Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksStart

Netwerk Mobiliteit

Het Netwerk Mobiliteit is actief in drie regio's, Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam. Samen met werkgevers en aanbieders van mobiliteitsproducten wordt gezocht naar slimme oplossingen om de files te verminderen.​

Regionieuws
Eerste fietsaward utigereikt
Vandaag is de eerste Fietsaward overhandigd aan die organisatie die zich het meest inzet om fietsen onder medewerkers te stimuleren. Tijdens een ontbijtbijeenkomst bij de ANWB werden eerst de vier genomineerden bekendgemaakt: het Hagaziekenhuis, MN, gemeente Pijnacker-Nootdorp en Royal Lemkes.
lees meer
Maandag 8 Oktober 2018


Den Haag, 4 oktober 2018

Vandaag is de eerste Fietsaward overhandigd aan die organisatie die zich het meest inzet om fietsen onder medewerkers te stimuleren. Tijdens een ontbijtbijeenkomst bij de ANWB werden eerst de vier genomineerden bekendgemaakt: het Hagaziekenhuis, MN, gemeente Pijnacker-Nootdorp en Royal Lemkes. De gemeente Pijnacker-Nootdorp ging met de eer strijken en werd de eerste winnaar van de Fietsaward.

 

De prijs is in het leven geroepen door Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, een kennisplatform van VNO-NCW West, de MRDH, de gemeente Den Haag, TLN en evofenedex met als doel het bereikbaar houden van de regio. De prijs wordt toegekend aan die organisatie die de afgelopen jaren forse stappen heeft gezet om het fietsen door medewerkers te stimuleren.

 

De vier genomineerden waren het Haga Ziekenhuis, MN, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Royal Lemkes. Het Hagaziekenhuis zoekt continu naar mogelijkheden om het gebruik van de (e)-bike te stimuleren als alternatief voor de auto. Gezondheid en vitaliteit zijn daarbij de sleutelwoorden. Zo past fietsbeleid bij de grondbeginselen van het ziekenhuis. Twee keer per jaar geeft de 'fietsendokter' een consult, dan kunnen medewerkers hun fiets laten controleren en repareren.

 

MN (pensioenen en verzekeringen) geeft medewerkers een mooie reiskostenvergoeding die de fiets extra stimuleert ten opzichte van de auto, er zijn poolfietsen, een keer per week komt de fietsenmaker op de zaak voor reparaties en medewerkers kunnen een bijdrage (renteloze lening) krijgen voor de aanschaf van een fiets of e-bike.

 

Bij de derde genomineerde Royal Lemkes (sierteelt) staat duurzaamheid hoog op de agenda. Vandaar dat men investeert in fietsen naar het werk. Er is een ruime fiscale fietsregeling voor medewerkers, een reisvergoeding van €0,19 per km vanaf 10 km voor fietsers en e-bikers, de e-bike wordt opgeladen met de eigen groene stroom en er is een droogkast voor regen- en fietskleding, lockers en een kleedruimte.

 

Winnaar

De aanwezigen waren het meest onder de indruk van het fietsbeleid van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij kregen dan ook uit handen van de Haagse wethouder Van Asten de eerste Fietsaward van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. De gemeente Pijnacker-Nootdorp werd gekozen tot winnaar omdat zij niet alleen hun medewerkers maar ook de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in hun gemeente aanzetten tot minder, anders en schoner reizen. Ze wil daarin een voorbeeld zijn. In een intern actieplan gedragsverandering heeft het stimuleren van de fiets voor woon- werk verkeer een prominente plek. Maatregelen voor medewerkers zijn:

• Ophogen fietsregeling aanschaf fiets met fiscaal voordeel tot € 2750,
• Aanpassen en uitbreiden fietsenstalling,
• Douche- en kleedruimte met lockers,
• Zichtbare fietsenstalling voor bezoekers (voor de deur).

Inmiddels fietst al 60% van de medewerkers en de ambitie is dat aantal de komende jaren te verhogen.

 

Trotse wethouder

De wethouder Verkeer van de gemeente Pijnacker-Nootdorp Ilona Jense is trots op het winnen van de Award. "Duurzame mobiliteit is kernwaarde van de toekomst. De fietser moet voorrang krijgen. Ook als werkgever zetten we fors in op fietsen. Het gaat om vitaliteit en daar draagt fietsen aan bij. We hebben zelfs een fiets achter een bureau staan zodat je al trappend kunt werken. Door het succes van het fietsbeleid is onze fietsenstalling inmiddels overvol en daarom wordt die uitgebreid en we zetten de komende jaren in op de aanschaf van elektrische bakfietsen om ook steeds meer goederen per fiets te vervoeren," aldus wethouder Jense.

Door: Marina Meens

Regionieuws
Wethouder steekt duim omhoog voor de fietser

Fietsen kent vele voordelen: het is gezond, duurzaam en het voorkomt files en vertragingen. Op de Keltenlaan-Reuvenslaan in Voorburg werden fietsers vanmorgen ook nog eens toegejuicht door hun eigen wethouder. En daar bleef het niet bij.

lees meer
Donderdag 4 Oktober 2018

Fietsen kent vele voordelen: het is gezond, duurzaam en het voorkomt files en vertragingen. Op de Keltenlaan-Reuvenslaan in Voorburg werden fietsers vanmorgen ook nog eens toegejuicht door hun eigen wethouder. En daar bleef het niet bij.

Fietsen kan een goed alternatief zijn voor de auto in en naar de stad. Meestal worden automobilisten beloond als zij overstappen van de auto in de spits naar ander vervoer.

Fietsers die vanmorgen op de Keltenlaan-Reuvenslaan reden, kregen een aangename verrassing: als blijk van waardering werden zij toegejuicht en kregen zij een Duim Omhoog van wethouder Astrid van Eekelen, die verkeer, vervoer, milieu en duurzaamheid in haar portefeuille heeft. En daar bleef het niet bij. Om de fietsers extra te belonen deelde zij appels uit.

 

"We stimuleren dat mensen de fiets pakken. Dat verdient een duim omhoog. Fietsen is gezond en goed voor het milieu. We investeren in veilig fietsen, vooral rond scholen, en in goede fietsvoorzieningen, zoals fietspaden en stallingen", aldus wethouder Van Eekelen.

 

Bereikbare regio

De actie is geïnitieerd door Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, een samenwerkingsplatform van VNO-NCW West, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemeente Den Haag, TLN en evofenedex met als doel het bereikbaar houden van de regio. De Ga3.0 actie Duim Omhoog voor de fietser is een van de acties van het platform. En de fietsers? Die vinden het geweldig! De meesten steken op hun beurt weer hun duim omhoog voor de actie.

 

Probeer een e-bike

Voor automobilisten die wel eens gedacht hebben aan een andere en duurzame manier van reizen of die fitter willen worden, is er de Ga3.0 actie Probeer een e-bike. Dan kun je een week lang ervaren hoe het is om met de elektrische fiets naar het werk te gaan. Met zo'n e-bike moet je wel zelf trappen maar heb je als het ware toch altijd de wind in je rug. En dat is mooi meegenomen. Deze actie loopt tot december. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Kijk op www.ga3punt0.nl

 

Uitreiking eerste Fietsaward

Op donderdag 4 oktober wordt de eerste Fietsaward uitgereikt. Deze wordt toegekend aan die organisatie die de afgelopen jaren forse stappen heeft gezet om het fietsen door medewerkers te stimuleren.

Marina Meens

Regionieuws
Meer dan 12.000 auto’s uit spits

Ook in 2018 is het projectteam van bereikbaar Haaglanden en Rijnland weer volop aan de slag gegaan om mobiliteit van werkgevers te verbeteren, belangrijkste doelen waren hierin de stijging van het aantal partners naar ruim honderd en het behaalde aantal van meer dan 12500 spitsmijdingen.

lees meer
Woensdag 3 Oktober 2018

Ook in 2018 is het projectteam van bereikbaar Haaglanden en Rijnland weer volop aan de slag gegaan om mobiliteit van werkgevers te verbeteren, belangrijkste doelen waren hierin de stijging van het aantal partners naar ruim honderd en het behaalde aantal van meer dan 12500 spitsmijdingen.

Met de juiste tools blijken bedrijven in staat om buiten de spits te reizen en zo hun bereikbaarheid te vergroten. Dit bleek erg succesvol want er zijn maar liefst 12.000 spitsmijdingen gerealiseerd in de regio Haaglanden en Rijnland.Ook de logistieke projecten en deelnemers van e-bike pools waren belangrijke focuspunten.

Samen met bedrijven
Onze mobiliteitsmakelaars hebben dit jaar veel bedrijfsbezoeken gedaan om samen met bedrijven uit te vinden hoe ze de mobiliteit en de vitaliteit van hun medewerkers kunnen verbeteren. Door middel van een ‘quick scan’ wordt gekeken hoe de situatie is en wat er op korte en op lange termijn kan worden verbeterd. Zo worden probeerpassen voor het openbaar vervoer verstrekt,  park & bike fietsen gehuurd of e-bikes geleend. Kortom, een passende oplossing voor elk mobiliteitsvraagstuk. Ook zetten de makelaars in op de lange termijn met blijvende contacten en bijeenkomsten waar mobiliteit in een bredere context wordt besproken. Een goed voorbeeld van een geslaagd project is bij het Haaglanden Medisch Centrum, een medewerker geeft hier aan: ‘Als collega’s nog in de file staan om de stad uit te komen, ben ik met mijn e-bike al thuis’. 

Logistiek
Logistiek wordt vaak onderschat als het gaat om duurzaamheidsdoelstellingen, mensen weten niet dat logistiek in de top vijf vervuilendste vervoerbewegingen van een stad als Den Haag staat. Om klimaatdoelstellingen te halen en het leefklimaat te verbeteren wordt daarom ingezet op slimme logistiek en zero-emissie vervoer. Hierbij worden weer passende oplossingen gekozen om zonder uitstoot en buiten de spits te kunnen bezorgen.

De toekomst
Hoewel met deze projecten vele doelen zijn behaald, is het werk zeker nog niet gedaan, Zuid-Holland krijgt er 200.000 woningen bij en dat biedt uitdagingen voor de toekomst. We moeten daarom blijven inzetten op vernieuwende mobiliteit en durven om stappen te nemen om bereikbaar te blijven.

Lees hier meer