Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  DGA Netwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Doelgroep DGA

​Exclusief voor directeuren-grootaandeelhouders organiseert VNO-NCW West activiteiten om:
• te sparren op gelijkwaardig niveau,
• inspiratie op te doen,
• te innoveren door ongewone samenwerking.
Ook in vertrouwen aan de Ondernemerstafels: intervisie met elkaar.


Regionieuws
Grijp die kans!

​“Kleine en grote bedrijven zouden meer en beter moeten samenwerken”, zegt gastspreker Jan Kees de Jager tijdens het ondernemersgala. “De 21ste eeuw is er een van samenwerking tussen groot en klein, dus grijp die kans!”

lees meer
Woensdag 22 November 2017

Ondernemersgala

Bitterballen van meelwormen, een slaaprobot, de auto van de toekomst. Het ondernemersgala van VNO-NCW West staat dit jaar in het teken van vernieuwend ondernemerschap: NL Next Level.
Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie
“Vandaag zijn er meer dingen anders dan anders”, zegt Norma Drost, manager van het DGA-netwerk tijdens de opening van het gala. “De kern van NL Next Level is dat Nederland voor een aantal grote uitdagingen staat op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Van ondernemers vraagt dat een andere manier van denken en doen, met aandacht voor mens en maatschappij.”

Groot en klein
Bijna vijfhonderd ondernemers komen op 17 november – de Dag van de Ondernemer – naar de Van Nellefabriek in Rotterdam. Gastspreker is Jan Kees de Jager, CFO van KPN en voormalig ondernemer en staatssecretaris van Financiën. “Kleine en grote bedrijven zouden meer en beter moeten samenwerken. Door de digitalisering en robotisering verandert het werk en gaan mensen op een andere manier samenwerken. De ontwikkelingen vragen van bedrijven dat er anders wordt omgegaan met innovatie. Startups en scale-ups zijn veel wendbaarder en hebben sneller toegang tot nieuwe kennis. Hun expertise is een mooie aanvulling op die van grote bedrijven. Dit jaar is daarom het programma COSTA gelanceerd, dat zich richt op het versterken van samenwerking tussen grote bedrijven en startups. De 21ste eeuw is er een van samenwerking tussen groot en klein, dus grijp die kans!”

Moed
“Bij Nederland hoort ‘groot denken’”, zegt Commissaris van de Koning, Jaap Smit. “De antwoorden van vandaag zijn anders dan die van gisteren of morgen. Ik prijs VNO-NCW en Hans de Boer voor het programma NL Next Level. Het is inspirerend en vraagt om moed en dapperheid. In Zuid-Holland hebben we te maken met de wet van de remmende voorsprong en dat kan hinderen. De industrie is aan vernieuwing toe en er moet veel gebeuren. Gelukkig richt ook de Provincie zich op de toekomst, op groots denken, samenwerken en elkaar de hand reiken.”

In veel opzichten is het gala ‘vernieuwend’ en ‘anders’. Op het programma staan onder meer optredens van Deborah de Groot, deelneemster van The voice of Holland, een spetterende band en Glennis Grace. In de Next Level Meetingpoints zijn innovaties van de toekomst te zien, zoals robot Pepper van de Rabobank, slaaprobot Somnox en ‘virtual reality’ met een HoloLens en een HTC5 bril. Met het viergangendiner laten top-koks ervaren wat koken van de toekomst inhoudt. Bijvoorbeeld een wortel die drie dagen bereid is en smaakt naar rookworst. Een voorgerecht dat koffie laat zien, horen, ruiken en proeven. En vele andere bijzondere gerechten, zoals Hollandse scheermessenstoof, stikstofschuimpjes en ‘coffeeshakes’. Een verrassend voorproefje op een smaakmakende toekomst!

Fotoreportage 1
Fotoreportage 2

Regionieuws
Kwaken

​“We hebben behoefte aan adelaren, die boven de economie en de problemen vliegen. In plaats daarvan geven we nu alle ruimte aan de eenden die kwaken in de vijver”, zegt Cees van der Meij tijdens een DGA-bijeenkomst bij Royal Lemkes.

lees meer
Maandag 22 Mei 2017

‘Dit kan écht niet!’

Wanneer had u voor het laatst een Popeye-moment waarop u dacht: ‘I can’t stands no more – dit kan écht niet!’? “We hebben de verkeerde mensen de rode loper gegeven, en we stonden er zelf bij”, zegt Cees van der Meij, directeur-grootaandeelhouder van Royal Lemkes. “Als DGA hebt u wat te vertellen, maar waar is uw stem?”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

“Het wordt tijd voor een langetermijnvisie”, stelt Van der Meij tijdens een bijeenkomst met een honderdtal DGA’s van VNO-NCW West. “Tegenwoordig gaat de politiek over het laatste bericht op Twitter. Niemand durft de grote problemen te benoemen. We hebben behoefte aan adelaren, die boven de economie en de problemen vliegen. In plaats daarvan geven we nu alle ruimte aan de eenden die kwaken in de vijver.”

Verschil maken
Toen zijn schoonmoeder in een verpleeghuis kwam, had Van der Meij wat hij noemt een Popeye-moment. “Het verplegend personeel doet haar uiterste best, maar krijgt te maken met targets voor het aantrekken van steunkousen en het verwisselen van luiers. De menselijke maat is totaal verdwenen. We moeten af van ingewikkelde normen en terug naar de waarden van het leven. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen goed verzorgd worden en een menswaardig bestaan hebben.” Van der Meij besloot dat het anders kan en moet. Hij kocht een villa en organiseert daar nu dagopvang voor dementerende ouderen. Door een slim businessmodel komt er genoeg geld binnen om de zorg te bekostigen. “Als DGA kunt u het verschil maken en uw ondernemerschap inzetten voor een maatschappelijk probleem. Mensen blij maken geeft zoveel meer voldoening dan een vette bankrekening.”

Bezieling
“Op de lange termijn moeten we het hebben van de familiebedrijven”, zegt ook Michiel de Haan, managing director bij Royal Lemkes. “Dat geldt zowel voor de economie als voor de maatschappij.” Hij pleit voor dienend leiderschap, bezieling en het tonen van kwetsbaarheid. Vol passie vertelt hij welke ervaringen in zijn leven hem raakten en wat zijn missie, droom en ambitie is. In ieder bedrijf waar hij leiding geeft, is het steeds zijn drijfveer anderen te inspireren. “Het thema ‘van goed naar groots’ is in elk bedrijf relevant. En daarbij doel ik niet in de eerste plaats op geld. Het gaat erom dat je groots bent voor je mensen, je klanten en de maatschappij en dat je de balans weet te vinden tussen ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’. Als DGA kun je wat nalaten aan de wereld.”

Sterkere lobby
Twee DGA’s die het verschil gaan maken, zijn Marc Houweling van Houweling Holding en Leon Hamstra van Caldera Group. Zij zijn de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van Noord- en Zuid-Holland en nemen het stokje over van Joop Saan en Hans Verkaart. De nieuwe voorzitters roepen de DGA’s op om hun verhalen uit de praktijk te delen. “Als we verschillende cases als één grote case kunnen aandragen in Den Haag, helpt dat bij het voeren van een sterkere lobby. VNO-NCW zit dicht op het vuur. Wij willen een vertaalslag maken vanuit de praktijk en nog beter uitdragen waar VNO-NCW voor staat.”

Cees van der Meij komt graag in contact met andere bevlogen DGA’s die het verschil willen maken en concreet iets willen doen in bijvoorbeeld het oplossen van de jeugdwerkloosheid en/of de arbeidsbemiddeling van statushouders. Bent u die ondernemer? Stuur dan een mail naar dga@vno-ncwwest.nl

Fotoreportage

Regionieuws
Nieuwe voorzitters voor DGA-netwerk

​Leon Hamstra en Marc Houweling zijn sinds 17 mei de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van VNO-NCW, voor respectievelijk Noord- en Zuid-Holland. Zij zijn Joop Saan en Hans Verkaart opgevolgd.

lees meer
Vrijdag 19 Mei 2017

​Leon Hamstra en Marc Houweling zijn sinds 17 mei de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van VNO-NCW, voor respectievelijk Noord- en Zuid-Holland. Zij zijn Joop Saan en Hans Verkaart opgevolgd.

Door Annemarie van Oorschot

Verfrissen, vertalen en doen, dat is het motto van Leon Hamstra en Marc Houweling. “VNO-NCW heeft nog steeds een stoffig imago, terwijl het DGA-netwerk totaal niet stoffig is ”, licht Hamstra het woord ‘verfrissen’ toe. “Door de betrokkenheid van directeuren-grootaandeelhouders bij VNO-NCW uit te dragen, kunnen we laten zien dat de vereniging bestaat uit ondernemende, innovatieve en energieke leden.”

Beide voorzitters roepen ondernemers op met verhalen te komen. Verhalen over wat er wel en niet goed gaat bij het ondernemen. Zij willen die input vertalen naar politiek Den Haag, het tweede woord van hun motto. “Als we verschillende cases als één grote case kunnen aandragen in Den Haag, helpt dat bij het voeren van een sterkere lobby. VNO-NCW zit dicht op het vuur. Uw input hebben we nodig om de vertaalslag te maken vanuit de praktijk en nog beter uit te dragen waar VNO-NCW voor staat.”

Leon Hamstra is directeur-eigenaar van marketingbedrijf Caldera Group in Alkmaar. Hij is tevens bestuurslid van VNO-NCW Noordwest-Holland. Marc Houweling is directeur-eigenaar van de Houweling Groep in Bleiswijk, een handels- en recyclingbedrijf in industriële verpakkingen. Hij vertegenwoordigt het bedrijfsleven in het bestuur van VNO-NCW Oostland.
In kennis en expertise zijn de heren complementair aan elkaar, vindt Hamstra. “We kunnen goed samen optrekken”, beaamt Houweling.

Houweling benadrukt tot slot het belang van het woord ‘doen’ in het motto. “Ondernemers willen dingen voor elkaar krijgen. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals de klimaatverandering. Als zij hun handen uit de mouwen steken voor de energietransitie bijvoorbeeld, moeten zij niet belemmerd worden door wet- en regelgeving. We gaan hoe dan ook lobbyen voor meer vrijheid.”

Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u ideeën om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren? Neem dan contact op met uw voorzitter van het DGA-netwerk.
DGA-netwerk Zuid-Holland
Marc Houweling
marc.houweling@houweling.nl

DGA-netwerk Noord-Holland
leon@calderagroup.nl

Foto Martien de Man

Dáárom ben ik lid!
"Sinds 2004 ben ik lid van VNO-NCW Rotterdam. Ik bezoek niet alleen de bijeenkomsten in mijn regio, maar ook die in Den Haag en Westland."

Johan Krijgsman
DGA Waal, woningbouwer, Vlaardingen

 Ledenreis 2017

Ledenreis Dublin 180x180.jpg

 Foto's Dublin

thumbnail ledenreis 2017.jpg