Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Vacature: Bestuurslid Vrouwen Netwerk

​Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar een nieuw bestuurslid. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Fondsenwerving.

lees meer
Dinsdag 1 November 2016
Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar een nieuw bestuurslid. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Fondsenwerving.​

Het bestuur bestaat uit 6 bestuursleden die elk hun eigen portefeuille beheren. Zij worden ondersteund vanuit VNO-NCW West door de manager en medewerker van het VrouwenNetwerk.

De focus van het VrouwenNetwerk ligt op het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap en het accelereren van zakelijke en persoonlijke groei. We willen een aantoonbare bijdrage leveren aan de groei van bedrijven van vrouwelijke ondernemers en aan het doorgroeien van vrouwelijke managers naar de top.

Bekijk hier de vacature voor de portefeuille Fondsenwerving

Je kunt tot en met 16 november solliciteren naar deze functie. Reacties zien wij graag schriftelijk tegemoet, via: vrouwennetwerk@vno-ncwwest.nl o.v.v. 'vacature bestuurslid VNO-NCW VrouwenNetwerk- Fondsenwerving'.
Regionieuws
Romanyk Etnische Zakenvrouw 2016

​Tatjana Romanyk, dga Aptitude Health en lid van VNO-NCW Den Haag, is zaterdag uitgeroepen tot Etnische Zakenvrouw 2016. Zij was ook betrokken bij de oprichting van het VNO-NCW VrouwenNetwerk in 2010.

lees meer
Dinsdag 1 November 2016

​Tatjana Romanyk, dga Aptitude Health en lid van VNO-NCW Den Haag, is zaterdag uitgeroepen tot Etnische Zakenvrouw 2016. Zij was ook betrokken bij de oprichting van het VNO-NCW VrouwenNetwerk in 2010 en tot voor kort lid van het bestuur.
Lees meer

Regionieuws
Nieuw onderzoek Vrouwen Netwerk

​Eén op de tien deelnemers aan onze nationale handelsmissies is vrouw. Dat is relatief weinig, want 1/3 van de Nederlandse ondernemers is vrouw. Het  VNO-NCW VrouwenNetwerk is een onderzoek gestart naar de mogelijke oorzaken hiervan. 

lees meer
Vrijdag 9 September 2016
​Eén op de tien deelnemers aan onze nationale handelsmissies is vrouw. Dat is relatief weinig, want 1/3 van de Nederlandse ondernemers is vrouw. Het  VNO-NCW VrouwenNetwerk is een onderzoek gestart naar de mogelijke oorzaken hiervan. "

Door Elke Storm

Het VrouwenNetwerk zal het komende half jaar onderzoeken
waarom zo weinig vrouwelijke ondernemers mee gaan op handelsmissie. Ook zal het  hun behoeften op het gebied van internationaal ondernemen in kaart brengen. 

Op 8 september kwamen ruim dertig leden van het VrouwenNetwerk bij elkaar in het Venture Café in Rotterdam om met elkaar te sparren over het thema internationaal ondernemen. Op de vraag wie er al internationaal zaken doet reageerden slechts acht vrouwen bevestigend. Desondanks bleek er veel interesse te zijn in internationaal ondernemen en waren alle deelnemers aan de bijeenkomst op zoek naar meer informatie en ervaringen hierover.
 
Chantal Roest
Chantal Roest, director International Trade & Investment bij Rotterdam Partners: “De ontwikkeling van de markt verschilt sterk per sector en per land, daarom is een goede voorbereiding belangrijk”. Volgens haar kun je je op drie manieren goed oriënteren: door deelname aan buitenlandse handelsmissies, het bezoeken van informatiebijeenkomsten of door juist aan de sluiten bij een inkomende handelsmissie.

Mai Elmar
Mai Elmar, Noorse van origine en directeur bij Cruise Port Rotterdam, heeft al in veel landen gewoond en gewerkt en heeft het internationaal ondernemen met de paplepel ingegoten gekregen. Haar motto met internationaal ondernemen is: gewoon doen! “Stap uit je comfortzone en stap gewoon op mensen af.” Mai Elmar vertelt dat ze op haar eerste reizen ook heel zenuwachtig was, maar bij elke stap die je neemt gaat het weer iets makkelijker. “Bedenk wie je bent, waar je naar toe gaat, waarom je daar heen gaat en wie je zult ontmoeten.” Ook zij geeft aan dat een goede voorbereiding essentieel is. Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in de cultuurverschillen. “Probeer vooral ook eens iets in een andere taal te zeggen. Dat wordt gewaardeerd en als het mis gaat dan is het altijd nog een grappige ijsbreker.” 

Tatjana Romanyk
Er zijn natuurlijk ook obstakels bij het internationaal ondernemen. Tatjana Romanyk, CEO en medeoprichter van Aptitude Health, vertelt dat je rekening moet houden met de wisselkoersen en de verschillen in wet- en regelgeving. In elk land is dit namelijk weer anders. Daarnaast kunnen er financieringsproblemen ontstaan bij de uitbreiding van je onderneming door bijvoorbeeld de internationale btw. Ook hebben internationale banken vaak andere voorwaarden en eisen. Haar advies is om bij grote beslissingen of veranderingen een expert in te schakelen. Diegene kan je goed helpen bij dit soort aspecten van het internationaal ondernemen.

De ruim dertig vrouwelijke ondernemers gaven tijdens de bijeenkomst aan dat zij zich meestal niet aangesproken voelen bij de uitnodiging om deel te nemen aan een handelsmissie. Na het lezen van de deelnamecriteria krijgen ze de indruk dat ze niet tot de doelgroep behoren. Daarnaast wordt er een grote afstand tot de Nederlandse overheid ervaren en kunnen ze de weg niet vinden in eigen stad naar informatie over internationaal ondernemen.

Eind januari 2017 verwacht het VrouwenNetwerk het onderzoek afgerond te hebben. De resultaten zal het VrouwenNetwerk overhandigen aan Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Klik hier​ voor de fotoreportage
3d2d1f26-5d11-4bc2-97ea-ef79535cbeac
Nieuwe leden
Angélique (A.) van Hienen RVGME
ROTTERDAM|World Trade Center Rotterdam
Henriëtte (H.B.M.) van Wezel
HELLEVOETSLUIS|Kraamzorg de Eilanden
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Ik vind het fijn om bij de bijeenkomsten van het Vrouwennetwerk met een groep vrouwen de moeilijkere kanten van het ondernemen te bespreken."

Bernadette Bijman
Directeur-eigenaar Rubens Kwekerijen
Dáárom ben ik lid!
"De toegevoegde waarde is dat ik met ondernemers kan sparren over waar je als ondernemer tegenaan loopt."

Elly de Knikker
Directeur-eigenaar reclame- en communicatiebureau Graficelly, gevestigd in Reeuwijk
Dáárom ben ik lid!
"Meer diversiteit aan leden"

Fauzia Mahomed Radja
Directeur FM Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"Binnen VNO-NCW West is een dynamisch en ambitieus vrouwennetwerk actief."

Tatjana Romanyk
Directeur-eigenaar Aptitude Health, educatie en advies oncologie

 Video

Guts & Glory, hét topvrouwenevent in Nederland