Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksNetwerk Groene Groeiers

Groene Groeiers

​Het netwerk Groene Groeiers verenigt ondernemers die met een groene dienst of groen product in hoog tempo de markt veroveren.

Regionieuws
Leden willen met Vion sector verduurzamen

​Aan de oproep van vleesverwerker Vion om samen de vleessector duurzamer te maken gaven 18 ondernemers gehoor met concrete voorstellen. Het enthousiasme tijdens de derde matchmaking-bijeenkomst van het VNO-NCW-netwerk Groene Groeiers was groot.

lees meer
Vrijdag 15 Juni 2018

Leden willen met Vion sector verduurzamen

Aan de oproep van vleesverwerker Vion om samen de vleessector duurzamer te maken gaven 18 ondernemers (30%) gehoor met concrete voorstellen. Het enthousiasme tijdens de derde matchmaking- bijeenkomst van het VNO-NCW-netwerk Groene Groeiers was groot.

Door Andries Ravesloot

"Ik heb begrepen dat Vion een game changer wil zijn", zegt Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, die traditiegetrouw de openingstoespraak houdt op de derde landelijke Groene Groeiers-bijeenkomst op 14 juni bij Vion in Boxtel. "De Nederlandse vleessector is een efficiënte, professionele organisatie met een relatief kleine CO2 – footprint. Het is goed dat Vion het initiatief neemt om samen met ondernemers in de keten en uit andere sectoren die footprint verder te verkleinen."
Vion is een grote speler in Nederland en Duitsland die daardoor een regierol in de vleesketen op zich kan nemen. Het bedrijf verwerkt varkens- en rundvlees tot onder meer worsten, boterhamvlees en gehakt, is goed voor 5 miljard euro productiewaarde (de helft van de totale vleessector in Nederland) en geeft aan maar liefst 12.000 mensen werk.
"Het huidige kabinet is veel ambitieuzer dan de doelstellingen die zijn geformuleerd in het Parijs-akkoord", vervolgt De Boer. "Wiebes heeft klimaattafels per sector geïnstalleerd om problemen aan te kaarten. Maar we zijn gekke Henkie niet . Als de wereld armer wordt, worden wij armer. Het moet zo ingericht worden dat de economische basis blijft bestaan. Mensen moeten ook werken. Met name de groene beweging beweert dat Nederland de grootste smeerpijp is maar Nederland is verantwoordelijk voor slechts 0,3 procent van de CO2 –uitstoot wereldwijd. Als je hier alles gaat sluiten, nemen de milieuvervuilende landen de productie over, dat moeten we niet willen. Uiteindelijk moet in Brussel op Europees vlak iets gebeuren. VNO-NCW doet dit vanuit haar lobby. Zoals gezegd zijn initiatieven voor verduurzaming van private partners ook cruciaal. De regionale verenigingen van VNO-NCW faciliteren dat door partijen bij elkaar te brengen via het netwerk Groene Groeiers, zoals we hier zitten bij Vion."

Frans Stortelder, COO van Vion, voelt de maatschappelijke druk. "We vervoeren  300.000 varkens per week. Dat komt neer op een vrachtwagen per minuut. We bedienen 100 miljoen mensen per dag, wereldwijd. In termen van banken zijn we een systeemspeler. Centraal bij ons staan voedselveiligheid, dierenwelzijn en transparantie over wat je doet, ook op milieugebied. We zijn met de Nederlandse varkenshouderij toonaangevend in de wereld." Stortelder laat enkele indrukwekkende cijfers zien: de ammoniakuitstoot is in de afgelopen 25 jaar met 80 procent afgenomen, de uitstoot van fijnstof met 62 procent. Meer dan helft van het veevoer bestaat uit reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Maar hij wil verder gaan. "Wie wil met ons de vleesketen verder verduurzamen?", vraagt hij aan de ondernemers in de zaal. Zijn er ondernemers in de regio met bijproducten voor het veevoer, zoals aardappelschillen, fruitafval op bierbostel? Zijn er ondernemers die varkensstallen kunnen verduurzamen? Ondernemers die oplossingen hebben voor de mestproblematiek?
Stortelders oproep vindt gehoor: 18 van de 60 ondernemers komen met concrete voorstellen, waaronder een veevoederproducent, een cateraar en een ict-bedrijf. Na afloop van de bijeenkomst laten zij hun visitekaartje achter in een kartonnen varken. Vion zal vervolgbijeenkomsten met hen organiseren.

Fotoreportage
Persbericht

Onderzoek milieuimpact varkenshouderij
Bert Urlings, directeur kwaliteit Vion, presenteerde op 14 juni een onderzoek naar de milieuimpact van de Nederlandse varkenshouderij. Dit onderzoek is op te vragen bij Vion, nancy.aschman@vionfood.com

 

Word Groene Groeiers!
Ben je ondernemer en lid van VNO-NCW (regionale of brancheorganisatie) en wil je samen met andere ondernemers investeren in circulaire business cases, energietransitie en biodiversiteit? Meld je dan aan als groene groeier op www.groenegroeiers.nl

Regionieuws
Tango

​“Het bedrijf van de toekomst is anders dan dat van nu”, zegt trendwatcher Richard van Hooijdonk tijdens de Dag van de Circulaire Ondernemer. “Mens en machine moeten samen de tango gaan dansen. In de toekomst is verandering de enige constante.”

lees meer
Vrijdag 1 Juni 2018

“Ik ben absoluut om”

“Een aantal jaar geleden dacht ik dat circulair ondernemen voor hemelbestormende idealisten was, maar ik ben absoluut om”, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. “Veel bedrijven maken er al een harde business case van.”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

Grondstoffen zijn eindig. Circulair ondernemen heeft de toekomst. Nu al zijn er bedrijven die hun productiewijze aanpassen, zodat reststoffen terug kunnen in het productieproces. Het vierde generatie familiebedrijf van Marc Houweling is daar een goed voorbeeld van. De plastic verpakkingen die het bedrijf levert aan klanten, worden leeg weer opgehaald. Vervolgens sorteert en recyclet het bedrijf ze. “Wij zijn wereldwijd de eersten die een jerrycan van plastic afval konden maken. Wij krijgen nu ook vragen vanuit het buitenland”, zegt Houweling op 29 mei tijdens de Dag van de Circulaire Ondernemer. Een initiatief van VNO-NCW Oostland en Rabobank Zuid-Holland Midden.

Koplopers als Houweling worden belemmerd door rigide wet- en regelgeving. In de lobby maakt VNO-NCW zich hard voor een klimaat waarin het gemakkelijker wordt circulair te ondernemen, belooft De Boer. Om schaal te kunnen maken, zouden reststoffen in de EU op een centrale plek bewerkt moeten worden. Hier ziet hij kansen voor Nederland. “De basis van een circulaire economie is een goede logistiek. En Nederland is dé logistieke hotspot van de wereld.”

Veranderingen managen
Gastspreker is trendwatcher en futuroloog Richard van Hooijdonk. In razend tempo schetst hij zijn beeld van de toekomst. Een tijd waarin vrijwel alles gedigitaliseerd en gerobotiseerd is. “Het bedrijf van de toekomst is anders dan dat van nu”, zegt hij. “Alle voorspellende en herhalende taken worden straks door robots uitgevoerd. Het oude systeem faalt en nieuwe partijen nemen het over. Mens en machine moeten samen de tango gaan dansen. In de toekomst is verandering de enige constante. We hebben straks mensen nodig die problemen kunnen oplossen en met elkaar kunnen schakelen. Mensen met passie, nieuwsgierigheid en veerkracht, die in staat zijn nieuwe ideeën te bedenken. Bedrijven zullen strategieën moeten ontwikkelen om veranderingen te managen en daarin zullen jong en oud moeten samenwerken. Iedere oudere bestuurder zou een 25-jarige naast zich moeten hebben.”

Bedrijven van de toekomst
Ook de jonge generatie is aanwezig. Dorus Galama van de startup van Gerrard Street vertelt hoe hij circulaire koptelefoons in de markt zet. Hij verhuurt deze voor een vast bedrag per maand en neemt kapotte producten of onderdelen weer terug. De scale-up Swapfiets is op hetzelfde principe gebaseerd. “Swapfiets heeft de fietsbeleving opnieuw uitgevonden”, zegt Marketing Manager Nadine Nooteboom. “Wij bieden een altijd werkende fiets. Bij een lekke band of een kapot licht wisselen we de fiets meteen om voor een ander exemplaar. We hebben nu ongeveer 44.000 fietsen rondrijden in 22 steden. De blauwe (voor)band is ons handelsmerk.”

Om de stap naar verduurzaming en een circulaire economie te versnellen, heeft VNO-NCW het netwerk groene groeiers opgericht. Duurzame ondernemers die willen groeien, worden binnen dit netwerk gekoppeld aan bedrijven die hen verder kunnen helpen. “We hebben nu al ruim 200 leden”, zeggen Yousef Yousef en Jolanda van Schaick. “Hoe meer ondernemers zich aanmelden, hoe meer matches we kunnen maken!”

Kijk voor meer informatie op groenegroeiers.nl

Fotoreportage
Videoimpressie

Regionieuws
Bedrijventerrein Schiebroek kán van aardgas af

​Zestig deelnemers bogen zich op 24 april over de vraag hoe ondernemers op bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam binnen drie jaar aardgasloos kunnen ondernemen. Willem de Klerk leidde namens VNO-NCW Rotterdam een gespreksgroep.

lees meer
Donderdag 26 April 2018

​Zestig deelnemers bogen zich op 24 april over de vraag hoe ondernemers op bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam binnen drie jaar aardgasloos kunnen ondernemen. Willem de Klerk leidde namens VNO-NCW Rotterdam een gespreksgroep.
Lees verder

8b23004b-a811-4742-8637-9a56517da802

 

VNO_NCW GroeneGroeiers_banner_vierkant 200.jpg

 

180508 Lokale overheid 2.jpg

 Partners

 Video

Bezoek aan HVC VNO-NCW Noordwest-Holland