Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Carmit Glik inspires

​She Inspires… en of ze dat deed; Topvrouw en ondernemer Carmit Glik trapte het nieuwe VNO NCW West VrouwenNetwerk event She Inspires op maandag 12 november af en startte een discussie over o.a. dat steeds meer vrouwen afstuderen aan universiteiten, ook op technische studies.

lees meer
Donderdag 29 November 2018

She Inspires… en of ze dat deed; Topvrouw en ondernemer Carmit Glik trapte het nieuwe VNO NCW West VrouwenNetwerk event She Inspires af op maandag 12 november en startte een pittige discussie over o.a. dat steeds meer vrouwen afstuderen aan universiteiten, ook op technische studies. En dat het onvindbaar zijn van vrouwen op de arbeidsmarkt in segmenten zoals Tech, IT en Finance een fabel is. Daarnaast studeren steeds meer vrouwen dan mannen af op de universiteiten. Waarom ondervinden we dan nog zo veel hinder van sociale stratificaties?

Door Chantal Roest, Amanda Mackintosch & Fauzia Mahomed Radja

Carmit vertelde bevlogen over haar internationale carrière in de Tech industrie, over tegen welke uitdagingen zij aanliep en hoe ze daarmee omgegaan is. Een treffend voorbeeld van zo’n uitdaging is de sociale stratificatie waar zij mee te maken had. Glik ging deze aan door stug haar eigen plan te blijven trekken, ook al was ze daardoor af en toe een buitenbeentje. Het Rotterdamse Venture Café bood ons een warme plek waar we open met elkaar in gesprek konden gaan. Deze keer was er geen podium voor enkelen… er was een podium voor iedereen. Vanwege de kleinschaligheid voelde iedereen zich veilig en vertrouwd waardoor er veel ruimte was voor diepgaande interactie. En dat bleek een schot in de roos! Er werd volop geklankbord, gediscussieerd en geïnspireerd over de sociale stratificaties waar we als werkende vrouwen, veelal ook moeder, mee te maken hebben. Juist zaken tegen elkaar aan kunnen houden, zonder terughoudend, werd als zeer bevrijdend ervaren. Ook het netwerken met elkaar werd als zeer waardevol ervaren. En juist vanwege de intimiteit was er meer ruimte voor een echt gesprek tussen de dames i.p.v. alleen het welbekende visitekaartje uitwisselen. Inhoudelijk hielden de dames elkaar ook scherp. In hoeverre moet je je laten leiden als vrouw door externe verwachtingen? Carmit bleek met haar verhaal een inspirerend voorbeeld.

Belangrijke conclusie van de avond was dat we ons inmiddels bevinden in een nieuwe fase. De afgelopen jaren is er veel media aandacht gegenereerd, vrouwen naar de top staat zelfs op de politieke agenda en steeds meer bedrijven geven duidelijk aan een vrouw te zoeken voor (top)functies. Vrouwen hebben steeds meer behoeften om elkaar meer inhoudelijk uit te dagen en te inspireren in een intieme setting. Het She Inspires event draagt hier succesvol aan bij. Het gaat er nu vooral om hoe we onze ambities faciliteren in de brede zin van het woord. Zoals een aantal vrouwen terecht opmerkten ‘als weer iemand begint over kinderopvang, ben ik weg’.

Ook in gesprek met een inspirerende, stoere topvrouw die niet bang is om door te pakken? De eerstvolgende She Inspires avond zal plaatsvinden op 17 december 2018 in Den Haag. Onze topvrouw op deze avond is Nicole van Haelst. Nicole is directeur van het International Community Platform (ICP) en tevens Co-founder - CEO van de start up Lift BV. Lift is een technologie bedrijf dat Artificial Intelligence & deep learning toepast in match making. Zij zal ons meenemen in de global war for talent en hoe je talent selecteert op basis van vaardigheden met behulp van technologie. En een persoonlijk licht op schijnbare tegenstellingen: generalist in een specialistische context, alpha meets beta, intensiteit of consistentie, internationals die de lokale economie doen groeien. Reserveer de datum alvast in je agenda en mis deze bijeenkomst niet!

Het 1e She Inspire event werd mede mogelijk gemaakt door onze partners. Onze speciale dank gaat dan ook uit naar Venture Cafe en Wijnkoperij Platenburg.

Fotoreportage

Regionieuws
Met pensioen?

​Omroep MAX is op zoek naar vrouwen die met pensioen gaan voor een nieuw televisieprogramma.

lees meer
Donderdag 8 November 2018

​Omroep MAX is bezig met het ontwikkelen van een nieuw televisieprogramma over mensen die binnenkort met pensioen gaan. De serie wordt gepresenteerd door Marlijn Weerdenburg.
 
We zijn op zoek naar met name vrouwen die op uiteenlopende manieren invulling gaan geven aan deze nieuwe levensfase. Waar de één niet kan wachten klaar te zijn, vindt de ander het vreselijk moeilijk te stoppen. Zij hebben de eerste netwerkafspraken vaak alweer in de agenda staan.  Kent, of bent u iemand die binnenkort met pensioen gaat? Dan komen we graag vrijblijvend met u in contact.

Contactpersoon: Jeanique de Ridder
M: 06 25023228
Mail: jeanique.de.ridder@omroepmax.nl

Regionieuws
Mama Taxi emancipeert

​Ze gaf haar baan op en startte een vervoersbedrijf met vrouwen in een achterstandspositie aan het stuur. Zizi Fernandes (36) heeft de drive van haar oma, naar wie ze het bedrijf noemde: Mama Taxi. Inspirerend interview in West.

lees meer
Dinsdag 30 Oktober 2018

Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst Marlies Hofstede Photography

De Afrikaans gevlochten manden liggen op een kantoorkast. “Die moeten we nog ophangen”, zegt Zizi Fernandes in haar serene kantoor. Haar bedrijf Mama Taxi is nog niet zo lang geleden verhuisd naar het First-gebouw in het hartje van Rotterdam, met uitzicht over de stad. Het is de startplek voor de ritten die de vrouwelijke chauffeurs van het elektrisch vervoersbedrijf verzorgen voor het zakelijke segment. “Ik hoop dat je Mama Taxi over een paar jaar overal ziet rijden, dat we veel vrouwen aan een baan hebben geholpen en dat ze de straten van mijn stad kleur geven.”

Rotterdam is echt jouw stad hè?
“Ja, ik voel me op en top Rotterdamse, ook al stond mijn wieg in Guinee-Bissau. Op mijn zevende ben ik met mijn moeder naar Nederland gekomen en ik voelde me snel thuis.”

Ga je weleens terug naar Guinee-Bissau?
“Ik ga elk jaar terug voor familiebezoek. Ik heb een heel sterke band met mijn oma. We bellen elkaar elke dag. Ze geeft me moed om het beste uit mezelf te halen. Oma is mijn inspiratiebron, mijn anker én de naamgever van mijn bedrijf: Mama Taxi.”

Wat bijzonder. Hoe zit dat?
“In Afrika zijn oma’s de spil van de familie. Oma is nu negentig en nog zo scherp als een mes. Tot op late leeftijd liep ze elke dag naar de markt. Kilometers lopen in de hitte. De familie gaf extra geld mee voor een taxi op de terugweg. Daar kocht ze snoep voor haar kleinkinderen van. En ze bleef lopen met die zware tassen. Ze zei dan altijd: “Mijn voeten zijn mijn taxi. Ze zijn veilig en snel en brengen me overal naartoe”. Daarom noemde iedereen in het dorp haar: Mama Taxi.”

Mama Taxi symboliseert de kracht van vrouwen. Wie werken er bij Mama Taxi?
“De dames komen uit alle windstreken en hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn uitkeringsgerechtigden, herintreders of vrouwen zonder startkwalificatie. Via ons educatieprogramma ‘Driving your own future’ empoweren we deze vrouwen door ze een brede opleiding te geven: van rijvaardigheid tot theorie en van communicatie tot zelfverdediging. Als ze voor het examen slagen, krijgen ze hun taxipas en zijn ze klaargestoomd voor het zogenaamde protocollair vervoer. De vrouwen zijn volwaardige professionele chauffeurs en vervoeren topfunctionarissen uit de zakelijke wereld, de politiek en het corps diplomatique.”

Trots?
“Het mooiste is nog dat ze groeien als mens. Vonden sommigen alles in het begin eng, na een traject van maanden staan ze rechtop. Met opgeheven hoofd.”

Vandaar het logo? Een vrouw en een stuur?
“Ja, onze mama’s staan aan het stuur van hun eigen toekomst. We empoweren ze tot financieel zelfredzame vrouwen. Een aantal dames is zzp’er geworden, een ander is uit de bijstand en de volgende combineert een eigen business met het rijden voor Mama Taxi. Het logo staat voor die vooruitgang.”
Je hebt in 2015 zelf jouw baan als private banker bij ING opgegeven om dit bedrijf op te zetten. Onzeker?
“Ik geloof in Mama Taxi. Dat geloof ontstond al eerder toen ik in 2013 de kans kreeg om mee te doen aan de wedstrijd ‘Het beste idee van Zuid-Afrika’ en ik die won. De uitrol van Mama Taxi in Zuid-Afrika bleek voor mij nog te prematuur. Ik werkte bij de bank en besloot het in Rotterdam op te zetten. Dat deed ik in de avonduren. Ik voelde: als ik dit wil uitrollen, moet ik Mama Taxi full time doen. Zonder concessies en voor de volle honderd procent.”

Wat is jouw drive?
“Ik ben een kind van Afrika, geboren in Guinee-Bissau, met een groot hart voor Zuid-Afrika waar ik mijn scriptie schreef. Ik wil de realiteit niet uit het oog verliezen. Ik heb me altijd maatschappelijk betrokken gevoeld en ingezet. Al tijdens mijn studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit deed ik vrijwilligerswerk. Ik streef ernaar om van betekenis te zijn voor een ander. Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij.”

Wat is je ambitie met Mama Taxi?
“Als we onze drie Tesla’s fulltime kunnen laten rijden, gaan we opschalen. Daarom roep ik ondernemers op om je eens door Mama Taxi te laten vervoeren. We zijn duurzaam, maatschappelijk relevant en eerlijk. Overigens vervoeren we uit veiligheidsoverwegingen alleen op afspraak en accepteren we geen contante betalingen.”

Wat is je droom?
“Mijn ultieme droom is om de straten van Rotterdam kleur te geven en om Mama Taxi uiteindelijk ook in Zuid-Afrika op de kaart zetten.”

En wat adviseert jouw oma?
“Haar belangrijkste adviezen zijn: vergeet niet waar je vandaan komt, geloof in wat je doet en blijf dicht bij jezelf. Alles wat uit je hart komt, is goed.”

066e9022-d4cc-4e17-bf5c-a8d758f7f289
Nieuwe leden
Albeda College
ROTTERDAM
Rosenberg Partners
ROTTERDAM
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Binnen VNO-NCW West is een dynamisch en ambitieus vrouwennetwerk actief."

Tatjana Romanyk
CEO TRM Oncology B.V.
Dáárom ben ik lid!
"Meer diversiteit aan leden"

Fauzia Mahomed Radja
Directeur FM Consultancy
Dáárom ben ik lid!
"De toegevoegde waarde is dat ik met ondernemers kan sparren over waar je als ondernemer tegenaan loopt."

Elly de Knikker
Directeur-eigenaar reclame- en communicatiebureau Graficelly, gevestigd in Reeuwijk

 Vlog

thumb video IJslandreis web.jpg
Vlog Ledenreis IJsland