Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksIndustrie Netwerk

Steun voor maakindustrie

​VNO-NCW West de belangen van de maakindustrie beter behartigen op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Een duurzame industrie is een belangrijke pijler onder onze economie.

Regionieuws
Groei- versnelling regio Rotterdam

Cambridge Innovation Center, Venture Café Rotterdam, General Electric en VNO-NCW Regio Rotterdam gaan gezamenlijk een enorme impuls geven aan een door
innovatie gedreven ecosysteem in de regio Rotterdam.

lees meer
Donderdag 24 Maart 2016

Persbericht

Rotterdam, 23 maart 2016

Groeiversnelling regio Rotterdam door samenwerking
VNO-NCW, General Electric, CIC en Venture Café Rotterdam

Cambridge Innovation Center, Venture Café Rotterdam, General Electric en VNO-NCW Regio Rotterdam gaan gezamenlijk een enorme impuls geven aan een door innovatie gedreven ecosysteem in de regio Rotterdam. De kracht van de samenwerking zit in de koppeling tussen startups, investeerders, ondernemingen, creatieve industrie en kennisinstellingen.

Sneller innoveren in de regio Rotterdam wordt mogelijk door de werelden van startups en scale-ups te verbinden met de wereld van bestaande ondernemers.
De expertise en het netwerk van de betrokken partijen bieden een unieke mogelijkheid tot het creëren van een duurzaam, uitnodigend en aantrekkelijk innovatief ecosysteem in de regio Rotterdam.

"Met deze samenwerking brengen wij een verbinding tot stand tussen de ervaring van de gevestigde economie en de innovatiekracht van de startups/scale-ups, een verbinding die we ook met 'de Nieuwe Helden-verkiezing' mogelijk maken", stelt Diederik van Dommelen, voorzitter van VNO-NCW Regio Rotterdam.

CIC
CIC is in 1999 opgericht in Cambridge en Boston. Sindsdien heeft CIC ‘s werelds sterkst ontwikkeld ecosysteem van innovatieve bedrijven met 1000 startups en 7,2 miljard dollar aan venture capital. Bovendien biedt het huisvesting voor deze startups bij eenderde van ‘s werelds meest innovatieve bedrijven, zoals Google, General Electric, Amazon, Apple en Microsoft. CIC Rotterdam in het Groothandelsgebouw biedt een werkomgeving die ondernemers in staat stelt om snel te groeien, omdat zij direct kunnen tappen uit het actieve wereldwijde netwerk van startups, investeerders, ondernemingen en nieuw
talent.

Met de komst van CIC is ook de stichting Venture Café opgericht. Venture Café bouwt en versterkt bestaande innovatienetwerken door het aanbieden van een fysieke ontmoetingsplek, programmering gericht op innovatie en samenwerking met partners op internationale groeiversnelling.

Regionieuws
Innoveren in ecosystemen

​“Wij zetten technologie om in oplossingen en innovaties.” Bij de technologische multinational 3M bespreken ondernemers van het Industrie Netwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam de wereld van morgen, waar innovatie, industrie en duurzaamheid hand in hand gaan.

lees meer
3 Maart 2016

​“Wij zetten technologie om in oplossingen en innovaties.” Bij de technologische multinational 3M bespreken ondernemers van het Industrie Netwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam de wereld van morgen, waar innovatie, industrie en duurzaamheid hand in hand gaan. Illustratief toont startup Nerdalize dat een simpel idee revolutionaire gevolgen kunnen hebben voor ons energieverbruik.

Door Pieter van der Meulen

Bij 3M zit innovatie in het DNA. In 1902 is het bedrijf in de Verenigde Staten opgericht en inmiddels is het gevestigd in meer dan 70 landen, heeft het 90.000 medewerkers en wereldwijd een omzet van 32 biljoen dollar. “In het dagelijks leven ben je zelden drie meter verwijderd van een 3M-product,” vertelt Marina Fernhout-Mollemans, de nieuwe managing director van 3M Benelux en gastvrouw van de bijeenkomst. In de Delftse vestiging van 3M op het sciencepark Technopolis wordt op 1 maart 2016 voor ondernemers uit de regio de filosofie en toekomstvisie van het bedrijf uit de doeken gedaan. Mathijs de Meijer vertelt over zijn startup Nerdalize, die een huiskamerradiator heeft ontwikkeld die verwarmd wordt door een computerserver.

Cultuur van innovatie
“Het is essentieel dat we blijven innoveren. Het gevaar om de ‘next Kodak’ te worden, ligt altijd op de loer.” Research & Development Manager van 3M Benelux Hans Vlaminck bewaakt met overtuiging de innovatieve cultuur binnen het bedrijf. “Onze producten zijn vernieuwend, maar om dat zo te houden, moeten al onze medewerkers een innovatieve manier van denken hebben. Om dit te stimuleren werken we met het ‘15% free time’-principe. Werknemers mogen vijftien procent van hun tijd besteden aan een project waarin zij geloven, zelfs als hun meerdere er niet in gelooft. Daarbij mogen ze alle middelen van 3M gebruiken. Uit deze projecten zijn al verschillende innovaties voortgekomen, zo ook Nerdalize. Wij identificeren megatrends in de maatschappij, momenteel staan zorg voor het milieu en duurzaamheid bij alle projecten hoog in het vaandel. Duurzaamheid is het sleutelwoord, ook sociale duurzaamheid.” Om duurzaamheid te waarborgen kent 3M een eigen afdeling die toeziet op verdere implementatie van circulair zakendoen. Eric Verhimst is Business Leader Industrial Business Group 3M Benelux. “We kijken bij onze industriële tak steeds meer naar duurzame chemicaliën. Het reduceren van energieverbruik begint bij onze fabrieken, daarvoor hebben we een speciaal team in het leven geroepen.”

Nerdalize
“Wij zoeken constant naar samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld met de TU Delft en de studenten,” zegt Vlaminck. De samenwerking met Nerdalize is een toonbeeld van de toekomst zoals 3M die voor zich ziet. “Nerdalize is innovatief, duurzaam en speelt in op een megatrend. Wat wil je nog meer?” Medebedenker Mathijs de Meijer vertelt dat het idee voor Nerdalize ontstond toen de verwarming het niet deed bij hem thuis en hij en zijn huisgenoten onder de deken verschalkten, met de warmte die van een laptop kwam. “Waarom zou dat niet op grote schaal kunnen?” vraagt De Meijer zich af. “De rekenkracht, die voortkomt uit ons particuliere en zakelijke internetgebruik neemt elk jaar gigantisch toe en produceert zeer veel warmte. Nu staan servers in grote datacentra, die verschrikkelijk inefficiënt zijn. De warmte die door de servers wordt geproduceerd wordt naar buiten afgevoerd. Er zijn zelfs airco’s en koelingssystemen nodig om de warmte te controleren. Het idee van Nerdalize is om servers niet in datacentra, maar in huizen te plaatsen. Dan kunnen huizen en het tapwater gratis worden verwarmd door de servers. Wij verhuren de servers aan klanten die dataopslag willen. Zij kunnen hun data dertig tot vijftig procent goedkoper opslaan dan waar dan ook. We hebben net een succesvolle pilot gedraaid en worden nu overladen met geïnteresseerden. 3M heeft ons enorm geholpen met de ontwikkeling, zonder hen waren we niet gekomen waar we nu zijn.”

Lees hier meer informatie over Nerdalize
Bezoek de website van Nerdalize

Bekijk hier de fotoreportage