Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Onderwijspower  >  

Skip Navigation LinksOnderwijspower

Doelgroep Onderwijs

​Vraagstukken op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt zijn uiterst relevant voor VNO-NCW en haar leden. Het thema onderwijs-arbeidsmarkt verdient een positieve en gezamenlijke aanpak van werkgevers, onderwijs en overheid.

Regionieuws
Feyenoord City, impact op de stad

​Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

lees meer
Donderdag 1 Februari 2018

Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Feyenoord City, een privaat initiatief van Stadion Feijenoord en Feyenoord Rotterdam, betreft één van de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen van Nederland met een voor Rotterdam cruciale impact in zowel ruimtelijk, economische als sociaal maatschappelijke zin.
‘Feyenoord City heeft een enorme impact op de stad’, zegt Hans van Rossum, Managing Partner at Realconomy over de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City. ‘Het gaat om enorme aantallen. Er komt 180.000 m2 wonen , zo’n 1.600 woningen, 64.000 m2 commercieel, 12.000 m2 publiek programma, 70.500 m2 nieuw stadion, 2.300 parkeerplaatsen, exclusief 1.683 woning gebonden plaatsen.’

Business case
Feyenoord City behelst drie business cases: de gebiedsontwikkeling ofwel de grondexploitatie, de ontwikkeling en bouw van het nieuw stadion en de herontwikkeling van De Kuip. ‘We beginnen met de eerste fase en beseffen ons dat het in z’n totaliteit een succes moet worden’, aldus Van Rossum.
Voor de nieuwbouw van het stadion is een aparte business case uitgewerkt; financiering, bouw en exploitatie maken er integraal deel van uit. Dat leidt tot een totaalbedrag van 392 miljoen euro. ‘We werken nu het schetsontwerp uit tot voorontwerp met het programma van 1.400 eisen in de hand’, aldus Carl Berg, directeur van het nieuwe stadion. De eerste wedstrijd wordt er naar verwachting in het seizoen 2022-2023 gespeeld.

Innovatief sportcomplex
Het wordt een multifunctioneel, meest innovatieve sportcomplex aan de Maas. Eromheen komen woningen, winkels, sportvoorzieningen, uitgaansgelegenheden en hotels. Het nieuwe stadion en de strip tot aan de Kuip moeten een bruisend deel van de stad worden. Rotterdam Zuid, een gebied met een diverse bevolking (wel 180 nationaliteiten), krijgt een ware boost.
Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord: ‘Op de vraag waarom een klein bedrijf als Feyenoord -want dat zijn wij- gaat helpen met de gebiedsontwikkeling zeg ik: Feyenoord wil bouwen aan de toekomst en voelt de verantwoordelijkheid om meer te doen dan de huidige 18 sociaaleconomische projecten. We willen de stad in beweging krijgen door een multisportclub te worden.’

Coolsingel
De Jong somt wat cijfers op over Rotterdam Zuid: 1 op 2 bewoners heeft school niet afgemaakt, 18 procent is werkloos, 1 op 5 heeft obesitas en 60 procent van de kinderen zit niet op een sport. ‘Het treft mij nog het meest dat bijna alle leerlingen in groep 8 een leerachterstand hebben van 2 jaar ten opzichte van de rest van Nederland’, zegt De Jong.
Maar de sociaal-maatschappelijke component is niet de enige reden voor Feyenoord om ervoor te gaan. ‘We willen structureel beter voetballen. Een keer in de 18 jaar een titel is karig voor een topsportclub. We hebben na Ajax en PSV de derde voetbalbegroting van Nederland. Degene met de hoogste begroting heeft meer kans succes. En we willen vaker op de Coolsingel staan. Zo simpel is het.’

Fotoreportage

Presentatie

Regionieuws
Manifest: Next level Rotterdam

​Tijdens de Eindejaarsbijeenkomst in het stadhuis presenteerde VNO-NCW Regio Rotterdam in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezing het manifest voor de economie van Rotterdam: Next level Rotterdam.

lees meer
Dinsdag 19 December 2017

​Tijdens de Eindejaarsbijeenkomst in het stadhuis presenteerde VNO-NCW Regio Rotterdam in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezing het manifest voor de economie van Rotterdam: Next level Rotterdam.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

In Rotterdam gebeurt het. Hier moet je zijn. Hier begint de toekomst. ‘Vriend en vijand zijn het erover eens dat Rotterdam een schwung, een vibe, te pakken heeft die aanstekelijk is en dat merken ze tot ver over de grens’, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb in de Burgerzaal. Hij zou ‘de halve wereld’ kunnen afreizen om ‘het verhaal van Rotterdam’ te vertellen.

Enorm potentieel
Wat is dat verhaal? De toekomst van de stad zoals Aboutaleb hem ziet, is vergelijkbaar met de visie van VNO-NCW Regio Rotterdam: De regio is een ondernemend internationaal gebied met een enorm potentieel. ‘Om ook in de next economy een voortrekkersrol te spelen kunnen de ambities in onderwijs en aansluiting op de arbeidsmarkt en het leefklimaat niet groot genoeg zijn’, zegt Diederik van Dommelen, voorzitter van VNO-NCW Rotterdam die het manifest presenteerde.

Flow vasthouden
VNO-NCW roept het nieuwe college op om in haar beleid en besluiten de komende jaren alles te doen om ‘de flow vast te houden’ en ‘in te zetten op nieuwe ontwikkelingen’. De noodzaak tot transitie naar de next economy - waar Aboutaleb in zijn toespraak ook op hamert en van droomt - en de gunstige economische omstandigheden maken dit hét moment voor Rotterdam om serieus te investeren in IT Onderwijs (in augustus 2018 wordt de IT Campus geopend), ambitieus bouwen, slimme zorg, cultuur overal, duurzaam bereikbaar, circulaire economie en urban food.

Verbinden en verdichten
‘We willen alles en iedereen met elkaar verbinden. Verdichten is een belangrijke term voor de toekomst van de stad. Het betekent leefbaarheid en prettig wonen en economische kansen in één’, aldus Van Dommelen. De overheid zou een faciliterende en stimulerende rol moeten pakken en zich richten op de zeven punten, vindt VNO-NCW Regio Rotterdam.

‘Ik heb geen glazen bol, maar dromen mag altijd. En naast het hopen kun je plannen. Aan het einde van de optelsom van hopen, plannen en je best doen, kom je weer een stapje verder voor de stad’, zegt Aboutaleb.

De Nieuwe Held 2017: Beequip
Niet eerder schreef oprichter Joris Linders zijn startup Beequip zich in voor een wedstrijd. ‘En bij de eerste inschrijving is het meteen raak’, lacht Linders omringd door collega’s en zijn medestrijders Daan, Progress Biotech en Intermax.
Beequip blijkt dit jaar de Rotterdamse vernieuwer met onvervalst Rotterdams dna, vindt de jury. Het bedrijf is een nieuwe financier van zwaar materieel (equipment) voor de bouw, infra en logistieke sector. ‘Het MKB is de motor van de Nederlandse economie en zij kunnen met behulp van onze equipment leasing oplossingen echt groeien’, zegt Linders.
Met de uitreiking van de Nieuwe Heldenprijs stimuleert VNO-NCW Regio Rotterdam het innovatieve ondernemerschap. De uitverkiezing is bedoeld om succesvol ondernemerschap te belonen en zichtbaar te maken, zodat deze ondernemers anderen kunnen inspireren en motiveren met hun visie, passie en overtuiging.

Fotoreportage

Regionieuws
Beequip nieuwe held Rotterdam

​Beequip, fintech startup, is tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW regio Rotterdam uitgeroepen tot Nieuwe Held 2017.

lees meer
Vrijdag 15 December 2017

​BEEQUIP uitgeroepen tot Nieuwe Held 2017 in regio Rotterdam
Impact in regio Rotterdam, innovatieve aanpak en financiële kracht leveren BEEQUIP felbegeerde prijs op

BEEQUIP is tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW regio Rotterdam uitgeroepen tot Nieuwe Held 2017. De Nieuwe Heldenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest vernieuwende ondernemer in Rotterdam. Partner en co-founder Joris Linders ontving de prijs uit handen van Willem de Klerk, bestuurslid van VNO-NCW regio Rotterdam.

Nieuwe Helden zijn een inspiratie voor andere vernieuwers en versnellers en worden beoordeeld op impact, innovatie en financiële kracht. BEEQUIP kwam op deze criteria als beste uit de bus. De andere genomineerden waren Daan Werkt, Intermax Cloudsourcing en Progress Biotech B.V.


MKB de Motor van de Nederlandse economie
“We zijn met BEEQUIP begonnen vanuit de overtuiging dat MKB-bedrijven de motor van de Nederlandse economie zijn en dat we deze bedrijven willen helpen met groeien door middel van financiering," zegt Linders. BEEQUIP laat de Nederlandse economie groeien door equipment lease oplossingen voor het MKB. Daarbij staan flexibiliteit en snelheid centraal. “In tegenstelling tot traditionele financiers kunnen wij door onze expertise op het gebied van equipment veel sneller een passende oplossing bieden.”

BEEQUIP vindt dat de financiering van equipment vrijwel altijd mogelijk moet zijn. Daarom beoordeelt het bedrijf eerst de waarde van het equipment en pas daarna bedrijfscijfers, kasstromen en contracten.

Drie tienen van de jury
“BEEQUIP is een prachtig voorbeeld van een innovatieve fintech startup die een bestaande markt opschudt,” aldus juryvoorzitter de Klerk. “Door die nieuwe aanpak hebben ze niet alleen voor zichzelf een succesvol businessmodel neergezet, ze stimuleren ook groei en innovatie voor het MKB, de motor van de Nederlandse economie.”

Ook de managementstijl van BEEQUIP kwam ter sprake. De jury was vol lof over de zelflerende teams. Medewerkers worden continu betrokken bij beslissingen over de toekomst van het bedrijf. Daarnaast organiseert BEEQUIP regelmatig sessies met al het personeel waarbij de kernwaarden van het bedrijf; onafhankelijk, onderscheidend en gedreven, centraal staan.

Over BEEQUIP
BEEQUIP is in 2015 opgericht door Giel Claes, Peter Loef en Joris Linders in samenwerking met NIBC Bank. Voorheen was het drietal werkzaam bij o.a. Pon Holdings en ABN AMRO Lease, grote spelers in de markt van equipment en leasing. BEEQUIP biedt leaseoplossingen voor zowel gebruikt als nieuw materieel, met name in de sectoren agri, bouwmachines, containers, energie, grondverzet, havenequipment, heftrucks, kranen, transport, recycling en maritiem. De doelstelling van BEEQUIP is om het MKB als de motor van de Nederlandse Economie te laten groeien.

Over Nieuwe Helden
De Nieuwe Heldenprijs is een beloning voor succesvol ondernemerschap en een inspiratie voor ondernemers in Rotterdam en de regio. Nieuwe Helden kenmerken zich als vernieuwer en versneller. Ze hebben zich met name in de laatste drie jaar succesvol weten te vernieuwen. Hun innovatie heeft een positieve impact op de omgeving en biedt kansen op meer werkgelegenheid.

f1e1ca8a-9b94-45fe-a89a-df6c17d5781e
Agenda
Er zijn nog geen bijeenkomsten bekend voor deze regio.