Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksNetwerk Groene Groeiers

Groene Groeiers

​Het netwerk Groene Groeiers verenigt ondernemers die met een groene dienst of groen product in hoog tempo de markt veroveren.

Regionieuws
Nederland zonneland

​Nederland hoort bij de zes grootste Europese markten op het gebied van zonne-energie. De Europese zonnemarkt groeit en dat blijkt vooral goed nieuws voor Rotterdam. REC Group, het grootste bedrijf in zonnepanelen in Europa, heeft het distributiecentrum gevestigd in Rotterdam.​

lees meer
Woensdag 8 Augustus 2018

​In 2018 kan Nederland zich ontwikkelen tot een markt van meer dan 1 GigaWatt (GW) aan nieuwe projecten voor zonne-energie. Dat zegt Ivano Zanni, ondervoorzitter voor de zone Europa, Afrika en Midden-Oosten bij de Noorse fabrikant van zonnepanelen REC Group.

“Het voorbije jaar is de Europese markt weer gegroeid, met groepsaankopen en autoconsumptie als sterkste motoren,” aldus Zanni. “We schatten dat dit jaar goed zal zijn voor 11 GW aan extra capaciteit en 2019 zelfs voor 16 GW. Dat komt neer op een groeiritme van 45%. Om de Europese doelstelling voor 2030 (32% zonne-energie) te realiseren moeten we ongeveer het aantal nieuwe installaties tijdens het jaar 2017 verdubbelen.”

Volgens Zanni zullen de zes grootste Europese zonnelanden –Duitsland, Frankrijk, Italië, Turkije, Spanje en Nederland– in 2018 samen goed zijn voor 7 GW extra opgestelde productiecapaciteit.

De Spaanse markt zal een boost krijgen door de geplande aanbesteding van zonneprojecten uitgeschreven door de overheid. De winnaars moeten dan voor 2020 voor 3,6 GW krachtcentrales op zonne-energie bouwen. Er is ook sprake van het schrappen van de bestaande Spaanse ‘zonnetaks.’ Dit kan de huishoudelijke markt aanzwengelen.

“In Italië verwachten we eveneens een groei van de huishoudelijke markt, maar ook een toename van grote installaties, via publieke-private samenwerkingsprojecten. In Frankrijk ondervond onze eigen afzet een behoorlijke boost door het verwerven van het Certisolis-certificaat voor ons Twinpeak 2-paneel. De ecologische voetafdruk van de productie zelf en het transport van zonnepanelen is in Frankrijk –en in sommige andere landen– een thema dat zwaar doorweegt.”

Rotterdam
In Nederland draagt de uitbouw van grote zonneweiden de groei van de PV-markt. De groei van de Europese markt als geheel is er ook goed nieuws voor Rotterdam. REC Group, dat zijn zonnepanelen laat maken in Singapore, heeft er zijn Europese distributiecentrum ondergebracht.

België
De Belgische markt is kleiner, maar veert weer op. “België was één van de eerste landen waar de overheid de plaatsing van zonne-installaties fors ondersteunde,” legt Zanni uit. “Toen die steun wegviel kreeg de markt er een serieuze opdoffer. Intussen wordt de regelgeving er weer voordeliger. Dat beïnvloedt de verkoop.”

Prijzenslag
Zanni vermoedt dat de prijsdaling van zonnepanelen ongeveer zijn limiet heeft bereikt. “We zijn nu aanbeland op een punt waarbij de prijs van de panelen zelf slechts een fractie bedraagt van die van de installatie. De arbeidsuren voor het ontwerpen en plaatsen van de installaties, staanders en ballasten voor platte daken, transport wegen zwaar door. En die kosten zijn dezelfde voor goedkope Chinese panelen als voor kwaliteitsmerken.”

Zanni verwacht dat de kwaliteitsmerken zich zullen handhaven. “Individuele gebruikers kijken almaar meer naar kwaliteit. Ze willen zonnepanelen die hen na plaatsing zo weinig mogelijk zorgen zullen opleveren. De waarborgperiode is dan ook belangrijk. Industriële afnemers kijken niet naar de absolute prijs, maar naar de verhouding van de prijs tot de efficiëntie, in de vorm van geproduceerde energie.”


bron: FluxEnergie.nl 

Regionieuws
Haal meer waarde uit reststromen!

​Doe mee aan een pilot circulaire economie van Cirkellab in de IJmond. Namens het Bestuurplatform Noordzeekanaalgebied wordt in kaart gebracht welke materiaalstromen economische kansen bieden en hoe deze in gang kunnen worden gezet. Gezocht wordt naar andere bedrijven die mee willen doen. 

lees meer
Donderdag 26 Juli 2018

Cirkellab voert namens het Bestuursplatform Noordzeekanaalgebied, ondersteund door de OV IJmond en Greenbiz IJmond, een pilot circulaire economie uit op een aantal bedrijventerreinen in de IJmond. Het doel is om praktische kansen vanuit een economisch verdienmodel in beeld te brengen en die vooral ook in gang te zetten. Na tientallen bedrijven gesproken te hebben, zijn de eerste materiaalstromen gekozen om daar verdere stappen in te nemen. Cirkellab roept ook andere bedrijven in de IJmond op mee te doen. Van vrachtwagenbanden tot aan smeermiddelen…

Uit gesprekken met bedrijven blijkt dat de volgende materiaalstromen kansen bieden: vrachtwagenbanden, papier(slib), plastic en koel- en smeermiddelen. Jeroen Put van Cirkellab: "Of een materiaalstroom echt 'kansrijk' is om daar economisch én ecologisch gewin mee te realiseren, hangt af van een aantal factoren. Niet alleen het beschikbare volume speelt mee, ook de motivatie en behoefte van de ondernemer wordt meegenomen. Gebeurt al iets met een specifieke stroom, is de beschikbare technologie in staat om tot hoogwaardige, circulaire oplossingen te komen, welke kansen biedt het voor de regionale economie en wat zijn de verdere specificaties van de materiaalstroom? Allemaal factoren die bepalen of daadwerkelijk een match kan worden gemaakt tussen bedrijven.

Concretiseren
In het geval van vrachtwagenbanden wordt bijvoorbeeld gekeken of (meer) gebruikte banden zorgvuldig opgeknapt en opgepoetst kunnen worden voor hergebruik. Of, als dat niet meer mogelijk is, te komen tot zuivere stromen. Dat betekent dat de verschillende materialen uit de band worden gescheiden. Ditzelfde proces geldt voor koel- en smeermiddelen. Voor plastic zijn er goede mogelijkheden om te komen tot een regionale kunststofketen. In deze keten kunnen de partijen moderne technieken inzetten als 3d printen om plastic afval om te zetten in nieuwe, waardevolle producten. Ook kijkt een aantal partijen of het mogelijk is op innovatieve en energiezuinige wijze papier te drogen. Er is interesse in een techniek om mineralen te halen uit papierslib en daar vulstof van te maken voor bijvoorbeeld papier, plastic en verf en van de vezels bio-olie te maken. Om deze vraagstukken verder te concretiseren wordt de komende maanden een aantal 'ronde tafels' georganiseerd met relevante partijen. Daarnaast worden testen gedaan en gewerkt aan een sluitende businesscase. De pilot wordt naar verwachting binnen een kwartaal afgerond.

Meer informatie of ook meedoen?
Bedrijven in de IJmond die stroom over of nodig hebben, of een beschikbare techniek in huis hebben voor (hoogwaardig) hergebruik, refurbishing of recycling voor de stromen vrachtwagenbanden, papier(slib), plastic of koel- en smeermiddelen, kunnen contact opnemen met Thirza Monster via thirza@cirkellab,nl of 06-28446512

Bestuursplatform
In dit platform zijn vertegenwoordigd: de gemeenten Velsen, Beverwijk, Zaanstad, Amsterdam en Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Tata Steel, Zeehaven IJmuiden, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam, het Rijk en de Provincie Noord-Holland.​

Regionieuws
Bouw circulaire regio

​VNO-NCW West tekent intentieovereenkomst voor  bouw grootste circulaire regio.

lees meer
Maandag 2 Juli 2018

​VNO-NCW West tekent intentieovereenkomst voor  bouw grootste circulaire regio.
Lees meer

ccc6cfe1-c9aa-48b0-93fc-4930865f7b95

 

VNO_NCW GroeneGroeiers_banner_vierkant 200.jpg

 

180508 Lokale overheid 2.jpg

 Partners

 Video

Bekijk de kracht van ons netwerk