Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Meer topvrouwen begint bij het zoekproces

​Bedrijven moeten hun zoektocht naar topvrouwen laten beginnen bij het anders inrichten van het zoekproces. Dat heeft Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, maandag gezegd.​

lees meer
Woensdag 18 November 2015
​Bedrijven moeten hun zoektocht naar topvrouwen laten beginnen bij het anders inrichten van het zoekproces. Dat heeft Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, maandag gezegd. Hij ontving vanochtend het rapport 'Topvrouwen in de wachtkamer' uit de handen van Gerdi Verbeet. 'In maart en april worden op de meeste aandeelhoudersvergaderingen nieuwe benoemingen bekend gemaakt. Dat betekent dat het proces naar de zoektocht van de kandidaten nu begint', zei De Boer.

Vier stappen 
Het is goed om te zien dat de eerste benoemingen van dit jaar – het jaar waarin VNO-NCW met de minister van OCW dit aanjagen heeft ingezet – een omslag laat zien, stelde De Boer. 'Maar we zijn er nog lang niet en daarom wil ik onze leden oproepen om vier stappen te volgen die het aantal benoemingen zullen versnellen.'  

Longlist 
Het huidige systeem van executive search is sterk geënt op onderlinge referenties over kandidaten, waardoor het netwerk gesloten is. 'Zet dit open en maak elke vacature bekend', stelde De Boer. 'Professionele searchbureaus die aangesloten zijn op de zogenoemde executive search code kunnen vervolgens helpen met een longlist.'  

Verkeerde plekken 
Die longlist moet dan voor de helft uit vrouwen en voor de helft uit mannen bestaan. De Boer moedigde bedrijven aan ervoor te zorgen dat bij de laatste paar kandidaten een vrouw zit. 'Het komt de kwaliteit van de besluitvorming ten goede als Raden van Besturen en Commissarissen divers samengesteld zijn', zei De Boer. 'Anno 2015 moeten we als bedrijfsleven dit toch kunnen realiseren.' Het achterlopende aantal topvrouwen in het bedrijfsleven heeft niks te maken met een gebrek aan aanbod, maar wel met het kijken op de verkeerde plekken, aldus De Boer. 

Regionieuws
Vacature: Bestuurslid Vrouwen Netwerk

​Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar twee nieuwe bestuursleden. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Bijeenkomsten en voor de portefeuille Groei & Intervisie.​

lees meer
Donderdag 1 Oktober 2015
​Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar twee nieuwe bestuursleden. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Bijeenkomsten en voor de portefeuille Groei & Intervisie.​

Het bestuur bestaat uit 6 bestuursleden die elk hun eigen portefeuille beheren. Zij worden ondersteund vanuit VNO-NCW West door de manager en medewerker van het VrouwenNetwerk.

De focus van het VrouwenNetwerk ligt op het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap en het accelereren van zakelijke en persoonlijke groei. We willen een aantoonbare bijdrage leveren aan de groei van bedrijven van vrouwelijke ondernemers en aan het doorgroeien van vrouwelijke managers naar de top.

Bekijk hier de vacature voor de portefeuille Bijeenkomsten.
Bekijk hier de vacature voor de portefeuille Groei & Intervisie. 

Je kunt tot en met 31 oktober solliciteren naar deze functies. Reacties zien wij graag schriftelijk tegemoet, via: vrouwennetwerk@vno-ncwwest.nl o.v.v. 'vacature bestuurslid VNO-NCW VrouwenNetwerk'.
Regionieuws
De 5 trends in toezicht

​Er is een paradigmashift gaande van het Toezicht ‘Klassieke stijl’ naar het Toezicht ‘Nieuwe Stijl’, vertelt Caroline Wijntjes, directeur-eigenaar van adviesbureau De Erkende Toezichthouder.  De rol van commissaris en toezichthouder is hierdoor de afgelopen jaren wezenlijk veranderd.

lees meer
Dinsdag 29 September 2015
​Er is een paradigmashift gaande van het Toezicht ‘Klassieke stijl’ naar het Toezicht ‘Nieuwe Stijl’, vertelt Caroline Wijntjes, directeur-eigenaar van adviesbureau De Erkende Toezichthouder. De rol van commissaris en toezichthouder is hierdoor de afgelopen jaren wezenlijk veranderd. 

Door Elke Storm

Wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie zijn hierbij de drie kernbegrippen. De nieuwe commissaris en toezichthouder is altijd aanspreekbaar, zichtbaar, pro- en interactief en reflecteert. Daarnaast brengt zij een specifieke ervaring en deskundigheid met zich mee, aldus Wijntjes. 

Door middel van deze paradigmashift in het toezicht zijn er nieuwe trends te identificeren in het toezichthouderschap. Deze zijn:
  • toename van externe toezichthouders,
  • drang naar streefcijfers: in Nederland minstens 30 procent vrouwen in de Raad van Commissarissen van beursgenoteerde bedrijven per 1 januari 2016 in,
  • verjonging van toezichthouders en commissarissen naar 25 jaar,
  • streven naar diversiteit,
  • verschuiving van masculiene naar feminiene waarden:
    80% van de vereiste competenties zijn feminien.
Ondanks het streven naar diversiteit is het aandeel vrouwen in toezichthoudende functies nog steeds laag. Het streefcijfer van 30 procent zal in het huidige tempo pas worden gerealiseerd in het jaar 2022. Op de vraag of het vrouwenquotum moet worden ingevoerd, reageren de ruim 65 aanwezige leden van het VNO-NCW VrouwenNetwerk verdeeld. Wel waren ze eensgezind over hun inzet: “Samen zorgen we voor meer vrouwen aan de top”. 

Wijntjes stelt vast dat motivatie, het investeren in tijd, netwerken en het volgen van een opleiding de belangrijkste voorwaarden zijn voor het verkrijgen van een toezichthoudende functie.​​Nieuwe leden
Inge (I.M.P.H.M.) Vermeulen
NAALDWIJK|Patijnenburg
Mimi (M.H.C.) de Wit
SPIJKENISSE|Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Social Media

 Video

Guts & Glory, hét topvrouwenevent in Nederland