Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Onderwijspower  >  

Skip Navigation LinksOnderwijspower

Doelgroep Onderwijs

​Vraagstukken op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt zijn uiterst relevant voor VNO-NCW en haar leden. Het thema onderwijs-arbeidsmarkt verdient een positieve en gezamenlijke aanpak van werkgevers, onderwijs en overheid.

Regionieuws
Rotterdam zet hoog in op komst IT-campus

​Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam is hét platform voor onderwijs en arbeidsmarkt voor de regio Rotterdam-Rijnmond. De aftrap ervan was op Valentijnsdag 14 februari. De komst van een IT-Campus heeft hoogste prioriteit.

lees meer
Maandag 19 Februari 2018

Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam is hét platform voor onderwijs en arbeidsmarkt voor de regio Rotterdam-Rijnmond. De aftrap ervan was op Valentijnsdag 14 februari. De komst van een IT-Campus heeft hoogste prioriteit.

Van Grieken Tekst/ Merijn van Grieken

Het Valentijnsfeestje van de aftrap van Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam op de RDM Campus is in volle gang als wordt gesproken over de komst van de IT-Campus, een van de belangrijkste onderwerpen die het platform bij de horens vat. Op de IT-Campus, die opent in augustus 2018, gaan onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken aan huidig en toekomstig talent. Vraag en aanbod komen er bij elkaar met opleidingen voor iedereen. Het is start van een programma voor de stad, digitalisering raakt namelijk alles en iedereen.

Programmeerlessen
De komst van de IT-Campus moet het aantal studenten op computer gerelateerde opleidingen in Rotterdam verdubbelen van 4.000 naar 8.000. Jaarlijks moeten 1.500 tot 2.000 studenten afstuderen. Met de gedachte jong geleerd oud gedaan, is het ook de ambitie om alle 50.000 kinderen in het primair onderwijs programmeerlessen te geven. De grote schoolbesturen, goed voor 186 basisscholen, doen mee.

‘Het was hoog tijd voor gezamenlijke actie. De vraag naar goed IT-personeel en de behoefte aan IT-kennis is groot, zowel bij werkgevers als bij het onderwijs. Vandaar de krachtenbundeling. Rotterdam loopt achter en dreigt de boot definitief te missen’, zegt Ron Kooren, voorzitter van Onderwijspower, voorzitter van Albeda en drijvende kracht achter de IT-Campus.

Schreeuwend tekort
Zo heeft Luc Gimbrère, directeur van het Rotterdamse maakbedrijf Betabit en ambassadeur van de IT-Campus, de grootste moeite goede medewerkers te vinden. Zijn bedrijf telt inmiddels 250 man. ‘We krijgen onze vacatures lastig gevuld. De IT-Campus draagt bij aan gezonde digitale skills voor de arbeidsmarkt van morgen.’
Ook Ludo Baauw van het Rotterdamse bedrijf Intermax staat te springen om goede IT’ers. ‘Over vier jaar kunnen we pas oogsten, terwijl het tekort nu schreeuwend is.’ Beide ondernemers zijn blij met de komst IT-Campus in Rotterdam.

Groots denken
Maar is het allemaal niet te laat? ‘Nee, zeker niet’, zegt Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam tijdens het rondetafelgesprek onder leiding van Tanja Jadnajansing van Albeda met onder meer Marieke Dekker, Executive Director VodafoneZiggo en de zes studenten.
Bormans levert jaarlijks tussen de 400 à 500 ICT-studenten per jaar af. ‘Dat is niet genoeg en na hun studie pakken ze de trein naar de creatieve ICT-gerelateerde industrie in Amsterdam en Utrecht. Om studenten te behouden moeten we in de overtreffende trap denken. De campus gaan Rotterdam de noodzakelijke boost geven.’
Voor de huidige studenten ziet de start van hun carrière er rooskleurig uit. Zodra ze het over hun IT-opleiding beginnen gaan de ogen glimmen. ‘Veel mensen denken dat je als IT’er de hele dag achter een scherm zit, maar dat is niet zo’, zegt de een. ‘Het is mooi om dingen te maken die het leven gemakkelijker maken. Met de campus kunnen we straks nog mooiere producten op de markt zetten’, zegt een ander.

Fotoreportage

Regionieuws
Feyenoord City, impact op de stad

​Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

lees meer
Donderdag 1 Februari 2018

Ruim 220 belangstellenden bij de Bouwpowerbijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam in het Feyenoord stadion. Niet verwonderlijk. Feyenoord zit in het hart van Rotterdammers. De aanwezigen zijn razend benieuwd hoe het ervoor staat met Feyenoord City.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Feyenoord City, een privaat initiatief van Stadion Feijenoord en Feyenoord Rotterdam, betreft één van de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen van Nederland met een voor Rotterdam cruciale impact in zowel ruimtelijk, economische als sociaal maatschappelijke zin.
‘Feyenoord City heeft een enorme impact op de stad’, zegt Hans van Rossum, Managing Partner at Realconomy over de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City. ‘Het gaat om enorme aantallen. Er komt 180.000 m2 wonen , zo’n 1.600 woningen, 64.000 m2 commercieel, 12.000 m2 publiek programma, 70.500 m2 nieuw stadion, 2.300 parkeerplaatsen, exclusief 1.683 woning gebonden plaatsen.’

Business case
Feyenoord City behelst drie business cases: de gebiedsontwikkeling ofwel de grondexploitatie, de ontwikkeling en bouw van het nieuw stadion en de herontwikkeling van De Kuip. ‘We beginnen met de eerste fase en beseffen ons dat het in z’n totaliteit een succes moet worden’, aldus Van Rossum.
Voor de nieuwbouw van het stadion is een aparte business case uitgewerkt; financiering, bouw en exploitatie maken er integraal deel van uit. Dat leidt tot een totaalbedrag van 392 miljoen euro. ‘We werken nu het schetsontwerp uit tot voorontwerp met het programma van 1.400 eisen in de hand’, aldus Carl Berg, directeur van het nieuwe stadion. De eerste wedstrijd wordt er naar verwachting in het seizoen 2022-2023 gespeeld.

Innovatief sportcomplex
Het wordt een multifunctioneel, meest innovatieve sportcomplex aan de Maas. Eromheen komen woningen, winkels, sportvoorzieningen, uitgaansgelegenheden en hotels. Het nieuwe stadion en de strip tot aan de Kuip moeten een bruisend deel van de stad worden. Rotterdam Zuid, een gebied met een diverse bevolking (wel 180 nationaliteiten), krijgt een ware boost.
Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord: ‘Op de vraag waarom een klein bedrijf als Feyenoord -want dat zijn wij- gaat helpen met de gebiedsontwikkeling zeg ik: Feyenoord wil bouwen aan de toekomst en voelt de verantwoordelijkheid om meer te doen dan de huidige 18 sociaaleconomische projecten. We willen de stad in beweging krijgen door een multisportclub te worden.’

Coolsingel
De Jong somt wat cijfers op over Rotterdam Zuid: 1 op 2 bewoners heeft school niet afgemaakt, 18 procent is werkloos, 1 op 5 heeft obesitas en 60 procent van de kinderen zit niet op een sport. ‘Het treft mij nog het meest dat bijna alle leerlingen in groep 8 een leerachterstand hebben van 2 jaar ten opzichte van de rest van Nederland’, zegt De Jong.
Maar de sociaal-maatschappelijke component is niet de enige reden voor Feyenoord om ervoor te gaan. ‘We willen structureel beter voetballen. Een keer in de 18 jaar een titel is karig voor een topsportclub. We hebben na Ajax en PSV de derde voetbalbegroting van Nederland. Degene met de hoogste begroting heeft meer kans succes. En we willen vaker op de Coolsingel staan. Zo simpel is het.’

Fotoreportage

Presentatie

Regionieuws
Manifest: Next level Rotterdam

​Tijdens de Eindejaarsbijeenkomst in het stadhuis presenteerde VNO-NCW Regio Rotterdam in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezing het manifest voor de economie van Rotterdam: Next level Rotterdam.

lees meer
Dinsdag 19 December 2017

​Tijdens de Eindejaarsbijeenkomst in het stadhuis presenteerde VNO-NCW Regio Rotterdam in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezing het manifest voor de economie van Rotterdam: Next level Rotterdam.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

In Rotterdam gebeurt het. Hier moet je zijn. Hier begint de toekomst. ‘Vriend en vijand zijn het erover eens dat Rotterdam een schwung, een vibe, te pakken heeft die aanstekelijk is en dat merken ze tot ver over de grens’, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb in de Burgerzaal. Hij zou ‘de halve wereld’ kunnen afreizen om ‘het verhaal van Rotterdam’ te vertellen.

Enorm potentieel
Wat is dat verhaal? De toekomst van de stad zoals Aboutaleb hem ziet, is vergelijkbaar met de visie van VNO-NCW Regio Rotterdam: De regio is een ondernemend internationaal gebied met een enorm potentieel. ‘Om ook in de next economy een voortrekkersrol te spelen kunnen de ambities in onderwijs en aansluiting op de arbeidsmarkt en het leefklimaat niet groot genoeg zijn’, zegt Diederik van Dommelen, voorzitter van VNO-NCW Rotterdam die het manifest presenteerde.

Flow vasthouden
VNO-NCW roept het nieuwe college op om in haar beleid en besluiten de komende jaren alles te doen om ‘de flow vast te houden’ en ‘in te zetten op nieuwe ontwikkelingen’. De noodzaak tot transitie naar de next economy - waar Aboutaleb in zijn toespraak ook op hamert en van droomt - en de gunstige economische omstandigheden maken dit hét moment voor Rotterdam om serieus te investeren in IT Onderwijs (in augustus 2018 wordt de IT Campus geopend), ambitieus bouwen, slimme zorg, cultuur overal, duurzaam bereikbaar, circulaire economie en urban food.

Verbinden en verdichten
‘We willen alles en iedereen met elkaar verbinden. Verdichten is een belangrijke term voor de toekomst van de stad. Het betekent leefbaarheid en prettig wonen en economische kansen in één’, aldus Van Dommelen. De overheid zou een faciliterende en stimulerende rol moeten pakken en zich richten op de zeven punten, vindt VNO-NCW Regio Rotterdam.

‘Ik heb geen glazen bol, maar dromen mag altijd. En naast het hopen kun je plannen. Aan het einde van de optelsom van hopen, plannen en je best doen, kom je weer een stapje verder voor de stad’, zegt Aboutaleb.

De Nieuwe Held 2017: Beequip
Niet eerder schreef oprichter Joris Linders zijn startup Beequip zich in voor een wedstrijd. ‘En bij de eerste inschrijving is het meteen raak’, lacht Linders omringd door collega’s en zijn medestrijders Daan, Progress Biotech en Intermax.
Beequip blijkt dit jaar de Rotterdamse vernieuwer met onvervalst Rotterdams dna, vindt de jury. Het bedrijf is een nieuwe financier van zwaar materieel (equipment) voor de bouw, infra en logistieke sector. ‘Het MKB is de motor van de Nederlandse economie en zij kunnen met behulp van onze equipment leasing oplossingen echt groeien’, zegt Linders.
Met de uitreiking van de Nieuwe Heldenprijs stimuleert VNO-NCW Regio Rotterdam het innovatieve ondernemerschap. De uitverkiezing is bedoeld om succesvol ondernemerschap te belonen en zichtbaar te maken, zodat deze ondernemers anderen kunnen inspireren en motiveren met hun visie, passie en overtuiging.

Fotoreportage

75977f09-1988-44b9-b0a5-c0d0398a6e9e
Agenda
Er zijn nog geen bijeenkomsten bekend voor deze regio.