Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Vrouwen naar de top

​De groei van het aantal vrouwelijke leden van raden van bestuur (RvB) en raden van commissarissen (RvC) is zo traag dat de beoogde 30% pas na 2024 wordt behaald.
Voorzitter Caroline van Reenen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk wil dat de overheid een prikkel afgeeft door het zwangerschapsverlof eerlijk te verdelen tussen man en vrouw.

lees meer
Woensdag 22 Oktober 2014
Regionieuws
9 lessen

​Met zijn passie steelt de wild zwaaiende Spaanse dirigent de harten van de ondernemers die op uitnodiging van het VNO-NCW VrouwenNetwerk een kwartiertje de repetitie mogen bijwonen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De  9 muzikale lessen in leiderschap van Pauline van der Meer Mohr (EUR) sluiten er naadloos op aan.

lees meer
Woensdag 8 Oktober 2014

Met zijn passie steelt de wild zwaaiende Spaanse dirigent de harten van de ondernemers die op uitnodiging van het VNO-NCW VrouwenNetwerk een kwartiertje de repetitie mogen bijwonen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De 9 muzikale lessen in leiderschap van Pauline van der Meer Mohr (EUR) sluiten er naadloos op aan.

Door Annemarie van Oorschot

Ze wilde concertpianist worden en werd op haar 18-de toegelaten tot het conservatorium. “Maar ik had nog geen internationaal concours gewonnen en zag een toekomst als pianojuf voor me. Dat leek me niets.” Pauline van der Meer Mohr, bestuursvoorzitter van de Rotterdamse Erasmus Universiteit (EUR) switchte naar een studie rechten. “De eerste stomme keuze in mijn leven”, vertrouwt ze de ruim zestig vrouwelijke ondernemers en directeuren toe die op 7 oktober 2014 bijeen zijn gekomen in De Doelen in Rotterdam op uitnodiging van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Van der Meer maakte meer foute keuzes tijdens haar carrière, maar groeide in haar rol als leidinggevende. Muziek behield een dominante plaats in haar leven. Ze stapte van piano over naar cello en heeft tot op de dag van vandaag les. “Ik ben een dirigent”, zegt ze. “Dirigeren is een performing art. Dat is leiding geven ook. Hoewel ik liever componist was geworden, maar daarvoor mis ik de creatitviteit.” Over wat muziek haar gebracht heeft, is ze stellig: “Alles over leiderschap heb ik geleerd van het luisteren naar en spelen van muziek.” Ze licht het toe aan de hand van negen lessen.

Negen lessen leiderschap uit de muzikale wereld
1. Repeteren, repeteren, repeteren
“Een orkest repeteert maandenlang voorafgaande aan een uitvoering. Bestuurders moeten  een vergadering heel goed voorbereiden en flink investeren in het voortraject. Je kunt veel dingen buiten de vergadering om regelen, waardoor je in de vergadering focus krijgt en belangrijke besluiten kunt nemen.”

2. Waarom, wat en hoe, in die volgorde
“Een goede dirigent legt aan de leden van het orkest uit waarom hij er staat. De waarom-vraag gaat over de passie, van de leider, maar ook van zijn of haar medewerkers. Daarna komt de wat-vraag,  in de muziekwereld de keuze van het repertoire. Dan pas de hoe-vraag; de interpretatie van het stuk.”   

3. Beslis, ook intuïtief, want niet alle feiten zijn bekend
“Een dirigent neemt veel beslissingen in een split second en doet dat op intuïtie. Als bestuursvoorzitter van de EUR word ik betaald om beslissingen te nemen. Lang niet alle feiten zijn dan bekend. Bovendien zit ik tussen wetenschappers die betaald worden om te twijfelen.”

4. Bouw vertrouwen en respect op
“Dirigent en musici moeten elkaar vertrouwen en elkaar de ruimte geven. Dit betekent dat een leider moet investeren in menselijke relaties. In de universitaire wereld moeten wetenschappers het leiderschap gunnen aan de bestuursvoorzitter. Ik moet bouwen aan dit vertrouwen in mij. Het is de allerbelangrijkste succesfactor van leiderschap.”

5. Zorg voor diversiteit
“Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is divers samengesteld. Er zijn verschillende nationaliteiten, religies, karakters. Dat is inspirerend, leidt tot creativiteit, je kunt veel meer van elkaar leren. Ik hoor mensen vaak zeggen: ‘ik tolereer de verschillen in de maatschappij’, waarmee ze aangeven dat ze ruimdenkend zijn. Maar mensen die anders zijn dan jij moet je niet tolereren, die moet je waarderen om hun anders zijn.”

6. Luisteren, luisteren, luisteren
“Als je iets leert van muziek is het luisteren. Ook luisteren naar de stiltes tussen de noten. Muziek moet je op je laten inwerken, die dringt fysiek binnen. Op de universiteit is luisteren naar wat er niet gezegd wordt vaak belangrijker dan wat er wel gezegd wordt. Ik heb daarvoor een sensitiviteit ontwikkeld.”

7. Communicatie
“Een dirigent staat met zijn rug naar het publiek. Het publiek krijgt zijn boodschap via de musici door. Manager, het gaat niet om jou, maar om jouw mensen. De leider wordt groot door de grootheid van zijn mensen.”

8. Rust
“Maak ruimte voor verdieping, contemplatie. Gun jezelf verstilling.”

9. Oefenen en discipline
“Topprestaties bereik je na eindeloos oefenen, ook als je 40 jaar bent geweest.”

Wonderkinderen: Charlotte Potgieter en Joanna Pachuka

Fotoreportage

Regionieuws
Vacature Bestuurslid Vrouwen Netwerk

​Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar een nieuw bestuurslid. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Marketing, Communicatie en Ledenwerving.​

lees meer
Dinsdag 15 Juli 2014

​Het VNO-NCW VrouwenNetwerk is op zoek naar een nieuw bestuurslid. In het bestuur is er een vacature voor de portefeuille Marketing, Communicatie en Ledenwerving.

Het
bestuur bestaat uit 7 bestuursleden die elk hun eigen portefeuille beheren. Zij worden ondersteund vanuit VNO-NCW West door de manager en medewerker van het VrouwenNetwerk.


D
e focus van het VrouwenNetwerk ligt op het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap en het accelereren van zakelijke en persoonlijke groei. We willen een aantoonbare bijdrage leveren aan de groei van bedrijven van vrouwelijke ondernemers en aan het doorgroeien van vrouwelijke managers naar de top.

Tot en met
31 augustus 2014 kunt u solliciteren naar deze functie.

Taken

Van bestuursleden wordt verwacht:

 • Bijwonen van de bestuursvergaderingen;
 • Een actieve bijdrage leveren aan de groeidoelstelling van het VNO-NCW VrouwenNetwerk en de vereniging VNO-NCW West;
 • Beheren van de portefeuille: Marketing, communicatie en ledenwerving.

​Functie eisen

 • Zij moet aantoonbare ervaring hebben op het gebied van marketing, communicatie en ledenwerving;
 • Zij heeft aantoonbare bestuurlijke ervaring;
 • Zij is ondernemer met minimaal 5 fte of manager, lid van het MT of RvB;
 • Zij heeft een brede maatschappelijke oriëntatie en een relevant netwerk;
 • Zij is in staat voor het VrouwenNetwerk relevante thema's te herkennen;
 • Zij is een integere persoonlijkheid die onafhankelijk en vernieuwend denkt en grote vaardigheden heeft op het gebied van communicatie;
 • Zij is in staat organisaties van het bedrijfsleven, private partijen, maatschappelijke organisaties en overheidspartijen te stimuleren tot samenwerking met het netwerk/ VNO-NCW West;
 • Zij gaat daarbij sterk resultaatgericht te werk, met tegelijk voldoende oog voor de argumenten van anderen;
 • Zij wil een belangrijke bijdrage leveren aan de groei en bloei van het VrouwenNetwerk;
 • Zij levert samen met de andere leden van het bestuur een bestuurlijke bijdrage aan de strategie en doelstellingen van het VrouwenNetwerk;
 • Zij is bereid zich in de actuele thema's te verdiepen;
 • Zij is (potentieel) lid van VNO-NCW West.



Bedrijfsprofiel

Het VNO-NCW VrouwenNetwerk, onderdeel van VNO-NCW West, stimuleert vrouwelijk ondernemerschap en accelereert zakelijke en persoonlijke groei. Het wil met andere woorden een aantoonbare bijdrage leveren aan de groei van bedrijven van vrouwelijke ondernemers en aan het doorgroeien van vrouwelijke managers naar de top in een bedrijf.

Ondernemers, directeuren-grootaandeelhouders en vrouwen op hoge leidinggevende posities bij grotere werkgevers vormen de basis van het netwerk. Het VrouwenNetwerk is nadrukkelijk geen netwerk van zelfstandigen zonder personeel. Het overgrote deel van de leden heeft meer dan vijf werknemers in dienst. Alle leden zijn actief in het bedrijfsleven in Noord- en Zuid-Holland en hebben groeiambities.

Om de beoogde groei te realiseren organiseert het VrouwenNetwerk onder meer netwerkbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen vrouwelijke ondernemers en topmanagers, die werkzaam zijn in uiteenlopende sectoren, elkaar ontmoeten en op een openhartige manier kennis en ervaring met elkaar delen. Daarnaast organiseert het VrouwenNetwerk ontwikkeling- en intervisietrajecten, waaronder Ondernemerstafels, samen met workshops die gegeven worden door en voor leden. Ook kan er deelgenomen worden aan diverse lobbyprojecten en denktanks van VNO-NCW West. Deze zetten zich in voor langetermijnoplossingen in het ondernemingsklimaat.

Solliciteren

Graag ontvangen wij uiterlijk 31 augustus 2014 schriftelijk reactie. De sollicitatiegesprekken zullen in de 2e en 3e week van september 2014 plaatsvinden.

S
chriftelijke reacties kunnen naar: vrouwennetwerk@vno-ncwwest.nl ovv 'vacature bestuurslid VNO-NCW VrouwenNetwerk'​

Voor meer informatie:

Bel of mail rechtstreeks met VNO-NCW West. Contactpersonen: C.M. van Reenen, Voorzitter selectiecommissie, of mevrouw L. Beduwé, Manager VNO-NCW VrouwenNetwerk.

Caroline van Reenen
T: 023 555 27 20
M: 06 51 18 01 75
E: cm.van.reenen@hoe-zo.nl

Louise Beduwé
T: 070 349 08 22
M: 06 11 35 17 13
E: beduwe@vno-ncwwest.nl

Nieuwe leden
Lia (L.) Trum
ROTTERDAM|Tornante Trainingen
Deniece (D.) von Harras
ROTTERDAM|NXT Business
Social Media