Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  DGA Netwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Doelgroep DGA

​Exclusief voor directeuren-grootaandeelhouders organiseert VNO-NCW West activiteiten om:
• te sparren op gelijkwaardig niveau,
• inspiratie op te doen,
• te innoveren door ongewone samenwerking.
Ook in vertrouwen aan de Ondernemerstafels: intervisie met elkaar.


Regionieuws
Kwaken

​“We hebben behoefte aan adelaren, die boven de economie en de problemen vliegen. In plaats daarvan geven we nu alle ruimte aan de eenden die kwaken in de vijver”, zegt Cees van der Meij tijdens een DGA-bijeenkomst bij Royal Lemkes.

lees meer
Maandag 22 Mei 2017

‘Dit kan écht niet!’

Wanneer had u voor het laatst een Popeye-moment waarop u dacht: ‘I can’t stands no more – dit kan écht niet!’? “We hebben de verkeerde mensen de rode loper gegeven, en we stonden er zelf bij”, zegt Cees van der Meij, directeur-grootaandeelhouder van Royal Lemkes. “Als DGA hebt u wat te vertellen, maar waar is uw stem?”

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

“Het wordt tijd voor een langetermijnvisie”, stelt Van der Meij tijdens een bijeenkomst met een honderdtal DGA’s van VNO-NCW West. “Tegenwoordig gaat de politiek over het laatste bericht op Twitter. Niemand durft de grote problemen te benoemen. We hebben behoefte aan adelaren, die boven de economie en de problemen vliegen. In plaats daarvan geven we nu alle ruimte aan de eenden die kwaken in de vijver.”

Verschil maken
Toen zijn schoonmoeder in een verpleeghuis kwam, had Van der Meij wat hij noemt een Popeye-moment. “Het verplegend personeel doet haar uiterste best, maar krijgt te maken met targets voor het aantrekken van steunkousen en het verwisselen van luiers. De menselijke maat is totaal verdwenen. We moeten af van ingewikkelde normen en terug naar de waarden van het leven. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen goed verzorgd worden en een menswaardig bestaan hebben.” Van der Meij besloot dat het anders kan en moet. Hij kocht een villa en organiseert daar nu dagopvang voor dementerende ouderen. Door een slim businessmodel komt er genoeg geld binnen om de zorg te bekostigen. “Als DGA kunt u het verschil maken en uw ondernemerschap inzetten voor een maatschappelijk probleem. Mensen blij maken geeft zoveel meer voldoening dan een vette bankrekening.”

Bezieling
“Op de lange termijn moeten we het hebben van de familiebedrijven”, zegt ook Michiel de Haan, managing director bij Royal Lemkes. “Dat geldt zowel voor de economie als voor de maatschappij.” Hij pleit voor dienend leiderschap, bezieling en het tonen van kwetsbaarheid. Vol passie vertelt hij welke ervaringen in zijn leven hem raakten en wat zijn missie, droom en ambitie is. In ieder bedrijf waar hij leiding geeft, is het steeds zijn drijfveer anderen te inspireren. “Het thema ‘van goed naar groots’ is in elk bedrijf relevant. En daarbij doel ik niet in de eerste plaats op geld. Het gaat erom dat je groots bent voor je mensen, je klanten en de maatschappij en dat je de balans weet te vinden tussen ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’. Als DGA kun je wat nalaten aan de wereld.”

Sterkere lobby
Twee DGA’s die het verschil gaan maken, zijn Marc Houweling van Houweling Holding en Leon Hamstra van Caldera Group. Zij zijn de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van Noord- en Zuid-Holland en nemen het stokje over van Joop Saan en Hans Verkaart. De nieuwe voorzitters roepen de DGA’s op om hun verhalen uit de praktijk te delen. “Als we verschillende cases als één grote case kunnen aandragen in Den Haag, helpt dat bij het voeren van een sterkere lobby. VNO-NCW zit dicht op het vuur. Wij willen een vertaalslag maken vanuit de praktijk en nog beter uitdragen waar VNO-NCW voor staat.”

Cees van der Meij komt graag in contact met andere bevlogen DGA’s die het verschil willen maken en concreet iets willen doen in bijvoorbeeld het oplossen van de jeugdwerkloosheid en/of de arbeidsbemiddeling van statushouders. Bent u die ondernemer? Stuur dan een mail naar dga@vno-ncwwest.nl

Fotoreportage

Regionieuws
Nieuwe voorzitters voor DGA-netwerk

​Leon Hamstra en Marc Houweling zijn sinds 17 mei de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van VNO-NCW, voor respectievelijk Noord- en Zuid-Holland. Zij zijn Joop Saan en Hans Verkaart opgevolgd.

lees meer
Vrijdag 19 Mei 2017

​Leon Hamstra en Marc Houweling zijn sinds 17 mei de nieuwe voorzitters van het DGA-netwerk van VNO-NCW, voor respectievelijk Noord- en Zuid-Holland. Zij zijn Joop Saan en Hans Verkaart opgevolgd.

Door Annemarie van Oorschot

Verfrissen, vertalen en doen, dat is het motto van Leon Hamstra en Marc Houweling. “VNO-NCW heeft nog steeds een stoffig imago, terwijl het DGA-netwerk totaal niet stoffig is ”, licht Hamstra het woord ‘verfrissen’ toe. “Door de betrokkenheid van directeuren-grootaandeelhouders bij VNO-NCW uit te dragen, kunnen we laten zien dat de vereniging bestaat uit ondernemende, innovatieve en energieke leden.”

Beide voorzitters roepen ondernemers op met verhalen te komen. Verhalen over wat er wel en niet goed gaat bij het ondernemen. Zij willen die input vertalen naar politiek Den Haag, het tweede woord van hun motto. “Als we verschillende cases als één grote case kunnen aandragen in Den Haag, helpt dat bij het voeren van een sterkere lobby. VNO-NCW zit dicht op het vuur. Uw input hebben we nodig om de vertaalslag te maken vanuit de praktijk en nog beter uit te dragen waar VNO-NCW voor staat.”

Leon Hamstra is directeur-eigenaar van marketingbedrijf Caldera Group in Alkmaar. Hij is tevens bestuurslid van VNO-NCW Noordwest-Holland. Marc Houweling is directeur-eigenaar van de Houweling Groep in Bleiswijk, een handels- en recyclingbedrijf in industriële verpakkingen. Hij vertegenwoordigt het bedrijfsleven in het bestuur van VNO-NCW Oostland.
In kennis en expertise zijn de heren complementair aan elkaar, vindt Hamstra. “We kunnen goed samen optrekken”, beaamt Houweling.

Houweling benadrukt tot slot het belang van het woord ‘doen’ in het motto. “Ondernemers willen dingen voor elkaar krijgen. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals de klimaatverandering. Als zij hun handen uit de mouwen steken voor de energietransitie bijvoorbeeld, moeten zij niet belemmerd worden door wet- en regelgeving. We gaan hoe dan ook lobbyen voor meer vrijheid.”

Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u ideeën om het ondernemingsklimaat in Nederland te verbeteren? Neem dan contact op met uw voorzitter van het DGA-netwerk.
DGA-netwerk Zuid-Holland
Marc Houweling
marc.houweling@houweling.nl

DGA-netwerk Noord-Holland
leon@calderagroup.nl

Foto Martien de Man

Regionieuws
​Perspectief

“We moeten onorthodox met de economie omgaan”, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW tijdens het ondernemersgala. “De hele samenleving wordt er beter van als we ondernemers perspectief geven.”

lees meer
Woensdag 23 November 2016

Ondernemersgala

Om ondernemers te bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen organiseerde VNO-NCW West tijdens de Dag van de Ondernemer een spectaculair gala. Vierhonderd ondernemers kwamen naar het Worldhotel Wings op Rotterdam The Hague Airport voor een avond vol verrassingen.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

“In Nederland zijn anderhalf miljoen ondernemers samen verantwoordelijk voor de welvaart en banen”, zegt Norma Drost, manager van het DGA-netwerk tijdens de opening van het gala. “We organiseren deze avond samen met de leden, voor de leden. Dat is de kracht van VNO-NCW.”

Op het programma staat een mix van optredens, culinaire verrassingen van vijf top-koks, prikkelende toespraken en een zinderende bokswedstrijd. Dagvoorzitter is Marijke Roskam, bekend van BNR Nieuwsradio.

Onorthodox
“We moeten onorthodox met de economie omgaan”, vindt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. “De hele samenleving wordt er beter van als we ondernemers perspectief geven. Daarvoor zijn wij continu aan het lobbyen.” Op de Dag van de Ondernemer heeft hij een extra verrassing in petto. “Wij hebben de wedstrijd gewonnen vandaag. Vandaag is ons voorstel overgenomen om de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) uit te stellen tot ten minste 2018. De wet maakte het zzp’ers onmogelijk om te werken. Voor ons is het fundamenteel dat mensen die willen werken, kunnen werken op het moment dat er werk is.”

Gastspreker René Boender meent dat succesvolle mensen energie, enthousiasme en commitment in hun DNA hebben. “We moeten anders kijken dan we altijd gedaan hebben. De toekomst is van ons als we ‘all over it’ zijn. ‘Return on investment’ wordt ‘return on involvement’ en er is een shift van IQ naar EQ. De komst van generatie Z vraagt om een verandering. Het verhaal dat we altijd vertelden moeten we ‘reframen’ om opnieuw contact met de mensen te krijgen.”

Groot denken
Speciale gast is Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Hij roept de ondernemers op om groot te denken. “We hebben in Zuid-Holland een geweldige greenpoort, een haven, universiteiten en een enorme drive. De kansen liggen voor het grijpen.”

Als er iemand groot durft te denken, dan is dat vijfvoudig wereldkampioen boksen, Esther Schouten. Ze vertelt de ondernemers over hoe ze haar droom naleefde, overwinningen behaalde en een zware strijd streed tegen lymfklierkanker. Daarna begeleidt ze de ondernemers Max Blom en Rob van Leeuwen, die de uitdaging aangaan om tegen elkaar te boksen. Blom bokste 35 jaar geleden als jong jongetje. Van Leeuwen is elf jaar jonger, maar heeft nog nooit in zijn leven gevochten. Beiden trainden hard ‘om niet compleet af te gaan’. “Het is net als ondernemen”, zegt Van Leeuwen. “Je hebt discipline, zelfreflectie en een focus nodig. Eenmaal in de ring is er geen weg meer terug.” Na drie spectaculaire rondes komen beiden als winnaar uit de strijd. Vandaag zijn er alleen maar winnaars. Om dat te vieren eindigt de avond met ‘showtime’ en de belofte dat er volgend jaar op 17 november opnieuw een gala georganiseerd zal worden.

Fotoreportage
Video

Dáárom ben ik lid!
"Sinds 2004 ben ik lid van VNO-NCW Rotterdam. Ik bezoek niet alleen de bijeenkomsten in mijn regio, maar ook die in Den Haag en Westland."

Johan Krijgsman
DGA Waal, woningbouwer, Vlaardingen

 Ledenreis 2017

Ledenreis Dublin 180x180.jpg

 Foto's Dublin

thumbnail ledenreis 2017.jpg