze is. Hoe kwantificeer je als mannelijk bestuur de toegevoegde waarde van een vrouw voor een organisatie? Wat gaat er in dat geval morgen beter dan gisteren? De noodzaak lijkt te ontbreken, en daarmee ook het directe belang, om tot actie over te gaan. Grote bedrijven geven steeds vaker het goede voorbeeld vanwege hun brede maatschappelijke rol in de samenleving, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Vergelijk het met de invoering van de maximale snelheid in het verkeer. Deze is door de overheid ingevoerd vanuit veiligheidsoogpunt. Als je te hard rijdt, ontvang je een boete. Dat voelt onrechtvaardig. En toch snappen we in de maatschappij deze maatregel allemaal. Met dit inzicht ben ik zelf ook de afgelopen jaren opgeschoven in mijn mening over de invoering van een vrouwenquotum. Ja, het is (helaas) nodig!

Oproep aan leden VrouwenNetwerk
In de tussentijd stel ik voor dat we vanuit onze eigen kracht vooruit gaan. En vooral niet praten over, maar in gesprek gaan met de (top)heren. Want alleen samen kunnen we het systeem doorbreken. Met het nieuwe bestuur willen we de komende zomerperiode een aantal strategiesessies organiseren in heel Noord- en Zuid-Holland. De eerste sessie heeft plaatsgevonden op 5 juni in Alkmaar. Deze strategiesessies draaien helemaal om jou! Wat heb jij nodig? En hoe kunnen wij als VNO-NCW VrouwenNetwerk daarop in spelen? Ik nodig je uit om met ons het gesprek aan te gaan. En neem vooral ook vrouwen mee die nog niet aangesloten zijn bij het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Laten we de discussie zo breed mogelijk voeren. Want we realiseren ons allemaal; ‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je al kreeg!’ En dat geldt voor mannen en vrouwen!

Chantal Roest,
Voorzitter VNO-NCW VrouwenNetwerk​
Regionieuws
Caroline van Reenen bracht VrouwenNetwerk tot bloei

​Caroline van Reenen, directeur-eigenaar van projectmanagement en congresorganisatie Hoezo! in Heemstede, heeft op 1 april de voorzittershamer overgedragen aan Chantal Roest. 

lees meer
Woensdag 4 Juli 2018
​Caroline van Reenen, directeur-eigenaar van projectmanagement en congresorganisatie Hoezo! in Heemstede, heeft op 1 april de voorzittershamer overgedragen aan Chantal Roest. 

Caroline was betrokken bij de oprichting van het VrouwenNetwerk eind 2010 en vanaf de eerste dag voorzitter. In de afgelopen zes-en-half jaar heeft zij het VNO-NCW VrouwenNetwerk tot bloei gebracht. Het aandeel vrouw in het ondernemersbestand van VNO-NCW West verdubbelde tot 400 leden.

Ze zette zich in voor betere faciliteiten voor vrouwelijke ondernemers, gebaseerd op de belemmeringen die de leden in eigen onderzoek van het VrouwenNetwerk hadden aangegeven. Zo werden er bijeenkomsten over financiering en leiderschap georganiseerd.

Ook zette Caroline een landelijk VNO-NCW-platform voor vrouwelijke ondernemers en topmanagers op. Vanuit dit platform lobbyde ze vooral voor meer vrouwen aan de top. Hoogtepunt was het congres Guts & Glory op 14 april 2015 in Utrecht, waar Caroline samen met enkele leden in gesprek ging met koningin Maxima.

Op regionaal niveau zorgde Caroline ervoor dat meer vrouwen zitting namen in de besturen van VNO-NCW West, die voor de komst van het VrouwenNetwerk heuse mannenbolwerken waren. Zelf nam ze zitting in het dagelijks bestuur van VNO-NCW West en promote ze de aanstelling van een vrouw als voorzitter. Dat laatste is recent gelukt met de aanstelling van Audrey Keukens als voorzitter van VNO-NCW West.

Tijdens het voorzitterschap van Caroline heeft het VrouwenNetwerk veel inspirerende en waardevolle bijeenkomsten georganiseerd voor de vrouwelijke leden. Daarvoor zette Caroline de kennis en kunde van haar eigen congresorganisatie Hoezo! belangeloos in, waardoor iedere bijeenkomst een hoge kwaliteit kreeg. ​
Regionieuws
Gerdi Evers, nieuw bestuurslid

​We stellen jullie graag voor aan Gerdi Evers, advocaat en mediator (DGA Faire Advocaten & Mediators BV)., als nieuw bestuurslid van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Zij zal de portefeuille Politiek voor haar rekening nemen.

lees meer
Donderdag 28 Juni 2018
Gerdi Evers, advocaat en mediator (DGA Faire Advocaten & Mediators BV) 56 jaar. 
Bestuurslid VNO-NCW VrouwenNetwerk, portefeuille Politiek

De discussie over vrouwen aan de top, vrouwelijk ondernemerschap en diversiteit blijft interessant en noodzakelijk voor alle vrouwen in elke leeftijdscategorie.  Voor alle vrouwen geldt dat zij een volwaardige kans moeten krijgen om te kunnen ondernemen. Voor jong en oud(er).  

Ik wil me graag inzetten om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. Zakelijke en persoonlijke groei is erg belangrijk. Vrouwen kunnen elkaar daarin versterken. Het vrouwennetwerk VNO-NCW biedt daar een uitstekend platform voor. 

De politiek behoort naar mijn mening een belangrijke speler te zijn in deze discussie. De politiek houdt zich nog te afzijdig. Ik zou me graag willen inzetten tot een actievere en betrokken rol van de politiek. 
Om die reden ben ik erg blij dat ik deel mag uitmaken van het bestuur van het VrouwenNetwerk van VNO-NCW West met de portefeuille politiek. 

Mijn loopbaan is divers. Eind jaren 80 ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht in Nederlands Recht. Na mijn studie heb ik slechts kort gewerkt in Nederland als juridisch adviseur maar ben daarna voor 12 jaar vertrokken naar het buitenland. Hoewel ik in 5 verschillende landen heb gewoond, ben ik jaren werkzaam geweest voor de ABN AMRO Bank. 

In 2000 ben ik teruggekomen in Nederland. Inmiddels getrouwd en twee kinderen rijker. De eerste jaren heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan en verschillende bestuursfuncties bekleed. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en in 2008 ben ik weer gaan werken, mijn studie opgefrist en verschillende opleidingen gedaan waaronder mediation. Sinds 2016 heb ik een eigen advocaten kantoor in Utrecht. 

Politiek heeft altijd mijn belangstelling gehad. In 2014 ben ik als raadslid gekozen voor de gemeenteraad. Hoewel ik me nu niet meer verkiesbaar heb gesteld, blijf ik wel erg betrokken. Tijdens de campagne als campagneleider en momenteel zit ik aan tafel bij de coalitie onderhandelingen. 

Met mijn eigen ervaringen als vrouwelijke ondernemer (in Nederland maar ook in het buitenland) en als politiek raadslid, wil ik me graag inzetten voor het VNO-NCW VrouwenNetwerk. 
4e428921-cec0-4fa9-ad02-7f1c09150502
Nieuwe leden
Uniflow
AMSTERDAM
Uniflow
AMSTERDAM
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"De toegevoegde waarde is dat ik met ondernemers kan sparren over waar je als ondernemer tegenaan loopt."

Elly de Knikker
Directeur-eigenaar reclame- en communicatiebureau Graficelly, gevestigd in Reeuwijk
Dáárom ben ik lid!
"Meer diversiteit aan leden"

Fauzia Mahomed Radja
Directeur FM Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"Binnen VNO-NCW West is een dynamisch en ambitieus vrouwennetwerk actief."

Tatjana Romanyk
Directeur-eigenaar Aptitude Health, educatie en advies oncologie

 Vlog

thumb video IJslandreis web.jpg
Vlog Ledenreis IJsland