Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Onderwijspower  >  

Skip Navigation LinksOnderwijspower

Doelgroep Onderwijs

​Vraagstukken op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt zijn uiterst relevant voor VNO-NCW en haar leden. Het thema onderwijs-arbeidsmarkt verdient een positieve en gezamenlijke aanpak van werkgevers, onderwijs en overheid.

Regionieuws
'Moreel convenant' IT-campus

​De eerste ambassadeurs hebben een moreel convenant ondertekend waarmee zij zich committeren aan de realisatie van de IT-campus in Rotterdam. VNO-NCW regio Rotterdam zet zich al geruime tijd in voor de komst van een IT-campus en en deze symbolische bekrachtiging van de betrokken partijen.​​

lees meer
Dinsdag 3 Juli 2018

​Woensdag 6 juni ontmoetten diverse bedrijven, onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers uit de gemeente elkaar in het Schielandshuis in Rotterdam. Zij slaan de handen ineen om de IT Campus te realiseren in het belang van de Rotterdamse regio en haar inwoners. Alle 35 koplopers, oftewel de eerste ambassadeurs van de Campus, ondertekenen een 'moreel convenant' waarmee de samenwerking symbolisch is onderstreept.

Waarom een IT Campus Rotterdam?
Digitalisering in de samenleving gaat razendsnel. Technologische ontwikkelingen hebben een gigantische impact op de maatschappij. Reguliere banen vragen steeds vaker om digitale vaardigheden en IT-kennis wordt een vereiste. Het werk van nu en in de toekomst verandert. Rotterdam wil en moet daar tijdig op inspelen. De stad heeft grote potentie op het gebied van innovatie en digitalisering. Haar rol als digitale poort naar Europa wordt steeds belangrijker. De haven groeit, de energietransitie is in volle gang en het ondernemersklimaat floreert. Om de potentie te benutten en de positie van Rotterdam nog meer te versterken is dringend behoefte aan meer en geschikter IT-talent. Op maandag 3 september opent de IT Campus Rotterdam haar deuren bijna zeker op de RDM-Kade.

Krachten bundelen
Ron Kooren is niet alleen voorzitter bij Albeda, maar ook voorzitter van 'Onderwijspower' van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Onderwijspower is hét platform voor onderwijs en arbeidsmarkt voor de regio Rotterdam-Rijnmond. Ron is een van de drijvende krachten achter de IT Campus Rotterdam: "De vraag naar IT-geschoold personeel in onze stad is groot. Er is een mismatch tussen vraag en aanbod. Deze mismatch is zowel kwalitatief als kwantitatief: er zijn meer vacatures dan arbeidskrachten en de studenten die uitstromen voldoen vaak niet aan de specifieke eisen van het bedrijfsleven. Doel op de lange termijn is een verdubbeling van het aantal afgestudeerde studenten: van 4000 naar 8000. Het is hoog tijd voor actie, samenwerking en krachtenbundeling. De IT Campus Rotterdam is een initiatief waar we de komende jaren onze schouders onder gaan zetten. Op zo'n dag als vandaag in het Schielandshuis bruist het van de energie bij alle betrokkenen: ideeën worden gedeeld en met concrete afspraken bouwen we gezamenlijk verder aan dit programma voor de stad."

Katalysator
Op de IT Campus Rotterdam gaan onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken aan huidig en toekomstig talent. Vraag en aanbod komen er bij elkaar met opleidingen voor iedereen. Ron vervolgt: "De IT Campus Rotterdam is dé katalysator voor deze samenwerking. De Campus richt zich niet alleen op een hogere instroom en nieuwe opleidingen, maar moet ook als vliegwiel fungeren voor nieuwe oplossingsrichtingen en netwerken." Luc Gimbrère, directeur van het Rotterdamse IT-bedrijf Betabit, zet enthousiast zijn handtekening op het symbolische convenant: "Wij werken mee aan de ambitie om alle 50.000 kinderen in het primair onderwijs programmeerlessen te geven. De po-besturen hebben ons met open armen ontvangen. Ook denken we mee hoe we effectiever kunnen werven en meer meisjes kunnen bereiken. We bieden studenten in het mbo en hbo-stages en projecten aan. Doorlopende leerlijnen, AD-trajecten en het aantrekken van startups zijn voorbeelden van thema's die we met alle betrokkenen beetpakken. Met elkaar op zoek gaan naar oplossingen werkt enorm inspirerend." Henk de Bruijn, manager sociale infrastructuur bij Havenbedrijf Rotterdam vult aan: " IT moet een onderdeel van alle vakken worden in het mbo en hbo. IT koppelen aan maintenance en techniek-opleidingen is zeer gewenst. Acties die bijdragen aan kwalitatief goed opgeleide mensen, ook voor de haven. De komst van de Campus is de start van een proces waar we vanuit het Havenbedrijf graag een bijdrage aan blijven leveren."

Tot slot
Wil je meer weten over de IT Campus Rotterdam, ben je benieuwd wie de koplopers zijn of heb je een idee dat je graag wil delen? Mail dan naar Matthijs Jaspers, de projectleider van de IT Campus Rotterdam. E-mail: matthijs.jaspers@code-rotterdam.nl

Meer informatie VNO-NCW regio Rotterdam: Tessa Langerijs​

Regionieuws
Suggesties voor het nieuwe College van B&W

​Suggesties voor het nieuwe College van B&W. Gezamenlijke blog van Ron Bormans, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Rotterdam en Kristel Baele, voorzitter College van Bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam.

lees meer
Woensdag 13 Juni 2018

​​Suggesties voor het nieuwe College van B&W. Gezamenlijke blog van Ron Bormans, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Rotterdam en Kristel Baele, voorzitter College van Bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam.
Lees meer

Regionieuws
Rotterdam zet hoog in op komst IT-campus

​Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam is hét platform voor onderwijs en arbeidsmarkt voor de regio Rotterdam-Rijnmond. De aftrap ervan was op Valentijnsdag 14 februari. De komst van een IT-Campus heeft hoogste prioriteit.

lees meer
Maandag 19 Februari 2018

Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam is hét platform voor onderwijs en arbeidsmarkt voor de regio Rotterdam-Rijnmond. De aftrap ervan was op Valentijnsdag 14 februari. De komst van een IT-Campus heeft hoogste prioriteit.

Van Grieken Tekst/ Merijn van Grieken

Het Valentijnsfeestje van de aftrap van Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam op de RDM Campus is in volle gang als wordt gesproken over de komst van de IT-Campus, een van de belangrijkste onderwerpen die het platform bij de horens vat. Op de IT-Campus, die opent in augustus 2018, gaan onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken aan huidig en toekomstig talent. Vraag en aanbod komen er bij elkaar met opleidingen voor iedereen. Het is start van een programma voor de stad, digitalisering raakt namelijk alles en iedereen.

Programmeerlessen
De komst van de IT-Campus moet het aantal studenten op computer gerelateerde opleidingen in Rotterdam verdubbelen van 4.000 naar 8.000. Jaarlijks moeten 1.500 tot 2.000 studenten afstuderen. Met de gedachte jong geleerd oud gedaan, is het ook de ambitie om alle 50.000 kinderen in het primair onderwijs programmeerlessen te geven. De grote schoolbesturen, goed voor 186 basisscholen, doen mee.

‘Het was hoog tijd voor gezamenlijke actie. De vraag naar goed IT-personeel en de behoefte aan IT-kennis is groot, zowel bij werkgevers als bij het onderwijs. Vandaar de krachtenbundeling. Rotterdam loopt achter en dreigt de boot definitief te missen’, zegt Ron Kooren, voorzitter van Onderwijspower, voorzitter van Albeda en drijvende kracht achter de IT-Campus.

Schreeuwend tekort
Zo heeft Luc Gimbrère, directeur van het Rotterdamse maakbedrijf Betabit en ambassadeur van de IT-Campus, de grootste moeite goede medewerkers te vinden. Zijn bedrijf telt inmiddels 250 man. ‘We krijgen onze vacatures lastig gevuld. De IT-Campus draagt bij aan gezonde digitale skills voor de arbeidsmarkt van morgen.’
Ook Ludo Baauw van het Rotterdamse bedrijf Intermax staat te springen om goede IT’ers. ‘Over vier jaar kunnen we pas oogsten, terwijl het tekort nu schreeuwend is.’ Beide ondernemers zijn blij met de komst IT-Campus in Rotterdam.

Groots denken
Maar is het allemaal niet te laat? ‘Nee, zeker niet’, zegt Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam tijdens het rondetafelgesprek onder leiding van Tanja Jadnajansing van Albeda met onder meer Marieke Dekker, Executive Director VodafoneZiggo en de zes studenten.
Bormans levert jaarlijks tussen de 400 à 500 ICT-studenten per jaar af. ‘Dat is niet genoeg en na hun studie pakken ze de trein naar de creatieve ICT-gerelateerde industrie in Amsterdam en Utrecht. Om studenten te behouden moeten we in de overtreffende trap denken. De campus gaan Rotterdam de noodzakelijke boost geven.’
Voor de huidige studenten ziet de start van hun carrière er rooskleurig uit. Zodra ze het over hun IT-opleiding beginnen gaan de ogen glimmen. ‘Veel mensen denken dat je als IT’er de hele dag achter een scherm zit, maar dat is niet zo’, zegt de een. ‘Het is mooi om dingen te maken die het leven gemakkelijker maken. Met de campus kunnen we straks nog mooiere producten op de markt zetten’, zegt een ander.

Fotoreportage

8f9c8d6c-f568-4c89-aace-83da08ccdf06
Agenda
Er zijn nog geen bijeenkomsten bekend voor deze regio.