Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Guts & Glory

​Vrouwelijke ondernemers en managers moeten meer lef tonen en laten zien wat ze waard zijn. Daarover bestond geen meningsverschil onder de ruim 700  deelnemers aan de bijeenkomst ‘Guts & Glory’ van VNO-NCW/MKB op 14 april in Utrecht. Eregast was HKH Koningin Maxima. 

lees meer
Donderdag 16 April 2015
Vrouwelijke ondernemers en managers  moeten meer lef tonen en laten zien wat ze waard zijn. Daarover bestond geen meningsverschil onder de ruim 700  deelnemers aan de bijeenkomst ‘Guts & Glory’ van VNO-NCW op 14 april in Utrecht.  Eregast was HKH Koningin Maxima. 

 
Door Annemarie van Oorschot

 
Aan de vooravond van de bijeenkomst ‘Guts & Glory” werd bekend dat in minder dan vier maanden tijd  ruim zevenhonderd vrouwen zich hebben aangemeld voor de database van minister Jet Bussemaker (OCW) en voorzitter Hans de Boer (VNO-NCW).  In deze database staan de namen van board ready women; kandidaten voor de raden van bestuur, commissarissen en toezicht van het Nederlandse bedrijfsleven.  Het bewijs voor Guts & Glory kon niet op een beter moment geleverd worden. “Dit wordt onze eeuw!”, zei Caroline van Reenen, voorzitter van het Platform VrouwenNetwerken VNO-NCW/MKB Nederland, enthousiast tegen de ruim 700 vrouwelijke ondernemers en managers in het Beatrixtheater in Utrecht. Een overtuigende  meerderheid ging dan ook staan toen dagvoorzitter Marijke Roskam vroeg wie zichzelf meer dan een 8 gaf voor guts and glory.  Lef tonen en laten zien wat je waard bent… het is eigen aan ondernemers.

 
Boer zoekt vrouw
Maar we zijn er nog niet.  “De vrouwen die zich nu hebben aangemeld, moeten nog wel een plek krijgen”, benadrukte minister Bussemaker tijdens de bijeenkomst in Utrecht.  Werkgeversvoorzitter De Boer beloofde zich daarvoor in te zetten: “Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een divers samengestelde directie of raad van commissarissen leidt tot een beter redendement van een bedrijf. We moeten ons er meer voor openstellen.”
Bussemaker wil zich niet vastleggen op een streefcijfer, maar wil wel op korte termijn een verbetering zien.  “We lopen in Nederland vreselijk achter. Ongeveer tien procent van de topfuncties in het bedrijfsleven zijn in handen van vrouwen. In Engeland is eerder een database ingevoerd. Dat heeft geholpen, want daar ligt het percentage inmiddels op 21 procent.  Ik zie uit naar een succesvolle aflevering van Hans de Boer zoekt vrouw.“

 
Jacqueline Smit: schuif niet naar het midden
Jacqueline Smit denkt dat de technologie het tij zal keren. Zij is zeven jaar directeur Consumentenmarkt bij Microsoft geweest en twee jaar bestuursvoorzitter van mediabedrijf 538Groep.  “In de 24-uurs economie gaat het niet langer om aanwezigheid maar om output. Ga naar een bedrijf dat goede ict heeft en thuiswerken mogelijk maakt. Spreek ook niet over parttime werken, maar vraag aan je werkgever: ‘Wat wil je dat ik lever? Ik heb deze tijd beschikbaar’. “ Haar advies werd uitgerekend op de dag van de bijeenkomst wettelijk gesteund: op 14 april stemde na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer in met een initiatiefwet van CDA en Groen Links dat het wettelijk recht op thuiswerken regelt. 
Smit waarschuwde voor het grijze midden. “Als we als vrouw de man spelen, schuiven we op naar het midden, lijken alle managers op elkaar en is het niet nodig vrouwen aan te nemen. If you blend in, it becomes mediocre.” 

Arjanneke Teeuw: Blijf jezelf 
Arjanneke Teeuw is voor veel vrouwelijke ondernemers een rolmodel. In 2006 begonnen op een zolderkamertje met een passie voor gezond voedsel. In een wetenschappelijk artikel las ze hoe gezond de granaatappel is, rijk aan antioxidanten en vitamines. Maar in Nederland was de vrucht tamelijk onbekend. Teeuw stapte naar de Turkse Groenteboer op de hoek, kocht een kilo appelen en brouwde een vruchtendrank. Met het granaatappelsap van Healthy People wist ze een plek te veroveren in de schappen van Albert Heijn, daarna ging het hard. Het assortiment is inmiddels uitgebreid met ander gezond ‘superfruit’ en alle grote supermarkten verkopen haar vruchtensappen. 
Teeuw heeft drie vrouwen op cruciale functies in haar bedrijf gezet. “Vanwege hun specifieke vrouwelijke eigenschappen”, vertelde ze tijdens ‘Guts & Glory’. “Iemand is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten. Zij is precies en consciëntieus. Ook heb ik een vrouw verantwoordelijk gemaakt voor de sales. Vrouwen zijn goed in relatiemanagement, zoeken verbindingen, maar kunnen ook zakelijk zijn en goed onderhandelen. En ik heb een vrouw voor de financiën.“  Haar boodschap voor de ondernemers in de zaal is dan ook: “Blijf jezelf. En maak slim gebruik van je vrouwelijke kwaliteiten, waardoor je succes kunt hebben.”

 
Guts & Glory werd afgesloten met een paneldiscussie tussen Gerdi Verbeet, voorzitter van de Commissie Monitoring Talent naar de Top, Danny Hollestelle, Zakenvrouw van het jaar 2015, Annerie Vreugdenhil, directeur ING Zakelijk Nederland, Caroline van Reenen, voorzitter Platform VrouwenNetwerken VNO-NCW/MKB-Nederland en Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland.

 

 
Regionieuws
Platform Vrouwen Netwerken VNO-NCW/MKB NL opgericht

Dit Platform brengt netwerken van vrouwelijke ondernemers en topmanagers in het Nederlandse bedrijfsleven samen met als doel diversiteit te bevorderen. 

lees meer
Woensdag 15 April 2015

Tijdens de bijeenkomst 'Guts & Glory!', die in de Week van de Ondernemer op 14 april plaatsvond in het Beatrixtheater in Utrecht,  is het Platform VrouwenNetwerken van VNO-NCW en MKB Nederland opgericht. Dit Platform brengt netwerken van vrouwelijke ondernemers en topmanagers in het Nederlandse bedrijfsleven samen met als doel diversiteit te bevorderen. Het ondersteunt vrouwen in hun zakelijke en persoonlijke groei, versterkt de kracht van vrouwelijk ondernemerschap en draagt bij aan een optimaal ondernemingsklimaat. Ook sluit het Platform VrouwenNetwerken aan bij het initiatief van voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW en minister Jet Bussemaker van OCW om het aandeel van vrouwen in de raden van bestuur, commissarissen en toezicht te vergroten (Topvrouwen.nl). 

Voorzitter van het Platform is Caroline van Reenen, directeur-eigenaar van HoeZo!, een bedrijf dat gespecialiseerd is in projectmanagement en congresorganisatie, 15 medewerkers telt en in Heemstede is gevestigd.  Van Reenen is sinds  de oprichting in 2010 ook voorzitter van het VrouwenNetwerk van de regionale vereniging VNO-NCW West (Noord- en Zuid-Holland).

Meer informatie
Annemarie van Oorschot, woordvoerder VNO-NCW/ MKB-Nederland, 070-3490814, 06-25002387, oorschot@vnoncw-mkb.nl​


Regionieuws
Koningin Maxima bezoekt Guts & Glory

​Op 14 april zal Koningin Maxima Guts & Glory, hét topvrouwen event van Nederland, bezoeken. Dit event vindt plaats in het Beatrixtheater in Utrecht tijdens de Week van de Ondernemer.

lees meer
2 April 2015

​Topvrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven, kom op dinsdag 14 april naar ‘Guts & Glory’! Op deze bijzondere bijeenkomst worden vrouwelijke topmanagers en ondernemers aan de hand van prikkelende stellingen en inspirerende sprekers uitgedaagd om een stap verder en hoger te zetten. Wij zijn er trots op Koningin Máxima hierbij als gast te mogen ontvangen.

Dagvoorzitter Marijke Roskam, BNR, ontvangt bijzondere gasten, zoals Jacqueline Smit, CEO 538Groep, Arjanneke Teeuw, eigenaar Healthy People, Jet Bussemaker, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW. Allen maken zich hard voor vrouwen aan de top.

Leidt diversiteit tot beter leiderschap? Hebben vrouwelijke ondernemers en managers genoeg lef om net die ene stap verder en hoger te durven zetten? Deze en meer stellingen komen aan bod in een interactieve discussie tussen de zaal en topvrouwen, waaronder Gerdi Verbeet, oud politica, Danny Hollestelle, Zakenvrouw van het jaar 2015, Annerie Vreugdenhil, directeur ING Zakelijk Nederland, Caroline van Reenen, voorzitter Platform VrouwenNetwerken VNO-NCW/MKB-Nederland en Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland.

Ben jij ook een vrouw met Guts & Glory? Schijf je dan nu hier in voor hét topvrouwen event in Nederland o.v.v. de code: MMPB5408.

Nieuwe leden
mr. Valérie (V.Q.) Vallenduuk
HAARLEM|Vallenduuk Advocaten
Fauzia (F.P.) Mahomed Radja
ZOETERMEER|FM Consultancy
Social Media